HEADER ED 01 1

Het på gröten

Skrivet av Erika och Dominique 23.10.2018

Kategorier:
Taggar:

Det är gröttema på Foodly vilket betyder att det är grötvecka här på Breakfast to Dinner. 

Vi är två grötfanatiker som äter gröt så ofta som vi bara hinner. Kan det har att göra med att vi bor i landet där man växer upp med gröt på fatet eller hör det till grötboomen som har uppstått på sistone? Oavsett vad så tycker vi att det är alldeles rätt att spendera en hel vecka åt denna fantastiska rätt. 

Gröt kan du göra på många olika sätt av många olika råvaror. Havregryn är en billig favorit som innehåller protein, fibrer och fett samt vitamin B1, B6 och mineralämnena fosfor, järn och zink. Testa göra en overnight oat med havredryck, chiafrön och havregryn som du låter stå och svälla i kylskåp över natten. Toppa med valfria godsaker! Quinoa eller bovete är även råvaror som går bra att göra gröt på, dem kan du läsa mer om här!

Vill du göra gröten lite mer speciell eller mättande? Tillsätt chiafrön eller linfrö för att få gröten lite krämigare eller varför inte kläcka ner ett ägg i din gröt? Är du vegan kan du blanda ner lite hampapulver för att öka proteinet i din gröt. 

Då du väl har din gröt färdig, vad ska du toppa den med? Bär är en stor favorit som är lätt att ta fram ur frysen och blanda ner i gröten, tryck här på blåbäret och lingonet för att få mer info om dessa. Andra råvaror går även utmärkt att toppa gröten med, till exempel äpplet, sötmandeln eller en raw äppelmos. Tillslut ska vi ju inte glömma bort kanelen (obs se till att använda "rätt" kanel ifall du äter stora mängder)! 

Är du fast i dina gamla vanor och söker inspiration till en ny grötskål? Testa på denna ugnsgröt, veganska risifruttin eller plättar gjorda av överbliven gröt.
grottema

Vill du ha mer inspiration till ditt liv med gröt? Kolla in bloggen under veckan, det kommer komma en del nya recept på just gröt! 

 

 


Inlagda kantareller med smak av chili, vitlök och timjan

Skrivet av Erika 21.10.2018

Höstens svampskörd, vill du veta hur du ska förvara den? 

Planerar du att frysa in svamp ska du förvälla den eftersom den annars blir förstörd av enzymer. Det gör du genom att koka bort all vätska ur svampen...

...Du kan även torka svampen i en ugn eller i ett torkskåp.

Slutligen så kan du sylta eller lägga in svampen. I detta inlägg får du ett recept på inlagda kantareller med smak av chili, vitlök och timjan. 

Inlagdakantareller 3

Inlagda chili och vitlökskantareller


150 gram rensade kantareller

1 vitlöksklyfta

2 cm färsk chili

1 nypa salt

Timjan

Vitpeppar


1 dl vatten

1 dl äppelcidervinäger

1 tsk ättika


1.Koka upp lagen.

2.Tillsätt resten av ingredienserna och koka i 1 minut.

3. Häll över i en glasburk och lägg på locket direkt. Låt svalna.

4. Förvara i kylskåp i minst 2 dagar för att få en bra smak.

Inlagdakantareller

Inlagdakantareller 1

Inlagdakantareller 2


Grönsakssocca

Skrivet av Erika 18.10.2018

Kategorier:

Socca som den kallas i Frankrike, farinata som den kallas i Italien. Oavsett var du befinner dig så är det en kikärtspannkaka jag pratar om. Det är en typisk rätt i staden Nice, Frankrike och kan ätas som den är, med sött eller salt.

Som icke vegan var en omelett med grönsaker en enkel rätt att slänga ihop, dessutom ett bra sätt att rensa kylskåpet på lite vissna grönsaker. Jag tror socca är min nya omelett. Kikärtsmjölet innehåller rikligt med protein och det går hur bra som helst att blanda ihop socca med grönsaker av olika slag. 

Vill du tillaga socca som de gör i Nice tror jag det är bäst du åker dit och upplever tillagningen i en riktig vedugn eller över öppen eld. Men i detta inlägg delar jag med mig mitt enkla sätt att tillreda denna rätt. Dessutom sprider sig en underbar doft i köket under den stund som soccan tillreds i pannan. 

gronsakssocca 1

Grönsakssocca

1 stekpanna

 

 Socca smet

2 dl kikärtsmjöl

2 dl vatten

2 msk olivolja

1 liten klick dijonsenap

Salt

Svartpeppar

Fyllning
½ zucchini

1 champinjon

1 lök

1 vitlöksklyfta

1 cm av en chili

 

Gör såhär:
1. Blanda ihop smeten och låt stå i en halvtimme.

2. Hacka grönsakerna fint och stek i olivolja på hög värme. Krydda med salt och peppar.

3. Tillsätt smeten och sänk temperaturen till medelvärme och låt tillredas i 10 min.

 

Servera med till exempel färsk spenat, groddar eller annat grönt blad.

 

gronsakssocca

gronsakssocca 2


Frittata, enkel äggrätt

Skrivet av Dominique 16.10.2018

Har du ont om tid och snabbt vill slänga ihop en middag för fyra eller har behov av att göra snabba matlådor till den kommande veckans luncher? Råkar du även ha ugnsbakade rotfrukter som ligger och väntar på att ätas upp? Perfekt, inhandla endast ägg samt grönsaker och vips så har du snart en frittata i din stekpanna. Gott, mättande och näringsrikt.

frittata

4 portioner frittata:

6 ägg

200 gram broccoli

200 gram zucchini, pumpa eller andra rotfrukter (ej råa)

1 liten lök

 2 Stora champinjoner

Några bitar soltorkad tomat

0,75 dl vatten

1 msk olivolja

Valfria örter

Vitlök, flingsalt, tamari, ceyennepeppar, spiskummin, curry, peppar

Gör såhär:

1.Vispa ihop äggen med elvisp till en tjockare röra.

2. Hetta upp stekpannan på medelhögvärme. Stek löken genomskinlig i lite olja och tillsätt de ugnbakade rotfrukterna, svampen  och broccolin i stekpannan tillsammans med kryddorna och vätskan.

3. Häll över äggröran och strössla över salt, örter, soltorkade tomaterna och andra kryddor. Lägg på ett lock över stekpannan och låt puttra i cirka 7-10 minuter på låg värme. Servera gärna med med en stor portion grönsallad till. 

P.s om du vill så kan du även tillsätta ost på samma gång som tomaterna och örterna. Eller näringsjäst då frittatan är färdig. 

 


Pumpamuffins med kakao och saltlakrits

Skrivet av Dominique 13.10.2018

Tidigare i veckan skrev vi ett inlägg om den härligt orangea pumpan. Som du kanske läste så går det att använda pumpan både vid matlagning och bakning. Därför tänkte vi ge dig ett recept på dessa härliga pumpamuffins med smak av kakao och saltlakrits. Förstås glutenfria och utan raffinerat socker. Dessa passar perfekt som mellanmålsmuffins eller som fika till kaffestunden med någon fin vän. 

pumpamuffinspumpamuffins2

Till 4 stycken medelstora muffins:

4 stycken medelstora muffinsformar

250 gram pumpa

1,25 dl kikärtsmjöl

1 skopa veganskt choklad proteinpulver / 0,5 dl kokosmjöl

2 ägg

2 msk rå kakao

1/2 tsk kardemumma

1 tsk kanel

2 -3 tsk kaffepulver

1 -2 msk stevia / 2 dadlar (beroende på önskad sötma)

1 msk fiberhusk

1 msk pofiber

1 tsk bakpulver

1 tsk rå lakritspulver

1 stor nypa flingsalt

 

Gör så här:

1. Lägg ugnen på 180 grader. 

2. Skala och koka pumpan mjuk.

3. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.

4. Mixa samman alla ingredienser förutom lakritspulvret och och flingsaltet i en matberedare.

5. Tillsätt eventuellt vätskan ifall smeten blir för tjock. Den ska vara luftig men inte för lös. 

6. Häll upp smeten i 1/2 muffinsformarna med hjälp av en matsked och lägg på en bakplåt.

7. Strö över flingsalt och rå lakritspulver och grädda i ugnen i 15 min. Låt svalna. 

 

 

 


Karljohan och Kantarell wellington

Skrivet av Erika 11.10.2018 | 1 kommentar(er)

Karljohan och Kantarell Wellington, det är min veganska variant på den kända Beef Wellington som är skräcken hos kockarna i Masterchef. 

Tanken att göra denna rätt slog mig efter en runda i skogen på jakt efter svamp. Ofta blir det goda pastan, risotton eller pajer med svamp men denna gång blir det en Wellington. Tänk dig en deg som omsluter alla härliga smaker av svamp, timjan och lite dijonsenap. Hur det krispiga skalet möter den varma och mjuka insidan. Till detta serverar jag potatisstomp med en gräddsås, en så otroligt ljuvlig höstmiddag!

Karl johan och kantarell wellington 4

 

Karljohan och kantarell wellington

 

1 ark vegansk smördeg

Fyllning 1
200 gram stekt svamp, till exempel karljohan och kantareller

Margarin

salt

Fyllning 2
2 lökar

2 vitlöksklyftor

2 blad grönkål

1 msk dijonsenap

1 msk Oatly Påmackan

1 kruka timjan

salt

Svart- och vitpeppar

Sås till pensling
2 msk aquafaba

1msk olivolja

1 msk mandelmjölk

½ msk mörk sirap

 

Gör såhär:
1. Stek svampen i margarin och salt tills du har en torr panna. Låt svalna.

2. Hacka lök, vitlök och grönkål. Stek tills du har en torr panna, blanda ner senap, Påmackan, timjan och krydda. Låt svalna.

3. Kavla ut tinad smördeg på ett mjölat smörpapper. Bred ut hälften av lök blandningen på mitten av degen och lämna några centimeter från kanten. Varva med svamp och avsluta med resten av löken.

4. Blanda ihop såsen till pensling. Vik ihop degen och limma med penslingssåsen. Du kan även använda en kniv för att få fast degen. 

5. Vänd på wellingtonen så att du har skarvet neråt. Skär diagonala snitt över degen och pensla med såsen.

6. Grädda i ugn på 220 grader i 20 minuter eller tills wellingtonen fått en gyllene färg.

Servera tillsammans med till exempel potatisstomp och gräddsås. Recept på dessa hittar du längre ner!

Karl johan och kantarell wellington

Karl johan och kantarell wellington 1

Karl johan och kantarell wellington 2

Karl johan och kantarell wellington 3

 

Potatisstomp

Potatis

Margarin

Salt

Vitpeppar

Gör såhär:

1. Koka potatis i saltat vatten.

2. Krossa potatisen med en potatis stamp tillsammans med margarin, salt och vitpeppar.

 

Gräddsås

1 lök

250 ml matlagnings havregrädde

1 msk maizena 

Salt

Svart- och vitpeppar

Gör såhär:

1. Stek löken i en kastrull.

2. Häll i grädde och koka upp. Blanda ut maizena med kallt vatten och tillsätt i såsen under omrörning. Krydda.

Karl johan och kantarell wellington 5


Pumpan

Skrivet av Erika och Dominique 09.10.2018

Temat för den här veckan på foodly är inget mindre än "höstmat". Vi är snart i mitten av oktober vilket betyder vackert höstväder med mycket färg utomhus. Färggranna rotfrukter i bland annat orange lila och gult börjar även hitta in till personers kök(åtminstone våra). Många förknippar hösten med exempelvis rödbetor, gulbetor, morötter och så vidare.. vi tänkte dock lyfta fram den orangea pumpan i dagens inlägg. Passligt inför halloween och nu då pumpa dessutom är i säsong. 

Pumpan är aningen söt i sig och påminner en del om sötpotatisen enligt oss. Förutom att pumpan utstrålar en härlig orange färg så tillför den även vitaminerna folat,  A, B och C samt en del av mineralämnet kalium vilket är bra för din vätskebalans i kroppen. 

Den kan tillagas på flera olika sätt och är även ganska neutral i smaken.  Blir du sugen på att införa lite mera pumpa i kosten de kommande veckorna men vet inte hur? Lugn, här nedan får du en lista på hur du kan tillaga den;

- Pumpasoppa

- I sallden

- Rostad pumpa

- Pumpapuré/ hummus

- Pumpasylt

- Vid bakning(muffins, paj)

- Rostade pumpakärnor

pumpa1

P.s Pumpan står sig bra i kylskåp och använd gärna butternutsquash vid matlagning eftersom den har en bättre smak i fruktköttet. 


Bröd på vita bönor med smak av timjan

Skrivet av Dominique 07.10.2018

Kategorier:
Taggar:

Detta må vara det lättaste brödreceptet jag använt mig av hittills. Det ändå du behöver är en matberedare men det borde gå bra med en stavmixer också. Få ingredienser, minimalt med kladd, näringsrika, kort jäsning och varsel i ugnen. Dessutom en luftig konsistens inuti och mild smak samt ett utseende som påminner om vanliga vetemjölssemlor.  Receptet kommer nedan. 

bonbrodbonbrod1bonbrod2 1bonbrod3

Till 8 medelstora bönsemlor: 

2 pkt pirkkas vita bönor(460g)

3 ägg

2 tsk bakpulver

1/2 tsk salt

1 msk vinäger(använder äppelcidervinäger)

2 msk fiberhusk

2 nävar färsk timjan eller 2 msk torkad

1. Lägg ugnen på 180 grader.

2. Mixa bönorna med äggen

3. Tillsätt sedan de torra ingredienserna och mixa till en tjock smet och låt stå i 5 minuter

4. Rulla till runda bollar och grädda i mitten av ugnen i 20-25 minuter beroende på ugn. 


Kanelrullar

Skrivet av Erika 04.10.2018 | 1 kommentar(er)

Kanelbullen. Tänk att detta bakverk har fått en egen dag vilket är idag, den fjärde oktober.

Idag kan jag tänka mig att det äts kanelbullar hel vilt och att bagerierna har fullt upp. Eftersom de flesta kanelbullar inte är veganska har jag tagit mig ann att baka veganska kanelrullar. Dessutom blev de glutenfria och med endast naturligt förekommande socker. Och den sista viktiga punkten, såklart det är kardemumma i smeten! 

kanelsnurror 2

Kanelrullar 11 stycken

Deg

2 bananer

1 tsk vaniljarom

2 ½ dl glutenfritt havremjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk pofiber

½ dl maizena

2 tsk ceylonkanel

¼ dl olja

¼ dl glutenfri havredryck


Kanelfyllning

10 färska dadlar

½ tsk kardemumma

2 tsk ceylonkanel

Några droppar vaniljarom

Cirka 5 tsk vatten

 

Olja

Agavesirap


1. Mixa banan med vaniljarom slät

2. Blanda alla torra ingredienser väl. Rör ner olja, havredryck och bananpurén. Knåda lätt tills du har en fast deg

3. Mixa ihop alla ingredienser till fyllningen så du får en lättanvänd smet

4. Smörj ett bakplåtspapper med olja. Kavla ut cirka ⅙ åt gången av degen. Skär av kanterna får att få raka sidor

5. Bred ut kanelfyllningen och rulla ihop. Skär i två delar

6. Smörj en liten ugnsform. Smörj snurrorna med olja och ställ dem stående i formen

7. Ringla över agavesirap och grädda i 10 minuter på 175 grader

kanelsnurrorkanelsnurror 1kanelsnurror 3


Lingonet, skogens rubin

Skrivet av Erika och Dominique 01.10.2018

Kategorier:

Lingon, ett bär som lyser upp våra skogar med sin röda färg. Ett bär som många gånger är underskattad men betydligt mer hälsofrämjande än vad man tror. 

Lingonet innehåller vitaminerna C, E och K samt en del folat. C-vitaminet stärker immunförsvaret och på så sätt förebygger förylning, influensa och infektioner. E-vitamin är bra för huden och är även immunförsvarsstärkande. K-vitamin är nödvändigt för blodets koagulering samt har en betydelse för bentäthet. Folat har en viktigt roll i cellmetabolismen och energiproduktionen. 

Vanligtvis ser man en klick lingonsylt på köttbullarna men vill du ha inspiration till andra användningsområden så kommer några här;

-Rårörda lingon utan socker

-Lägg på salladen/gröten/yoghurten och så vidare..

-Torkade lingon

-I bakning

-Ät dem som de är

 lingon

Nu i samband med höstens förkylningstider är det viktigt att stärka upp sitt immunförsvar. Har du en skog nära? Far då och plocka på dig lite gratis vitaminer.