HEADER ED 01 1

Coleslaw med smak av dijonsenap

Skrivet av Dominique 04.11.2018

Kategorier:
Taggar:

Många anser nog att det är jobbigt att stå och hacka grönsaker till sina maträtter var och varannan dag eftersom de så snabbt blir dåliga. Därför är det lätt att  istället skippa dem helt av bekvämlighetsskäl. Denna coleslaw håller dock flera dagar i kylskåpet samt lätt att tillaga så nu har du ingen orsak att skippa grönsakerna. Dessutom lite mera spännande och näringsrik än endast gurka, tomat och isbergssallad. 

coleslaw

4 portioner coleslaw:

1 paprika

1 stor morot 

1/3 av en hel vitkål

1 msk dijonsenap

1,5 dl valfri yoghurt (använde sojagurt)

 1 msk äppelcidervinäger(valbart)

Salt och peppar

Gör såhär:

1. Riv vitkålen och moroten fint.

2. Strimla paprikan i smala remsor med hjälp av en kniv.

3. Blanda äppelcidervinäger med yoghurten och dijonsenapen. Älskar du senap så lägg en extra matsked men senapen är smakrik i sig så jag ansåg att det inte behövdes mer för egen del.

4. Blanda röran med salladen och salta och peppra salladen efter egen smak. Håller i kylskåpet i cirka 4 dagar.


Inlagda kantareller med smak av chili, vitlök och timjan

Skrivet av Erika 21.10.2018

Höstens svampskörd, vill du veta hur du ska förvara den? 

Planerar du att frysa in svamp ska du förvälla den eftersom den annars blir förstörd av enzymer. Det gör du genom att koka bort all vätska ur svampen...

...Du kan även torka svampen i en ugn eller i ett torkskåp.

Slutligen så kan du sylta eller lägga in svampen. I detta inlägg får du ett recept på inlagda kantareller med smak av chili, vitlök och timjan. 

Inlagdakantareller 3

Inlagda chili och vitlökskantareller


150 gram rensade kantareller

1 vitlöksklyfta

2 cm färsk chili

1 nypa salt

Timjan

Vitpeppar


1 dl vatten

1 dl äppelcidervinäger

1 tsk ättika


1.Koka upp lagen.

2.Tillsätt resten av ingredienserna och koka i 1 minut.

3. Häll över i en glasburk och lägg på locket direkt. Låt svalna.

4. Förvara i kylskåp i minst 2 dagar för att få en bra smak.

Inlagdakantareller

Inlagdakantareller 1

Inlagdakantareller 2


Grönsakssocca

Skrivet av Erika 18.10.2018

Kategorier:

Socca som den kallas i Frankrike, farinata som den kallas i Italien. Oavsett var du befinner dig så är det en kikärtspannkaka jag pratar om. Det är en typisk rätt i staden Nice, Frankrike och kan ätas som den är, med sött eller salt.

Som icke vegan var en omelett med grönsaker en enkel rätt att slänga ihop, dessutom ett bra sätt att rensa kylskåpet på lite vissna grönsaker. Jag tror socca är min nya omelett. Kikärtsmjölet innehåller rikligt med protein och det går hur bra som helst att blanda ihop socca med grönsaker av olika slag. 

Vill du tillaga socca som de gör i Nice tror jag det är bäst du åker dit och upplever tillagningen i en riktig vedugn eller över öppen eld. Men i detta inlägg delar jag med mig mitt enkla sätt att tillreda denna rätt. Dessutom sprider sig en underbar doft i köket under den stund som soccan tillreds i pannan. 

gronsakssocca 1

Grönsakssocca

1 stekpanna

 

 Socca smet

2 dl kikärtsmjöl

2 dl vatten

2 msk olivolja

1 liten klick dijonsenap

Salt

Svartpeppar

Fyllning
½ zucchini

1 champinjon

1 lök

1 vitlöksklyfta

1 cm av en chili

 

Gör såhär:
1. Blanda ihop smeten och låt stå i en halvtimme.

2. Hacka grönsakerna fint och stek i olivolja på hög värme. Krydda med salt och peppar.

3. Tillsätt smeten och sänk temperaturen till medelvärme och låt tillredas i 10 min.

 

Servera med till exempel färsk spenat, groddar eller annat grönt blad.

 

gronsakssocca

gronsakssocca 2


Karljohan och Kantarell wellington

Skrivet av Erika 11.10.2018 | 1 kommentar(er)

Karljohan och Kantarell Wellington, det är min veganska variant på den kända Beef Wellington som är skräcken hos kockarna i Masterchef. 

Tanken att göra denna rätt slog mig efter en runda i skogen på jakt efter svamp. Ofta blir det goda pastan, risotton eller pajer med svamp men denna gång blir det en Wellington. Tänk dig en deg som omsluter alla härliga smaker av svamp, timjan och lite dijonsenap. Hur det krispiga skalet möter den varma och mjuka insidan. Till detta serverar jag potatisstomp med en gräddsås, en så otroligt ljuvlig höstmiddag!

Karl johan och kantarell wellington 4

 

Karljohan och kantarell wellington

 

1 ark vegansk smördeg

Fyllning 1
200 gram stekt svamp, till exempel karljohan och kantareller

Margarin

salt

Fyllning 2
2 lökar

2 vitlöksklyftor

2 blad grönkål

1 msk dijonsenap

1 msk Oatly Påmackan

1 kruka timjan

salt

Svart- och vitpeppar

Sås till pensling
2 msk aquafaba

1msk olivolja

1 msk mandelmjölk

½ msk mörk sirap

 

Gör såhär:
1. Stek svampen i margarin och salt tills du har en torr panna. Låt svalna.

2. Hacka lök, vitlök och grönkål. Stek tills du har en torr panna, blanda ner senap, Påmackan, timjan och krydda. Låt svalna.

3. Kavla ut tinad smördeg på ett mjölat smörpapper. Bred ut hälften av lök blandningen på mitten av degen och lämna några centimeter från kanten. Varva med svamp och avsluta med resten av löken.

4. Blanda ihop såsen till pensling. Vik ihop degen och limma med penslingssåsen. Du kan även använda en kniv för att få fast degen. 

5. Vänd på wellingtonen så att du har skarvet neråt. Skär diagonala snitt över degen och pensla med såsen.

6. Grädda i ugn på 220 grader i 20 minuter eller tills wellingtonen fått en gyllene färg.

Servera tillsammans med till exempel potatisstomp och gräddsås. Recept på dessa hittar du längre ner!

Karl johan och kantarell wellington

Karl johan och kantarell wellington 1

Karl johan och kantarell wellington 2

Karl johan och kantarell wellington 3

 

Potatisstomp

Potatis

Margarin

Salt

Vitpeppar

Gör såhär:

1. Koka potatis i saltat vatten.

2. Krossa potatisen med en potatis stamp tillsammans med margarin, salt och vitpeppar.

 

Gräddsås

1 lök

250 ml matlagnings havregrädde

1 msk maizena 

Salt

Svart- och vitpeppar

Gör såhär:

1. Stek löken i en kastrull.

2. Häll i grädde och koka upp. Blanda ut maizena med kallt vatten och tillsätt i såsen under omrörning. Krydda.

Karl johan och kantarell wellington 5


Kanelrullar

Skrivet av Erika 04.10.2018 | 1 kommentar(er)

Kanelbullen. Tänk att detta bakverk har fått en egen dag vilket är idag, den fjärde oktober.

Idag kan jag tänka mig att det äts kanelbullar hel vilt och att bagerierna har fullt upp. Eftersom de flesta kanelbullar inte är veganska har jag tagit mig ann att baka veganska kanelrullar. Dessutom blev de glutenfria och med endast naturligt förekommande socker. Och den sista viktiga punkten, såklart det är kardemumma i smeten! 

kanelsnurror 2

Kanelrullar 11 stycken

Deg

2 bananer

1 tsk vaniljarom

2 ½ dl glutenfritt havremjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk pofiber

½ dl maizena

2 tsk ceylonkanel

¼ dl olja

¼ dl glutenfri havredryck


Kanelfyllning

10 färska dadlar

½ tsk kardemumma

2 tsk ceylonkanel

Några droppar vaniljarom

Cirka 5 tsk vatten

 

Olja

Agavesirap


1. Mixa banan med vaniljarom slät

2. Blanda alla torra ingredienser väl. Rör ner olja, havredryck och bananpurén. Knåda lätt tills du har en fast deg

3. Mixa ihop alla ingredienser till fyllningen så du får en lättanvänd smet

4. Smörj ett bakplåtspapper med olja. Kavla ut cirka ⅙ åt gången av degen. Skär av kanterna får att få raka sidor

5. Bred ut kanelfyllningen och rulla ihop. Skär i två delar

6. Smörj en liten ugnsform. Smörj snurrorna med olja och ställ dem stående i formen

7. Ringla över agavesirap och grädda i 10 minuter på 175 grader

kanelsnurrorkanelsnurror 1kanelsnurror 3


Fänkålsslaw med äppel

Skrivet av Erika 29.09.2018

Kategorier:

Fänkålsslaw med äppel har en fräsch och härlig smak som passar till de flesta rätter. Genom att massera grönsakerna tillsammans med ättika, olja och kryddor blir de härligt mjuka och smakerna blandas samman. En riktig hit på middagsbordet!

fankalsslaw

Fänkålsslaw

1 fänkål

1/2 lök

3 små äpplen

1 vitlöksklyfta

2 cm färsk chili

1 msk ättika

1 dl olivolja

Salt

Svart- och vitpeppar

 

Hacka och pressa vitlöken och chilin. Använda en mandolin för att få fina tunna skivor av fänkålen, löken och äpplen. Massera tillsammans med ättika, olivolja, salt och peppar. 

fankalsslaw 1

Jag serverade fänkåls och äppelslawn på en ugnsbakad batat tillsammans med en ärthummus, ugnstomater och lök.

fankalsslaw 2

 


Raw äppelmos

Skrivet av Erika 27.09.2018 | 1 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

Äppelmos är ett tecken på höst för mig och att toppa morgongröten med en klick äppelmos är ju kanske något av det godaste som finns! Tidigare kokade jag ihop min äppelmos, men nu har jag blivit latare men även hälsosammare. Nu har jag istället mixat äpplena råa tillsammans med skal och kärnor vilket tillför mer näring till moset. Dock håller mosen inte lika länge, men du kan göra mindre mängder eller så kan du frysa in i portioner.

Färgen på mosen variarerar beroende på äpplet du gör mosen av. Mina äpplen kommer från min barndomsträdgård och är röda söta äpplen som hade hunnit bli på snäppet för mogna, därav den bruna färger. Men det är ju smaken som är den viktigaste, och dessutom är äppelmos lika fin oavsett dess färg!

appelmos

Raw äppelmos

Äppel

Ceylonkanel

Citron

 

Halvera och ta bort kvisten från äpplet. Mixa tillsammans med kanel och citron till en mjuk konsistens. Förvara i kylskåp.

appelmos 1


Lins-, och ärtsoppa med dijonsenap och timjan

Skrivet av Dominique 18.09.2018

Själv äter jag inte soppa särskilt ofta utan föredrar att äta något med mera tuggmotstånd men den här soppan gjorde jag lite matigare och med en härlig grön färg. Denna soppa är dessutom rik på aminosyran tryptofan tack vare baljväxterna, linserna och havret. Har du inte pulled havre hemma så kan du byta bort det mot exempelvis torkade pumpafrön eller nötter. En värmande soppa till middag passar även väldigt bra just nu då höstmörkret börjar smyga sig på. 

soppa

soppa1soppa2

1 portion soppa:

1/2 dl torkade gröna linser

1 dl ärter

2 nävar blomkål

1/2 dl kokosmjölk

1 stor näve spenat eller grönkål

1 liten näve hackad lök

1 dl vatten

Tamari

Timjan

Pressad vitlök

Spiskummin

Salt

1/2 tsk dijonsenap + 1,5 msk vatten

Koka linserna mjuka med tamarisås som smaksättning. Ångkoka på samma gång blomkålen och ärterna med salt när du kokar dina linser. Låt sedan svalan en aning. Mixa alla ingredienserna förutom kokosmjölken i en matberedare eller med stavmixer tillsammans med vatten. Häll över allt i en kastrull och låt sjuda med kokosmjölken. Krydda eventuellt lite lite extra.

Topping: Dijonsenap utblandat med lite vatten, knaperstekta pulled oats, timjan och mitt hembakade havre-, chia -, och kikärtsbröd. 

 


Batatbädd med tonf*skröra

Skrivet av Erika 08.09.2018

Kategorier:
Taggar:

 Batatbädd med avokado skivor och en tonf*skröra, det bjuder detta inlägg på. 

Till att börja med ska du och jag reda ut varför tonf*skröra är skrivet med en stjärna(*). Detta recept ska efterlikna tonfisk i smaken men vara utan animaliska produkter, alltså vara vegansk. Därav den konstiga stavningen. Nu kanske du undrar varför jag som vegan vill hitta smaker som liknar de animaliska och det är en väldigt bra fråga. Ibland kan det vara roligt att experimentera med smaker från mat jag tidigare har ätit och att göra de veganska. De blir som en annan grejj då.

Att rosta batat i brödrosten är snabbt och smidigt. Denna rätt kan fungera exempelvis som förrätt eller som ett tilltugg.

tonfiskrora3

 

Tonf*skröra

1 paket kikärter

1 noriark

1 msk tahini

2 skivor citron

Salt

Vit- och svartpeppar


Hacka norin så fint du kan. Pulsa alla ingredienser i en mixer, det ska vara en grynig konsistens. Klar!

tonfiskroratonfiskrora1

 

Batatbädd

Batat


Skiva tunna skivor av batat på längden. Rösta i brödrost tills bataten är mjuk (för mig tog det 2 gånger på längsta tiden).

tonfiskrora2

Serveringsförslag

Avokado

Broccoligroddar

Ingefärspasta

tonfiskrora4

 


Mangoplättar med en hint av chili

Skrivet av Erika 04.09.2018

Mango plus plättar är lika med sant, det kan jag konstatera när jag lagar mangoplättar. Istället för att ha skivad mango som topping blandar jag ner mangon i plättsmeten. Det visar sig vara en riktig hit.

Smeten kryddar jag med lite chili som ger plätten en hetta som passar bra ihop med mangons sötma. Dessutom ser dessa plättar ljuvliga ut med sina gyllene gula färg och doften som sprider sig i köket då du steker plättarna är såå inbjudande.

Brukar du blanda ner någon frukt, grönsak eller annat i dina plättar? Dela gärna med dig om du har hittat en riktig favorit! 

mangoplattar1

Mangoplättar med en hint av chili

4 små plättar

 

100 gram färsk mango

½ dl kikärtsmjöl

½ tsk bakpulver

½ tsk psyllium

1 tsk chiafrön

1 nypa salt

1 krm chiliflingor

½ dl vatten

mangoplattar

Mixa mangon till en puré. Blanda ihop de torra ingredienserna och tillsätt mangopuré samt vatten. Stek i kokosolja på medelhög värme. Servera med t.ex. skivad mango och kokoschips.