HEADER ED 01 1

Vegansk raw julkola med lager av mörkchoklad

Skrivet av Erika 22.12.2018

Kategorier:

Vegansk raw julkola är perfekt för dig som känner du inte har tid att stå och röra om i grytan så du inte bränner kolan. Dessutom är denna utan tillsatt socker vilket kan vara ganska skönt för din mage som kan få stora mängder av socker under julhelgen!

Ge bort till en nära eller kära eller njut av denna kola helt för dig själv! 

 

vegankola 1

Vegansk julkola med lager av mörkchoklad

24 stycken

15 dadlar

1 dl kokosolja

1 msk ceylonkanel

1 msk kakao

1 tsk kardemumma

1/2 tsk nejlika

1/2 tsk malen muskotnöt

1/2 tsk ingefära

1/2 tsk salt

 

25 gram mörkchoklad

Gör såhär:

1. Mixa alla ingredienser till en slät kola.

2. Tryck ut kolan i en bakplåtspappersklädd form. Ställ i frysen i 1 timme.

3. Smält chokladen i vattenbad/ugn. Pensla på chokladen på ena sidan av kolan. Ställ i frysen en stund och pensla sedan andra sidan av kolan.

4. Skär i bitar 4x6. Paketera in i bakplåtspapper och förvara i kylen. 
vegankolavegankola 2


Vegansk julstek av seitan

Skrivet av Erika 20.12.2018

Kategorier:
Taggar:

Seitan skrev jag om i vår lillajulslista att jag detta år ville testa på. Nu är det gjort och jag har en vegansk julstek åt mig till julen!

Seitan består av ren gluten. Du kan köpa det från butiken i mjölformat men priset är ganska saftigt, därför valde jag att göra egen gluten. Det gör du genom att ta vanligt vetemjöl och tvätta bort vetestärkelsen från mjölet och kvar lämnar gluten. Visst låter det enkelt? Och enkelt är det, men kräver tid och en stor arbetsinsats.. Men tro mig, om du väljer att gå denna hardcore väg så kommer du uppskatta din julstek otroligt mycket detta år!

Jag är så otroligt taggad att få skiva upp denna goding till julbordet nästa vecka!

seitan 5

 Vegansk julstek av seitan (350 gram)

Gluten
10 dl ekologiskt vetemjöl

4 dl vatten


Smaksättningsdeg
1 dl svarta bönor

3 msk olja

2 msk soja

1 tsk dijonsenap

1 msk vitlökspulver

1 tsk rökarom

1 tsk rökt paprikapulver

1 nypa malen muskotnöt

1 nyp nejlika

1 nypa svartpeppar

1 nypa vitpeppar

1 nypa salt


3 l vatten

3 tärningar grönsaksbuljong

Salt


Griljering

4 msk aquafaba

1 msk agavesirap

½ msk dijonsenap

salt

svartpeppar


Polenta/ströbröd


DAG 1 Gör såhär:

1.Knåda ihop en deg av vetemjöl och vatten. Knåda i cirka 5 minuter.

2. Fyll en skål med kallt vatten och ställ i diskhon. Börja knåda degen försiktigt i vattnet medans du har kranen rinnande med nytt vatten till skålen. Då vattnet har blivit vitt, häll ut vattnet och fyll hinken igen. Upprepa tills vattnet har en klar färg, då har du tvättat bort all vetestärkelse från degen. Detta tar cirka 30 minuter.

3. Låt gluten klimpen vila i 15 minuter. Medan du väntar mixa slätt alla ingredienser till din seitan förutom kikärtsmjöl. Rör sedan ihop gluten, kikärtsmjöl och din smaksättnings-röra, här rekommenderas en matberedare med degrörare.

4. Koka upp buljong i en stor kastrull.

5. Forma degen till en stek och paketera in i en silduk/urtvättad kökshandduk eller liknande. Knyt ihop hårt.

6. Låt din seitan sjuda under lock i 1 timme.

7. Nu får din seitan vila över natten i duken och buljongen i kallt.

DAG 2 Gör såhär:

1. Ta bort din seitan ur buljongen och duken. Låt stå i rumstemperatur i cirka 1 timme.

2. Blanda ihop de blöta ingredienserna till griljeringen (inte polentan).

3. Pensla seitan med griljeringen och stek i olja så den får en fin stekyta.

4. Pensla med griljeringen och strö över polenta eller ströbröd.

5. Grädda i ugn på 225 grader i 15 minuter.

Seitan smakar bäst kallt, men för guds skull smaka en liten bit nu på direkten. Så som du nu har kämpat är du verkligen värt det!

 

seitan

Bananen är till för att du ska se hur mycket mindre degklumpen blir efter att du har tvättar bort all vetestärkelse från vetemjölet. Kvar har du alltså gluten!

seitan 1seitan 2seitan 3seitan 4seitan 6


Juligt "torparbröd"

Skrivet av Erika 06.12.2018

Pepparkakstiden är här! Men som Leivon beskriver en variant "För dem som vill ha något mer… En stor och mjuk pepparkaka" så påminner torparbröd mycket om de underbara pepparkakorna.

Idén om att göra egna veganska, glutenfria och mer näringsrika torparbröd väcktes då min mamma delade med sig av ett recept. Hon gjorde enkla mellanmålsbitar med tre ingredienser. Detta ville jag utveckla och resultatet blev lite mer ingredienser men lite mer lik pepparkakan/torparbröd.

torparbrod 4

Juligt torparbröd 

6 stycken

 

1 dl GF havregryn

1 msk chiafrö

1/2 tsk bakpulver

1 tsk kanel

1 nypa kardemumma, nejlika, muskotnöt och salt

1 mogen ekologisk banan

 

Gör såhär:

1. Blanda alla torra ingredienser.

2. Mosa och blanda ner bananen med de torra ingredienserna. 

3. Forma till kakor eller pepparkakor (genom att fylla pepparkaksformar) på en ugnsplåt klädd i baklåtspapper.

4. Grädda i ugn på 150 grader i 10 minuter. Låt svalna.

torparbrodtorparbrod 1torparbrod 2torparbrod 4


Julkryddor och deras goda egenskaper

Skrivet av Erika och Dominique 04.12.2018

Julen börjar närma sig med stormsteg. Doften av julbak har börjat sprida sig i människors hem och kök. Är du osäker på varifrån den ljuva doften kommer ifrån? Då är detta inlägg för dig. 

Nu ska vi lista våra favoritkryddor vid julbaket samt vilka hälsofördelar de för med sig. 

 julkryddor

Bådas favoritkrydda ,kanelen, har vi tidigare skrivit om. Det inlägget hittar du här!

Kryddnejlikan är något man ofta förknippar som dekoration på apelsinerna vid julen. Visste du att nejlikan består av en eteriska olja eugenol som har bland annat antiseptiska egenskaper som kan lindra magont och illamående. Kryddnejlikan är även bra mot infektioner i luftvägarna och kan fungera som slemlösande vid hosta.

Kardemumma kopplar man ofta ihop med bullabak och pepparkakor och annat julgodis. Denna krydda främjar din matsmältning och innehåller också antioxidanter som boostar ditt immunförsvar. 

Ingefära har på sistone blivit hjälpare i nöden vid sjukdom till exempel vid förkylningstider. En viss sanning ligger bakom detta. Ingefära har visat på bra effekt vid illamående och åksjuka och innehåller även ämnen som hämmar inflammationer och värk. Vi får dessutom inte glömma bort att ingefäran är bra för din matsmältning. 

 

Saffran är världens dyraste krydda men även så mycket mer. Saffran handplockas och är märkesflikarna på saffranskrokusens pistiller, därav priset på kryddan. Saffran sägs öka mängden av lyckohormonet serotinin och vara bra mot kramper vid mens. 

Smaken av muskotnöten beskriver Dominique som en blandning mellan kanel och kardemumma med ett extra sting. Denna krydda ska du använda i små mängder på grund av den starka smaken och för hög dos kan vara giftig. Men i rimliga mängder kan den underlätta vid sömnproblem.

 

PS. Experimentera med dessa kryddor även utanför julbaket. Ge till exempel grytan en extra sting av muskotnöt eller för guds skull glöm inte att krydda din gröt! 

julkryddor 1

 


Saffran raw mini kakor med en glimt av julkryddor

Skrivet av Erika 01.12.2018

Saffran raw mini kakor med en glimt av julkryddor, vad passar inte bättre till lilla juls firande än dessa? 

Idag är det första december och lilla jul. Hos mig är det en mörk och grå decembermorgon och saknaden av solsken+snö är stor. Till kvällen ska jag och min sambo åka till mina föräldrar och fira lilla jul samt min mammas födelsedag.

Det som absolut ska få åka med ikväll är mini raw kakorna med smak av saffran och en glimt av julkryddor. Med sin underbara gula färg lyser de upp och smaken är helt gudomlig av saffran, apelsin och alla juliga kryddor som finns i botten.

Känner du dig sugen på att baka dessa men tycker ingredienslistan är för lång? Då ska jag ge dig ett alternativ (som jag endast har tänkt ut i huvudet, obs det är inte testat!): Istället för denna botten använd pepparkakor som du krossar och blandar med lite olja. Då blir det en lussebulls-pepparminikaka. Om du testar detta, snälla dela med dig av resultatet till oss! 

Ha en underbar lilla jul och första advent på dig ♥

 saffranrawcake 3

Saffran raw mini kakor med en glimt av julkryddor

18 stycken

 

Botten

2 dl solrosfrön

1/4 dl chiafrön

2 1/2 dl russin (tillsätt en 1/2 dl vatten ifall det är torra russin, typ förra årets)

1 tsk malen kardemumma

1 tsk kanel

1/2 tsk torkad malen ingefära 

1/4 tsk malen nejlika

1/4 tsk muskötnöt

1 msk kokosolja 

 

Fyllning

4 dl (i torr form) cashewnötter som blötläggs och då sväller något

1 dl kokosolja

1/4 dl agavesirap

1/2 saft och fruktkött från en apelsin

Rivet skal från 1 apelsin

0,5 gram saffran

Några droppar vaniljarom

1 nypa salt

 

Gör såhär:

1. Blötlägg cashewnötterna gärna över natten men helst i sex timmar

2.  Gör botten: Mixa alla ingredienser i en matberedare tills du har en blandning som  håller ihop då du trycker ihop den i handen

3. Tryck ut botten i små aluminiumformar. Fyll så botten av formen blir täckt.

4. Ställ in i frysen medan du gör fyllningen.

5. Gör fyllning: Häll av de blötlagda cashewnötterna.

6. Kör alla ingredienser till fyllningen i en matberedare/mixer. Smeten ska bli len vilket tar en stund. Jag körde först ingredienserna till en smet i min matberedare och sedan i min Bosh Vitaboost blender för att få den helt len. Det viktigaste här är tid och att din maskin får vila emellanåt!

7. Fyll en plastpåse/spritspåse med fyllningen och ställ i frysen cirka 1 timme.

8. Spritsa ut fyllningen i formarna i valfritt mönster. Ställ i frysen och ta fram en liten stund innan bjudning!

 

Tips! Innan servering kan du toppa med lite krydda för ett snyggare utseende

saffranrawcakesaffranrawcake 1saffranrawcake 2

saffranrawcake 4


Lista om lilla jul

Skrivet av Erika och Dominique 27.11.2018

Kategorier:

Detta veckoslut är det den gamla finlandssvenska traditionen Lilla jul. Lilla jul firas varje år lördagen före den första advent, detta år den 1 december. Denna tradition ser olik ut för de allra flesta därför vill vi dela med oss av en lilla jullista som beskriver våra egna lilla juls traditioner!

Erikas Lilla jul

Så här firar jag lilla jul:

Lilla jul firar jag tillsammans med min släkt hemma hos mina föräldrar. Min mamma fyller år runt lilla julen så det firas två flugor i en smäll. Förut delade vi ut lilla juls gåvor men på senare år är det maten och umgänget som är i fokus

Bästa tilltugget på lilla jul:

Pepparkakor. Jag håller mig alltid så länge jag kan med att smaka årets första pepparkaka och det brukar faktiskt vara på lilla julen. 

Bästa drycken på lilla jul:

Glögg är den bästa drycken på lilla jul tillsammans med en pepparkaka. Under vårt lilla juls firande kan detta jämföras med en fördrink innan själva festen.

jullista 1

Min middag på lilla jul består av:

Plockmat. Eftersom jag är den enda veganen i min släkt så brukar jag ha en egen avdelning med godsaker.

En julig smakupplevelse:

På de resor jag har besökt julmarknad och värmt mig med en kopp Glühwein. Då är både stämningen och julkänslan på topp.

Den perfekta frukosten på lilla jul består av:

Risgrynsgröt gjort i ugnen på havredryck med några kanelstänger. Denna toppas med ett kanelstekt päron eller persimon!

jullista

En matnyhet/trend som jag vill testa denna jul:

Seitan. Denna rätt är ingen trend eller nyhet, men det är en rätt som är ny för mig och som jag inte själv ännu lagat.

Pepparkakor eller lussebullar:

Om jag måste välja så blir det pepparkakor, men lussebullar med en tydlig smak av saffran är ju även såå gudomligt gott!

På första advent brukar jag:

Tända ljusstaken med fyra ljus och ha en lugn kväll hemma med min sambo.

julbord2

Dominiques lilla jul 

Så här firar jag lilla jul:

Lilla jul kommer jag antagligen fira hemma i min lägenhet. Eventuellt dricka en kopp glöggte och bara ta det lugnt. 

Bästa tilltugget på lilla jul:

Måste svara samma som Erika och säga att pepparkakor nog får stå för bästa tilltugget. 

Bästa drycken på lilla jul:

Glöggen får även vara mitt svar denna gång. Denna lillajul kommer jag högst antagligen koka glöggte på glöggkrydda, citronsaft och eventuellt sockerfri svartvinbärssaft. Bra så. 

Min middag på lilla jul består av:

Förmodligen min vanliga mat som jag annars äter. 

En julig smakupplevelse:

Usch nu känner jag mig supertråkig men jag har ingen jättespeciell smakupplevelse att nämna. Kanske det kommer någon detta år. 

Den perfekta frukosten på lilla jul består av:

Gröt kryddad med nejlika, kardemumma och kanel. Toppat med kanelstekt äppel och vanilj. Äter lite liknande varje morgon annars och tror jag även skulle vilja ha det på lilla jul. 

En matnyhet/trend som jag vill testa denna jul:

Jag har sneglat på ett recept som är en kryddig rödbetssallad. Den ska jag försöka laga till julen detta år. 

Pepparkakor eller lussebullar:

Pepparkakor. 

På första advent brukar jag:

Har ingen ljusstake men några ljus ska jag nog försöka få tänt. 

tallin8