Donut holes med smak av saffran och dulce de leche
Bara 10 dagar till jul! Shit, vart tog den hösten vägen. Mitt huvud har stannat i mitten av oktober så jag är inte alls förberedd på julen. Fast lite julstämning börjar jag få, julgardinerna är uppe, tomtarna börjar smyga fram och hyacinterna blommar så nog blir det väl jul i detta hem med. Något som höjer julstämningen är ju förstås julbaket som är i full gång. Har så mycket jag vill hinna göra och blogga om, får se hur mycket det i slutändan blir. Denna vecka kör jag saffranstema, sedan ska jag försöka få upp lite recept på julgodis och några recept till julbordet. Nu har jag ju skrivit det så bara att hålla vad jag lovar. Freya har som tur börjat sova bättre på dagarna så kanske det går för sig (nu jinxar jag säkert hennes sovande..).
Saffransbullar med vaniljkräm
Då var det dags igen, saffransbaket! Först ut är saffransbullar med vaniljkräm. En fluffig vetebulle, fylld med vaniljkräm, gräddad och sedan doppad i smält smör och socker. Mmm, så gott. Vaniljkrämen kan du koka själv (tryck här för recept) eller så kör du en fuskvariant som jag gjorde denna gång. Då använder du en påse (ex. blå band eller ekströms) vaniljsåsmix som du blandar ut i 2 dl kall mjölk och låter den stå en stund i kylskåpet. Enkelt och den skär sig inte. Ibland är det okej att ta den enkla vägen då även den fungerar och är god.
Traditionella kanelbullar
Kanelbullens dag idag! Knåda ihop en vetedeg och njut av nybakta bullar till kvällskaffet. Mina fick dessutom lite rosa pärlsocker och rosa glasyr på sig för det är ju oktober. Det betyder att bröstcancer uppmärksammas lite extra just denna månad och även på HSS Media uppmärksammas bröstcancer. Den 12.10 kommer det att sälja rosa VBL-collegetröjor i Espen center, där hela summan går till cancerförbundet!
Kanelbullar deluxe
Den finländska sommaren verkar vara här! Men vad gör det för jag har precis den räddning du behöver dessa gråa dagar. Nämligen nybakta kanelbullar, men inte vilka kanelbullar som helst. Kanelbullar deluxe. Bullar med en härlig fyllning av, håll i dig nu, knäckig vaniljsmörkräm och kanel! Garanterat en bra väderkompenserare. Receptet ger ungefär 25 bullar beroende på hur du gör dem, gör du den traditionella varianten där du rullar ihop en rektangel till en stubbe och skär den i bitar får du flera, och gör du som jag och snurrar bullarna blir det färre bullar.
Favorit i repris: Farmors munkar
Favorit i repris! Efter fjolårets munk-succé här på bloggen så kände jag att jag bara måste baka nya munkar till årets 1:a maj firande, och varför ändra på ett redan fungerande recept? Därför kör vi nu samma recept, min farmors, men med nya fyllningar. De blev ännu bättre än i fjol ifall man tycker om lite "modernare" stuk på munkar. Denna gång fick en tredje del av munkarna en churro-inspirerad tvist, fylld med dulce de leche och socker-kanelblandning runtom. En tredje del fick nutellafyllning och florsocker runtom.
Västgöta wienerbröd
En blandning av bullar och wienerbröd. Med smörkräm inuti. Kan inte bli bättre bullar. Dessa bullar har alltid varit min mammas specialitet och jag fick äran att dela med mig av receptet åt er. Starta alltså denna vecka med att baka en sats bullar, perfekta att ha i frysen och ta upp när du får kaffegäster, om du inte äter upp alla på en gång förstås ;)
Fastlagsbullar och andra bullar
Min favoritbulle är helt klart fastlagsbullen, men kanske inte så mycket själva bullen utan mandelmassan och grädden ;) Hur vill du ha din fastlagsbulle, ska den ha mandelmassa eller sylt? Kommentera gärna! I fjol gjorde jag en fastlagsbulle-längd som jag sedan fyllde med halva mandelmassa och halva hallonsylt men i år blev det traditionella vetebullar. Hade först tänkt baka en fastlagsbulle-krans men det skulle ha blivit så svårt att dela ut den, bullarna går enkelt att springa till grannarna med. Och de blir garanterat glada! Jag testade dock att fläta en liten krans av degen som jag satte på toppen av bullen med de bullarna blev väldigt ojämnt gräddade av någon orsak. Det kanske bara var fel på ugnen jag gräddade dem i.. Men idén var bra eftersom det enkelt går att skilja på de med mandelmassa och de med sylt på det sättet :) Receptet på vetedegen är från min älskade Sju sorters kakor. Världens bästa kakbok, ett födelsedagstips till alla!
Saffrans-butterkaka med smak av apelsin och mandel
Saffran hör julen till, någon annan som håller med mig?
Apple pie cinnamon buns
Say whaaat?! Ja ni läste rätt, apple pie cinnamon buns. Ibland får jag genialiska idéer det må jag säga. Och dessa bullar var verkligen en sådan genialisk idé. Äppeltider på intågande, och förutom den traditionella äppelmosen och äppelkakan (som ni kommer att få recept på) så testar jag något nytt. Bullarna är en av de nya kreationerna, för det är vad de är, kreationer.