onsdag 22 november 2017 - 06:00

Det största badrumskaklet jag sett.

Igår var det dags för vår kaklare Dahlskog att fortsätta kakla i huset, och det enda rummet som är kvar är det stora badrummet. Det som kommer att ta mest tid och vara nervpirrande, eftersom det är ytterst viktigt att alla plattor blir perfekta, för annars är risken stor att man skär upp fötterna, då kaklet är 60 x 60 cm och rakt avskurna.

 

Nu kanske det låter som att jag sätter stor press på typen, men..

 

21.11.2017 1

 

..se bara hur lugn och glad han är. På bild så blandar han ihop den där sörjan som fäster plattorna mot golv och väggar.

 

21.11.2017 2

I vänstra hörnet ser du en liten bit av vår bastu.

 

Han började med golvet. Det är så stora plattor att det endast behövdes 18 plattor för att täcka golvet, men var ett heldagsarbete, just på grund av hur noggrann man ska vara. Det är viktigt att kunna behålla någon slags lutning i badrummet, samtidigt som plattorna ska vara säkra och fina att gå på.

 

Det första jag sa när jag såg golvet (även i detta skicka som det var på bilden) var: "HERKULES SÅ FINT!". Det andra jag sa var "Är det så rakt och bra nu så vi inte skär upp fötterna?", varav han svarade att "Ja, så pass att om ni skulle råka skära upp er så kommer jag personligen och syr ihop såren". Tur han har humor och är säker på sig själv.

 

Som den gången jag sa åt elektrikern att han gjort ett bra arbete, varav han svara "japp". HAHA.

 

21.11.2017 3

 

Fick även vara med och se hur det gick till när man skär till kaklet. En effektiv maskin som skärde till plattorna mot väggarna så allt flyter ihop vackert sedan. Finns inte något som kanske stör oss mer, när det kommer till kakel, är om man börjar med en hel platta men sen kanske bara har en tredjedel i andra hörnet av rummet.

 

Med Dahlskog behöver vi i alla fall inte vara rädd för det, eftersom han har räknat ut allt precis innan han la ut plattorna. Han såg dessutom till att en platta kom precis vid dörren till badrummet, så det inte skulle ha blivit en konstig fog där mitt i.

 

21.11.2017 5

 

Det är lite klottigt att skära till kakel, så därför hade han plastat in väggen som maskinen stod vid, för att inte förstöra mitt mästerverk då jag målat väggen.

 

21.11.2017 7

 

Och här läggs sista plattan på plats på vårt stora badrumsgolv. 

Idag ska han fortsätta, och nu är det väggarna som ska täckas. 

 

Det värsta (golvet) är över, och nu har vi snart ett hela badrum med kakel från golv till tak. Det kommer att bli så otroligt snärtigt.

tisdag 21 november 2017 - 21:12

Herregud, du skräms karl.

Mitt hjärta höll på att stanna idag när Fredrik gick igenom alla eluttag i huset, för att se att vi inte av misstag råkat söndra en elkabel när vi lagt taklister på plats. Alla eluttag fungerade fint tills han kom till sovrummet och testade ett av eluttagen.

 

Karln skakade och sa "brrööäää", medan jag spärrade upp ögonen och hann tänka tusen tankar innan han började skratta. 

Det här är hans humor, och visst skrattade jag också. Mestadels av skräck.

 

Vi kan väl säga att vi är kvitt nu efter  förra  veckans  incident  då jag gav honom en smock på hakan.

 

 

tisdag 21 november 2017 - 06:00

VI HAR KAKEL PÅ PLATS!

HERREJEEE vad det går undan nu vid huset. Jag och Fredrik har nästan listat hela huset klart med taklister. Eftersom "alla", även denna gång, berättat om hur jobbigt det är att lista så var jag lite fundersam hur det egentligen skulle gå. Men det går bra, och det är en annan historia att ta i ett annat blogginlägg.

Som jag har sagt förr, och säger igen nu; man ska inte lyssna så mycket på andra innan man testat på något själv.

 

Nu är det hur som havet den här typen jag ska blogga om idag. 

 

18.11.2017 1

 

Vår kaklare Dahlskog! Han har arbetat på med våra badrum, och nu är 3 av fyra rum kaklade och färdiga! Bara stora badrummet kvar, som ska ha specialkaklet från italien i sig.

Jag får liksom nypa mig själv i armen för att förstå hur snabb och duktig han är på att arbeta och skapa badrum.

 

18.11.2017 2

 

Han arbetar så effektivt, är noggrann och arma duktigt, vår kaklare. Efter att ha lagt primer, spacklat på några ställen och lagt så många varv som behövs av fuktspärr, så var det dags att börja kakla.

Äntligen, även om väntan inte var så lång.

 

Vi hade först tänkt ta samma italienska kakel till både bastun och grovköket som vi valt till stora badrummet, men tydligen var det problem i Italien att få skuret 10x10 plattor, så vi fick gå på alternativ b: ett liknande, med lite mindre struktur och mönster. Men betydligt billigare.

Dessutom är det inte skuret med raka kanter, som vårt 60x60's kakel har, så det blev lättare att arbeta med.

 

18.11.2017 3

Ser du mina skor? :'D

 

Detta kakel hade alltså lite mjukare kanter och var "bara" att placera ut på golvet. Eller vad vet nu jag, för jag har aldrig kaklat. Men han får det att verka så lätt att skapa badrum, trots att jag förstår att det är mycket tanke och räkning bakom. Och tålamod. 

 

Han ska ännu placera plattor 10 centimeter upp efter väggen, där du kan se fuktspärren, som är det gråa. Dessutom ska det fogas ännu, men jag kan som inte hålla mig. 

JAG VILL VISA ER GROVKÖKETS GOLV NU! Så här är det:

 

20.11.2017 1

 

TADAA!

 

Det är så otroligt vackert och skönt att gå på. Jag kan se framför mig hur åtminstone en av våra tre katter kommer att hitta sin favoritplats i grovköket på det varma kaklet efter att golvvärmen är på.

 

20.11.2017 2

 

Och som jag ser fram emot att få lägga grovkökets inredning från Puustelli på plats, så snabbt golvet är färdigt kaklat och fogat, så blir allt blir en mer helhet. Som du ser så har vi inte ännu golvbrunnen på plats, eftersom jag och Fredrik valde två specialgolvsilar. Men de borde vara på plats idag, när du läser detta blogginlägg.

 

20.11.2017 3

 

På den där plattan som är uppgjuten ska vår bergvärmepump stå. Vi ska gömma undan hela den där tekniska ytan med ett vackert tyg. Vi kunde ha gjort skjutdörrar, men hade behövt förlänga väggen lite då, så tills vidare så kommer vi att leva utan skjutdörr för att se hur det känns. 

Tänk dig en guldstång och ett vackert tyg, minst lika bra.

 

Sist men inte minst så vill jag åter igen skriva hur tackam jag är över vår kaklare. Så otroligt bra och fint arbete, och så är han lugn och snäll, så det är fortsättningsvis bara goda energier i huset. 

 

måndag 20 november 2017 - 14:32

Vem skojar och skrattar med små hattifnattar?

Ny vecka, och ny design i min Bullet Journal. Men eftersom min design inte ändrar sig så mycket uppställningsmässigt, eftersom jag funnit det som passar mig, så får ni idag istället se över nästa månads månadsvy och habit tracker. 

Det blir andra månaden i sträck jag använder mig av denna design, och för mig passar den perfekt. Passligt minimalistisk och kreativ..

 

Dessutom har jag tänkt använda mig av endast en penna, min Faber-Castell india ink i storleken S och endast rita muminrelaterade bilder. Så bye bye vattenfärger och hello Moomin.

 

BulletJournal v47 1

 

Så här ser det alltså ut när man öppnar upp sidorna 38-39. 

Eftersom jag aldrig förr haft intresse av att rita något, så ska det bli kul och framförallt intressant att se hur nästa månad blir, då jag bara ska rita muminkaraktärer.

 

BulletJournal v47 6

 

Det tog lite emot att rita denna bild, eftersom den är vinterrelaterad. Och gissa om det inte snöade dagen efter?!

Men vare sig man vill det eller ej, så är det faktiskt vinter nu, och då gäller det att göra det bästa av saken. Dessutom har jag fått rita en av mina favoritkaraktärer från Mumin; snöhästen. Även om isfrun var läskig, på riktigt.

 

Ni får se längre ner i blogginlägget var min inspiration till bilden kommer ifrån.

 

BulletJournal v47 3

 

Jag har börjat peta bort lite punkter från min habit tracker, för att hålla den kort och så jag inte behöver se flera punkter som blir oifyllda. T.ex har jag petat bort "byggt vid huset". Inte för att vi inte bygger vid huset, men snart finns det inte mycket kvar att bygga. 

Tog även bort "stressfri dag", eftersom denna månad vi är i nu, så är det endast en dag som jag varit på bristgränsen av stress. Alla andra dagar, även om det är mycket på gång, upplever jag som lugna och fina dagar.

 

Annat jag lärt mig av att använda mig av habit trackern är våra katter äter så mycket torrfoder att vi får börja köpa de där enorma säckarna med Friskies torrfoder (det enda märket som Leila accepterar) när vi flyttat till huset och har större förvaringsmöjligheter.

 

Jag tror det kan vara bra att lista saker som gör gott åt en, och hålla koll på ens vanor. T.ex så märker jag tydliga mönster att jag mår bättre när jag får sova och har tid för sånt som jag tycker om: blogga, fotografera och läsa böcker. Därför har jag inför nästa månad lagt till "läsa bok" som punkt. 

 

BulletJournal v47 4

 

Som du redan kunde se från första bilden, är att jag ritat Morran. Även hur rädd man kunde bli av Morran, så känner jag med typen idag. Jag får samma stirriga blick när jag ser snön. Och inte är hon så farlig. Bara ensam och kall.

BulletJournal v47 5

 

Här är bilden som jag tog inspiration av. Hade först målat något i vattenfärger, men fick nog då det inte blev till något och fixade till misstaget med att limma bilden över. 

Dagens alla punkter har jag nästan prickat av. Bara jag tar och kastar in lite kläder i tvättmaskin så är det bara att ta dagen som den kommer därefter.

 

Har du någon favoritkarakär från Mumin?

 

Vill du se mer Bullet Journal relaterade blogginlägg, så är det bara att klicka på rubriken "Bullet Journal" bland mina kategorier, så kommer du till allt jag skrivit om min bujo.

måndag 20 november 2017 - 06:00

Mina 4 måsten vid hudvård.

Maybe I was born with it, att knappt ha rynkor eller större problem med finnar, förutom då jag ska ha mens och alltid får en fin prick på hakan. Den, liksom migränen, är en sån där fin förvarning på vad som komma skall. "Moahahaaaa, hoppas du är redo!", typ. 

 

Men trots att jag är fullt medveten om att jag är lyckligt lottad så har jag inte alltid haft en problemfri hy. När jag gick i lågstadiet och ännu hade odiagnostiserad hypotyreos blev jag kallas "torrfejs", eftersom hyn var torrare än saharaöknen. I min första yrkesutbildning fick jag det vackra smeknamnet "scarface" när jag hade fjärilsutslag, och jag är tacksam att det enda som fastnade av dessa ord var orden i sig. Jag fick så lov att låta orden studsa ifrån mig och ändå gå utanför dörren och ha kul. Mitt yttre var ju inte känslan jag bar inom mig.

 

Ju äldre jag blir desto mer verkar jag skippa från min skönhetsrutin. Jag har inte färgat mitt hår sen början av 2016 och har inte heller använt sminkborttagning på lika lång tid. Jag har inte mycket sminkprodukter, och det jag använder är veganskt. Dessutom har jag inte heller överflöd av smörjor, men det är några favoriter som jag inte kan vara utan...

 

min hudvard 1

 

Här är de. Fyra produkter jag måste ha hemma för att kunna pyssla om mig själv, återfukta huden och känna mig pigg.

 

min hudvard 2

 

Jag skrev ju att jag inte använt sminkborttagning på över ett år, och det här är orsaken. En ögonpad, eller "sminkefjerner" som det gulliga namnet är för grejen på norska, av mjukt fiber. Den avlägsnar allt från döda hudceller till vattenfast mascara skonsamt. Det enda du behöver är vatten att fukta den lite med och olivtvål att rengöra den med.

 

Trodde ärligt att det var bullsh*t när mamma tipsade mig om denna, men tänkte att jag kan ju prova på. Aldrig mer sminkborttagning som bränner på hyn eller kostar skjortan. Det enda jag behöver är min sminkefjerner.

 

min hudvard 3

 

När jag närmade mig min senaste födelsedag och insåg att jag skulle bli tjugosju år, fick jag en föreställning att jag behöver använda mig av anti-rynk saker. Vilket var lite lustigt, eftersom jag ändå kommer att bära varje rynka med stolthet den dagen (den sorgen).

 

Eftersom min hy är känslig och inte tål så riktigt mycket häftiga grejer, så blev jag lyckligt förvånad när denna argan-serum passade mig perfekt. Den återfuktar hyn och doftar himmelskt gott. Finns även arganolja för håret, som jag fick i en goodiebag någon gång, och det tyckte även mitt hår om.

Vill någon ge mig mer arganolja så finns min mejl i högerspalten.

 

min hudvard 4

 

Och eftersom jag ville ha ansiktsprodukter till födelsedagspresent (pga föreställningen om rynkorna), fick jag av mamma en ansiktskräm, som är veganskt och återfuktar huden i tjugofyra timmar. Den doftar hallon och känns skön och lugn mot huden. Konsistensen är dryg och det betyder att man inte använder upp allt på en gång. 

 

Dessutom, hur ljuvligt är det inte med hallon som doft i en produkt? Passligt söt och fräsch.

 

min hudvard 5

 

Sen har vi den berömda kokosoljan som man endera älskar eller hatar. Jag älskar den.

Smörjer in mig i kokosolja, har det som hårinpackning, äter den och använder den som deodorant. Deodorant, som jag inte heller använt sen 1 januari 2014! Det ni. 

 

Jag använder alltså kokosolja till det mesta, och den gör mig inte besviken, därför har jag några burkar här hemma.

 

Vilken är din favoritprodukt när det kommer till skönhet/hudvård?

 

söndag 19 november 2017 - 20:35

Relationen till min kropp.

Jag läser nu som då om bloggare som är så trötta på andra bloggare som ursäktar en frånvaro från bloggen. Kort eller lång, ”be inte om ursäkt”. Jag försöker att inte vara så trött på andra människor och vill faktiskt ursäkta att det blev en liten, men naturligt lördagspaus i bloggandet, för min temavecka med kroppen i fokus fick lida.

Men höni! Jag har en orsak. Jag fick ryggskott. Egentligen är det värst i nacken, men kan ju inte skriva nackskott, det vore lite horribelt. Men en liten smärta tog upp min energi, men nu ska jag försöka få ihop lite blogginlägg.

 

Vet i alla fall nu att ni gillade de inlägg ni fick läsa, och jag lovar det kommer fler av dem, trots att det inte skulle handla om temaveckor. Som avslut på denna vecka så tänker jag fylla i Sevendays lista, som även hade temat kroppen denna vecka.

 

Jag tycker min kropp är:

rätt så häftigt. Den bevisar mig det jag klarar av och mer därtill. Jag trodde ju aldrig att jag skulle klara av att bygga ett hus. Däremot förstår jag mig inte på kroppen när den vaknar upp nu som då halv fyra och är pigg som en mört. Då är den bara väldigt irriterande.

Min relation till kroppen har varit:

endera har jag förträngt mycket, eller så är det så att jag i stort sätt hela livet har haft en fin relation till kroppen. Vi har väl inte alltid varit superbästisar, och jag har fått kämpa mot demoner i svackor. Men man lär sig av allt, och idag är relationen till min kropp precis som jag vill ha den; bekväm och trygg.

Det bästa med min kropp:

är att den är stark och min.

Så ser jag på andras kroppar:

Jämfört med förr, då jag kunde jämföra mig och lägga märke till precis alla andras kroppar, på grund av egen osäkerhet, så ser jag knappt till andra människors kroppar. Det jag ser är deras leenden och utstrålning.

Så här ger jag min kropp energi:

Sömn, god mat, kaffe och citronvatten.

Det här har min kropp klarat av:

1. Bli frisk. 2. Bygga hus. 3. Sprungit åtta kilometer på 40 minuter. Eller så var det fyra kilometer. Men snabbt gick det. Att jag aldrig mer sprang efter det talar vi inte om. 5. Knyta en knut med tungan på en körsbärskvist. 6. Stå på huvudet. 7. Varit vaken i ett dygn. Inte att rekommendera.

Min kropp mår bra av:

Nu börjar jag så småningom få svårt att skilja på min kropp och själ, men tippar att sömnen kommer på första plats här också. Önskar jag kunde skriva träning för det verkar liksom höra till, men inte riktigt ännu har jag funnit lyckan i att springa utomhus eller lyfta tyngder. Kanske en annan gång, kanske i ett annat liv. Men inte riktigt just nu.

Min kropp mår dåligt av:

tydligen för fet mat och tungsmälta maträtter.

Så gör jag för att älska min kropp:

Jag drar inte in magen, jag dansar mycket och är utan kläder så ofta jag kan. Även om jag, precis som alla andra, har sämre dagar så är mitt mål att alltid vara okej med kroppen. Jag behöver inte älska den dygnet runt, för det kan bli ganska tungt. Men..

 

 

jag är tacksam och glad att min själ föddes i denna kropp.

 

Photo 20150930162636942

fredag 17 november 2017 - 06:00

Vackra städer i Finland?

Idag drömmer jag mig tillbaka till en av de härligaste helgerna och en av de vackraste städerna jag besökt. Björneborg, som jag och Fredrik besökte i början av juli, 2015. 

Vi brukar ju varje år fly iväg och ta in på hotell, men vi har inte varit på hela året nu, vilket är ganska förståeligt då vi har annat på gång. Men nästa år, då ska vi banne mig njuta av en weekend tillsammans.

 

Så he va ba he ja hadd på hjärta. Vet ni av vackra städer i Finland, skriv det i kommentarerna, så får jag drömma om nästa destination.

 

11722538 10153260523658880 6454978425751588775 o

11713744 10153260523943880 3499285612636408948 o

1658599 10153260524058880 9149559233425184384 o

11713862 10153260524103880 2958784649746962624 o

11119674 10153260524003880 4980813245785097799 o

11722082 10153260525578880 2813159038899150467 o

11312852 10153260796503880 2710597790606260947 o

11696544 10153260524438880 5382902076280919622 o

 

torsdag 16 november 2017 - 13:10

Hur hantera elaka kommentarer?

Jag önskar du kunde skriva något om hur man ventilerar alla dumma kommentarer man får? På vilket sätt kan man hitta en ventil i vardagen...ibland vill jag bara skrika rakt ut, men det kan man ju inte göra bland folk, så hur gör man så man inte blir ledsen utan bara skakar av sig och går vidare?
- Sabina
 

För det första: tack för frågan och tilliten att låta mig svara på den.

 

Som många redan vet av så är det svårt att ändra på någon annan än sig själv. Därmed betyder det att det är alltså jag själv som måste välja hur jag (re)agerar gentemot andras beteende. Tyvärr slutade det vara socialt accepterat att skrika rakt ut i mitten av dagis, så istället får man hitta andra sätt att hantera sina känslor på. Ett av dem som är att bli ledsen, som faktiskt är helt okej. När du blir ledsen så betyder det att det är något inom dig som blivit sårat, och då brukar jag fundera vad den egentliga orsaken är.

Visst, det kan vara den där kommentaren. Men det kan lika gärna varit något som legat och grott i åratal, och nu blivit triggat av en kommentar.

 

Det är både en gåva och en förbannelse att just jag inte riktigt haft den där spärren i livet som får mig att vara mer tyst än att säga ”nej” när jag känner mig blivit illa behandlad. Men om inte jag står på mig, vem ska då göra det? Man får välja sina strider, men låt inte någon köra över dig totalt. Du är mer värd än så, och det här livet är för kort för att omge oss med människor som varken uppskattar oss eller behandlar oss väl.

 

Sen kommer vi till den här punkten som är lite jobbig att acceptera. Att den där negativa stämningen man känner kan lika väl bero på en själv. För kanske har du någon gång varit med om att du stigit in i ett rum och känt känslan av att du är ovälkommen. Du hör inte hemma där och ingen vill ha dig där?

Oftast är det vår egen dåliga självkänsla och hjärnspöken som härjar i dessa stunder, och då gäller det att ta ett djupt andetag och börja se rummet med nya ögon.

Många gånger missuppfattas andras meningar om man själv överanalyserar och inte känner sig tillräcklig. Du kan t.ex såna gånger fråga: ”Hur menar du nu?”.

 

Men så finns det de gånger då folk är rent ut sagt f*ttiga, och då gäller det att släppa taget. För även om man kan lösa mycket via kommunikation, så är det plus minus noll att diskutera med någon som är elak och har taggarna utåt. Och om det är något jag vill mindre, än att bli behandlad som skräp, så är det att gå runt och bära på ilska i min kropp.

Jag tänker då ”Nu har XXX varit elak och jag blev ledsen. Jag vet nu vad det är inom mig som blev sårat och jag har accepterat att jag har en svag punkt. Hur ska jag reagera nästa gång, om det är så att jag känner samma känsla igen?”.

 

Det går inte över på en sekund, men det blir lättare vartefter. Förr kunde jag oroa mig för allt och låg vaken om nätterna om någon sagt något dumt till mig eller om jag var rädd att jag betett mig illa åt någon annan.

Idag försöker vara så vänlig som möjligt, för jag vill tro att kärlek föder kärlek. Sen om någon annan får mig att känna några känslor, så betyder det att det är något hos dem så får något inom mig att väckas till liv.

Gott som ont.

 

 

LET GO, LET GO(D).

 

IMG 9750

torsdag 16 november 2017 - 06:00

Livet blir aldrig tråkigt med dig.

Hade du varit i Petalax igår kväll, hade du kanske sett en chaufför utrustad med reflexväst och en rama pannlampa, sittandes på en minkomatic truck. Efter sig hade minkomaticen en bil som körde halvt på tomgång, med en chaufför som var överlycklig att köra sakta med lov. Det var alltså jag.

 

Var ute och finkörde med kärleken i mitt liv. Livet som aldrig blir tråkigt tillsammans med honom. 

 

IMG 9686

 

onsdag 15 november 2017 - 12:00

Har jag behövt ge första hjälpen någon gång?

Temaväckan är i full gång och idag blir det lite av ett önskeinlägg samtidigt som jag svarar på en fråga. 

Johanna som kommenterade ville gärna läsa lite om första hjälpen och frågade samtidigt: 


"Har du behövt ge första hjälpen nångång?"

 

Och svaret är ja. Jag har flertal gånger fått ge första hjälpen. Vare sig det handlat om människor som satt i halsen och inte fått någon luft, eller legat medvetslösa, så har jag för stunden inte ens tänkt tanken på att det jag gjort var en första hjälp. Istället har jag bara agerat som min intuition sagt till mig och gjort allt jag kunnat för att hindra att något värre ska ske. 

 

Kanske är det för att jag i mitt yrke behöver ha kunskap om första hjälpen och vara uppdaterad, eller för att jag är tydligen en av dem som agerar än att stå och titta på. För om du någon gång hamnar i en olycka så kanske du inte märker av detta, för face it - då har du mycket annat att tänka på, men det finns olika personer. De som står kvar i chock, de som går vidare i chock och de som agerar.

Och jag har aldrig tänkt någon annan tanke än att göra allt i min makt för att hjälpa andra.

 

Jag tänker inte ha en superlång första hjälp kurs åt er, för då blir det lite väl långt. Men jag tänker ta upp tre situationer och vad du kan göra om du är t.ex den första på plats eller märker att resten av gänget är förstelnade av chock.

 

 

När någon satt i halsen:

Du märker bland annat på en människa om hen satt i halsen genom att hen får en väsande andning, drar upp axlarna och ser panikslagen ut. Beroende hur länge det gått kan även färgen i ansikten bli blå och människan kan inte tala eller hosta.

 

Du gör så här:

Försök få människan att hosta, och går det inte så ber du hen att luta sig något framåt. Stöd bröstkorgen med din ena hand medan du med den andra handen ger upp till fem kraftiga slag mellan skulderbladen. Du ska ha en öppen hand. 

I såna här situationer kan man bli rädd vad skada personen kan få av slagen, men tro mig, det är större skada att inte göra någonting alls.

 

Hjälper inte det (oftast är detta det "lättaste" sättet) så får du ta till heimlich-metoden. 

 

 

Medvetslöshet:

Finner du en person medvetslös så kan det vid första ögonkast vara svårt att avgöra om hen sover eller inte är vid medvetandet. Jag märker snabbt till andningen om något inte är rätt ställt med en människa, även vid medvetslöshet. Det kan vara väldigt ytlig eller rosslande andning. 

 

Du gör så här:

Försök väcka personen, och se till att det är fria luftvägar (inte något fast i halsen). Hjälper det inte att ruska om personen, eller att hen reagerar om du försöker öppna ögonlocken (så kan man se hur pupillerna reagerar) eller vid tilltal, ring 112. Härifrån ska nödcentralen ge dig alla instruktioner du behöver ha reda på, och du ska samtidigt svara på deras frågar. 

Men kort och gott ska du lägga personen i framstupa sidoläge, så hen har lättare att få syre. Håll personen under uppsikt tills ambulanspersonalen är på plats, och ring 112 igen om läget förändras / förvärras. 

 

first aid 850489 1280

 

Återupplivning:

Återupplivning av vuxna: Börja med 30 tryck och 2 inblåsningar. Fortsätt sedan så, i en takt till musiken "Stayin' alive". 

Återupplivning av barn och vuxna vid drukning:  Börja med 5 inblåsningar och tryck sedan 30 gånger. Fortsätt sedan med 2 inblåsningar och 30 tryck. 

 

Det här med återupplivning kan vara en läskig tanke för många, men det är åtminstone viktigt att man ser instruktionerna så kanske något har fastnat tills och om man hamnar ut för en sån situation.

Här kan du läsa om återupplivning av vuxna, 

här kan du läsa om återupplivning av barn, 

och här återupplivning av spädbarn.

 

 

Ta hand om er. Ni är värdefulla.