Rityta 82x

Visa alla inlägg skrivna augusti 2018

Råvaror vi alltid ser till att ha hemma

Skrivet av Erika och Dominique 07.08.2018

Nu när vardagen börjar smyga sig på igen efter sommaren så finns det vissa råvaror som vi anser är räddare i nöden då man snabbt vill slänga ihop något enkelt i matväg. Efter en liten diskussion(10 sek. hehe) så kom fram till att vi nästan helt har samma råvaror att nämna. För att inspirera er tänkte vi nu göra en kort lista över dessa råvaror och vad man kan göra för rätter som inte är allt för krångliga. 

Havregryn

Dessa gryn kan du göra en gröt på, både kall som varm. Gärna med några goda kryddor som smaksättning. Du kan även göra bl.a. bröd, plättar, pizzadeg och energibollar.. ja listan kan göras lång. 

 

Kikärter

Kikärter kan du blanda i din sallad för mera mättnad och näring, men även i grytor, gratänger och vid bakning. Sen får vi inte glömma den kära hummusen. Kikärtsspadet är även en sak du kan spara och göra en majonnäs av eller som ersättning för ägg. 

 

Chiafrön

Fröna är kända för att binda vätska och svälla vilket gör att man håller sig mätt längre. Perfekta att tillsätta i sin morgongröt eller att göra en pudding av med någon växtbaserad dryck eller yoghurt. Chiafrön är även ett helt okej alternativ till ägg vid bakning. 

 

Bladgrönsaker

Pimpa dina måltider med mycket bladgrönsaker för att få mera utfyllnad och näring till måltiden. Några favoriter hittar du i ett av våra tidigare inlägg;

 

Banan

Kan användas till att göra bananplättar, i smoothien, gröten eller som ett snabbt mellanmål exempelvis efter att du varit och tränat eller "on the go". 

 

Ägg

Ägg går att använda till nästan allt(haha). Släng ihop en omelett, tillsätt i gröten, vid bakning eller koka dem och ät dem som de är. 

 

basvar

 

Vi kunde ha gjort listan längre men valde att hålla oss lite mera kortfattade. Har du några favoriter i skafferiet får du gärna dela med dig här!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Broccoli-, och edamame­böns­biffar med en hint av timjan

Skrivet av Dominique 05.08.2018

broccolib3broccolib

 

6 stycken biffar:

200g broccoli

2 dl edamame/sojabönor eller ärter

2 ägg

1 dl kikärter

1 näve färsk timjan

Spiskummin

Vitlök

Salt och peppar

Sätt ugnen på 180grader.Mixa alla ingredienser i en matberedare till en grynig massa. Grädda i ugnen i 20min. 

 

 


Röda bärbitar

Skrivet av Erika 02.08.2018

Just nu lyser alla bärbuskar i olika klara färger och det gäller att ta vara på alla godheter. Hemma hos mina föräldrar kommer det så mycket bär att frysarna börjar vara fulla och vi vet inte vad vi ska ta oss till. Då tänkte jag på tidigare år då jag har torkat äppelskivor för att kunna förlänga tiden på äpplet, så varför inte torka bär?

Här kommer ett recept på bärbitar som består av endast bär! Smakar som sura godisar och är så supergott (sötman och syrligheten varierar på vilket bär du väljer, jag hade hallon och röda vinbär vilket gjorde denna sats lite syrlig! Så ta dig ut till närmsta bärbuske och börja plocka!

barbitar 1

Bärbitar

ca 1 plåt

1,25 liter bär (jag hade hälften hallon, hälften röda vinbär)

 

Mixa bären slätt. Bred ut smeten på en bakplåtspappersklädd ugnsform. Grädda i ugn i ca. 4 timmar på 100 grader. Ha t.ex. en kökshandduk mellan ugnen och luckan så att fukten slipper ut eller så kan du gå och öppna luckan med jämna mellanrum. Då bär smeten är torr (tänk er godisremmar i butiken, de får inte vara skarpa) ta ut ugnsplåten och låt svalna. Klipp sedan i remsor, dra av bär smeten från bakplåtspappret och klipp i bitar. Förvara i en tät burk i kylskåp.

 

barbitarbarbitar 2