Rityta 82x

Örtfalafel

Skrivet av Dominique 13.11.2019 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

ortfalafel

Kopia av DOMINIQUE RECEPT 1


Inlagd gurka

Skrivet av Erika 29.10.2019

Kategorier:

Nu är tiden för inhemska grönsaker och att göra inläggningar är ett perfekt sätt att ta vara på höstens skörd! Här är ett recept på inlagd gurka med smak av lök och svarta senapsfrön.


Now it's season for local vegetables and to pickle vegetables is a good way to preserve your autumn harvest! Below you find a recipe on pickled cucumber with onion and black mustards seeds.

inlagdgurka1inlagd gurkainlagdgurka


Aroniasmoothie

Skrivet av Erika 17.10.2019 | 1 kommentar(er)

Är du sugen på en smoothie full av antioxidanter, vitamin B och C? Då är detta smoothie recept för dig! 


Are you craving a smoothie full of antioxidants, vitamin B and C? Then this smoothie recipe are for you!

aroniasmoothie 1aroniabar


Kanelbollar

Skrivet av Erika 04.10.2019

Kategorier:
Taggar:

Mmmhmm, undrar om jag kan äta två på en gång? Ah nej just de, jag ska ju skriva ett blogginlägg nu! Äh jag äter en till medan jag skriver.

Idag är det kanelbullens dag! Kanske du redan har varit ett sväng via ett konditori efter en bulle? Eller hunnit baka ett antal? Oavsett vad så kommer här ett recept på kanelbollar som är enkla att göra och farligt goda!

Psst. Här hittar du ett av våra gamla recept på kanelsnurror 


Mmmhm, wonder if I can eat two right away? Ah, I was about to write a blog post.. Well maybe I can eat one while I'm writing.

Today it is cinnamon bun day! Maybe you already been to a bakery? Or baked one your self? Well here you have a recipe on cinnamon balls that are easy to make and extremely tasty!

cinnamon balls 2kanelbollarcinnamon balls 1


Rödkålsrisotto med rostade ärter

Skrivet av Erika 22.01.2019

Kategorier:

Inhemsk rödkål hittar du just nu i de allra flesta mataffärer. Därför är detta en bra råvara att använda just nu. Har inspirationen gällande rödkålen börjat avta? Testa då att göra denna rödkålsrisotto!

rodkalsrisotto 1

Rödkålsrisotto

6 portioner

 

600 gram rödkål

1 lök

2 vitlöksklyftor

1 äppel

2 msk äppelcidervinäger

olivolja

salt

vitpeppar

svartpeppar

ingefära

3 dl risottoris

1 L vatten

2 tärningar grönsaksbuljong

200 gram frysta ärter

1 vitlöksklyfta

 

 

Gör såhär:

1. Riv fint rödkål, äppel, vitlök och lök i en matberedare.

2. Fräs i stekpanna med olivolja och krydda med äppelcidervinäger, salt, svartpeppar. Tillsätt en skvätt vatten och koka bort vätskan. Sätt av värmen och låt stå.

3. Bred ut ärterna i en ugnsform. Hacka vitlök och blanda tillsammans med olivolja, salt och vitpeppar ner med ärterna. Rosta i ugn 200 grader i ca 20 minuter (medan du kokar risotton).

4. Koka upp 1 liter vatten och lös upp grönsaksbuljong.

5. Koka upp riset med lite vatten i en kastrull med tjock botten. Då vätskan har kokat bort, tillsätt buljong lite i taget vartefter vätskan kokar bort. Detta tar ungefär 20 minuter.

6. Då riset är al dente, krydda med salt, vitpeppar och ingefära efter tycke. Tillsätt rödkålsblandningen och värm upp.

7. Servera med de rostade ärterna och näringsjäst.

rodkalsrisottorodkalsrisotto 2


Jordnöts- och bananbollar

Skrivet av Erika 18.01.2019

Jordnöts- och bananbollar med havregryn och choklad, ett mellanmålsrecept vilka inte alls så söta men ändå otroligt goda! Perfekta att bjuda på som mellanmålskaffetilltugg och varför inte servera med färsk frukt eller en god glass till vid sidan om? 

Jordnotsbananbollar2

Jordnöts- och bananbollar

9 stycken


2 dl jordnötter

2 bananer

3 dl havregryn

1 tsk bakpulver

½ tsk flingssalt

Mörk choklad (minst 70%)

Gör såhär:
1. Rosta jordnötter i ugnen på 150 grader i 20 minuter.

2. Mixa nötterna i en matberedare tills du får ett jordnötssmör, detta tar flera minuter så ha tålamod! Tillsätt banan och mixa fint.

3. Blanda de torra ingredienserna som du sedan blandar med jordnöts- och banansmeten.

4. Rulla till 9 stycken bollar som du trycker ut en aning på en ugnsplåt. Hacka choklad som du försiktigt trycker på bollarna. Grädda i ugn på 150 grader i 15 minuter.

JordnotsbananbollarJordnotsbananbollar1

 


Värmande zucchini och potatissoppa

Skrivet av Erika 08.01.2019

Soppa som är en räddare i nöden då tiden är minimal, plånboken ekar eller då du fryser konstant? Zucchini och potatis blir tillsammans en len och härlig soppa som passar perfekt till januarimånad!

Ett tips är att koka en stor sats så har du mat ett tag framåt! 

zucchinipotatissoppa 2

Zucchini och potatissoppa

1 stor sats

 

500 gram potatis

1 kg zucchini

2 vitlöksklyftor

1 chili

1 lök

1 liter vatten

2 buljongtärning

2 dl växtbaserad matlagningsgrädde

Salt

Svart- och vitpeppar

Gurkmeja

Ingefära

Färsk timjan

 

 Gör såhär:

1. Stek hackad lök, vitlök och chili tillsammans med olja i en kastrull.

2. Tillsätt hackad zucchini, potatis, vatten och buljongtärning till kastrullen. Koka tills grönsakerna är mjuka, ca 20-30 minuter.

3. Häll i grädden, krydda och koka upp. Krossa slarvigt med en potatisstöt.

zucchinipotatissoppa 4

Servera med en klick växtbaserad fraiche och en bit gott bröd!zucchinipotatissoppa 3


Vegansk raw julkola med lager av mörkchoklad

Skrivet av Erika 22.12.2018

Kategorier:

Vegansk raw julkola är perfekt för dig som känner du inte har tid att stå och röra om i grytan så du inte bränner kolan. Dessutom är denna utan tillsatt socker vilket kan vara ganska skönt för din mage som kan få stora mängder av socker under julhelgen!

Ge bort till en nära eller kära eller njut av denna kola helt för dig själv! 

 

vegankola 1

Vegansk julkola med lager av mörkchoklad

24 stycken

15 dadlar

1 dl kokosolja

1 msk ceylonkanel

1 msk kakao

1 tsk kardemumma

1/2 tsk nejlika

1/2 tsk malen muskotnöt

1/2 tsk ingefära

1/2 tsk salt

 

25 gram mörkchoklad

Gör såhär:

1. Mixa alla ingredienser till en slät kola.

2. Tryck ut kolan i en bakplåtspappersklädd form. Ställ i frysen i 1 timme.

3. Smält chokladen i vattenbad/ugn. Pensla på chokladen på ena sidan av kolan. Ställ i frysen en stund och pensla sedan andra sidan av kolan.

4. Skär i bitar 4x6. Paketera in i bakplåtspapper och förvara i kylen. 
vegankolavegankola 2


Vegansk julstek av seitan

Skrivet av Erika 20.12.2018

Kategorier:
Taggar:

Seitan skrev jag om i vår lillajulslista att jag detta år ville testa på. Nu är det gjort och jag har en vegansk julstek åt mig till julen!

Seitan består av ren gluten. Du kan köpa det från butiken i mjölformat men priset är ganska saftigt, därför valde jag att göra egen gluten. Det gör du genom att ta vanligt vetemjöl och tvätta bort vetestärkelsen från mjölet och kvar lämnar gluten. Visst låter det enkelt? Och enkelt är det, men kräver tid och en stor arbetsinsats.. Men tro mig, om du väljer att gå denna hardcore väg så kommer du uppskatta din julstek otroligt mycket detta år!

Jag är så otroligt taggad att få skiva upp denna goding till julbordet nästa vecka!

seitan 5

 Vegansk julstek av seitan (350 gram)

Gluten
10 dl ekologiskt vetemjöl

4 dl vatten


Smaksättningsdeg
1 dl svarta bönor

3 msk olja

2 msk soja

1 tsk dijonsenap

1 msk vitlökspulver

1 tsk rökarom

1 tsk rökt paprikapulver

1 nypa malen muskotnöt

1 nyp nejlika

1 nypa svartpeppar

1 nypa vitpeppar

1 nypa salt


3 l vatten

3 tärningar grönsaksbuljong

Salt


Griljering

4 msk aquafaba

1 msk agavesirap

½ msk dijonsenap

salt

svartpeppar


Polenta/ströbröd


DAG 1 Gör såhär:

1.Knåda ihop en deg av vetemjöl och vatten. Knåda i cirka 5 minuter.

2. Fyll en skål med kallt vatten och ställ i diskhon. Börja knåda degen försiktigt i vattnet medans du har kranen rinnande med nytt vatten till skålen. Då vattnet har blivit vitt, häll ut vattnet och fyll hinken igen. Upprepa tills vattnet har en klar färg, då har du tvättat bort all vetestärkelse från degen. Detta tar cirka 30 minuter.

3. Låt gluten klimpen vila i 15 minuter. Medan du väntar mixa slätt alla ingredienser till din seitan förutom kikärtsmjöl. Rör sedan ihop gluten, kikärtsmjöl och din smaksättnings-röra, här rekommenderas en matberedare med degrörare.

4. Koka upp buljong i en stor kastrull.

5. Forma degen till en stek och paketera in i en silduk/urtvättad kökshandduk eller liknande. Knyt ihop hårt.

6. Låt din seitan sjuda under lock i 1 timme.

7. Nu får din seitan vila över natten i duken och buljongen i kallt.

DAG 2 Gör såhär:

1. Ta bort din seitan ur buljongen och duken. Låt stå i rumstemperatur i cirka 1 timme.

2. Blanda ihop de blöta ingredienserna till griljeringen (inte polentan).

3. Pensla seitan med griljeringen och stek i olja så den får en fin stekyta.

4. Pensla med griljeringen och strö över polenta eller ströbröd.

5. Grädda i ugn på 225 grader i 15 minuter.

Seitan smakar bäst kallt, men för guds skull smaka en liten bit nu på direkten. Så som du nu har kämpat är du verkligen värt det!

 

seitan

Bananen är till för att du ska se hur mycket mindre degklumpen blir efter att du har tvättar bort all vetestärkelse från vetemjölet. Kvar har du alltså gluten!

seitan 1seitan 2seitan 3seitan 4seitan 6


Juligt "torparbröd"

Skrivet av Erika 06.12.2018

Pepparkakstiden är här! Men som Leivon beskriver en variant "För dem som vill ha något mer… En stor och mjuk pepparkaka" så påminner torparbröd mycket om de underbara pepparkakorna.

Idén om att göra egna veganska, glutenfria och mer näringsrika torparbröd väcktes då min mamma delade med sig av ett recept. Hon gjorde enkla mellanmålsbitar med tre ingredienser. Detta ville jag utveckla och resultatet blev lite mer ingredienser men lite mer lik pepparkakan/torparbröd.

torparbrod 4

Juligt torparbröd 

6 stycken

 

1 dl GF havregryn

1 msk chiafrö

1/2 tsk bakpulver

1 tsk kanel

1 nypa kardemumma, nejlika, muskotnöt och salt

1 mogen ekologisk banan

 

Gör såhär:

1. Blanda alla torra ingredienser.

2. Mosa och blanda ner bananen med de torra ingredienserna. 

3. Forma till kakor eller pepparkakor (genom att fylla pepparkaksformar) på en ugnsplåt klädd i baklåtspapper.

4. Grädda i ugn på 150 grader i 10 minuter. Låt svalna.

torparbrodtorparbrod 1torparbrod 2torparbrod 4