Rityta 82x

Den mångsidiga näringsbomben

Skrivet av Erika och Dominique 23.04.2018 | 1 Kommentarer

Chiafröet, ett litet frö med mycket näring. Fröet härstammar från sydamerika men har idag hittat in i mångas skafferi här i norden. Vad har fått oss att välkomna detta frö in till våra hem månne? Det ska vi berätta!

Detta minifrö är en riktig näringsbomd fylld med bra fetter, otroligt mycket fibrer och en hel del protein. Förutom det så innehåller det även rikligt med kalcium, fosfor. zink, magnesium och järn. Till och med en matsked chiafrön innehåller lika mycket kalcium som en halv dl mjölk. Och tänk då på allt det andra som kommer på köpet. Chiafröet har även en förmågan att binda stora mängder vatten, upp till 12 gånger sin storlek. Därför är fröet ett bra bidningsalternativ  i matlagning eller bakning. Speciellt om du inte kan eller vill äta ägg. 

Erikas favoritsätt att använda fröet är till frukostskålen, alltså i sin gröt eller i yoghurten. Dominique gillar även att tillsätta fröet i overnight oats eller som ett chiaägg på sin gröt. 

Andra saker du kan göra med fröet:

- Chiaomelett

- Chiabröd

- Chiapudding

- Chiapannkakor

- Chiabollar

chia

P.S För att få ut all näring ur fröet är det viktigt att du krossar dina frön. Annars har kroppen svårare att ta upp näringen från fröet. 

 

 

 

 

Kommentarer

 • Anna 23/04/2018 9:16am (24 månader sen)

  Vi har nu groddat chiafrön också, samma frön som vi gör pudding på eller blandar i gröten. Det blir jättegott i sallader eller på smörgåsen

  • Erika 23/04/2018 2:52pm (24 månader sen)

   Wow, det ska jag absolut testa! Groddar är såå goda till allt tycker jag, tack för tipset! <br />
   Kram, Erika

Skriv en kommentar