Rityta 82x

Veckans stjärna, zucchinin

Skrivet av Erika och Dominique 16.04.2018 | 0 Kommentarer

Denna veckas stjärna är zucchinin, även kallad squash. Grönsaken som har kickat ut gurkan från våra kylskåp. Varför vill vi då hellre ha zucchinin än gurkan?

Både zucchinin och gurka innehåller mestadels vatten men zucchinin vinner med snäppet mera kalium och fibrer. Enligt oss så är zucchinin mera användbar i matlagningen än gurkan. Erikas favorit är att äta den rå i en matig sallad eller att hacka ner den i pastasåsen. Dominique gillar att göra zoodles som man kan blanda med pastan eller finriva den och blanda i morgongröten. Annat du kan göra med denna grönsak är att hyvla den och använda istället för lasagneplattor, fyllda "zucchinibåtar", ugnsrosta, zucchinibiffar eller varför inte zucchinimuffins? Här nedan får ni ett recept på det sistnämnda.

zucchinim

För 6 medelstora muffins:

1/2 medelstor finriven zucchini

3 ägg (9 msk aquafaba för VE)

1,5 dl kikärtsmjöl

1,5 skopa proteinpulver(smak av äppel, vanilj eller choklad). 

1 dl växtbaserad mjölk

1 msk pofiber

2 tsk bakpulver

1 tsk kardemumma

1 tsk kanel

1 tsk vaniljpulver

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla torra ingredienser och tillsätt sedan mjölken, äggen och zucchinin. Blanda ihop till en jämntjock smet och fyll formarna på ugnsplåten till knappt 3/4 av formarna. Grädda i ugnen i 40 minuter. Klart! Ett stort plus är att muffinsarna blir så otroligt saftiga!

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar