Rityta 82x

Visa alla inlägg skrivna september 2018

Batatbädd med tonf*skröra

Skrivet av Erika 08.09.2018

Kategorier:
Taggar:

 Batatbädd med avokado skivor och en tonf*skröra, det bjuder detta inlägg på. 

Till att börja med ska du och jag reda ut varför tonf*skröra är skrivet med en stjärna(*). Detta recept ska efterlikna tonfisk i smaken men vara utan animaliska produkter, alltså vara vegansk. Därav den konstiga stavningen. Nu kanske du undrar varför jag som vegan vill hitta smaker som liknar de animaliska och det är en väldigt bra fråga. Ibland kan det vara roligt att experimentera med smaker från mat jag tidigare har ätit och att göra de veganska. De blir som en annan grejj då.

Att rosta batat i brödrosten är snabbt och smidigt. Denna rätt kan fungera exempelvis som förrätt eller som ett tilltugg.

tonfiskrora3

 

Tonf*skröra

1 paket kikärter

1 noriark

1 msk tahini

2 skivor citron

Salt

Vit- och svartpeppar


Hacka norin så fint du kan. Pulsa alla ingredienser i en mixer, det ska vara en grynig konsistens. Klar!

tonfiskroratonfiskrora1

 

Batatbädd

Batat


Skiva tunna skivor av batat på längden. Rösta i brödrost tills bataten är mjuk (för mig tog det 2 gånger på längsta tiden).

tonfiskrora2

Serveringsförslag

Avokado

Broccoligroddar

Ingefärspasta

tonfiskrora4

 


Veckolista Världen Runt

Skrivet av Erika och Dominique 06.09.2018

Kategorier:

Världen runt är veckans tema på foodly. Av den anledningen har vi fyllt i en veckolista med just världen som tema.

varldenrunt 1

Erika

1. Favoriträtt från en annan kontinent

Sushi. Det är en så enkel men god rätt som går att variera i smak i oändlighet. Dessutom gillar jag att det finns så många sätt att äta sushi på (troligen bara ett korrekt sätt haha) och det blir en upplevelse både i att tillaga sushi och att äta den.

2. Favoritdryck på stranden

Vattenflaska är alltid med då jag är till stranden så därför blir svaret vatten. Men visst kan en kall fruktig drink vara otroligt gott då man är på semester och ligger på en sandstrand!


3. Matstaden jag vill besöka

En stad jag har hört mycket gott om är Berlin. En stad där maten kommer från flera nationella kök. Dessutom om jag har förstått det rätt finns det oerhört många alternativ som vegan i Berlin.


4. En maträtt från asien/amerika/europa jag vill lära mig tillreda

Dumplings från asien är något jag ännu inte har testat men är otroligt sugen på. Jag gillar att testa på rätter som blir ett hantverk och som kräver en vetskap att göra.


5. Ett land jag vill besöka på grund av matkulturen

Det land jag skulle vilja besöka på grund av deras matkultur är Marocko. Då jag tänker på detta land ser jag många färger i maten, känner doften av olika kryddor och en gemenskap kring matbordet. Marocko är ett land med en matkultur inspirerad från många andra länder och det brukar ofta göra maten så mycket mer spännande! 


6. Maträtten som får mig att önska att jag var född i Italien

Pasta alla gånger. Hur häftigt skulle det inte vara om man skulle ha växt upp med att laga sin egen pasta från grunden och laga en fyllning/sås på färska kvalitets råvaror.


7. Min ultimata femrätters världsmeny 

-Vegansk ostbricka med handgjorda ostar

-Falafel och hummus

-Grönsaksgryta som äts med ett hembakat naanbröd

-Fruktskål med färska lokala frukter

-Vegansk gelato


8. Mitt favorit resemål

Italien! Jag älskar det faktum att vart du än går och äta (nästan) så får man god mat, plus att jag känner mig så välkommen i Italien.


9. Om jag skulle flytta till ett annat land skulle jag flytta till Italien

Denna fråga var nog en av de svårare. Om jag skulle flytta från Finland skulle det vara av orsaken att bara få vara och leva. Då skulle jag söka mig till en liten by nära medelhavet i Italien där jag skulle ha en egen trädgård utanför min mysiga stuga. Ett liv utan måsten och krav där jag skulle få spendera tiden med det jag älskar mest.


10. Min version av Eat-Pray-Love

Om jag skulle bege mig ut på en längre resa med ett större syfte skulle denna resa börja med att jag hoppar på ett plan till Indonesien. Äta färsk frukt och upptäcka långa varma stränder samtidigt som jag skulle njuta av naturen.

Därefter skulle jag bege mig till Afrika. Att få se djur jag aldrig ha sett förut i sin förhoppningsvis fria och trygga natur är något jag drömmer om och skulle få så mycket glädje av.

Jag skulle avsluta min resa med en låång roadtrip i syd Europa. Besöka vingårdar, äta god mat och bara njuta av medelhavsbrisen.

 

Dominique

1. Favoriträtt från en annan kontinent

Pizza. Den går att variera på flera olika sätt. Både genom att göra olika degar och fyllningar. 

2. Favoritdryck på stranden

Iskallt vatten med eventuellt citronsmak och mynta/citronmeliss och förstås massa is. 


3. Matstaden jag vill besöka

Den här var en svår fråga. Eventuellt Rom.. då skulle man antagligen få äta goda pizzor och eventuellt någon himmelsk pasta. Är själv inte någon pastamänniska men skulle man få smaka på någon ordentlig italiensk variant så skulle det säkert falla mig i smaken. 


4. En maträtt från asien/amerika/europa jag vill lära mig tillreda

Hemmagjord pasta skulle vara något. Det är väl inte allt för lätt. 


5. Ett land jag vill besöka på grund av matkulturen

Indonesien kanske.. Bali har alltid lockat mig och förhoppningsvis kanske man får åka dit någon gång. Jag gillar asiatisk mat och sedan är Bali känd för sina färggranna rätter så det skulle säkert vara häftigt. 


6. Maträtten som får mig att önska att jag var född i Bali

Alla deras härliga frukostar man ser på sociala medier och frukostmänniska som jag är så skulle det vara underbart. 


7. Min ultimata femrätters världsmeny 

- Bruschetta 

- Frittata eller någon variant av omelett/äggrätt

- Någon form av en örtig falafel 

 - Avokadomousse

- Sorbé av något slag


8. Mitt favorit resemål

Barcelona. Otroligt vacker stad. 


9. Om jag skulle flytta till ett annat land skulle jag flytta till Tyskland

Verkar vara ett land med där man hittar det mesta. Spännande kultur, mat och fina sevärdheter. Dock skulle något mera exotiskt land även vara härligt. 


10. Min version av Eat-Pray-Love

Min version skulle absolut kunna se likadan ut som Erikas..faktiskt. Måste vara tråkig nu och säga att så skulle jag också vilja ha det att se ut så. Man blir ju som man umgås hehe..


Mangoplättar med en hint av chili

Skrivet av Erika 04.09.2018

Mango plus plättar är lika med sant, det kan jag konstatera när jag lagar mangoplättar. Istället för att ha skivad mango som topping blandar jag ner mangon i plättsmeten. Det visar sig vara en riktig hit.

Smeten kryddar jag med lite chili som ger plätten en hetta som passar bra ihop med mangons sötma. Dessutom ser dessa plättar ljuvliga ut med sina gyllene gula färg och doften som sprider sig i köket då du steker plättarna är såå inbjudande.

Brukar du blanda ner någon frukt, grönsak eller annat i dina plättar? Dela gärna med dig om du har hittat en riktig favorit! 

mangoplattar1

Mangoplättar med en hint av chili

4 små plättar

 

100 gram färsk mango

½ dl kikärtsmjöl

½ tsk bakpulver

½ tsk psyllium

1 tsk chiafrön

1 nypa salt

1 krm chiliflingor

½ dl vatten

mangoplattar

Mixa mangon till en puré. Blanda ihop de torra ingredienserna och tillsätt mangopuré samt vatten. Stek i kokosolja på medelhög värme. Servera med t.ex. skivad mango och kokoschips.


Två olika sorters lins-, & bönbiffar

Skrivet av Dominique 02.09.2018

 Bönbiffar eller falafel är en av mina favoriter till jobbets lunchlåda. Älskar hur man kan variera dem med olika råvaror och kryddor samt göra olika sallader som tillbehör. Recepten får ni ta del av nedan. 

linserbiffarbiffbiff3

2 portioner bön och linsbiffar:

1 ägg

1/2 dl okokta beluga linser(första bilden)

230 gram svarta bönor(kokta)

2 msk öljäst

4 st soltorkade tomater

1 större champinjon

Smoked paprikakrydda, salt, peppar, vitlök, ceyennepeppar, persilja

 

2 portioner falafelbiffar:

1 ägg

1/2 dl röda linser(okokta)

230 gram kikärter(kokta)

2 msk öljäst

4 st soltorkade tomater

1 större champinjon

Smoked paprika krydda, curry, gurkmeja, ceyennepeppar, spiskummin, korriander/basilika, salt, peppar, vitlök

Sätt ugnen på 180 grader. Koka linserna mjuka och häll i en bunke/matberedare. Tillsätt bönorna, ägg och de övriga ingredienserna. Mixa i en matberedare eller med en stavmixer till en grynig massa. Ta en matsked och klicka ut lika stora klickar på en bakplåt. Platta till dem en aning så de får en rund form och lägg in plåten i ugnen i 15-20 min. 

Exempel på tillbehör: Pestosallad med rå blomkål, zucchininudlar, hackad sparris, spenat/ruccola och balsamico. och tomatsås(om du råkar ha).