Rityta 82x

En lunchskål med fem komponenter

Skrivet av Erika 08.05.2018 | 0 Kommentarer

Idag vill jag dela med mig av min lunchskål och några tips kring denna.

Mina lunchskålar har ofta ett frö som grund som innehåller många goda näringsämnen. En favorit är quinoa som du kan läsa lite mer om här, men jag brukar även använda mig av bovete, hirs o.s.v.

Den andra komponenten i min lunchskål är grönsaker. Jag älskar råa grönsaker och hackar oftast ner råa grönsaker, men ett tips till dig som inte är en lika stor beundrare av råa grönsaker: Massera dem mjuka i en olja med kryddor. Då behåller du näringen i grönsakerna samtidigt som de blir lite mjukare att äta, plus får mer smak av kryddningen.

Den tredje komponenten är en röra av något slag. Idag blev det en ärthummus som innehåller mycket proteiner från kikärtorna, men även en fraiche, vego majo o.s.v brukar dyka upp. 

Den fjärde komponenten som nyligen har flyttat in i mitt kök är de mjölksyrade grönsakerna. Jag har syrat egna grönsaker en gång, och visst var det roligt men då jag upptäckte hur pass billiga de färdiga syrade grönsakerna är i butiken var det mycket roligare (köp den ekologiska!). 

Och tillslut, toppa med favoritkryddor samt något frö (solrosfrö, linfrö, sesamfrö..) eller nöt (val-, cashew, pekannöt)

 

lunchskal2

Exempel på en lunchskål

Grönsaker ur kylskåpet

Ta dina favorit grönsaker, eller bara de grönsaker du vill slippa ur kylskåpet. Hacka tunna skivor/bitar och massera i olivolja, salt och peppar tills de mjuknar. 

Quinoa

Koka quinoa enligt instruktioner på paketet. Krydda med dina favoritkryddor.

Ärthummus

Recept hittar du här och där

Mjölksyrade grönsaker

Du kan mjölksyra dina egna grönsaker, men är du mot det latare hållet så  finns dem även att köpa i grönsakshyllan för en förmånlig peng!

Nötter/frö och favoritkryddor

masserde gronsaker

luncskal1

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar