Rityta 82x

Kronärtskockssoppa med chili och vitlök

Skrivet av Dominique 13.01.2019

potatissoppa

Till två portioner soppa: 

300 gram blomkål

200 gram potatis

6 kronärtskockshjärtan

1 liten lök

1 vitlöksklyfta

1 msk ghee/smör/kokosolja

2 msk fryst/2nävar färsk basilika

1,5 dl kikärter

2 msk pumpafrön

1 tsk spiskummin, chili-flakes och örtsalt, gurkmeja och curry.

0,5 liter vatten

 

Gör såhär: 

1. Koka blomkålen och potatisen mjuk.

2. Mixa blomkålen, potatisen och kronärtskockan till en jämn massa.

3. Stek löken, vitlöken och kryddorna i valfri olja. 

4. Häll över smeten i kastrullen och tillsätt vätskan.

5. Smaka av med mera kryddor.

6. Woka kikärtor i valfri krydda och toppa soppan med.

7. Strössla på pumpakärnor, tinad grönkål och peppar. 

 


Värmande zucchini och potatissoppa

Skrivet av Erika 08.01.2019

Soppa som är en räddare i nöden då tiden är minimal, plånboken ekar eller då du fryser konstant? Zucchini och potatis blir tillsammans en len och härlig soppa som passar perfekt till januarimånad!

Ett tips är att koka en stor sats så har du mat ett tag framåt! 

zucchinipotatissoppa 2

Zucchini och potatissoppa

1 stor sats

 

500 gram potatis

1 kg zucchini

2 vitlöksklyftor

1 chili

1 lök

1 liter vatten

2 buljongtärning

2 dl växtbaserad matlagningsgrädde

Salt

Svart- och vitpeppar

Gurkmeja

Ingefära

Färsk timjan

 

 Gör såhär:

1. Stek hackad lök, vitlök och chili tillsammans med olja i en kastrull.

2. Tillsätt hackad zucchini, potatis, vatten och buljongtärning till kastrullen. Koka tills grönsakerna är mjuka, ca 20-30 minuter.

3. Häll i grädden, krydda och koka upp. Krossa slarvigt med en potatisstöt.

zucchinipotatissoppa 4

Servera med en klick växtbaserad fraiche och en bit gott bröd!zucchinipotatissoppa 3


Rödbetssallad

Skrivet av Dominique 23.12.2018

rodbetssallad 3

Till 4 mindre portioner rödbetssallad:

4 medelstora färdigkokta rödbetor

1 saltgurka

1 äppel/päron

1 dl växtbaserad yoghurt(använde sojagurt)

1 dl inlagd rödkål

1 dl inlagd rödlök

1,5 msk dijonsenap

2 nävar färsk persilja

4 msk surkål 

2 msk stevia

 

Gör såhär:

1. Hacka rödbetorna, salgurkan och äpplet fint(alternativt mixai matberedare till finare bitar)

2. Blanda ner den inlagda rödkålen, rödlöken, surkålen och persiljan.

3. Blanda ihop senapen med yoghurten och stevian och häll över salladen, rör om. 

4. Ställ i kylen i några timmar(helst över natten). 

 

 

 


Vegansk raw julkola med lager av mörkchoklad

Skrivet av Erika 22.12.2018

Kategorier:

Vegansk raw julkola är perfekt för dig som känner du inte har tid att stå och röra om i grytan så du inte bränner kolan. Dessutom är denna utan tillsatt socker vilket kan vara ganska skönt för din mage som kan få stora mängder av socker under julhelgen!

Ge bort till en nära eller kära eller njut av denna kola helt för dig själv! 

 

vegankola 1

Vegansk julkola med lager av mörkchoklad

24 stycken

15 dadlar

1 dl kokosolja

1 msk ceylonkanel

1 msk kakao

1 tsk kardemumma

1/2 tsk nejlika

1/2 tsk malen muskotnöt

1/2 tsk ingefära

1/2 tsk salt

 

25 gram mörkchoklad

Gör såhär:

1. Mixa alla ingredienser till en slät kola.

2. Tryck ut kolan i en bakplåtspappersklädd form. Ställ i frysen i 1 timme.

3. Smält chokladen i vattenbad/ugn. Pensla på chokladen på ena sidan av kolan. Ställ i frysen en stund och pensla sedan andra sidan av kolan.

4. Skär i bitar 4x6. Paketera in i bakplåtspapper och förvara i kylen. 
vegankolavegankola 2


Vegansk julstek av seitan

Skrivet av Erika 20.12.2018

Kategorier:
Taggar:

Seitan skrev jag om i vår lillajulslista att jag detta år ville testa på. Nu är det gjort och jag har en vegansk julstek åt mig till julen!

Seitan består av ren gluten. Du kan köpa det från butiken i mjölformat men priset är ganska saftigt, därför valde jag att göra egen gluten. Det gör du genom att ta vanligt vetemjöl och tvätta bort vetestärkelsen från mjölet och kvar lämnar gluten. Visst låter det enkelt? Och enkelt är det, men kräver tid och en stor arbetsinsats.. Men tro mig, om du väljer att gå denna hardcore väg så kommer du uppskatta din julstek otroligt mycket detta år!

Jag är så otroligt taggad att få skiva upp denna goding till julbordet nästa vecka!

seitan 5

 Vegansk julstek av seitan (350 gram)

Gluten
10 dl ekologiskt vetemjöl

4 dl vatten


Smaksättningsdeg
1 dl svarta bönor

3 msk olja

2 msk soja

1 tsk dijonsenap

1 msk vitlökspulver

1 tsk rökarom

1 tsk rökt paprikapulver

1 nypa malen muskotnöt

1 nyp nejlika

1 nypa svartpeppar

1 nypa vitpeppar

1 nypa salt


3 l vatten

3 tärningar grönsaksbuljong

Salt


Griljering

4 msk aquafaba

1 msk agavesirap

½ msk dijonsenap

salt

svartpeppar


Polenta/ströbröd


DAG 1 Gör såhär:

1.Knåda ihop en deg av vetemjöl och vatten. Knåda i cirka 5 minuter.

2. Fyll en skål med kallt vatten och ställ i diskhon. Börja knåda degen försiktigt i vattnet medans du har kranen rinnande med nytt vatten till skålen. Då vattnet har blivit vitt, häll ut vattnet och fyll hinken igen. Upprepa tills vattnet har en klar färg, då har du tvättat bort all vetestärkelse från degen. Detta tar cirka 30 minuter.

3. Låt gluten klimpen vila i 15 minuter. Medan du väntar mixa slätt alla ingredienser till din seitan förutom kikärtsmjöl. Rör sedan ihop gluten, kikärtsmjöl och din smaksättnings-röra, här rekommenderas en matberedare med degrörare.

4. Koka upp buljong i en stor kastrull.

5. Forma degen till en stek och paketera in i en silduk/urtvättad kökshandduk eller liknande. Knyt ihop hårt.

6. Låt din seitan sjuda under lock i 1 timme.

7. Nu får din seitan vila över natten i duken och buljongen i kallt.

DAG 2 Gör såhär:

1. Ta bort din seitan ur buljongen och duken. Låt stå i rumstemperatur i cirka 1 timme.

2. Blanda ihop de blöta ingredienserna till griljeringen (inte polentan).

3. Pensla seitan med griljeringen och stek i olja så den får en fin stekyta.

4. Pensla med griljeringen och strö över polenta eller ströbröd.

5. Grädda i ugn på 225 grader i 15 minuter.

Seitan smakar bäst kallt, men för guds skull smaka en liten bit nu på direkten. Så som du nu har kämpat är du verkligen värt det!

 

seitan

Bananen är till för att du ska se hur mycket mindre degklumpen blir efter att du har tvättar bort all vetestärkelse från vetemjölet. Kvar har du alltså gluten!

seitan 1seitan 2seitan 3seitan 4seitan 6


Linsbiffar med smak av vitlök och chili

Skrivet av Dominique 18.12.2018

Jag älskar vegetariska/veganska lins-, eller bönbiffar och det går att variera i oändlighet med färg och smak. Dessa är väldigt lika vanliga köttfärsbiffar men ännu godare om du frågar mig. Saftiga, näringsrika och otroligt mättande. Varför inte servera dessa på julbordet istället för vanliga köttbullar?  Du får vara försiktig vid stekningen så biffarna hålls ihop men vill du tillsätta ett ägg för bättre hållfasthet så fungerar det riktigt utmärkt. Pofiber och kikärtsmjölet borde annars göra smeten mera hållfast. 

48378259 349633575850805 3940248042967400448 n48382499 377148799724142 3557102467281846272 n

Till 10 stycken medelstora linsbiffar:

230 gram svarta bönor

0,75 dl torkade svarta belugalinser + tamari

50 gram champinjoner

200 gram palsternacka 

4 soltorkade tomater

1 msk pofiber

2 msk kikärtsmjöl

2 tsk dijonsenap

1 vitlöksklyfta

2 stora nävar färsk/2 msk fryst basilika

1 tsk spiskummin 

1 tsk salt

1 tsk vitlökspulver

0,5 tsk chili-flakes

2 tsk ghee/smör/olivolja till stekning

1 ägg(valbart)

 

Gör såhär: 

1. Lägg ugnen på 220 grader och ugnsstek palsternacksbitarna i 25 minuter tills de blivit mjuka.

2. Koka belugalinserna mjuka i 20 minuter en skvätt tamari för sälta.

3. Skölj bönorna noggrannt.

4. Mixa alla ingredienserna i en matberedare.

5. Forma till lika stora biffar och stek på medelhög värme i ghee, smör eller olja(ca.5 minuter per sida). Jag stekte i ghee och det blev så gott. Salta lite extra på biffarna efter stekning så är du safe eftersom vegetariska biffar behöver extra kryddning. 

 


Bloggjulsfest vid Cirkas

Skrivet av Erika och Dominique 16.12.2018

Lördagen den 15 december fick vi delta i en bloggjulsfest tillsammans med ett gäng andra finlandssvenska bloggare. Julfestens värdinnor var Maria som bloggar här och Janina som bloggar här

Det var en otrolig mysig lördagseftermiddag vid Cirkas, Stundars i Solf.

bloggjulsfest

Vi fick avnjuta en brunch som bestod av ett och annat gott. Otroligt fint och inbjudande var det vid Cirkas också!

Deras växtbaserade utbud skulle gärna ha fått vara större, men då dem vid Cirkas veta att en av oss var vegan fick Erika supersnabbt ett fat med lite veganska påhitt. Härlig service på detta ställe alltså (plus poäng!).

bloggjulsfest 1bloggjulsfest 2bloggjulsfest 6

Till vänster har du eftermiddagens värdinnor och som föreläsare var bland annat Sari Somppi, regionchef för Brottsofferjouren (bilden till höger). Så härligt med ett gäng grymma kvinnor som lyfter varandra!bloggjulsfest 3


Ugnsbakad blomkål i guld

Skrivet av Dominique 11.12.2018

blomk2blomk3

2 medelstora blomkålshuvuden:

2 msk olivolja/ghee/2 äggulor

2 msk (blandning) tamari 

1 medelstor pressad vitlöksklyfta

1 tsk rökt paprikapulver

1/2 tsk  gurkmeja

Extra flingsalt

 

Gör såhär:

1. Lägg ugnen på 200 grader. 

2. Tvätta blomkålen och massera/pensla in marinaden noggrant + strössla över extra flingsalt

3. Ugnsbaka på plåt  i 10 minuter på 200 grader.

4. Sänk värmen till 150 grader och ugnsbaka i 30-40 minuter beroende på storlek på blomkålen. 


Morotskex med kryddsmak

Skrivet av Dominique 09.12.2018

Har du överblivna morötter i kylskåpet som snart blir dåliga? Varför inte göra några mellanmålskex till kaffet? Garanterat omtyckta av både stora som små. Gillar du söta smakerna av kardemumma, kanel och nejlika så är detta recept verkligen värt att testa! Dessutom veganska och utan raffinerat socker. 

 

morotskex 1morotskex3

 

4 stycken morotskex:

1 dl havregryn + 0,75dl vatten

3 msk  kokosmjöl eller 0,5dl proteinpulver vaniljsmak

1/2 riven morot

1 tsk pepparkakskrydda

1 krm kardemumma

Några finhackade mandlar / kakaosnibs

Flingsalt

1/2 msk stevia(valbart)

 

Gör såhär: 

1.Lägg ugnen på 200 grader. 

2. Lägg in en bakplåt att värmas.

3. Tillsätt pepparkakskryddan med havregrynen och vatten.

4. Micra gröten 1 minut så den blir tjock och blanda sedan i de övrig ingredienserna.

5. Strö på hackade mandlar eller kakosnibs samt extra kanel och flingsalt.

6. Grädda i ugnen i 35-40 minuter. Låt svalna på galler. 


Juligt "torparbröd"

Skrivet av Erika 06.12.2018

Pepparkakstiden är här! Men som Leivon beskriver en variant "För dem som vill ha något mer… En stor och mjuk pepparkaka" så påminner torparbröd mycket om de underbara pepparkakorna.

Idén om att göra egna veganska, glutenfria och mer näringsrika torparbröd väcktes då min mamma delade med sig av ett recept. Hon gjorde enkla mellanmålsbitar med tre ingredienser. Detta ville jag utveckla och resultatet blev lite mer ingredienser men lite mer lik pepparkakan/torparbröd.

torparbrod 4

Juligt torparbröd 

6 stycken

 

1 dl GF havregryn

1 msk chiafrö

1/2 tsk bakpulver

1 tsk kanel

1 nypa kardemumma, nejlika, muskotnöt och salt

1 mogen ekologisk banan

 

Gör såhär:

1. Blanda alla torra ingredienser.

2. Mosa och blanda ner bananen med de torra ingredienserna. 

3. Forma till kakor eller pepparkakor (genom att fylla pepparkaksformar) på en ugnsplåt klädd i baklåtspapper.

4. Grädda i ugn på 150 grader i 10 minuter. Låt svalna.

torparbrodtorparbrod 1torparbrod 2torparbrod 4