HEADER ED 01 1

Erikas glansnummer i form av ett bröd

Skrivet av Erika 25.04.2018 | 0 Kommentarer

Nu tänker jag dela med mig av ett enligt mig det bästa receptet på ett bröd. Detta bröd har hängt med mig i flera år (alltså inte brödet på bilden utan receptet) och det är ännu lika gott. Det som jag tycker är så bra med detta bröd är att receptet går att variera enligt allergier eller vad som finns tillgängligt i skafferiet. Här kommer förslag på hur du kan variera receptet:

Mjöl: Jag använder alltid havregryn, men vill du baka glutenfritt se till att du använder glutenfria havregryn. Denna gång använde jag teff som mjöl, men du kan använda vete-, dinkel-, kikärts-, bovetemjöl.. Listan är lång! Här igen, vill du baka glutenfritt så se till du använder ett glutenfritt mjöl! Vill du få ett mer näringsfyllt bröd rekommenderar jag just teff-kikärts- eller bovetemjöl.

Vätska: Förut bakade jag detta bröd med kvarg men eftersom jag nu strävar att äta veganskt har jag bytt ut kvargen till en havreyoghurt. Du kan även välja en havredryck eller vatten, men då måste du ändra mängder vätska och mjöl för att få en fast konsistens på degen.

Torkad frukt: I detta recept använde jag russin, men det går lika bra med torkade aprikoser, fikon, plommon.. Jaa vad du vill egentligen!

Nötter/frö: Här kan du utgå ifrån allergier eller vad du hittar i ditt skafferi. Nötter och frön är härliga komponenter i ett bröd eftersom det ger tuggmotstånd.

 

brodbak2

Erikas bästa bröd

1 bröd

 

1 ekologiskt äpple

3 dl växtbaserad yoghurt

1 msk chiafrö

2 dl havregryn

2 dl teffmjöl

1 msk psyllium

2 tsk matsoda

1 dl russin

2 dl nötter/frön

1 nypa salt

brodbak

Riv äpplet och blanda med yoghurt och chiafrön. Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ner äpple och yoghurt blandningen. Smörj en brödform med kokosolja eller klä med baklåtspapper. Tryck ner degen i formen och toppa med valfria frön. Grädda i ugn på 150 grader i ca 1 timme. Låt svalna utanför formen.

brodbak1

Ät till frukost, lunch, middag eller som mellanmål. Såhär så min brödskiva ut en regnig morgon: Oatly Påmackan, avocado, salt, öljäst och chili flingor. 

brodbak3 3

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar