Rityta 82x

Hälsofröet från Sydamerika

Skrivet av Erika och Dominique 27.03.2018 | 0 Kommentarer

Taggar:

Denna tisdag tänkte vi fröa ner oss i hälsofröet quinoa. Quinoa är hemma från Sydamerika men har börjat hitta till de nordiska köken. Du kan göra mycket med detta frö men vi tänkte börja med att berätta om varför denna råvara är så bra.

Fröet innehåller alla de nio essentiella aminosyrorna vilket är ganska unikt för att komma från växtriket.  Om du  är vegan som tränar mycket och har ett större proteinbehov så är quinoa en utmärkt proteinkälla. Förutom att quinoa innehåller mycket fullvärdigt protein så finns det även andra fördelar med att äta detta frö. Quinoan är fiberrik, innehåller mycket E-vitamin, B-vitaminer, magnesium samt kalium och järn. Eftersom quinoan är ett frö så är det även glutenfritt.

Quinoafröet går att använda på flera olika sätt men kan även vara huvudingrediensen i en maträtt. Exempelvis kan du göra en quinoagröt, använda i bakverk, göra biffar av eller ha som tillbehör i en maträtt. Quinoan i sig själv smakar inte så mycket så se till att använda mycket kryddor vid tillagning. Dominique gillar att tillaga quinoan genom att koka den mjuk och sedan tillsätta hackade grönsaker tillsammans med kryddor som till exempel gurkmeja, vitlök, chili, salt och svartpeppar. 

Så slutligen kan vi konstatera - Mera quinoa åt folket!

quinoa

P.S på bilden ser ni kokt quinoa med grönkål, rödkål, chili, gurkmeja, vitlök, salt och svartpeppar. Ät detta med valfritt tillbehör!

 

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar