Rityta 82x

Matupplevelser från delar av central Europa

Skrivet av Erika 10.04.2018 | 0 Kommentarer

Mitt mål med en resa har gått från att vara att hitta den bästa shoppingen till att hitta de bästa restaurangerna. Ett intresse som jag delar med min sambo, vilket gör att då vi reser handlar det mycket om mat!
För någon vecka sedan var jag tillsammans med min sambo på resa till Wien och Budapest. I detta inlägg tänkte jag dela med mig av mina mattankar från dessa resmål. Båda länderna har mycket spännande historia och likväl maträtter som man förknippar med dem, jag tänker mig wienerschitsel, goulash o.s.v.

Kring resmålen hade jag en tanke att dessa städer har fått matinfluenser från andra länder och att restaurangutbudet skulle vara stort. Dessutom var jag otroligt nyfiken på veganutbudet. Så vill ni höra mina tankar? Då kör vi på direkt med Wien.

TodayI choose tobe happy 1

Wien

En otroligt vacker stad som aldrig tog slut. Största tågstationen, största rondellen, största nöjesfältet.. Jaa en riktigt storstad! Vi bodde i stadsdelen Leopoldstadt och rörde oss mest här samt i Innere Stadt, vilket betyder att mina mattankar kommer från  dessa delar av staden.

Det första vi lade märke till i Wien i matväg var behovet att reservera bord på restaurang. Vi hade på förhand spanat in restauranger både med Michelinstjärna och bra betyg på tripadvisor men de kunde vara fullbokade veckor i förväg. Så mitt första tips: boka bord för middagen på förväg! Detta tycker jag är ganska tråkigt då man är på resa, men det är ändå så mycket roligare än att istället hamna leta i flera timmar och kanske trots allt hamna på en tråkig restaurang med dålig mat..

Mitt andra tips är att försöka hitta moderna och gärna fusion restauranger. En lördag hamnade vi på en riktigt gammal restaurang med en tråkig meny vilket resulterade i en vegetarisk goulash gjord på frysta grönsaker och en torr wienerschitsel. I denna stund insåg vi: för att få spännande och god mat så är de två tipsen ett måste i denna stad. Och verkligen, då vi började leta oss till restauranger med unga ägare eller restauranger med fusion kök så blev matupplevelsen så mycket bättre!

Hur gick det då att vara vegan i Wien? Att äta frukost gick väldigt bra (läs nedan för tips) men under middag och lunch blev det ofta laktovegetarisk. Visst skulle jag ha kunnat googla fram veganrestauranger för hela resan.. Men eftersom vi är två som reser varav en inte är vegan blir det ofta att kompromissa vilket går bra för mig. 

Tips på frukostställen: Cafemima (supermysigt och prisvärt cafe), Cafe Einfahrt (bra råvaror och prisvärt!)

Tips på lunch/middagsrestauranger: Zina’s, Pizza Mari (supergod pizza i en lokal restaurang miljö)

Namnlos design

Vänster Cafe Einfarht Höger Zina´s

Namnlos design 1

CafeMima

Budapest


Efter några dagar i Wien bar det av till grannlandet Ungern och huvudstaden Budapest. En gammal. vacker stad med mycket historia. Vi bodde i Palotanegyed, rörde oss i Erzsébetváros för frukost och andra sevärdheter och middagen blev lite här och där i staden. 

Till denna stad vill jag ge samma tips som för Wien, boka bord och välj restauranger med höga betyg, mer moderna kök med influenser från andra kulturer. För här var det samma sak, hade man inte bokat bord kunde man få leta i timmar efter en restaurang som hade plats för två. 

Att vara vegan i Budapest var en aningen svårare än vad jag hade förväntat mig. Det fanns väldigt sällan veganalternativ och för ett utbud av växtbaserade drycker till kaffet behövde man välja moderna cafén. Så även i denna stad blev det mycket laktovegetariskt för mig. Men som sagt, googlar du fram veganrestauranger före resan tror jag inte det blir så svårt.

Och slutligen.. Vill du gå på en cocktail eller en god whisky så besök GoodSpirit Whisky & Cocktail Bar. Jag beställde en drink med rom och absint och fick den serverad i en flamingo simring, dessutom var det den godaste drink jag någonsin druckit!

Tips på frukostställen: Mazel Tov (deras brunch) 

 

 

Tips på lunch/middagsrestauranger: Budapest Bagel, Borbíróság (lite finare restaurang och prisvärd), Oinos Winebar Bistrot (den bästa trerätters middagen på hela resan) Makery DIY (här får du tillaga maten själv), Padron (mysigt tapasställe)

 

Namnlos design 2

Mazel TovNamnlos design 5

Vänster Makery Höger PadronNamnlos design 3

Vänster Borbíróság Höger Budapest BagelNamnlos design 4

Vänster Ainos Höger GoodSpirit Whisky & Cocktail Bar 

 

Kramar från Erika

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar