måndag 21 maj 2018 - 13:00

7 saker jag lärt mig av att vara i ett förhållande.

7arsen

21 maj, 2011.

 

Bilden du ser är fotograferad för exakt sju år sen. En varm och sen försommarkväll vid Oliver's Inn i Vasa, och känslan hos alla besökare är sprudlande glad, och folk dansar för livet. Det är en av de få gångerna jag besökt baren, men till skillnad från andra gånger då jag bara velat gå hem, så sitter jag kvar och känner hur hela kroppen pirrar av lycka och kärlek. Hur underbart det känns att bli omfamnad, samtidigt som det är skrämmande. För jag har gett en del av mitt hjärta och vågat kasta mig in i det okända.

Till kärleken.

 

7arsen 1
Fortfarande 7 år sen.

 

Det är alltså sju år sen idag jag och Fredrik blev ett officiellt par. Det är nästan en decennium sen, och det har varit de underbaraste åren av mitt liv. Jag har funnit min själsfrände. Min bästa vän. Jag har funnit den där känslan hur det är att vara trygg i sig själv tillsammans med en annan människa.

 

Och jag har funnit kärleken. På riktigt. För än idag, trots alla dessa år, så kan jag finna mig bli nykär i Fredrik. Han behöver liksom inte göra så mycket mer än att existera och vara den underbara varelse han är.

Allt vi varit med om har bara bevisat för mig att det är möjligt att finna kärlek, älska och vara älskad, och bli sammansvetsade som ett team.

 

13769561 10154111319898880 4596782032553410788 n

På bröllop, 2016.

 

Det här är 7 saker jag lärt mig av att vara i ett förhållande under dessa 7 år.

 

1. Hur man kommunicerar.

Kanske det viktigaste, vad det än handlar om i livet, eftersom man kommer långt på kommunikation. Om man inte säger hur man vill ha det, eller hur man känner det, hur ska då någon annan veta det? Det man också måste ta i beaktande är att vi alla kommunicerar på olika sätt, och att bara för att en person är mer tystlåten av sig så betyder det inte att hen tänker tankar eller känner känslor.

Det är viktigt att mötas halvvägs och se till att det inte uppstår missförstånd.

 

2. Det går att lita på en annan människa.

Alla blir vi brända någon gång under livet. Ibland kanske mer än vi önskat, och det kan sätta spår i form av att man förvandlas till en cynisk typ som inte vågar tro på kärlek, eller att andra människor vill en väl.

Men detta problem beror sist och slutligen inte på någon annan än en själv, och det är något man måste arbeta på. Det går att lita på andra människor, och du kan inte uppleva kärlek innan du vågar ta det steget.

 

3. Deras problem är dina problem.

Din partner förvandlas sakta med säkert till en familjemedlem och bästa vän, som skulle göra allt för dig, och som du skulle utan att blinka göra allt för. Och med livet så följer det med situationer där man kommer att uppleva sorg, då folk vänder en ryggen eller man få göra livsförändring i form av jobb eller ekonomi.

Förra året fick vi uppleva allt på en och samma gång, och även om det var ett år då man knappt hann pausa, så var det ett år som verkligen förde oss tillsammans och sammansvetsade oss på riktigt.

Vi gick igenom allt tillsammans, och kom ur det tillsammans. Ännu starkare.

 

4. Det är okej att sexlivet ändras.

Okej. Till alla släktingar eller människor som tycker man ska vänta till äktenskap för att ha sexuellt umgänge: blunda och scrolla vidare till nästa punkt. Men att diskutera sexlivet kan vara viktigt, eftersom det kan komma som en chock för många efter att man varit tillsammans några år, och inte är lika aktiva som man var i början av förhållandet.

Så här är det. Det kommer att finnas perioder när ni inte är lika sugna på att ha sex. Kanske har du extra mycket arbete på gång, är trött, stressad eller helt enkelt inte bara har lust, och vet du vad? Det är helt okej.

Bara för att man inte har så mycket sex som ni hade i början av förhållandet så betyder det inte att ni inte skulle älska varandra lika mycket, eller vara lika nära varandra. Det går att visa kärlek och närhet på så många andra sätt.

 

Du vill inte vara den som tjatar till dig sex, och du vill inte heller var den som går med på det bara för att vara snäll eller behålla husfriden.

Det viktigaste är inte hur ofta du har det. Utan att ni båda är med på det och njuter av det när ni göra det. Kärlek och närhet kan ni visa på hundra andra sätt.

 

5. Acceptera och respektera varandra.

Vartefter ni är tillsammans så kommer ni att upptäcka nya sidor hos varandra som man endera varit för kära att upptäcka i början av förhållandet, eller helt enkelt hållit tillbaka i rädsla att typen man är kär i inte skulle acceptera. Hur många har till exempel inte gått runt med sjuk mage i början av förhållandet? Inte på grund av kärlekspirr, utan att för ni hållit tillbaka en prutt? Jag skulle vilja säga att det tar åtminstone över ett år innan du upptäcker alla dessa sidor och blir riktigt bekväma med varandra.

Och vad gör du då? Jo, endera så väljer du att gå vidare, eller så väljer du att acceptera och respektera den andra personen.

 

När det kommer till kärlek och förhållanden så är det a och o att man accepterar och respekterar varandra för den de är. Att vara ett stöd till varandra genom livet och vara den största supportern.

Att ha någon som accepterar, respekterar och tror på en är en mäktig känsla.

 

6. Somna inte oense.

Aldrig.

Nu brukar inte jag och Fredrik bråka, eftersom vi har lärt oss hur vi fungerar och väljer att kommunicera, istället för att ropa och säga saker man sedan ångrar. Men uppstår det situationer då du och din partner är oense om något, försök att reda ut allt innan ni går och lägger er.

Somna aldrig oense. Somna som vänner. Lär dig att kompromissa och lär dig att svälja stoltheten ibland för att kunna säga det magiska ordet ”förlåt”.

 

7. Ett förhållande kan inte fixa dig.

Om du tänker att ett förhållande ska ge dig mer självförtroende och minska den ensamhet du upplever, så har du fel.

Visst kommer du att vara mindre ensam med en partner vid din sida, men den partnern kan inte heller ändra på det sätt du ser och tänker om dig själv. Istället kanske du istället för att vara dig själv, börjar anpassa den du är till den bild du tror krävs för att du ska vara älskvärd.

Kommer kanske nu med en av de största klyschorna som existerar; men du måste älska dig själv för att kunna älska någon annan.

 

Släpp de rädslor du har, och lita på att du är älskvärd och att de som är i din omgivning är det för att de tycker om dig. Precis som du är.

 

 

11221438 10153257869248880 64129281994412386 o2
Fredrik, 2015.

 

Sist men inte minst så vill jag tacka dig, Fredrik, för alla dessa underbara år. Jag är så otroligt tacksam att våra vägar korsades, och att vi än idag står sida vid sida. Livet med dig blir aldrig tråkigt, och du är den bästa person jag vet av på denna planet.

Du har en underbar humor, och är alltid dig själv och så otroligt älskvärd. Ditt hjärta är av guld och du vill alltid andras bästa. 

 

Jag älskar dig av hela mitt hjärta och ser fram emot att bli gammal med dig.

Du är bäst.

 

måndag 21 maj 2018 - 06:00

Veckans horoskop, från mig till dig.

Nu tänker jag testa något nytt, något jag aldrig tidigare har gjort (även om det pirrat något enormt i mina fingrar att göra det). Jag spått i kort, och kommer här med ett "veckans horoskop" till dig. 

Satt som sagt igår kväll och drog ett skilt kort till alla stjärntecken bland mina änglakort, och det här blev resultatet. Jag kommer inte att förutspå någon miljonvinst på lotto *attans också* eller förutse olyckor. Men det du kan finna är styrka, ledord att ta till sig under veckans gång och så en himla massa kärlek.

 

Ta allt med en nypa salt, och skriv gärna en kommentar om du fick läsa något du behövde läsa, och vill ha mer horoskop här på le bloggen.

 

 

vadur
Väduren 21 mars - 19 april

 

Väduren (skydda dig själv)

Du kan ha känt dig trött och stressad den senaste tiden, och det beror på att du tar på dig andra människors energier, utan att veta av det. Om du märker av negativ energi, folk grälar eller använder hårda ord, försök att visualisera en bubbla omkring dig som studsar bort all negativitet, och hur du strålar av ljus.

Grön färg för helande och hälsan, och vitt ljus för skydd i allmänhet.

Du är värdefull, och den här veckan är det din tid att sätta dig själv i första rum.

 

oxen
Oxen 20 april - 20 maj

 

Oxen (solarplexuschakrat)

Det är dags att ta kommando och leva ditt liv som du önskar. Du är rädd för vad andra ska tycka och tänka, och har kanske även inte litat på den inre styrka du besitter. Men tro mig (och änglakorten som talar), du har styrkan och kraften. Och du kommer att göra de val som är rätt för dig, för det känner du i ditt solarplexus.

Lev i kärlek.

 

tvillingarna
Tvillingarna 21 maj - 21 juni

 

Tvillingarna (kristaller)

LOVE IS IN THE AIR. Och nya energier. Efter en lång vinter så känner du dig som pånyttfödd med ny härlig energi. Du ser dig själv spendera mer tid utomhus och finner nya projekt att vara kreativ på, samtidigt som du finner lösningar på tidigare problem.

Med detta kort som talar om kristaller så kommer din vecka att ge dig ökad klarhet och sinne, och ditt hjärta öppnas för kärlek.

 

kraftan
Kräftan 22 juni - 22 juli

 

Kräftan (kapa banden)

Jag kommer inte att be någon att göra slut på ett förhållande, eller säga upp sig från sitt jobb. Men det jag kan göra är att tolka detta kort som att du ska göra dig av med alla rädslor som hindrar dig från att utvecklas fysiskt och psykiskt.

När du är rädd för att något förflutet ska upprepas, eller fasar för vad som kan hända, så vågar du inte testa på något som kan vara det bästa du någonsin gjort.

Band är ingenting att vara rädd för eller skämmas över. De behöver bara kapas, eftersom de kan tömma dig på energi.

 

lejonet
Lejonet 23 juli - 22 augusti

 

Lejonet (visualisera framgång)

När du förväntar dig det bästa, så lockar du fram det bästa hos dig själv och andra. Och den här veckan så är det din tur att få självförtroende och se dig lyckas med dina drömmar och mål.

Du behöver inte känna någon oro,
utan lita på din magkänsla, dig själv och visualisera din framgång. För du är värd det.

 

jungfrun
Jungfrun 23 augusti - 22 september

 

Jungfrun (du är en kraftfull ljusarbetare)

Det bara strålar harmoni om dig, och vad det än är du gör, så gör du det med kärlek.

Det här kortet fick du för att du ska känna dig bekväm för alla äventyr veckan för med sig, och känna dig trygg i att vara dig själv. Andra människor i din omgivning känner av den kärlek som strålar omkring dig, och det smittar av sig.

 

vagen
Vågen 23 september - 22 oktober

 

Vågen (skaparkraft)

Du har kanske klagat på något på sista tiden, eller känt dig som offer för någon annans vilja, och det här kortet är en påminnelse om att du själv har kraften och kan påverka ditt liv.

Du har redan förmågor och besitter en kraft att få det du önskar. Så byt ut din vana att klaga till affirmationer och visualisering. Det är mer hälsosamt.

 

skorpionen
Skorpionen 23 oktober - 21 november

 

Skorpionen (städa bort rädsla)

Du har känt dig trött den sista tiden, samtidigt som en oro förföljt dig. Nu är det dags att på samma sätt man vårstädar, även städa bort dessa rädsloenergier. För det kan lika gärna varit andras rädslor du tagit på dig, eftersom du är öppen och bryr dig om andra.

Det kan även handla om gammalt groll som du gruvar på, och det är helt okej att släppa taget nu. Är det en person du vill förlåta, för att bli kvitt denna känsla, så behöver du inte ens göra det öga mot öga. Det räcker med att du förlåter hen i tanke och hjärta.

Du kommer att känna dig mer energifylld efter att du släpper taget om oron.

 

skytten

Skytten 22 november - 21 december

 

Skytten (om du blir nervös, fokusera på att tjäna)

Den här veckan kanske du står inför något nytt, som gör dig nervös. Du har ingenting att oroa dig för, eftersom allt kommer att gå bra. Du behöver bara lita på att du gör ditt bästa, med kärlek och resten går av sig själv. Fokusera på vad det är du ska göra, och lita på att det går bra.

 

stenbocken

Stenbocken 22 december - 19 januari

 

Stenbocken (gudsask)

Du vet i Harry Potter, där Dumbledore har ett minnessåll att tömma sina tankar i? På samma sätt behöver du nu släppa taget om den oro och de tankar du bär på. Vi kan ju inte rädda hela världen heller?

Nu finns ju inget minnessåll (vad jag vet av), men det går att skriva ner dina tankar, önskningar och drömmar för att lättare se klarhet på din situation. Skriv från hjärtat och känn hur kärlek omger dig.

Vad gör du med lappen då?
Jo, du kan bränna upp den (vilket släpper den fri), lägga den i frysen (som hindrar situationen från att utvecklas vidare) eller gräva ner den (vilket befrämjar ditt känslomässiga helande).

 

vattumannen
Vattumannen 20 januari - 18 februari

 

Vattumannen (du är djupt klarseende)

Du har kanske bett om tecken för att veta hur du ska gå vidare i en situation, men visste du att alla tecknen redan finns där? I dina drömmar, fysiska tecken, materiella ting och så vidare. Även om det kan vara klokt att följa hjärnan ibland, så är det dags att lyssna till hjärtat nu.

Misstro inte dig själv och dina känslor. Du vet bäst.

 

fiskarna
Fiskarna 19 februari - 20 mars

 

Fiskarna (vegetarian / vegan)

Du har velat ta mer hand om dig själv och din kropp, och det här kortet menar inte att du ska ändra livsstil totalt – men bli medveten om vad som gör gott och ont för dig. Fysiskt och psykiskt.
Att hedra sin kropp betyder inte att du behöver banta eller passa in i ett visst fack. Det betyder att du behöver hedra din kropp för vad den är. Ett verktyg som tar dig fram i vardagen och som kan utföra mirakulösa ting. Omfamna dig själv och var inte så hård.

 

 

Alla bilder är från pixabay
och åter en gång påminner jag dig om att ta horoskopet med en nypa salt och 
kom ihåg att du är värdefull och älskvärd.

lördag 19 maj 2018 - 10:12

Min katt gästbloggar, igen.

90iSZ0CCCBBBBBBBBBBB§AN1§§

444q§bffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvveefvvvvvvvvvvvvvvvvvfffffffffffvvvvvvvvvvvvvvvvvvvv3ev§4§3§§§§§§§§e3 F4V §§§§§§§§§§§§§§§§§§§§vvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvv3effffff§3v3eff

§3§d2<<<<<<<<<A11111D EEEEEBBBBCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCC c ddw EDE<ARZZZZZFSSSSSSSSSSSSRRRRRFF Ggg qqqqqqqqqqqqv ffffffffffffffffff xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx ifu4558e9 3xwxzµah <<12n< 7hHHHHHHHM QQ j

KIMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMERRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRı

 

 

"Hej! Mr Fantomen här! 

Det är lite över en månad sen sist du hörde något från mig, så tänkte jag skulle gästblogga lite igen. Vad har hänt sen sist? 

 

1. Det blev sommar på en gång. Från att ha behövt få godis och uppmuntran för att gå ut, så får människorna som bor i huset med mig locka in mig med godis och uppmuntran. Förstår de inte att det är roligare att vara ute och sola? Att ligga på den stora stenmuren, och rulla sig så man får en hel massa skräp och insekter i pälsen? 

För att jäklas lite med människorna så väcker jag dem mitt i natten, för jag vill ut och ta frisk luft. 

2. Jag har varit lite sjuk. Just efter att min kompis Mohicana blev akut sjuk, så tänkte jag hämnas på den elaka frassen som skadade henne. Visst, vi såg inget av frassen på en lång tid efter det, men jag fick ett stort sår på armen som gjorde ont. Idag är det bara ett ärr och en kal fläck som vittnar om vad jag varit med om, men det var lite läskigt. För min mamma. Jag visste ju att jag skulle klara mig.

3. I skogen finns det djur vi aldrig sett förr. Rådjur och en liten vessla. Den där vesslan var så förbannad, så den lät vi vara. Och så finns det småmöss, som jag har förstått inte är välkomna. Så de fångar jag och mina vänner, och placerar fint vid människo-mammas bil. Ifall att hon skulle glömma lunchen någon gång. 

4. Ibland promenerar det människor med hundar förbi vårt hus. Då blir jag arg och vill attackera dem. Annars är jag rätt så harmonisk.

 

Så det var väl det senaste nytt från mig. Nu ska jag njuta av en varm sommardag. 

Hoppas du får en lika fin dag. Rulla dig på stenar, ät lite gräs och se till att du dricker mycket vatten i sommarvärmen.

 

Purr å hej.

 

fantomen 19.5.2018

fredag 18 maj 2018 - 12:25

Tre positiva saker just nu.

Går igenom mina gamla minnen på facebook, och får se vad jag gjorde denna dag för flera år sen. Förra året gick jag till exempel runt med en galen katttröja vid bygget, och var vackert sminkad. Idag kan jag inte minnas när jag använde smink eller kläder sist, som inte varit min vårdarutstyrsel. Istället går jag runt i bikini, mjukisbyxor och sköna tunikor som passar bättre till sommarvädret.

För tre år sen gjorde jag glutenfria och sockerfria bananplättar, som fortfarande får det att vattnas i munnen. Absolut något jag måste göra snart igen. Mitt fredagstips till dig (och mig); gör dessa bananplättar. Supergoda!

För fyra år sen blev jag utmanad att skriva tre positiva saker per dag, i en veckas tid, och tänkte att jag kan ta och nämna tre positiva saker nu. För det är alltid roligare att se livet från den ljusa sidan.

 

1. Jag har fått en god natts sömn. Det som rubbar min tillvaro mest är när jag är hungrig eller sover dåligt. Och innan den här underbara natten, så hade jag två nätter med dålig sömn bakom mig. Tack vare sömnen så har jag idag mer energi, mycket härligare humör och började dagen med att sjunga upp Fredrik. Ba för att.

2. Ute på vår terrass, på framsidan av huset, har jag nu en enorm och mycket väldoftande ampel. Två av mina underbara kollegor hälsade på oss till huset igår, och hade med den vackra växten. Satt i evigheter och doftade på de knallrosa blommorna, och kände tacksamhet. Tacksamhet för växter. Tacksamhet för att få arbeta på en plats tillsammans med människor som har lika sjuk humor som en själv, och med ett hjärta av guld.

3. Hade glömt att köpa fler citroner igår, så trodde för en sekund att min morgondrink med citron och MSM skulle behöva vänta tills en ny dag. Fredrik påminde mig dock om att vårt citronträd hade en citron till mig, och vad som hände sen har jag aldrig, och kommer kanske aldrig igen, upptäckt förr:
den hade två citronplantor inne i sig!

Om du går in på min instagram så får du se bildbevis på det. Nu är båda plantorna planterade i kruka, och hoppas de överlever flytten.

 

Hoppas du får en underbar dag. Skriv gärna upp tre positiva saker i ditt liv, endera för dig själv eller här i kommentarsfältet.

 

leila 2
Lägg märke till hennes underbara och enorma tassar.

 

Som en fjärde positiv grej, så är jag glad över att se hur mycket våra katter trivs att bo här vid huset och den underbara naturen. Leila, katten på bild, har aldrig tidigare varit så social till andra människor än mig och Fredrik. Hon sover hela nätterna och leker och jagar utomhus om dagarna.

Så fint att se att alla trivs här vid huset. <3

 

onsdag 16 maj 2018 - 13:54

3 bästa och 3 sämsta med att bo i Petalax.

Idag har jag fått vara turist i egen by, eftersom Catariina ville att jag skulle skriva ett blogginlägg som nämner de tre bästa och sämsta sakerna med att bo i Petalax. Och eftersom er önskan är min lag, så körde jag runt som en svettbomb (bokstavligen talat, men jag klagar inte) i Petalax och fotograferade allt som man kan tänka sig vilja lägga på ett reklamblad för byn.

 

Så, njut av dessa exklusiva bilder och kom ti byjin! Längst ner listar jag min lista om vad som gör Petalax så bra, och vad som är mindre bra.

 

petalax 1

 

Förutom en hel massa ödehus i byn, som endast få modiga vågar gå in i (Jag är en av dem. Skriv "ödehus" i sökrutan här till höger för att se alla mina blogginlägg om de ödehus jag besökt), så möts du även av ett miniatyrhus mitt i byn. 

"Bo i Petalax" står det på en liten skylt, och en mås verkar ha blivit till sig av det fina huset.

 

petalax 2

 

Vi har en kyrka som hörs långa vägar. Klockorna klingar högt för söndagsgudstjänsten. De klingar för varje förälskat par som gifter sig. Och de klingar sorgset när någon från byn lämnar detta jordeliv. 

 

På den där vita bänken kan du för övrigt också hitta en och annan pokemon.

 

petalax 3

 

Mitt i byn finns även en snygg sten, med en lika snygg sjöjungfru på.

 

petalax 4

 

Vi har bykiston, som har lockat folk till byn sen 80-talet på revy. Och ljuger jag om årtal nu, så får någon kunnig Petalax-vetare skriva i kommentarsfältet.

 

petalax 6

 

Själva huset är från tidigt 1800-tal, och har kanske en av de vackraste farstukvistar jag skådat. Läktarna rymmer över 300 personer, och det var här jag blev jagad av en geting. Sprang upp och ner och fick mer motion än jag hade tänkt mig.

 

petalax 7

 

Byn är i princip en lång asfalterad väg, med avstickare till mindre vägar där folk valt att bygga hus på. Det du kan se längs denna asfalterade väg är baren, det lokala vattenhålet där folk samlas för att äta mat eller dricka en öl eller två. Du kan se den enda matbutiken, en sybutik och en hel massa åkrar. Några farmer, får på sommarbete och enstaka växthus med blommor.

 

petalax 8

 

Vips! Nu var vi i Vägviken. Där barnen är i simskola om somrarna, och där man lätt kan åka över till närliggande öar med båt. Just innan hamnen så kan du se denna enorma sten, som är målad som en orm. 

Just efter att jag fotografet denna bild hörde jag hur det prasslade till i diket bredvid mig, och jag skrek till, för det kunde lika gärna ha varit en riktig orm.

 

petalax 9

 

Dagar som denna kan jag tänka mig att åka ut till sjön och villan, för att njuta av sommaren. Det var spegelblankt och vackert ute vid sjön. Bara för några dagar sen fastnade en knölval fast, inte långt härifrån. Tänk vad det kan vara exotiskt att vara i Petalax.

 

Nu till mina tre sämsta och tre bästa med att bo i Petalax:

 

3 sämsta med att bo i Petalax

1. Servicen som försvinner.

Som jag tidigare nämnde så finns det massor av ödehus i byn, men även flera affärer som tvingats stänga eller flyttat sin verksamhet till Malax. Som typ banken. För yngre med bil eller som sköter allt via internet är det inga problem, men man får inte glömma bort de äldre som varken kan eller vill börja med nätbank, och att ha banken i byn har varit en trygghet. Varit, eftersom den nu inte finns här mer. Vi ska vara glada över att vi har en matbutik i byn, men det märks att man inte satsar lika hårt på att ha en levande landsbygd, som man kanske drömmer om.

Hoppas landbygden lever till riktigt ordentligt, så folk ännu om 10/20 år vill bosätta sig här för livet.

2. Långt ifrån stan. 

Även om jag älskar landet och den tystnad och frihet som existerar här, så kan det vara lite väl långt borta ibland. Det märktes speciellt under byggtiden, då vi hade fullt upp med att bygga men fick åka in till stan ofta för att gå på möten och handla hem färg och dylikt. 

3. Alla känner alla (och tycker om att tala).

Kan även vara en bra sak, eftersom man ibland får reda på nytt om en själv man inte visste om. Men som i många samhällen, och speciellt mindre, så blir det lätt så att många kanske får tråkigt och måste ha något att tala om. Det bästa då är att när någon talar, så är det inte länge, för det kommer snabbt något nytt ämne om en ny person att tala om.

 

 

3 bästa med att bo i Petalax

1. Det är lugnt och stilla. 

Jag förstår att många som bor inne i stan inte har några andra alternativ än att bygga hus nära sina grannar, eller att man vänjer sig med att bo i höghus med folk ovanför och under sig (jag har ju gjort det själv), men idag skulle jag aldrig byta ut detta till något annat. Fatta hur underbart det är att bo helt själv, med en stor gård och inga grannar som ser vad man håller på med. UNDERBART!

2. Alla känner alla.

När man bor i ett litet samhälle så blir det en helt annan slags gemenskap, än i stan där man knappt säger hej till typen man möter i trapphuset. Här finns det alla förmågor, och allt som oftast vill folk hjälpa till. Åtminstone säger vi hej till varandra, och vinkar hejvilt när vi möter varandra i byn (kan också bero på att man är glad att se en annan levande person), och det ger mig känslan av gemenskap.

3. Det här är hemma.

Jag är ju inte uppvuxen här, och hade aldrig i min vildaste fantasi kunnat tro att just jag skulle slå rot just här. Inte ens på landet! Men det gjorde jag. Jag fann kärleken, och har nu även hittat hem. Skulle inte Petalax ha så mycket positivt att njuta av, eller vara en bra by att bo i, då skulle jag aldrig ha flyttat hit eller ens lagt massor av pengar på att bygga hus här.

Att hitta hem, var i världen det än är, är en känsla jag önskar alla. Att bara få andas, få vardagen att kännas som en semester och känna ett lugn i att vara på en plats - det är underbart.

 

För dig kan det vara stan. För mig är det Petalax.

 

onsdag 16 maj 2018 - 06:00

Spå i kort, det keltiska korset.

Nu ska du få lära dig något nytt om mig. Eller nytt och nytt. Jag har nämnt det tidigare, men inte något som jag bloggar om aktivt: att spå i tarot- och orakelkort är något jag tycker om att göra.

Skillnaden mellan tarot och orakelkort är att svaren är ofta mer raka och tydliga vid tarot, vad svaret än blir på din fråga. Medan vid orakel- och änglakort är det mer positiv energi och rådgivning. Speciellt när det kommer till det andliga och känslomässiga.

 

Min favorit är min ”Änglaterapi” orakelkortlek som jag har här hemma, som är en gåva jag fick av mamma. En kortlek där änglarna ger en råd och övningar. Doreen Virtue, som är författaren till dessa änglakort, har flera examina i rådgivande psykologi och har varit klarsynt hela sitt liv.

Själv tror jag att precis alla föds klarsynta och öppna, men att vartefter vi växer upp stänger av mer eller mindre.

 

När jag spår tycker jag om att använda mig av den klassiska läggningen med tre kort, ett kort som handledning för dagen eller det keltiska korset. Och det är det keltiska korset du ska få lära dig mer om nu.

 

keltiska korset 1

 

Det du gör är att placera ut tio kort, i en viss ordning, vars alla kort har en betydelse för den fråga du ställt.

När du spår i kort gäller det att vara tydlig med din fråga. Så vill du veta hur något blir i framtiden, lägg lite tidspress. Framtiden kan ju trots allt vara om en minut, eller om tre månader eller tre år. Så var inte blyg, och säg gärna vad och när i framtiden du vill veta mer om.

 

Typ: "Hur kommer denna situation (vad du nu vill fråga om) att utveckla sig inom en månad?"

Undvik gärna ja eller nej frågor.

 

keltiska korset 2

 

1. Det första kortet representerar dig och ditt nuvarande tillstånd.

2. Det andra kortet visar det som motsätter sig, eller påverkar dig (hör ihop med det första kortet).

3. Det tredje kortet representerar ursprunget på din fråga, och dina känslor kring det.

4. Det fjärde kortet visar den senaste tiden före tidigare händelser och problem, och var du har för erfarenheter att kunna ta med dig.

5. Det femte kortet tar upp frågor som har betydelse i frågan, eller som kan ske i framtiden.
Detta kort förutsäger framtida händelser som du kan eller inte kan påverka, beroende på vilket svar du får för din nuvarande situation (det första kortet).

6. Det sjätte kortet skildrar det som ligger framför dig.

7. Det sjunde kortet visar ditt känslomässig själv, och hur du ser på din omvärld.

8. Det åttonde kortet representerar påverkan av andra och dina relationer med andra.

9. Det nionde kortet visar dina förhoppningar och önskningar.

10. Det tionde kortet visar utfallet och resultatet av din fråga. Tolka detta kort tillsammans med hela läggningen.

 

 

Kom ihåg att ha roligt, lita på din magkänsla och njut av dagen.

Puss och kram.

 

keltiska korset 3

 

Eftersom det är tio kort med tio olika betydelser att hålla koll på, så gjorde jag en alldeles egen sida för det keltiska korset i min bullet journal.

 

tisdag 15 maj 2018 - 06:00

DIY: Vackert konstverk, enkelt och snabbt!

Nu har det hänt igen: jag har gjort något som facebook fick mig att göra.

Satt igår kväll och scrollade genom facebook, när jag fick se en videosnutt som facebook säkert luskat fram via sina algoritmer att jag skulle tycka om. Videon visade ett par kvinnor som gjorde otroligt vackra konstverk, med endast hjälp av en tråd och lite färg. 

 

De doppade sytråden i färg, och lät den sedan falla i cirklar mot ett häfte, med ändan de höll i rakt ut från boken. Sen, utan att röra tråden extra så la de fast boken, tryckte på, och drog ut tråden i en himla fart. 

Resultatet blev så otroligt vacker att jag inte kunde hålla mig, utan behövde göra det själv. Med detsamma!

 

bullet journal vecka21 1

 

Och det här är resultatet. Hade jag vetat att det hade blivit så vackert, så hade jag varit en duktig bloggare och fotograferat processen. Istället får ni bara se den färdiga produkten. 

 

Dock gick det inte lika smidigt som för kvinnorna på film. Jag hade ingen extra färg här hemma, eftersom jag hade flow och kastade i princip allt när vi flyttade. Men istället hittade jag en färgpenna som jag aldrig tyckt om, så jag förstörde den för att få ut bläcket ur pennan. 

Nu har jag inte bara lärt mig att göra vackra konstverk, utan även sett insidan av en Stabilo-penna. 

 

bullet journal vecka21 2

 

Så otroligt vackert. Som på sant! 

Blev så harmonisk av alla vackra former, och älskar hur det blev som en blomma med blad. 

 

bullet journal vecka21 3

 

Och vips, så förvandlades konstverket till nästa veckas design i min bullet journal. För att nu inte börja förstöra varenda evigaste penna jag äger, så får jag ta och köpa lite färg och se om det går lika bra med det. Isåfall så blir det här något jag vill göra varje vecka, eftersom det gick så snabbt och blev så vackert.

 

bullet journal vecka21 4

 

Var lite spännande att se om det gick att skriva över den mörklila färgen, som ser mer blå ut på bild, och visst gick det! Nästa veckas måndag firar jag och Fredrik sju år tillsammans. 7 ÅR!

 

bullet journal vecka21 5

 

Så, nu har du fått lite inspiration till din alldeles egna bullet journal, 

eller om du vill göra vackra inbjudningkort till någon fest i sommar. 

 

Gör du det på enkelt papper, lägg en bok över för att få till extra tryck och kraft.

 

måndag 14 maj 2018 - 12:14

Hur du får ett lyckligt liv.

Googlar du ”lyckligt liv” hittar du ofantligt många sidor som ger dig tips om hur man ska leva ett lyckligt liv. Vad ett lyckligt liv är och hur du når dit. Hade inte efterfrågan efter detta lyckliga liv varit så stor skulle det inte heller ha skrivits så många böcker eller ens skapats utbildningar som ger en de verktyg man kan använda sig av för att hjälpa en annan finna lyckan.

 

Jag kan från djupet av mitt hjärta säga att jag är lycklig. Jag är lycklig att jag lever. Jag är stolt över det liv jag lever.

Med det menar jag inte att jag inte skulle känna sorg, smärta eller ensamhet. Det är bara del av att vara människa. Men jag säger att den sorgen, smärtan och ensamheten kan vara vacker. För det är en del av oss. Och att vara mänsklig är inget hinder att kunna känna lycka, och yttre omständigheter som utseende, pengar eller materiella ting bestämmer inte heller den form av lycka vi känner.

 

Med alla dessa böcker, kurser och personliga coacher som går att anställa, så lever vi i ett samhälle som vill och lever på att vi ska leta efter den där lyckan, drömmar och mål utanför oss. Men tänk om vi skulle stanna upp och säga ”Nej.

Jag lever. Jag har det jag behöver inom mig, och lever det liv jag är stolt över och gör det som gör mig glad.”

 

För vi har inte kontroll över mycket här i livet, men det vi har kontroll över är om vi är stolta eller inte över det liv vi lever. Och de gånger jag pratat om att lycka är ett val, så är det det här jag menar.

Ingen annan kan fixa dig. Du har själv makten.

 

Nu kan jag inte komma med goda råd om hur just du når det lyckliga liv du drömmer om, för dina drömmar kan se annorlunda ut än mina, men jag tänker att en bit av den lycka vi vill känna får vi redan provsmaka på när vi försöker. När vi gör gott och lever i sanning med oss själva.

När vi börjar stanna upp mer för att leva i nuet, än att drömma om det vi kanske någon gång kommer att ha eller oroa oss för det vi kanske aldrig kommer att uppleva.

 

Du kommer aldrig att vara glad för det du får, om du inte kan glädja dig för vad du har.

 

Så lägg fram allt du har framför dig. All den sorg, smärta, ensamhet och glädje, och säg:

”Det här är mitt liv, det är vackert. Vad gör jag med det?”

 

quote

måndag 14 maj 2018 - 06:00

Det här kommer att smälta ditt hjärta.

Om det är något som är underbart med internet, så är all den kärlek man kan sprida och få ta del av via denna underbara uppfinning. Hur jag kan sitta här på mitt kontor i Petalax, och gråta av glädje för något som sker i Kansas. Eller i Italien. Eller i princip var som helst i världen.

 

Förstår ni hur mäktigt och underbart det är? 

KÄRLEK!

 

Så idag tänker jag dela med mig av tre videoklipp som kommer att smälta ditt hjärta. Om ni uppskattar detta, så kommer jag att fortsätta sprida denna kärlek och det som får mig att fälla en glädjetår eller två. Annars får ni ba ta tillvara på dessa tre videoklipp, som är några av alla mina favoriter att se på när jag vill ha en riktigt bra start på dagen.

 

 

 

söndag 13 maj 2018 - 19:51

Till alla mammor: ni är så coola!

Idag vill jag sända en extra tanke till alla mammor. Till alla ni som önskar att få en dag kalla er mamma. Vet ni vad? Ni är helt underbara. Ni räcker till, så var den ni är. Hoppas ni får sova en hel natt, och vakna utvilade. 

Jag tänker på min mamma. Jag tänker på min svärmor. Jag tänker på alla mina vänner som de senaste åren blivit föräldrar, och hur otroligt häftigt det har fått vara att se dem växa i sin mammaroll och lära känna de underbara barn som nu även är en del av våra liv.

Hur ni alltid verkar ha allt, och nu menar jag ALLT, i era väskor. Hur otroligt coola ni är. Jag lyfter på hatten för er, och hoppas att jag själv får uppleva det liv ni lever, även om det skrämmer mig lika mycket.

 

Nu får ni läsa en text jag skrev till mamma för ett år sen, och så hoppas jag att ni har haft en underbar dag och helg.

Puss på er.

 

1915567 102824778879 1935111 n

 

”Varje barn behöver en trygg punkt. Någon slags vuxen som tar sitt ansvar, gör sitt bästa. Som inte visar hur tungt det är, trots att det sällan är en dans på rosor. Ett barn behöver få möjligheterna och utrymmet att få utvecklas i sin egen takt. Springa utan gummiband som drar en tillbaka. Testa sina vingar, kunna falla mjukt. Få regler och en tid för att vara hemma att följa.

 

Min trygga punkt har varit mamma. Och fortfarande är. För fastän jag är vuxen och bort långt ifrån idag, så är hon den person man alltid vill, och kan, ringa för att prata med.

 

Idag har jag tänkt extra mycket på min mamma. Världens bästa mamma. <3

 

Helt galet att idag försöka tänka sig in i mammas situation, för snart 28 år sen. Ung, yngre än vad jag är nu, och ensamstående. Men banne mig vad hon var stark. Bäst. Gav mig en helt underbar uppväxt, och aldrig skulle jag ha märkt av att det skulle ha varit tufft.

Aldrig att jag skulle ha känt av känslan att jag saknade något. Jag hade allt.

 

Och störst av allt var kärleken.

 

Som en lejoninna har hon stått vid min sida hela livet, och gjort allt för sina barn.
Idag tackar jag henne för alla verktyg hon gett mig att klara mig här i livet. Du är bäst.”

 

 

”Ge barnen kärlek, mera kärlek och ännu mera kärlek,

så kommer folkvettet av sig själv.”

- Astrid Lindgren, 1907 - 2002.