Rityta 82x

Breakfast to dinner piroger toppade med scramble tofu

Skrivet av Erika 09.03.2018

Karelska piroger, Finlands stolthet som så många av oss njuter av tillsammans med äggsmör. Jag är verkligen helt såld på karelska piroger men toppar dem med annat pålägg som avocado, växtbaserad ost, spenat o.s.v.

En dag kom lusten att baka karelska piroger, men eftersom Breakfast to Dinner strävar till att äta så näringsrikt som möjligt experimenterade jag fram ett eget recept. Eftersom karelska piroger behöver bestå av minst 50% råg så döper jag dessa piroger till Breakfast to Dinner piroger. Här kommer alltså ett recept på piroger gjorda på kikärts- och havremjöl, fyllda med vegansk risgrynsgröt samt toppat med scramble tofu.

kikartsochhavrepiroger
Breakfast to Dinner piroger

11 st


Deg:

2 dl kallt vatten

1 msk växtbaserad margarin

2 dl havremjöl

3 ½ dl kikärtsmjöl

2 msk psyllium

1 msk bakpulver

1 nypa salt


Fyllning:

Risgryn

Växtbaserad dryck (jag använde mig av havredryck, men vill du laga glutenfritt använd t.ex. kokos- eller mandeldryck)

Salt


Scramble tofu som pålägg

1 paket naturell tofu

½ lök

1 dl växtbaserad matlagningsgrädde (jag använde mig av havregrädde, men vill du laga glutenfritt använd t.ex. sojagrädde)

Valfri ört (jag använde koriander)

Gurkmeja

Peppar

Salt

kikartsochhavrepiroger1

Koka risgrynsgröten enligt instruktioner. Jag kokade lite extra morgongröt dagen innan så det lämnade kvar till fyllningen, men jag skulle uppskatta att du kokar ca. 1 portion gröt.

Värm ugnen till 100 grader. Blanda kikärts- och havremjölet tillsammans med bakpulver och salt. Tillsätt margarin och vatten, rör om och tillsätt psyllium. Degen ska vara ganska kladdig. Häll över degen på ett mjölat bakplåtspapper och dela i 11 bollar. Ha en skål med kallt vatten som du kan doppa händerna i för att lättare hantera degen. Platta ut till plattor och klicka ut risgrynsgröt. Nyp kanterna så det blir som ett litet knyte, eller försök efterlikna äkta karelska piroger. Grädda i 45 minuter.

Hacka löken fint och stek på låg värme i olivolja. Smula ner tofun för hand och krydda. Tillsätt matlagningsgrädden och stek tills önskad konsistens. Servera som topping till de ljumma pirogerna.

 piroger

 


Ärt-, och kikärts­bullar med sojaböns­pasta

Skrivet av Dominique 07.03.2018

Kategorier:

Jag älskar baljväxter och hur mycket man verkligen kan göra med dem. De innehåller gott om näring, mättar bra och man hittar dem i en mängd olika färger som gör det mer apptitligt för ögat. Jag tycker verkligen om att ha färg i min mat och äter mycket med ögonen. Här nedan kommer ett recept på ärt-, och kikärtsbullar med sojaböns/grönsakspasta.

vege

1 portion:

1 dl tinade ärter

1 dl kikärter

1 liten pressad/riven vitlökssklyfta

1 tsk tahini

1 skvätt citronsaft

1 msk tacosås

1 msk pofiber/annan mjölsort

Kryddor: chiliflakes, spiskummin,salt, pizzakrydda, svartpeppar, smoked paprikakrydda och curry. 

Tillagning av bullarna: Sätt alla ingredienser i en matberedare. Jag använde mig av en liten matberedare men kan tänka mig att det går att mosa allting med en gaffel om man inte har en matberedare(inte testat). Mixa allting till en grynig massa. Rulla till medelstora bollar. Hetta upp en stekpanna med lite kokosolja och stek bullarna på medelhög värme tills de fått en gyllenebrun färg. 

Tillbehör: Koka pasta och häll bort det mesta av vattnet(använde mig av sojabönspasta), riv zucchini och morötter till "nudlar"(använde mig av en zoodle maker, men går med potatisskalare). För över grönsakerna i kastrullen med pastan. Häll över 1 dl tomatsås samt två matskedar yoghurt och låt puttra i någon minut. Tillsätt gärna färsk basilika, salt och peppar i såsen. Toppa med exempelvis näringsjäst(öljäst). Hoppas det smakar!


En kärleks­förklaring

Skrivet av Erika och Dominique 06.03.2018

Taggar:

Idag tänkte vi prata om en speciell råvara som vi båda känner lite extra kärlek för, kikärter. Kikärter är en råvara som vi båda fyller våra skåp fulla med efter att vi har varit och handlat, men varför älskar vi dem så mycket kanske ni nu undrar?

kikarter


Kikärtor är en baljväxt som innehåller bra mineralämnen, till exempel kalium, kalcium och selen. De här mineralerna är bra för blodtrycket, vätskebalansen i kroppen, skelettet och tänderna samt verkar antiinflammatoriskt. Dessutom innehåller den bra med protein, fett och kolhydrater.


Dessa små bollar kan man även göra otroligt mycket med. Man äta dem som dem är eller tillsätta dem till en gryta eller sallad för att få den mer mättande. Hur låter det med kikärtsglass eller den som vi alla känner igen, hummusen? Det är bara din fantasi som lägger gränserna för vad du kan göra med dessa små pärlor. Och vi ska inte glömma spadet som även kallas aquafaba. Detta kan du använda som ersättare för ägg i t.ex. pannkakor, bakverk eller då du gör en majonnäs.


I framtiden kommer ni få se en hel del recept här som innehåller kikärter. Om ni älskar dem lika mycket som vi så håll utkik på bloggen. Nu får det räcka med denna kärleksförklaring för idag.


Ha en så bra dag så hörs vi snart igen


/Erika och Dominique

kikartor

(P.s kikärter är också väldigt billigt, och blir ännu billigare ifall du köper torkade kikärter som du själv blötlägger och kokar.. Dock är det önsketänkande att säga vi alltid gör detta, vi erkänner oss lite lata på denna front)


Fyllda durra och bovete snurror

Skrivet av Erika 04.03.2018

Kategorier:

Ni vet då man är sådär småhungrig och öppnar kylskåpet och den där mackan bara skriker efter dig eller godis skulle smaka såå gott.. Dessa fyllda snurror kan vara något för denna stund. Min plan var att laga så många att det räcker både som mellanmål till mina kvällskurser samt att frysa ner till framtida utflykter, men tyvärr tog dem slut innan de ens nådde frysen..

brodrullar 1
Fyllda durra och bovete snurror

ca 10 st


Deg:

100 gram Bovetemjöl

100 gram Durramjöl

½ dl havregryn

1 msk fiberhusk

½ dl solrosfrön

11g torrjäst

1 msk olja

2 ½ dl vatten

1 nypa salt


Exempel på fyllning:

1 lök

Färsk ingefära

Färsk chili

3 st champinjoner

Spenat

½ förpackning riven Violife for pizza

Salt

Svartpeppar

 
Vi börjar med att knåda ihop degen. Blanda torrjästen med 42 gradigt vatten, olja och salt. Bland ner bovete- och durramjöl, havregrynen, fiberhusk och  solrosfrön. Låt jäsa i 45 minuter.

Medan du väntar på degen värm ugnen till 200 grader och börja på med fyllningen. Hacka lök, ingefära, chili och champinjoner i små bitar. Stek, krydda och ta bort pannan från värmen och tillsätt hackad spenat och den rivna osten.

Då degen har fått jäsa, lägg degen på ett mjölat bakplåtspapper och kavla ut med ett bakplåtspapper mellan degen och kaveln. Lägg ett lager med fyllning på den utkavlade degen, rulla ihop och skär i bitar. Grädda i ugnen i ca 15 minuter. Klart!


Kikärtspannkakor

Skrivet av Erika och Dominique 02.03.2018

Kategorier:

Idag tänkte jag dela med mig av detta underbara recept på pannkakor som jag äter varje gång jag har extra tid på morgonen. Tidigare jag gjort pannkakor har jag använt mig av havremjöl eller banan men aldrig varit riktigt nöjd. Antingen har de blivit för torra eller för slattriga eller fallit sönder. Nu har jag äntligen kommit på ett recept för de perfekta(enligt mig) receptet på pannkakor. Det tackar jag kikärtsmjölet för!

pannkakor

Till en mättande portion:

1,25 dl kikärtsmjöl

1 tsk bakpulver

1/2 msk pofiber(valbart, ger mera fluff)

1/2 skopa proteinpulver av vanilj/chokosmak(valbart)

1/2 tsk vaniljpulver

1/2 tsk kanel

1/2 tsk kardemumma

1 nypa salt

1 ägg + 1 äggivta (för veganer 0,5 dl kikärtsspad)

0,75-1 dl växtbaserad mjölk

Tillagning:

Blanda alla ingredienser till en lagom tjock smet. Hetta upp en stekpanna med lite kokosolja. Stek på medelhög värme på båda sidorna tills de ser färdiga ut. Toppa med vad du vill, exempelvis jordnötssmör, bär, yoghurt, kokosflingor, banan. ÄT OCH NJUT!

P.s kikärtsmjölet hittar ni i t.ex. minimani eller någon hälsokostbutik!


Ljummen bovete- och grönsakssallad toppad med ärtpesto

Skrivet av Erika 28.02.2018 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

När magen kurrar och innehållet i kylskåpet känns otroligt omotiveradande.. Då är mitt trumfkort en ljummen bovetesallad blandad med grönsaker som jag har där hemma. Därför känns det väldigt naturligt att mitt (Erikas alltså) första recept blir på en ljummen bovete- och grönsakssallad, toppad med en favoritpesto. Håll i hatten för here we go!

morotsbovetesallad

Ljummen bovete- och grönsakssallad toppad med en ärtpesto

2 portioner

2 dl hel bovete

2 stora potatisar

2 morotötter

1 avocado

Soltorkad tomat

Grönsaksbuljong

Svartpeppar

Gurkmeja

Ingefära

Cayennepeppar

Salt

Olivolja

Bjäst

 

Ärtpesto

2 dl ärtor

1 vitlöksklyfta

1 skiva citron

½ näve cashewnötter

½ näve solrosfrön

Torkad eller färsk koriander

Rypsolja

Svart och vitpeppar

Salt

 


Värm ugnen till 150 grader. Skär potatisen i bitar och massera med olivolja, gurkmeja, ingefära, cayennepeppar och salt. Rosta potatisen tills den blir önskad konsistens.

Koka bovete med grönsaksbuljong enligt instruktioner på förpackningen. Medan du väntar på att boveten och potatisen blir al dente strimla moroten (använder mig av potatisskalaren så minskar jag på diskmängden). Skär avokadon och de soltorkade tomaterna i önskade bitar. Blanda ihop alla ingredienser, toppa med lite bjäst och ärtpesto.

Artpesto

Men hur gör jag ärtpeston kanske du nu funderar? Tina ärtorna, hacka vitlöken och släng i alla ingredienser i en mixer. Mixa till önskad konsistens och krydda enligt smak, för att få den lenare öka på rypsoljan. Njut!


Välkomna till Breakfast to Dinner

Skrivet av Erika och Dominique 26.02.2018

Kategorier:

Välkomna till Breakfast to Dinner. Tanken med denna blogg är att förmedla en kreativ känsla i köket och visa att det inte ska vara alltför svårt att tillreda näringsrik och god mat. Ni kommer få ta del av allt från frukost till middag och följa med oss under våra experiment i köket som oftast blir till god och ätbar mat.

 forsta inlagg

Nu kanske ni undrar vem vi är?

Den ena delen av duon består av Erika Backman. 24-årig utvecklingspsykologi studerande som mellan gradu skrivandet tycker om att promenera ute i naturen och att hänga med sina vänner. Jag strävar efter att leva en så vegansk livsstil som möjligt och upptäcker dagligen nya saker i köket.

Den andra delen av duon är matlåda experten Dominique Donner, 23 år gammal. En färdig socionom som förutom sitt arbete tycker om att träna, stå i köket och hitta på egna recept. En allätare med fokus på näringsrik vardagsmat.

ERIKADOMMERATT 01
Ni kommer även kunna följa oss på instagram under namnet breakfasttodinner. Där delar vi med oss av både bloggmaterial men även kaoset i köket som ibland (ofta) kan uppstå (kommer dock ses på instagram stories).

För vår grymma header och profilbild vill vi tacka för talangfulla och underbara vän Tintin Rosvik.

 

Nu kör vi och vi hoppas ni kommer få inspiration och motivation till att laga mer och bra mat!

Erika och Dominique