Rityta 82x

Visa alla inlägg skrivna april 2018

Havre-, och kikärtsbröd med örter och morot

Skrivet av Dominique 08.04.2018

brodbrod1brod3brod5brod4

Recept för en plåt med bröd:

230g kikärter

2 dl havremjöl

1 msk pofiber

2 tsk bakpulver

1/2 tsk salt

2 chiaägg

2 medelstora finrivna morötter

En näve hackad basilika

Sätt ugnen på 200 grader. Mixa kikärterna till en bönpure, blanda purén med havremjölet, tillsätt pofiber, bakpulver och salt. Tillsätt där efter den rivna moroten, chiaäggen och basilikan och rör om till en jämn smet. Bred ut på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt och skär färdigt i bitar. Sätt in i ugnen i ca.40min. Färdigt! Det här brödet blir verkligen så himla gott. Perfekt tillbehör till en god sallad! 

 

 

 


Guldgruva i grönsaksgryta med rostade kikärtor

Skrivet av Erika 07.04.2018

Här kommer ett recept på en värmande måltid till de regniga och kalla dagarna.. Eller till de stunder då du bara är supersnål på en grönsaksgryta! Min uppfattning är att grytor brukar ta evigheter att göra, men allt detta går att göra på under en timme.

Genom att servera de rostade kikärtorna som topping gör att denna rätt får fler texturer vilket jag gillar. Och ett tips är att krydda riktigt ordentlig så du får en riktig värmande gryta till magen! 

gryta

Guldgruva i grönsaksgryta med rostade kikärtor

3 portioner

Quinoa

1 burk kikärtor

1 vitlöksklyfta

1 lök

1 morot

1 stor champinjon

2 selleri stänger

1 burk krossade tomater

2 dl havre matlagningsgrädde

Olivolja

Koriander

Havre fraiche

Kryddor: Grönsaksbuljong, salt, peppar, cayennepeppar, kanel, rökt paprikapulver, chiliflingor, gurkmeja, ingefära

 

Massera kikärtor med olivolja, salt, chiliflingor, rökt paprikapulver och rosta i ugn på 150 grader.

Stek hackad vitlök, lök, selleri och morot. Tillsätt champinjonerna och krydda med grönsaksbuljong, peppar, cayennepeppar, kanel och rökt paprikapulver. Tillsätt krossad tomat och havregrädden och låt puttra medans du kokar quinoan enligt instruktioner på paketet tillsammans med salt, gurkmeja och ingefära.

Servera med en klick havre fraiche och massor av koriander!

gryta1 2


Pad Thai

Skrivet av Dominique 05.04.2018

Pad Thai

Recept för en person: 

En kycklingfile(marinerad i vitlök, chili, gurkmeja, citron, salt, curry och svartpeppar)

Risnudlar 

1 msk  saltade jordnötter

1 dl sojabönor

Ärthummus

Tacosås

Syrad vitkål

Kryddor: Salt, vitlök/vitlökspulver, chili-flakes, koriander

Koka upp vatten med salt och tillsätt risnudlarna samt sojabönorna(kokas i ca.3 min). Häll bort vattnet och lägg upp risnudelröran på en tallrik. Jag hade en egen marinerad och färdigstekt kycklingfilé i kylen som jag skivade på risnudlarna. Toppade med saltade jordnötter, koriander och chili-flakes. Till det hade jag en klick ärthummus, tacosås och syrad vitkål. Strö eventuellt mera salt och vitlök på rätten då den är färdig. Vips så har ni en simpel variant Pad Thai på tallriken.

P.S Byt ut kyckligen mot marinerad tofu för dig som är vegan/vegetarian. 

 


Öljäst

Skrivet av Erika och Dominique 04.04.2018

Öljäst men även kallat näringsjäst. En favorit i skafferiet hos oss båda. Vad är det för sorts jäst vi talar om egentligen?

Nej, inte den jästen som man bakar pizza eller bröd på utan dessa flingor tillverkas av saccharomuces cerevisiae-jästen. Den här jästen är en inaktiv jäst vilket betyder att den inte jäser. Öljästflingorna har en smak som enligt  oss påminner om parmesanost. Många veganer använder öljäst/näringsjästflingorna som ersättning för ost i/på sina maträtter. Det som är viktigt att tänka på i det här sammanhanget är att öljästen förlorar sina näringsämnen vid upphettning. Därför rekommenderas det att man strör flingorna på maten vid servering och inte vid tillagning. 

Öljästen innehåller gott om b-vitaminer samt zink, folsyra och värdefullt protein. B-vitaminer är något som kroppen inte kan producera själv och därför är det viktigt att få i sig dem via kosten. Därför är öljästen ett bra tillskott i din vardag.  

Vi båda tycker om att strö över flingorna på i princip allt, t.ex. gröt, pasta, sallad, avokado och yoghurt. I våra tidigare recept har vi använt oss av öljästflingorna så om ni vill ha tips på mera användingsområden så leta efter dem. 

 

Ha en fortsatt trevlig vecka!

/Erika & Dominique

oljast

 


Earl grey scones med russin och jordnötter

Skrivet av Erika 01.04.2018

Här kommer ett recept på Earl grey scones med russin och jordnötter som passar bra som mellanmål,till fikat eller då du ordnar ett afternoon tea party (ett evenemang jag drömmer om att ordna). Med blötlagda russin i Earl grey te så smyger smaken av teet fram i munnen då du tar en tugga och jag kan tänka mig att queen Elizabeth II skulle stordigga dessa scones!

eargreyscones5

Earl grey scones med russin och jordnötter

6 stycken


1 dl russin

Vatten

Earl grey te

1 dl kikärtsmjöl

1 dl havregryn

1 dl jordnötter (eller någon annan nöt om du föredrar)

1 tsk chiafrön

½ tsk bakpulver

1 nypa flingssalt

Agavesirap

 

Koka upp vatten och häll i en skål tillsammans med russin och tepåsen, låt stå i ca 45 minuter (ju längre desto mer smak får russinen).

earlgreysconesearlgreyscones1

Blanda de torra ingredienserna. Tillsätt blötlagda russin och 1/2 dl av te- och russinspadet. Forma till sex stycken bollar som du plattar ut till små kakor. Ringla över lite agavesirap och grädda i ugn på 100 grader i 30 min+15 min i eftervärme.

Servera som de är, med jordnötssmör eller som på bilden nedan med en växtbaserad färskost (halleluja för Oatly påMackan) färsk svartpeppar och basilikablad.

earlgreyscones3