Rityta 82x

Visa alla inlägg skrivna maj 2018

Frukostmuffins i mugg

Skrivet av Dominique 10.05.2018

Har länge varit sugen på att laga frukostmuffins i mugg eller mera som cupcakes. Dessa blev så otroligt söta så jag nästan inte ville äta dem utan bara ha dem som prydnad hehe... Nåväl,  söta och goda blev dem! Perfekt om du vill bjuda din vän/partner på en lite annorlunda frukost! Receptet är dessutom busenkelt, winwin! Jag hade en större storlek av kaffekopparna men går säkert att laga i mindre koppar också. Så lyxa till det i helgen med lite frukostmuffins i mugg!

smet

muffincup

breakfastcup

För två stora cupcakes:

4 ägg

2 dl kikärtsmjöl

1 skopa proteinpulver med smak av capucchino eller vanilj(hade capucchino)

1,5 dl hallon

1 dl mandelmjölk

1/2 tsk vaniljpulver

1 tsk kanel

1/2 tsk kardemumma

2 tsk bakpulver

kokosolja

Sätt ugnen på 180 grader. Doppa ett hushållspapper i lite kokosolja(rumstemp.) och smörj kaffekopparnas insida ordentligt. Vispa äggen med elvisp. Blanda alla torra ingredienser i en bunke och rör sedan ner äggen i smeten. Fyll kaffekopparna och toppa med hallon. Lägg in i ugnen i 30 min. Ät dem varma med en klick kokosgrädde/växtbaserad yoghurt eller lyxa till det med glass!

 

 


En lunchskål med fem komponenter

Skrivet av Erika 08.05.2018

Idag vill jag dela med mig av min lunchskål och några tips kring denna.

Mina lunchskålar har ofta ett frö som grund som innehåller många goda näringsämnen. En favorit är quinoa som du kan läsa lite mer om här, men jag brukar även använda mig av bovete, hirs o.s.v.

Den andra komponenten i min lunchskål är grönsaker. Jag älskar råa grönsaker och hackar oftast ner råa grönsaker, men ett tips till dig som inte är en lika stor beundrare av råa grönsaker: Massera dem mjuka i en olja med kryddor. Då behåller du näringen i grönsakerna samtidigt som de blir lite mjukare att äta, plus får mer smak av kryddningen.

Den tredje komponenten är en röra av något slag. Idag blev det en ärthummus som innehåller mycket proteiner från kikärtorna, men även en fraiche, vego majo o.s.v brukar dyka upp. 

Den fjärde komponenten som nyligen har flyttat in i mitt kök är de mjölksyrade grönsakerna. Jag har syrat egna grönsaker en gång, och visst var det roligt men då jag upptäckte hur pass billiga de färdiga syrade grönsakerna är i butiken var det mycket roligare (köp den ekologiska!). 

Och tillslut, toppa med favoritkryddor samt något frö (solrosfrö, linfrö, sesamfrö..) eller nöt (val-, cashew, pekannöt)

 

lunchskal2

Exempel på en lunchskål

Grönsaker ur kylskåpet

Ta dina favorit grönsaker, eller bara de grönsaker du vill slippa ur kylskåpet. Hacka tunna skivor/bitar och massera i olivolja, salt och peppar tills de mjuknar. 

Quinoa

Koka quinoa enligt instruktioner på paketet. Krydda med dina favoritkryddor.

Ärthummus

Recept hittar du här och där

Mjölksyrade grönsaker

Du kan mjölksyra dina egna grönsaker, men är du mot det latare hållet så  finns dem även att köpa i grönsakshyllan för en förmånlig peng!

Nötter/frö och favoritkryddor

masserde gronsaker

luncskal1


Guldpuré med vitlök och örter

Skrivet av Dominique 06.05.2018

Jag och min syster hade gjort batat i ugnen för någon helg sedan och det lämnade några bitar över som sattes i kylskåpet. På söndagen funderade jag vad middagen skulle bli och vad veckans kommande matlådor skulle bestå av. Hittade även några vanliga ugnspotatisar som nästan glömts bort från torsdagens mat så fick idén om att göra en pure av alltihop. I kylen hade jag även en halv vitkål som stod och väntade på att ätas upp. Vips så hade jag en potatis och vitkålspuré. 

restervitkalpuremaltid

4 portioner puré:

1 stor sötpotatis

1/2 vitkålshuvud

1 tsk gurkmeja

1 tsk curry

1 stor pressad vitlöksklyfta

dragon/persilja

örtsalt och peppar

Skiva potatisen och lägg i ugnen på 200 grader i 25-30minuter, alternativt koka potatisen mjuk. Hacka vitkålen och koka den mjuk i en kastrull med mycket örtsalt. Häll bort det mesta av vattnet och tillsätt potatisen, Mixa allt med en stavmixer, blanda ner kryddorna och mixa/rör om med en slev. Färdigt!

P.S skulle säkert vara gott att blanda ner lite havrefraiche/kokosgrädde i purén. Du kan också byta ut kycklingen mot t.ex. tofu, fisk eller varför inte rostade kikärter? Och förstås en god sallad till. 

 

 

 


Den stinkande rosen

Skrivet av Erika och Dominique 04.05.2018

Taggar:

Vitlöken, vår favorit bland lökväxterna. Den härstammar från centralasien och fick öknamnet den stinkande rosen av grekerna. Det gick så långt att under 1500-talet blev vitlöken impopulär på grund av dens lukt, men fick en comeback igen på 1900-talet och har hängt med sedan dess.

Varför vill vi då ge denna lilla vita sak extra uppmärksamhet? Till att börja med så är vitlöken i säsong nu under Maj månad, så just nu är det perfekt att köpa den närodlade vitlöken! Dessutom innehåller vitlöken en hel del c-vitamin och vitamin b1 samt mineralämnena fosfor, kalium, kalcium och selen. Några hälsofördelar du får av att äta vitlök är följande: 

- Sänkt blodtryck

- Fungerar antiinflammatoriskt i kroppen

-Ökar insulinkänsligheten

För att få ut det allra bästa ur vitlöken löns det att krossa eller pressa den. Dessutom förstörs vitlökens hälsoeffekter vid upphettning så släng gärna i den vid slutet av matlagningen. Alltså, ha alltid färsk vitlök hemma så du kan t.ex. laga en smarrig hummus.

 vitlok1

vitlok

 

PS. En liten fun fact. Vi har hört att vitlöksdoften ska hålla borta fästingar och andra insekter. Värt att testa kanske? 

 

 

 


Quinoa grönsaksbollar

Skrivet av Erika 02.05.2018 | 1 kommentar(er)

Har det lämnat en burk med kokad quinoa i kylen som du inte vet vad du ska göra med? Då är dessa quinoabollar ett perfekt sätt att gömma undan quinoan i matlagning. Grönsaksbollar/biffar är även ett perfekt sätt att använda rester av grönsaker eller grönsaker som håller på att bli dåliga. Ett till tips är att laga en så stor mängd att du kan frysa ner bollarna och ta fram vartefter.

quinoabollarlunch

Quinoa grönsaksbollar

Ca 20 stycken

3 dl quinoa

2 morötter

3 champinjoner

1 lök

1 vitlöksklyfta

2 msk psyllium

Dill

Kryddor: Salt, svart- och vitpeppar, gurkmeja, chiliflingor

 

Koka quinoa enligt instruktioner på paketet, låt svalna. Skala morötterna och riv i en matberedare tillsammans med champinjoner, lök och vitlök. Tillsätt kryddor, quinoa, dill och mixa till en smet. Tillsätt psyllium. Forma till passliga bollar och stek i kokosolja på medelhög värme.

quinoabollar

Servera quinoabollarna t.ex. med en röda linser, spenat, broccoli, soltorkad tomat-blandning, avocado och en klick fraiche. quinoabollarlunch1