Rityta 82x

Julkryddor och deras goda egenskaper

Skrivet av Erika och Dominique 04.12.2018

Julen börjar närma sig med stormsteg. Doften av julbak har börjat sprida sig i människors hem och kök. Är du osäker på varifrån den ljuva doften kommer ifrån? Då är detta inlägg för dig. 

Nu ska vi lista våra favoritkryddor vid julbaket samt vilka hälsofördelar de för med sig. 

 julkryddor

Bådas favoritkrydda ,kanelen, har vi tidigare skrivit om. Det inlägget hittar du här!

Kryddnejlikan är något man ofta förknippar som dekoration på apelsinerna vid julen. Visste du att nejlikan består av en eteriska olja eugenol som har bland annat antiseptiska egenskaper som kan lindra magont och illamående. Kryddnejlikan är även bra mot infektioner i luftvägarna och kan fungera som slemlösande vid hosta.

Kardemumma kopplar man ofta ihop med bullabak och pepparkakor och annat julgodis. Denna krydda främjar din matsmältning och innehåller också antioxidanter som boostar ditt immunförsvar. 

Ingefära har på sistone blivit hjälpare i nöden vid sjukdom till exempel vid förkylningstider. En viss sanning ligger bakom detta. Ingefära har visat på bra effekt vid illamående och åksjuka och innehåller även ämnen som hämmar inflammationer och värk. Vi får dessutom inte glömma bort att ingefäran är bra för din matsmältning. 

 

Saffran är världens dyraste krydda men även så mycket mer. Saffran handplockas och är märkesflikarna på saffranskrokusens pistiller, därav priset på kryddan. Saffran sägs öka mängden av lyckohormonet serotinin och vara bra mot kramper vid mens. 

Smaken av muskotnöten beskriver Dominique som en blandning mellan kanel och kardemumma med ett extra sting. Denna krydda ska du använda i små mängder på grund av den starka smaken och för hög dos kan vara giftig. Men i rimliga mängder kan den underlätta vid sömnproblem.

 

PS. Experimentera med dessa kryddor även utanför julbaket. Ge till exempel grytan en extra sting av muskotnöt eller för guds skull glöm inte att krydda din gröt! 

julkryddor 1

 


Ärtbiffar panerade i pumpafrökross

Skrivet av Dominique 02.12.2018

 

korianderartbiffar

10 mindre ärtbiffar:

200g sockerärter

1 medelstor bit zucchini

1 ägg

2 msk bjäst eller riven ost

1 msk pofiber

1 dl kikärtsmjöl

1 stor vitlöksklyfta

Salt, citroneppar, spiskummin, chili-flakes

1 stor näve färska koriander/1 msk torkad koriander

Topping/Panering: 

Krossade pumpafrön/solrosfrön eller sesamfrön(använde pumpafrön)

Gör såhär:

1. Lägg ugnen på 200 grader,

2. Riv zucchinin fint och pressa ut vätska med hushållspapper.

3. Tina ärterna om de redan inte är det. 

4. Mixa alla ingredienser i en matberedare  

5. Forma 10 små biffar och strössla över frön. 

6. Grädda i ugnen i 20-25 min beroende på ugn. 

 

 


Saffran raw mini kakor med en glimt av julkryddor

Skrivet av Erika 01.12.2018

Kategorier:

Saffran raw mini kakor med en glimt av julkryddor, vad passar inte bättre till lilla juls firande än dessa? 

Idag är det första december och lilla jul. Hos mig är det en mörk och grå decembermorgon och saknaden av solsken+snö är stor. Till kvällen ska jag och min sambo åka till mina föräldrar och fira lilla jul samt min mammas födelsedag.

Det som absolut ska få åka med ikväll är mini raw kakorna med smak av saffran och en glimt av julkryddor. Med sin underbara gula färg lyser de upp och smaken är helt gudomlig av saffran, apelsin och alla juliga kryddor som finns i botten.

Känner du dig sugen på att baka dessa men tycker ingredienslistan är för lång? Då ska jag ge dig ett alternativ (som jag endast har tänkt ut i huvudet, obs det är inte testat!): Istället för denna botten använd pepparkakor som du krossar och blandar med lite olja. Då blir det en lussebulls-pepparminikaka. Om du testar detta, snälla dela med dig av resultatet till oss! 

Ha en underbar lilla jul och första advent på dig ♥

 saffranrawcake 3

Saffran raw mini kakor med en glimt av julkryddor

18 stycken

 

Botten

2 dl solrosfrön

1/4 dl chiafrön

2 1/2 dl russin (tillsätt en 1/2 dl vatten ifall det är torra russin, typ förra årets)

1 tsk malen kardemumma

1 tsk kanel

1/2 tsk torkad malen ingefära 

1/4 tsk malen nejlika

1/4 tsk muskötnöt

1 msk kokosolja 

 

Fyllning

4 dl (i torr form) cashewnötter som blötläggs och då sväller något

1 dl kokosolja

1/4 dl agavesirap

1/2 saft och fruktkött från en apelsin

Rivet skal från 1 apelsin

0,5 gram saffran

Några droppar vaniljarom

1 nypa salt

 

Gör såhär:

1. Blötlägg cashewnötterna gärna över natten men helst i sex timmar

2.  Gör botten: Mixa alla ingredienser i en matberedare tills du har en blandning som  håller ihop då du trycker ihop den i handen

3. Tryck ut botten i små aluminiumformar. Fyll så botten av formen blir täckt.

4. Ställ in i frysen medan du gör fyllningen.

5. Gör fyllning: Häll av de blötlagda cashewnötterna.

6. Kör alla ingredienser till fyllningen i en matberedare/mixer. Smeten ska bli len vilket tar en stund. Jag körde först ingredienserna till en smet i min matberedare och sedan i min Bosh Vitaboost blender för att få den helt len. Det viktigaste här är tid och att din maskin får vila emellanåt!

7. Fyll en plastpåse/spritspåse med fyllningen och ställ i frysen cirka 1 timme.

8. Spritsa ut fyllningen i formarna i valfritt mönster. Ställ i frysen och ta fram en liten stund innan bjudning!

 

Tips! Innan servering kan du toppa med lite krydda för ett snyggare utseende

saffranrawcakesaffranrawcake 1saffranrawcake 2

saffranrawcake 4


Lista om lilla jul

Skrivet av Erika och Dominique 27.11.2018

Kategorier:

Detta veckoslut är det den gamla finlandssvenska traditionen Lilla jul. Lilla jul firas varje år lördagen före den första advent, detta år den 1 december. Denna tradition ser olik ut för de allra flesta därför vill vi dela med oss av en lilla jullista som beskriver våra egna lilla juls traditioner!

Erikas Lilla jul

Så här firar jag lilla jul:

Lilla jul firar jag tillsammans med min släkt hemma hos mina föräldrar. Min mamma fyller år runt lilla julen så det firas två flugor i en smäll. Förut delade vi ut lilla juls gåvor men på senare år är det maten och umgänget som är i fokus

Bästa tilltugget på lilla jul:

Pepparkakor. Jag håller mig alltid så länge jag kan med att smaka årets första pepparkaka och det brukar faktiskt vara på lilla julen. 

Bästa drycken på lilla jul:

Glögg är den bästa drycken på lilla jul tillsammans med en pepparkaka. Under vårt lilla juls firande kan detta jämföras med en fördrink innan själva festen.

jullista 1

Min middag på lilla jul består av:

Plockmat. Eftersom jag är den enda veganen i min släkt så brukar jag ha en egen avdelning med godsaker.

En julig smakupplevelse:

På de resor jag har besökt julmarknad och värmt mig med en kopp Glühwein. Då är både stämningen och julkänslan på topp.

Den perfekta frukosten på lilla jul består av:

Risgrynsgröt gjort i ugnen på havredryck med några kanelstänger. Denna toppas med ett kanelstekt päron eller persimon!

jullista

En matnyhet/trend som jag vill testa denna jul:

Seitan. Denna rätt är ingen trend eller nyhet, men det är en rätt som är ny för mig och som jag inte själv ännu lagat.

Pepparkakor eller lussebullar:

Om jag måste välja så blir det pepparkakor, men lussebullar med en tydlig smak av saffran är ju även såå gudomligt gott!

På första advent brukar jag:

Tända ljusstaken med fyra ljus och ha en lugn kväll hemma med min sambo.

julbord2

Dominiques lilla jul 

Så här firar jag lilla jul:

Lilla jul kommer jag antagligen fira hemma i min lägenhet. Eventuellt dricka en kopp glöggte och bara ta det lugnt. 

Bästa tilltugget på lilla jul:

Måste svara samma som Erika och säga att pepparkakor nog får stå för bästa tilltugget. 

Bästa drycken på lilla jul:

Glöggen får även vara mitt svar denna gång. Denna lillajul kommer jag högst antagligen koka glöggte på glöggkrydda, citronsaft och eventuellt sockerfri svartvinbärssaft. Bra så. 

Min middag på lilla jul består av:

Förmodligen min vanliga mat som jag annars äter. 

En julig smakupplevelse:

Usch nu känner jag mig supertråkig men jag har ingen jättespeciell smakupplevelse att nämna. Kanske det kommer någon detta år. 

Den perfekta frukosten på lilla jul består av:

Gröt kryddad med nejlika, kardemumma och kanel. Toppat med kanelstekt äppel och vanilj. Äter lite liknande varje morgon annars och tror jag även skulle vilja ha det på lilla jul. 

En matnyhet/trend som jag vill testa denna jul:

Jag har sneglat på ett recept som är en kryddig rödbetssallad. Den ska jag försöka laga till julen detta år. 

Pepparkakor eller lussebullar:

Pepparkakor. 

På första advent brukar jag:

Har ingen ljusstake men några ljus ska jag nog försöka få tänt. 

tallin8

 


Rödbetshummus

Skrivet av Dominique 21.11.2018

hummus 1

Rödbetshummus för 4-5 portioner:

1/2 kokt skivad rödbeta/4 tinade rödbetsklyftor

230 gram kikärter(färdigt blötlagda)

1 msk tahini

1 vitlöksklyfta

Spiskummin

Salt

Vatten

Gör såhär:

1. Skölj kikärterna noga.

2. Mixa rödbetshalvorna och kikärterna till en grynig massa.

3. Tillsätt tahinin, kryddorna och vatten efter hur tjock du vill ha hummusen.

4. Mixa hummusen slät. 

 


Ajvar relish ala breakfast to dinner

Skrivet av Dominique 19.11.2018

Det är säkert flera än jag som älskar tomatsås. Speciellt med en smak av vitlök och basilika. Den här gången blev jag inspirerad av såsen ajvar relish. Den innehåller egentligen aubergine och paprika men jag gjorde min på tomatsås och paprika istället. Den fick en godare och mera speciell smak än vanlig tomatsås tack vare att paprikan rostats i ugnen. Verkligen värd att testa! Receptet kommer nedan.

ajvarre

4 portioner sås: 

500 gram krossade tomater

2 medelstora paprikor

2 vitlöksklyftor

1 msk olivolja/pesto(valbart)

2 nävar färsk basilika / 2 msk fryst

4 msk näringsjäst

Paprikakrydda

Örtsalt

Peppar

Gör såhär: 

1. Lägg ugnen på 220 grader. 

2. Hacka paprikorna i medelstora bitar och lägg på en ugnsplåt. Rosta i ugnen i 15 -20 minuter.

3. Mixa samman tomatsåsen, paprikan, pressade vitlöken och de övriga ingredienserna till en röra. 

falafeltallrik

Jag serverade min sås med falafel, överbliven vegansk ostsås(recept kommer senare) och sallad. Supergott om du frågar mig!


Gulbetsbiffar med en hint av dragon

Skrivet av Dominique 15.11.2018

Jag älskar verkligen vegetariska biffar. Speciellt de som är gjorda på bönor, rotfrukter och ägg. Har tidigare gjort biffar på bland annat rödbetor men denna gång fick det bli på gulbetor istället. En bra sak att tänka på då du gör vegetariska biffar är att krydda ordentligt och lägg gärna i färska örter. I detta receptet använde jag dragon, tyvärr inte färsk, men det fungerade bra ändå. Har du inte gulbetor hemma så kan du också använda morot eller sötpotatis till detta recept. 

gulbetaguldbetsbiff1gulbetsbiff

 

6 stora gulbetsbiffar:

2 medelstora rårivna gulbetor

3 dl kikärter/vita bönor

2 medelstora champinjoner

6 bitar soltorkade tomater

2 ägg

2 msk öljäst

1 vitlök

2 msk SF tacokrydda(valbart)

2 msk pofiber

Gurkmeja, spiskummin, dragon, ceyennepeppar, salt, citronpeppar

 

Gör såhär:

1. Lägg ugnen på 180 grader.

2. Riv gulbetorna fint. Hacka champinjonerna och häll bort spadet från kikärterna samt skölj kikärterna noggrant.

3. Tillsätt alla ingredienser i en matberedare och mixa till en grynig massa.

4. Klicka ut lika stora bollar på ett bakplåtspapper och forma till valfri storlek.

5. Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuterr, beroende på ugn.

 


Brunch ala Breakfast to Dinner

Skrivet av Erika och Dominique 13.11.2018

Kategorier:
Taggar:

För ungefär en vecka sedan så ordnade vi en höstbrunch för våra nära och kära. Det blev en väldigt lyckad förmiddag med god och näringsrik mat, mycket skratt varvat med givande samtal. Ja, matkoman efteråt ska vi inte ens tala om...

Så som det stod på våra servetter ville vi skapa: Good Food, Good Mood. En fin vän på brunchen kommenterade "åh, jag känner vilken vitaminboost jag får av det här". Det måste vi säga är ett tecken på att vi lyckats göra det bra. Vi vill ju att maten ska vara fylld med näring men det måste ju samtidigt smaka gott. Eller hur?

20181104 1055470 1

Här nedan ser du menyn på brunchen. Vi kommer beskriva rätterna mer under bilderna samt även länka till gamla recept under några av bilderna. ENJOY!

Breakfast to DinnerHostbrunch 2sallad

Den gröna salladen bestod av följande; svartkål, granatäppelkärnor, apelsin, spenat, pestomarinerade vitabönor. 

frobrodnotbrod

Havrebrödet hade vi två varianter av. En med nötter och en utan. Recept hittar du här. Denna gång hade vi kikärtsmjöl i limpan och det blev riktigt bra!

batattoast

Batattoastarna bestod avBatatskivor, hummus, rödbetschips och gräslök. Vi lagade dessa i ugnen eftersom vi skulle ha cirka 30 stycken. Men vill du göra på ett snabbare sätt hittar du recept på batattoast i brödrost här.

fruktskal

Frukstskålen innehöll; Persimon, honungsmelon och mango toppat med mynta.

chiapudding

Chiapuddingen gjordes på; Chiafrön, havremjölk(gf), bärkompott, kanel, nejlika och mynta. 

kokosboll

Rawbollarna innehöll; Kikärter, dadlar, cashewnötter, veganskt vaniljproteinpulver, stevia, kardemumma, kanel, kakao och kaffe. Toppat med kokos och kakaonibs. Liknande recept hittar du här. 

chokokaka

Sist men inte minst så bjöds det på chokladkakan utan dess like. Dessutom vegansk och glutenfri. Receptet hittar du här.


Choklad kladdkaka med zucchini

Skrivet av Erika 10.11.2018

Kakao och kladdkakeveckan fortsätter med en choklad kladdkaka med zucchini. 

Om du läste torsdagsnumret av Vasabladet förra veckan (1 november) såg du ett reportage med olika kladdkakor från oss Foodly bloggare. En av kladdkakorna kommer från oss och är just detta recept. En saftig och otroligt god chokladkladdkaka!

zucchinikladdkaka 2

Choklad kladdkaka med zucchini


2 chiaägg (2 tsk krossade chiafrö och 4 ½ tsk vatten)

½ dl äppelmos

½ dl solrosolja eller annan naturell olja

½ dl glutenfri havredryck

2 ½ dl zucchini

 

2 dl glutenfri mjölmix

¾ dl glutenfri havremjöl

¾ dl mandelmjöl

1,2 dl kakao

1 nypa havssalt

2 ½ tsk bakpulver

½ dl kokossocker


90 gram 70 % mörk choklad

Gör såhär:
1. Blanda ihop chiaägg, låt svälla 5 minuter. Blanda tillsammans med äppelmos, olja och havredryck. 

2. Riv zucchinin, pressa ur vätskan med händerna och rör ner tillsammans med de blöta ingredienserna.

3.Blanda alla torra ingredienser samt ¾ av den hackade mörk chokladen. Rör ihop med zucchiniblandningen.

4. Klä en brödform med bakplåtspapper och fördela smeten i formen. Toppa med resterande hackad choklad.

5. Grädda i ugn på 150 grader i 40 minuter. Låt svalna 5 minuter först i formen och sedan på ett ugnsgaller.

zucchinikladdkakazucchinikladdkaka 1zucchinikladdkaka 3


Kladdkaka utan dess like

Skrivet av Erika 07.11.2018

Kategorier:

Kladdkakans dag den 7 november!

Kan denna dag firas på ett bättre sätt en att vi delar med oss av ett recept på en gudomlig kladdis som du får baka till kvällen? Tror inte det! Dessutom är denna goding vegansk, glutenfri om du väljer GF havremjöl och utan vitt socker ifall du väljer en mörkchoklad utan tillsatt socker.

Denna kladdkaka är jag faktiskt riktigt stolt över och den kommer hänga med på många fester, kalas och stunder då något gott skulle passa in. Dessutom är den väldigt kraftig både i smak och mättnadskänsla. 

kladdkaka 1

Kladdkaka


230 gram kikärter+150 gram aquafaba (1 tetra burk)

12 stycken dadlar

½ dl neutral olja

1 dl kakao

2 dl GF havremjöl

2 tsk bakpulver

1 tsk pofiber

Några droppar vaniljarom

1 nypa flingsalt

200 gram 70% mörkchoklad

 

Gör såhär:

1. Mixa ihop kikärter, aquafaba, dadlar och olja

2. Blanda ihop alla torra ingredienser och rör ner i smeten

3. Smält chokladen genom vattenbad/i ugn och tillsätt i smeten

4. Klä med bakplåtspapper och smörj en liten form med avtagbara kanter

5. Grädda i ugn på 150 grader i 35 minuter

6. Då kakan har svalnat, sila över kakao för extra chokladkänsla

kladdkaka