Rityta 82x

Guldpuré med vitlök och örter

Skrivet av Dominique 06.05.2018

Jag och min syster hade gjort batat i ugnen för någon helg sedan och det lämnade några bitar över som sattes i kylskåpet. På söndagen funderade jag vad middagen skulle bli och vad veckans kommande matlådor skulle bestå av. Hittade även några vanliga ugnspotatisar som nästan glömts bort från torsdagens mat så fick idén om att göra en pure av alltihop. I kylen hade jag även en halv vitkål som stod och väntade på att ätas upp. Vips så hade jag en potatis och vitkålspuré. 

restervitkalpuremaltid

4 portioner puré:

1 stor sötpotatis

1/2 vitkålshuvud

1 tsk gurkmeja

1 tsk curry

1 stor pressad vitlöksklyfta

dragon/persilja

örtsalt och peppar

Skiva potatisen och lägg i ugnen på 200 grader i 25-30minuter, alternativt koka potatisen mjuk. Hacka vitkålen och koka den mjuk i en kastrull med mycket örtsalt. Häll bort det mesta av vattnet och tillsätt potatisen, Mixa allt med en stavmixer, blanda ner kryddorna och mixa/rör om med en slev. Färdigt!

P.S skulle säkert vara gott att blanda ner lite havrefraiche/kokosgrädde i purén. Du kan också byta ut kycklingen mot t.ex. tofu, fisk eller varför inte rostade kikärter? Och förstås en god sallad till. 

 

 

 


Den stinkande rosen

Skrivet av Erika och Dominique 04.05.2018

Taggar:

Vitlöken, vår favorit bland lökväxterna. Den härstammar från centralasien och fick öknamnet den stinkande rosen av grekerna. Det gick så långt att under 1500-talet blev vitlöken impopulär på grund av dens lukt, men fick en comeback igen på 1900-talet och har hängt med sedan dess.

Varför vill vi då ge denna lilla vita sak extra uppmärksamhet? Till att börja med så är vitlöken i säsong nu under Maj månad, så just nu är det perfekt att köpa den närodlade vitlöken! Dessutom innehåller vitlöken en hel del c-vitamin och vitamin b1 samt mineralämnena fosfor, kalium, kalcium och selen. Några hälsofördelar du får av att äta vitlök är följande: 

- Sänkt blodtryck

- Fungerar antiinflammatoriskt i kroppen

-Ökar insulinkänsligheten

För att få ut det allra bästa ur vitlöken löns det att krossa eller pressa den. Dessutom förstörs vitlökens hälsoeffekter vid upphettning så släng gärna i den vid slutet av matlagningen. Alltså, ha alltid färsk vitlök hemma så du kan t.ex. laga en smarrig hummus.

 vitlok1

vitlok

 

PS. En liten fun fact. Vi har hört att vitlöksdoften ska hålla borta fästingar och andra insekter. Värt att testa kanske? 

 

 

 


Quinoa grönsaksbollar

Skrivet av Erika 02.05.2018 | 1 kommentar(er)

Har det lämnat en burk med kokad quinoa i kylen som du inte vet vad du ska göra med? Då är dessa quinoabollar ett perfekt sätt att gömma undan quinoan i matlagning. Grönsaksbollar/biffar är även ett perfekt sätt att använda rester av grönsaker eller grönsaker som håller på att bli dåliga. Ett till tips är att laga en så stor mängd att du kan frysa ner bollarna och ta fram vartefter.

quinoabollarlunch

Quinoa grönsaksbollar

Ca 20 stycken

3 dl quinoa

2 morötter

3 champinjoner

1 lök

1 vitlöksklyfta

2 msk psyllium

Dill

Kryddor: Salt, svart- och vitpeppar, gurkmeja, chiliflingor

 

Koka quinoa enligt instruktioner på paketet, låt svalna. Skala morötterna och riv i en matberedare tillsammans med champinjoner, lök och vitlök. Tillsätt kryddor, quinoa, dill och mixa till en smet. Tillsätt psyllium. Forma till passliga bollar och stek i kokosolja på medelhög värme.

quinoabollar

Servera quinoabollarna t.ex. med en röda linser, spenat, broccoli, soltorkad tomat-blandning, avocado och en klick fraiche. quinoabollarlunch1


Chokladmunkar

Skrivet av Erika 29.04.2018

Valborg och första maj firande är på kommande och då hör ju munkar till. Visst är de sockriga munkarna goda men nu tänkte jag dela med mig av ett alternativ till de söta munkarna. Dessa munkar innehåller inget tillsatt socker (förutom det i mörkchokladen), är inte friterade och dessutom är de glutenfria. Så för dig som vill hugga in eller bjuda på en lite annorlunda munk denna första maj så är detta recept ett alternativ. Vill du ändå få lite mer sötma kan du tillsätta t.ex. agavesirap, kokossocker.

 

donuts

Chokladmunkar

ca. 7 stycken

 

1 dl kokosmjöl

1 dl mandelmjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk psyllium

1 banan

½ dl kokosolja

en nypa salt

en skvätt vatten

80 gram mörkchoklad

kokosflingor

 

Blanda de torra ingredienserna samt 2 rader hackad choklad. Mixa bananen slät tillsammans med kokosoljan och blanda sedan med mjölblandningen. Tillsätt vatten så degen blir en aningen fuktig. Forma degen till ca. 7 runda bollar. Platta ut, tryck ut en ring i mitten (jag använde mig av halsen på en tom plastflaska) och forma till en slät munk. Grädda i ugn på 150 grader i  cirka 15 minuter. Låt svalna.

Smält resten av chokladen i vattenbad. Ringa över den smälta chokladen över munkarna och då chokladen har svalnat toppa med kokosflingor. 

donuts1


Fylld aubergine ala breakfast to dinner

Skrivet av Dominique 27.04.2018

Fylld zucchini och paprika i all ära men fylld aubergine tog nog hem priset den här gången! Jag och erika träffades och diskuterade igenom lite matideér till bloggen och så kom aubergine på tal. Funderade en stund och kom fram till att jag inte minns när jag skulle ha ätit aubergine sist. Visst har jag tittat på aubergine i butiken men aldrig riktigt kommit mig för att köpa hem det. Fråga mig inte varför haha. Nåväl, då jag var i butiken så åkte auberginen ner i varukorgen och jag ångrar mig verkligen inte. Helt klart en ny favoriträtt! Receptet hittar ni nedan.

auberginefyllda1fylldamaltid2

Till två fyllda auberginhalvor:

1 medelstor aubergine

1/2 pkt pulled oats

1,5 dl kidneybönor

1 ägg

1 stor vitlöksklyfta

smoked paprikakrydda

spiskummin

2 msk tacosås

salt och peppar

persilja

Sätt ugnen på 200 grader. Skär bort fruktköttet med en kniv och gröp ur med en sked. Sätt de övriga ingredienserna förutom ägget i en mixar och mixa till en grynig massa. Fyll auberinhalvorna med röran. Vispa ett ägg med en gaffel och häll över. Jag brukar inte ha ost hemma men annars kan du sätta ost istället för ägg. Till detta åt jag en quinoa och spenatröra med sojagurt, ärter, paprika och förstås näringsjäst som topping! 


Erikas glansnummer i form av ett bröd

Skrivet av Erika 25.04.2018

Nu tänker jag dela med mig av ett enligt mig det bästa receptet på ett bröd. Detta bröd har hängt med mig i flera år (alltså inte brödet på bilden utan receptet) och det är ännu lika gott. Det som jag tycker är så bra med detta bröd är att receptet går att variera enligt allergier eller vad som finns tillgängligt i skafferiet. Här kommer förslag på hur du kan variera receptet:

Mjöl: Jag använder alltid havregryn, men vill du baka glutenfritt se till att du använder glutenfria havregryn. Denna gång använde jag teff som mjöl, men du kan använda vete-, dinkel-, kikärts-, bovetemjöl.. Listan är lång! Här igen, vill du baka glutenfritt så se till du använder ett glutenfritt mjöl! Vill du få ett mer näringsfyllt bröd rekommenderar jag just teff-kikärts- eller bovetemjöl.

Vätska: Förut bakade jag detta bröd med kvarg men eftersom jag nu strävar att äta veganskt har jag bytt ut kvargen till en havreyoghurt. Du kan även välja en havredryck eller vatten, men då måste du ändra mängder vätska och mjöl för att få en fast konsistens på degen.

Torkad frukt: I detta recept använde jag russin, men det går lika bra med torkade aprikoser, fikon, plommon.. Jaa vad du vill egentligen!

Nötter/frö: Här kan du utgå ifrån allergier eller vad du hittar i ditt skafferi. Nötter och frön är härliga komponenter i ett bröd eftersom det ger tuggmotstånd.

 

brodbak2

Erikas bästa bröd

1 bröd

 

1 ekologiskt äpple

3 dl växtbaserad yoghurt

1 msk chiafrö

2 dl havregryn

2 dl teffmjöl

1 msk psyllium

2 tsk matsoda

1 dl russin

2 dl nötter/frön

1 nypa salt

brodbak

Riv äpplet och blanda med yoghurt och chiafrön. Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ner äpple och yoghurt blandningen. Smörj en brödform med kokosolja eller klä med baklåtspapper. Tryck ner degen i formen och toppa med valfria frön. Grädda i ugn på 150 grader i ca 1 timme. Låt svalna utanför formen.

brodbak1

Ät till frukost, lunch, middag eller som mellanmål. Såhär så min brödskiva ut en regnig morgon: Oatly Påmackan, avocado, salt, öljäst och chili flingor. 

brodbak3 3

 


Den mångsidiga näringsbomben

Skrivet av Erika och Dominique 23.04.2018 | 1 kommentar(er)

Chiafröet, ett litet frö med mycket näring. Fröet härstammar från sydamerika men har idag hittat in i mångas skafferi här i norden. Vad har fått oss att välkomna detta frö in till våra hem månne? Det ska vi berätta!

Detta minifrö är en riktig näringsbomd fylld med bra fetter, otroligt mycket fibrer och en hel del protein. Förutom det så innehåller det även rikligt med kalcium, fosfor. zink, magnesium och järn. Till och med en matsked chiafrön innehåller lika mycket kalcium som en halv dl mjölk. Och tänk då på allt det andra som kommer på köpet. Chiafröet har även en förmågan att binda stora mängder vatten, upp till 12 gånger sin storlek. Därför är fröet ett bra bidningsalternativ  i matlagning eller bakning. Speciellt om du inte kan eller vill äta ägg. 

Erikas favoritsätt att använda fröet är till frukostskålen, alltså i sin gröt eller i yoghurten. Dominique gillar även att tillsätta fröet i overnight oats eller som ett chiaägg på sin gröt. 

Andra saker du kan göra med fröet:

- Chiaomelett

- Chiabröd

- Chiapudding

- Chiapannkakor

- Chiabollar

chia

P.S För att få ut all näring ur fröet är det viktigt att du krossar dina frön. Annars har kroppen svårare att ta upp näringen från fröet. 

 

 

 

 


Rom-, och kaffebollar med hint av lakrits

Skrivet av Dominique 21.04.2018

Det är lördag och många passar på att unna sig det där lilla extra kan jag tänka mig. Det är kaffedejter, middagar och annat mysigt som står på mångas scheman. Om inte, så kan du själv koka en stor kopp kaffe/te och äta upp alla bollar helt själv(rekommenderas). Därför tänkte jag introducera dessa små godingar som passar perfekt på era kaffedejter i helgen. Det ända du behöver är en liten matberedare och ingredienserna. Recept hittar ni nedan.

rombollarrombollar2rombollar3

4 stycken bollar:

115g kikärter(ett halvt av pkt av märket pirkka)

1 stor msk rå kakao

1 stor msk kakonibs

1 msk havregryn/mandelmjöl/kokosmjöl

1 msk nötsmör

1 tsk vaniljpulver

1 tsk kanel

1/2 tsk kardemumma

1/2 msk stevia/ 1/2 banan / 2 dadlar (valbart)

2 msk starkt kaffe

2 tsk romarom

Lägg alla ingredienser i en liten matberedare och mixa till en grynig massa. Blir den för torr så lägg till eventuellt 1 msk vatten. Gör 4 medelstora bollar och rulla därefter bollarna i lite kakao och lakritspulver. Lägg gärna bollarna i frysen i 1 timme innan servering. Då påminner de om små glassbollar. Och alla gillar väl glass, eller hur? Annars fungerar de bra att förvara i kylen 1/2 timme innan de äts. 

P.s rå kakao innehåller massvis med antioxidanter och andra nyttigheter som är bra för våra kroppar! 

Kram, Dominique 

 

 

 

 

 


Tofu fylld ugnspaprika

Skrivet av Erika 18.04.2018 | 1 kommentar(er)

"Dethär trodde jag aldrig jag skulle äta" så lät det vid middagsbordet då jag och min sambo åt fyllda ugnspaprikor. Jag har aldrig riktigt tyckt om paprika men så hände det något för någon månad sedan.. Jag blev helt tokig i paprika!

Fyllda paprikor är ännu ett recept som är perfekt för ett hushåll där man kanske vill äta olika proteiner. Jag fyllde min paprika med tofu medan min sambo körde på malet kött, både blev nöjda och vad är bättre än det! Så här kommer min variant på den fyllda paprikan:

fylld paprika

Tofu fylld ugnspaprika

1 stor paprika

Tofu

1 vitlöksklyfta

½ lök

Färsk ingefära

Soltorkad tomat

Spenat

Soja

Salt, svartpeppar, chili

Havre fraiche

fylld paprika2

Pressa ut vätskan ur tofun i hushållspapper. Skär i kuber och stek tillsammans med hackad ingefära, vitlök, lök i olja från de soltorkade tomaterna. Tillsätt soltorkad tomat och spenat. Blanda med havre fraiche och fyll de rensade, tvättade, halverade paprikorna. Tillaga i ugn på 150 grader till önskad konsistens.

fylld paprika1


Veckans stjärna, zucchinin

Skrivet av Erika och Dominique 16.04.2018

Denna veckas stjärna är zucchinin, även kallad squash. Grönsaken som har kickat ut gurkan från våra kylskåp. Varför vill vi då hellre ha zucchinin än gurkan?

Både zucchinin och gurka innehåller mestadels vatten men zucchinin vinner med snäppet mera kalium och fibrer. Enligt oss så är zucchinin mera användbar i matlagningen än gurkan. Erikas favorit är att äta den rå i en matig sallad eller att hacka ner den i pastasåsen. Dominique gillar att göra zoodles som man kan blanda med pastan eller finriva den och blanda i morgongröten. Annat du kan göra med denna grönsak är att hyvla den och använda istället för lasagneplattor, fyllda "zucchinibåtar", ugnsrosta, zucchinibiffar eller varför inte zucchinimuffins? Här nedan får ni ett recept på det sistnämnda.

zucchinim

För 6 medelstora muffins:

1/2 medelstor finriven zucchini

3 ägg (9 msk aquafaba för VE)

1,5 dl kikärtsmjöl

1,5 skopa proteinpulver(smak av äppel, vanilj eller choklad). 

1 dl växtbaserad mjölk

1 msk pofiber

2 tsk bakpulver

1 tsk kardemumma

1 tsk kanel

1 tsk vaniljpulver

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla torra ingredienser och tillsätt sedan mjölken, äggen och zucchinin. Blanda ihop till en jämntjock smet och fyll formarna på ugnsplåten till knappt 3/4 av formarna. Grädda i ugnen i 40 minuter. Klart! Ett stort plus är att muffinsarna blir så otroligt saftiga!