Rityta 82x

Flera anledningar till varför du ska frossa tomater i sommar

Skrivet av Erika och Dominique 02.07.2018 | 0 Kommentarer

Taggar:

Tomat är något de flesta ätit och förmodligen en av de populäraste grönsaken i våra kök. Tomaten härstammar från Peru och i Finland äter man ungefär 11 kg tomat per person årligen.. Som sagt, en väldigt populär grönsak eller nej frukt! Faktum är att tomaten egentligen är en frukt och inte en grönsak som många tror.

tomater2 1

Tomaten innehåller mestadels vatten men trots det innehåller den en hel del vitaminer och mineraler som är värda att nämna; c-vitamin, antioxidanter och kalium. Den röda färgen kommer från lykopenet som är en antioxidant som skyddar våra celler och vävnader, hämmar hudens åldrande samt stimulerar vår energi och vitalitet. Kroppen tar bäst upp lykopenet om tomaten är värmd, alltså kokad/stekt/grillad samt gärna med lite tillsatt fett. 

Tomaten är en utmärkt råvara för att tillföra umami till matlagningen. För er som inte vet vad umami är så brukar man kalla det för den "femte grundsmaken" och den framhäver andra smaker i din maträtt. Därför passar tomat till mycket. Här nedan kommer tips på vad du kan använda tomater till;

- Tomatsoppa

- Tomatsalsa

- I salladen

- På pizzan

- I pastan

- På smörgåsen

- Till omeletten..... Ja, listan kan göras lång. 

 

Så se nu till att frossa i tomater nu i soligare tider så bland annat din hy får ett bättre skydd mot solen!


tomater 1

 

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar