onsdag 19 september 2018 - 05:00

Snygg och smart utebelysning!

Det blir bara mysigare och mysigare att bo här i huset, ju längre tiden går. När vi flyttade in så hade vi ingen ordentlig terrass eller trappa till huset, utan använde oss av tre lastpallar som trappor. Utomhus var det endast reningsverket som lyste upp i mörkret, och vi fick satsa allt på insidan för att känna oss hemmastadda och få myskänsla.

 

Men nu i sommar och början av hösten har vi fått arbeta på utsidan, och nu har vi det så mysigt, att det inte gör något att det blir mörkare tider.

 

konstsmide utebelysning ulkovalaisin 1

 

Om jag ska vara ärlig, så väntade jag till och med på mörkret igår. 

Vår elektriker har varit på besök och kopplade igång utebelysningen. Först hade jag och Fredrik bara tänkt använda oss av en hederlig lampknapp, så vi kan välja själv när vi vill ha på och av utebelysningen, men tydligen finns det alla möjliga alternativ att välja mellan nuförtiden.

 

På ett enkelt sätt så fick vi nu vår snygga utebelysning från Konstsmide inställt så de tänds när det skymmer utomhus, och stängs en viss tid vi själva har valt. Dessutom tänds de passligt tills när jag ska stiga upp om morgonen och dricka mitt morgonkaffe.

 

Och det var därför jag väntade på mörkret igår, för att se om det fungerade.

 

konstsmide utebelysning ulkovalaisin 2

 

Och visst fungerade det! När det börjar skymma utomhus så tändes lamporna. Hur smart kan teknik vara egentligen?

Jag, Fredrik och alla tre katter gick runt och inspekterade vår utebelysning. Myskänslan utomhus steg till 110%, och det gjorde ingenting alls att det duggregnade, för vi var så glada.

 

konstsmide utebelysning ulkovalaisin 3

konstsmide utebelysning ulkovalaisin 4

 

Vid sidan om trappan har Fredrik planterat några växter, och trots att det mörknade snabbt, kunde man se dem, tack vare lamporna.

Det kommer att underlätta något enormt nu att komma hem om kvällarna från arbetet när man faktiskt kan se var man går. Tidigare har vi behövt använda oss av telefonens ficklampa och chansa oss fram vart vi går. 

 

konstsmide utebelysning ulkovalaisin 5

 

Även om dessa lampor inte heller är så stora, så gör de sitt arbete fint. Vi hade ju inte testat dem före, för att se hur starka de är, men vi är riktigt nöjda med dem.

Som du också kan se så har Fredrik radat lite mer stenar nu på båda sidorna om trappan, sen sist du fick se trappan. 

 

konstsmide utebelysning ulkovalaisin 6

konstsmide utebelysning ulkovalaisin 7

 

Nu kommer inte hösten och mörkret att kännas lika tung då vi har så fina trappor, gård och belysning. 

Vi har snygg och smart utebelysning.

 

tisdag 18 september 2018 - 13:33

Vårt vackra kök från Puustelli.

Det här måste vara ett av de mest efterfrågade blogginläggen jag har fått: 

att jag ska visa mer av vårt hus. Speciellt köket och grovköket, där ni även får se i våra lådor.

 

Jag älskar mitt hem och tycker personligen att det är kanske ett av de vackraste hemmen man kan bo i, speciellt när vi gjort detta själva, så jag visar mer än gärna hur vi bor. Dock tog det längre än väntat att få ut detta blogginlägg då min fjärrutlösare var sönder, men nu är den fixad och jag har spatserat runt denna morgon i köket för att fotografera mig i det vackraste köket från Puustelli.

 

kok kitchen keittio puustelli 1

 

Hej hej! Här står jag och vilar mig mot köksön, som nästan är två meter bred.

När jag och Fredrik skulle bestämma oss för kök så ville vi ha stor köksö, och bra med arbetsytor och förvaring. I den lilla lägenheten vi bodde i så var det originala skåp från 60-talet utan handtag, och vi älskade den stilen. Det vi däremot inte tyckte om då var att det var så lite förvaringsytor, och varje gång jag skulle ta ut en kastrull föll allting ut ur skåpen. 

 

Så när jag talade för första gången med Thomas från Puustelli i telefon, förklarade jag hur vi hade det, hur vi ville ha de och vad som var viktigt för oss. Ljust, bra förvaring och stora arbetsytor.

 

kok kitchen keittio puustelli 2

 

Och så här blev resultatet. 

Thomas ritade om köket totalt och flyttade på platsen var vitvarorna skulle stå, för att på så sätt få mer arbetsytor. I originalritningen från Simons Element skulle kyl och frys ha varit med detsamma till vänster när man kommer in i köket från hallen. 

 

kok kitchen keittio puustelli 3

 

Istället är det nu en lång bänkskiva att arbeta vid. Jag och Fredrik brukar stå bredvid varandra och baka pizza, och inte en endaste gång har vi känt att köket skulle ha varit för trångt för oss båda att arbeta vid.

 

Köksön har en skön keramikskiva i marmorimitation, och den är så tålig att man kan slå knivar i skivan utan repor. På så sätt sålde i alla fall Thomas köksskivan åt oss, det är inget vi har testat själva. Det enda negativa med skivan är att den var så jäkla tung, att vi behövde vara fyra personer för att få den på plats i köket.

 

kok kitchen keittio puustelli 4

 

Många verkade få högt blodtryck när de såg vilken stil av diskho vi valde. Många som menade att vi inte skulle vara nöjda, och vad man egentligen har för nytta av den. Vet ni vad? Den här stilen passar oss perfekt, och vi har användning av både den lilla och stora diskhon.

 

Tapeten i bakgrunden är en ekologisk, exklusiv och svindyr tapet som matchar in i vår stil på huset. För att skydda tapeten har vi fått monterat en enorm glasskiva från Glasek.

 

kok kitchen keittio puustelli 5

 

Det var bara Glasek som hade möjlighet att göra en så stor glasskiva, med tre hål för uttagen, utan några skarvar eller extra "jåmas". Till bra pris dessutom. Om jag minns rätt så tog det tre dagar från att vi gjorde vår beställning, tills att de varit och kontrollmätt, lagat skivan, kört hem den och monterat den. 

Det här är absolut ingen smygreklam eller samarbete, men jag känner att jag vill lyfta på hatten för dem. De gjorde en otroligt bra arbete och jag rekommenderar dem till alla som behöver glasskivor.

 

kok kitchen keittio puustelli 6

 

Under och ovanför köksskåpen har vi monterat en ledslinga som lyser upp i mörkret, och uttagen för kaffekokare och diverse elprylar är gömda med uttag från Schneider. Modellen heter Schneider Exxact Design, vilket betyder att man kan byta ut bild och design på uttaget för att matcha inredningen. 

Vi valde att lägga den där exklusiva tapeten dit.

 

kok kitchen keittio puustelli 7

 

Och här är en av alla mina favoritprylar i huset: diskmaskinen som liksom göms undan i inredningen, samtidigt som den underlättar vardagen något enormt. Jag har aldrig varit den som tyckt om att diska, och har aldrig liksom förstått att det är lättare om man diskar med detsamma undan sig, så en diskmaskin är något jag har längtat efter i all evighet. 

Nu är det inte bara Fredrik som tar hand om disken i hushållet, utan nu hjälps vi åt med att lägga in i diskmaskinen efter oss och ta ur den.

 

kok kitchen keittio puustelli 8

 

Alla våra överskåp öppnar man genom att dra upp dem försiktigt underifrån. Sen stängs de automatiskt och ljudlöst (!!!) om man bara trycker till dem lätt. Alla nedre skåp har en funktion att de öppnas genom att man trycker försiktigt på dem. De stängs på samma sätt.

 

kok kitchen keittio puustelli 9

 

Att skåpen är ljudlösa är viktigt för oss eftersom både jag och Fredrik jobbar skiftesarbete, och vi vill inte väcka varandra om någon sover.

 

kok kitchen keittio puustelli 10

 

Många blir förvånade när de kommer hem till oss för första gången, och bara sett köket på bild tidigare. Vad som förvånar andra är hur snabbt man kommer in i köket, eftersom det är nästan med detsamma till vänster när man kommer in i hallen. Dock känner jag att köket, trots att vi har öppen planlösning i hela huset, inte alls är i vägen eller alltid i ens ansikte. För mig känns det som ett extra rum, utan väggar.

 

kok kitchen keittio puustelli 11

 

Djupa skåp för kastruller och plastlådor underlättar ens arbete med att hitta saker och ting, och jag behöver inte vara rädd att saker ska falla på mig. Nu önskar jag att vi kanske hade lite mer ordning i skåpen, men vi har trots allt bott här nu i åtta månader, och är vanliga människor med rådd i skåpen.

 

kok kitchen keittio puustelli 12

 

I skåpet bredvid kylen och frysen har vi gömt undan mikron med kattmat och toalettpapper. I övrigt finns det inte (ännu) så mycket i det här skåpet, vilket betyder att vi fick ett bra kök med massor av förvaring, precis som vi hade önskat.

 

kok kitchen keittio puustelli 13

 

Köksön har rum för barstolar, och kanske i framtiden väljer vi att köpa barstolar så man kan sitta och äta sin frukost där. Tills vidare är det katterna som har sin matstation där.

 

kok kitchen keittio puustelli 14

 

Och det här var alltså ett av de mest efterfrågade blogginläggen. Hoppas du gillade min lilla rundvandring i vårt ljusa kök, och skriv gärna en kommentar om det är fler rum eller annat du vill se av vårt hus.

 

tisdag 18 september 2018 - 05:00

Mot oändligheten och vidare.

När jag gjorde min enkät om bloggen för dig att fylla i, kunde hade jag inte vågat hoppats på att du och många andra skulle ta sig tid att svara på den. Trots att det knappt tar en minut att fylla i, och det är inga svåra frågor, så var det ändå pirrigt att publicera enkäten. 

 

Och som vanligt hade jag ingenting att vara nervös över. Jag hann knappt börja dricka mitt morgonkaffe igår när redan två personer svarat på enkäten. Det här är alltså innan klockan ens var sex på morgonen och det fortfarande var bläcksvart utomhus. Och alla fina kommentarer! Tack så hjärtligt mycket för det fina du skriver, och för att du tar dig tid att svara på enkäten. 

 

Jag kommer att dela med mig av det ni vill läsa mer om på bloggen i ett senare skede när fler hunnit svara på den, men redan nu kommer du säkert att märka av att jag lyssnat till önskemål. 

 

bullet journal astronaut space 1

En astronaut som svävar mot oändligheten och vidare.

 

Nu är det dock ingen bild av Fantomen jag delar med mig, vilket det är många som vill se (hehe), men istället så visar jag mitt senaste alster i min bullet journal. Det här är designen för nästa vecka, och jag som valt att vara mycket färggrann senaste tiden valde nu istället en svartvit design med rymden som tema. 

 

Jag har alltid varit fascinerad av rymden och universum, och för varje stjärna som faller över himlen har jag önskat mig något. Det är något magiskt och fint i att inse hur liten man egentligen kan vara i perspektiv mot universum, och hur mycket mer som bara väntar på att upptäckas. 

Inom och utanför oss.

 

bullet journal astronaut space 2

Har verkligen fallit för "the dutch door" när det kommer till bullet journal.

 

Hösten är min favoritårstid på så många sätt. Inte bara för att man får mer möjligheter av kläder att klä sig i, efter att ha gått runt en hel sommar i short och bikiniöverdel, men även för att man nu får se stjärnorna, norrsken och stjärnfall.

 

Förra året så pausade jag och Fredrik livet för att bygga vårt hus, och i år återupptar jag livet för att göra det som gett mig så mycket glädje. Som att fotografera stjärnorna. 

Min bullet journal får vara en fin påminnelse. 

 

Mot oändligheten och vidare.

 

måndag 17 september 2018 - 19:56

Jag för tio år sen vs. nu

Jag har sagt det förr, och säger det igen:

jag uppskattar facebooks funktion "Den här dagen" så mycket. Inte bara för att man får möjligheten att radera bort sådant man inte vill internet ska se för all evighet. Som att man för tio år sen uppdaterade sin status var femte minut för att meddela omvärlden att man 1. tänkte diska, för att sedan meddela omvärlden att man 2. struntade i att diska för man var så trött. 

 

Och gud. Trött var jag för tio år sen. Det var väl ungefär där och just då som jag insåg att jag inte bara var trött, utan mer. Utbränd.

 

Även om det är sådant man kanske inte kommer att glömma, på gott och ont, så är det ändå något tillfredsställande att få radera bort det som gett en smärta från internet, för att kunna spara på kärlek.

 

För två år sen delade jag denna kortfilm på facebook, och det är fortfarande en av mina favoritfilmer. En busig Fantomen med enorma huggtänder. Och det här är kärlek.

 

giphy

 

Idag har han dock lyckats klia rumpan mot något ogräs som har frön som ser ut som vassa insekter. Över hela baken och svansen finns nu små små små frön, och sakta men säkert tar jag bort ett frö åt gången. Pausar när Fantomens tålamod tar slut, för att ta nya tag senare. 

Och det här är inte bara en status. Idag har jag så mycket mer energi och ork än jag hade för tio år sen.

 

Får jag dock reda på vad det är för ogräs som ser ut som en liten men vass insekt så ska jag se till att få bort det. 

På ett sätt eller annat. 

 

Men nu ska jag bada bastu och fira att jag har en veckas ledighet framför mig.

 

måndag 17 september 2018 - 11:30

27 saker jag gjort på 27 år.

Om exakt en vecka fyller jag år. Det är alltid speciellt att fylla år på en måndag, eftersom jag för snart 28 år sen även föddes på en måndag. Ett äkta måndagsbarn. De senaste åren har jag även sett många vuxna ha ”födelsedagsveckor”, och även om jag inte förstått grejen med det så tänkte jag testa på det detta år.

 
Tänker inte festa varje dag, eller gå runt med ballonger. Men. Detta blir min sista vecka som 27-åring, och jag ska göra det bästa av den.

 

Det här är 27 saker jag gjort under mina 27 år. Vissa punkter är på den rätta åldern, medan andra är det inte. 


1. Varit en supersöt och glad unge hela livet.

 

999294 10151916998928880 1898698746 n

 

2. Köpt något dyrt till mig själv som jag önskat och velat ha. I pengar.

3. Vandrat i Lappland. Obs! Inte frivilligt, och jag var inte glad. Gjorde som alla andra ungar i lågstadiet behövde göra under lägerskolan, och gick med på att åka bara mamma följde med (hehe). Men hej. Jag har vandrat. Vill besöka Lappland igen, utan att vandra.

4. Flyttade från Åland till Jakobstad.

5. Lärt mig yoga och att stå på huvudet.

 

12644686 10153679140833880 6834763809234804541 n

 

6. Färgat håret i alla färger som finns på paletten.

7. Blev storasyster för första gången.

8. Träffat Björn Borg.

 

228212 10150180893748880 4709760 n

 

9. Studerat fått en massa utbildningar.

10. Vunnit ett enda pris i mitt liv. För bloggen.

11. Vandrat till forngravar.

12. Varit ung och vild.

13. Piercat mig själv. Aja baja.

14. Opererat bort blindtarmen.

15. Flyttat hemifrån som 15 (snart 16) åring.

16. Skaffade katt.

 

1959269 10152915408178880 2449283643992700053 n

 

17. Gjorde min första tatuering.

18. Arbetat på krog.

19. Rest till Färöarna.

 

13043614 10153883350978880 5352951410466137006 n

 

20. Blev kär i Fredrik.

21. Varit trubadur och sjungit och spelat på många ställen.

22. Varit utbränd.

23. Upplevt ofantligt många vackra norrsken.

 

12095237 10153454580988880 8009554657620943881 o

 

24. Fått fast anställning.

25. Varit med i tv.

 

13335949 10153987990203880 6206578125594438213 n

 

26. Byggde vårt hus tillsammans med kärleken i mitt liv.

27. Skaffade höns.

 

 

måndag 17 september 2018 - 05:00

Hjälp mig utveckla bloggen!

Jag har sett många bloggare ha enkäter för att kunna utveckla sin blogg, och har alltid tyckt att det varit en fin idé. Utveckling är alltid bra, så länge man inte glömmer bort varför man gör något och tappar bort sig själv och passionen på vägen.

Nu vill även jag göra denna enkät för att lära känna dig bättre, samt veta vad som tilltalar dig på min blogg. På så sätt kan jag, utan att förändra mig själv eller bloggen för den delen, utveckla min blogg ett steg längre.

 

 

Hjälp mig förbättra innehållet på bloggen! 

 

 

Det tar knappt en minut att fylla i denna enkät, kanske lite längre om du väljer att skriva en eller två kommentarer till mig. Du får vara anonym i dina svar, och det är inga svåra frågor att svara på.

 

Klicka här för att komma till enkäten!

 

Tack för att du tar dig tid att fylla i min enkät.

 

host blabar caroline 1

host fantomen 1

Mr Fantomen njuter av hösten.

söndag 16 september 2018 - 11:30

Sista chansen att delta!

Det är söndag, vilket innebär att det närmar sig slutet av denna vecka och även att det börjar bli sista chansen att delta i den fina tävlingen, där du kan vinna ett presentkort värde 50€ till Vasa Djurcentrum. 

 

Jag kommer nog att ha en stor kärleksförklaring till alla er, men redan nu så vill jag hinna få in lite kärlek. TACK till alla er som redan nu deltagit. Hade aldrig kunnat tro att det skulle vara så många härliga typer som ville vara med i tävlingen, och jag är er evigt tacksamma. 

Hoppas jag kommer få möjligheten att ordna fler tävlingar i framtiden. 

 

Så nu;

 

IN OCH DELTA (länk).

Sista chansen att vinna ett presentkort värde 50€ till Vasa Djurcentrum. 

Stort lycka till. <3

 

VasaDjurcentrum 16

VasaDjurcentrum 10

fredag 14 september 2018 - 15:03

5 bilder och tankar från idag.

Jag har börjat dagen med att nästan på huvudvärk. Är som fortfarande på jakt efter säker värme till hönshuset, och höjer min ip-siffra för varje sekund som går. Snart känns det som att ingenting skulle vara säkert nog åt mina höns, men i den här takten kommer det att bli svinkall vinter och jag har fortfarande inte hittat en lösning för att värma hönsen under de kallaste dagarna.

Till sist gav Fredrik mig den fina idén att sms'a vår elektriker för att få hjälp med mitt nuvarande problem, och förhoppningsvis kommer vi fram till något som är säkert och inte innebär att jag hänger upp en värmelampa. För de är jag inte så glada i. 

 

Och när jag väl sände iväg ett sms till vår elektriker kunde jag gå ut med frukost åt hönsen, samtidigt som jag fick testa min nya fjärrutlösare. I början av augusti köpte jag ju en fjärrutlösare som gick sönder efter tredje fotograferingen, och igår fick jag en ny tillbaka. Den som väntar på något gott väntar alltid för länge. 

 

14.9.2018 1

Hejla schacki njuter.

 

Ute i hönshagen bryr sig inte hönsen om det blåser eller är betydligt kallare än för någon månad sen. Istället njuter de för fulla muggar, och verkar alltid ha något att göra. Även om det innebär att de ba chillar på sin sittpinne.

Börjar märkas tydligt i hönsgruppen att Isla nu börjar ta på sig en tuppig roll, där han ser till att hålla koll på brudarna medan de njuter av livet. På bilden här, till exempel, så ser man tjejerna vila medan han är en bit ifrån och håller utkik efter faror.

 

14.9.2018 2

Jag och Gullefjun. Världens bästa fjuuni.

 

Inte för att någon fara skulle kunna komma åt dem, eftersom jag lagt så pass mycket galler överallt. Men så gott som dagligen ser jag nu höken som svävar förbi, och jag tänker den är rätt så nyfiken på mina höns.

Jag funderar på att klä mig i kamouflage och bosätta mig i hönshuset tills jag får en riktigt bra bild av höken. Dock tror jag inte att mitt tålamod räcker så långt.

 

14.9.2018 3

Myyyyyys.

 

Själv kommer jag nu, bara jag kommer mig iväg, åka iväg för att se om jag hittar något plast att täcka över rastgårdens tak med. Med hösten fick vi även regn, och att jag vill försöka få rastgården så ren som möjligt. Att ha en lerig rastgård och sex stycken höns med befjädrade fötter och ben är inte en fin kombination.

 

14.9.2018 4

Isla är så lugn och snäll.

 

Hade först tänkt använda mig av en presenning för att täcka taket vid rastgården, men insåg att det skulle kanske bli lite väl mörkt för hönsen för att vilja gå ut och leka. Höns ser tydligen nästan ingenting alls i mörker, och därför är ljuset viktigt. 

 

14.9.2018 5

Helmi blir två månader i morgon. 

 

Här är jag och Helmi. Trots att jag är medveten om att hon är en helt annan ras är de andra, och har tredubbelt mindre och ljusare kam och slör än hennes syskon, så tycker jag hon ser ut som en tupp. Fastän hon är en höna. Hon måste vara en höna.

Senast idag fick Sandra åter en gång övertyga mig om att det nog är så där hönor ser ut i den där åldern. 

 

Och jo. Fjärrutlösaren jag håller i handen får godkänt. Det fick ju den förra också innan den gick sönder, haha. 

Nu får ni förbereda er på massor av selfies med mig, för fjärrutlösaren är min bästa vän när det kommer till att fotografera.

 

torsdag 13 september 2018 - 18:15

Vi har de snyggaste trapporna i byn!

När vi började bygga hus hade vi aldrig planer på att bygga högt upp. Vi ville ju hålla oss på marknivå för att inte bli helt strandsatta när vi är äldre, och för att livet överlag blir lite lättare att vara på jorden. Men man kan inte planera allt här i livet, och när vi fann denna tomt så var det självklart att vi skulle bo här. Att marken huset skulle stå på fick behålla sin höjd, och vi fick anpassa oss därefter.

 

Idag ångrar jag ingenting. Speciellt inte nu när trapporna upp till huset är färdiga.

 

trappor stairs rappuset 1
Våra trappor är klara! Halleluja!

 

Att bygga trappor uppför en brant backe är ingenting jag skulle önska till någon. Inte ens Trump, för det är svåra saker. Det handlar om precision och att man har fantasin i behåll, speciellt när den där backen upp till huset inte ens är rak.

 

Men Fredrik är så mycket bättre än Trump och många andra, och trots att han inte tycker om att bygga trappor, så har han nu lyckats bygga mina drömmars trappor till mina drömmars hus. Som är verklighet.

 

trappor stairs rappuset 2
Vackra lampor från Konstsmide.

 

Upp till huset är det nu sju stora och vackra trappsteg, med en lampa på vartannat steg som lyser upp de mörka kvällarna. Lamporna köpte vi redan förra året, innan huset ens var klart, och det är Konstsmide och deras modell som heter "Modena".

 

Snygga lampor som verkar vara gjorda för vår tomt.

 

trappor stairs rappuset 3
Vi är rika på kärlek. Och stenar.

 

Själv verkar jag ha haft sån enorm överloppsenergi de senaste dagarna, och när jag kom hem från arbetet idag så hjälpte jag Fredrik att rada stenar vid sidan om trapporna. Så alla stenar du ser till vänster om trappan är det vi hann göra på eftermiddagen idag. 

Stenar är något vi har gott om här på tomten. Bra det, så man står stadigt.

 

trappor stairs rappuset 4
Får nästan känslan av att komma till ett SPA när jag går på trapporna.

 

Trappstegen är 1,5 meter breda och riktigt behagliga att gå på. Trodde som aldrig att trappor var något jag sist och slutligen skulle bry mig om, men nu i efterhand när de är klara, så inser jag att det är ju allt. 

Det är det första man ser, och den känslan man får när man kommer till vårt hus.

 

trappor stairs rappuset 5
Tänk att jag får bo här.

 

Och jag känner mig välkommen. Trygg. Hemma. Lyckligt lottad. 

Tänk att just jag får bo på just denna plats, tillsammans med kärleken i mitt liv. 

 

Lampan ovanför vårt husnummer är också från Konstsmide.

 

trappor stairs rappuset 8

Jag har tydligen blivit den som bor i sina gummistövlar. Som var rosa en gång i tiden.

 

Men ja, det här var blogginlägget då jag visade dig våra trappor, som älskade Fredrik har byggt. 

 

trappor stairs rappuset 6

Stenar är liksom en röd tråd när det kommer till vår trädgård och naturen som omfamnar huset.

 

Nu försöker bara ignorera att det ska byggas trappor på den här sidan också.

 

 

Tack Fredrik för allt du gör. Att du har ett tålamod som få, och skapar magi från ingenting alls. Du är bäst, och jag älskar dig från botten av mitt hjärta. 

onsdag 12 september 2018 - 12:42

Det har varit 10 fina veckor.

För exakt tio veckor sen fick jag ett privatmeddelande på facebook som gjorde mig så lycklig att jag sittdansade i soffan. Mina kycklingar jag väntat och längtat efter hade kläckts. 

Under sin hönsmamma, någonstans i Malax, låg nykläckta kycklingar ovetandes om att de tre dagar senare skulle få flytta hem till Petalax och det hönshus jag lagt all min tid och energi på att bygga. 

 

Det innebär också att jag nu snart varit hönsägare ungefär lika länge. Eller kort tid, allt handlar ju om perspektiv. Jag är i alla fall varje dag glad över mig beslut att bli hönsägare, trots att jag var så nervös för hur det skulle gå. Jag för tio år sen visste ju knappt hur man skulle hålla i en kyckling, och idag är jag så mycket säkrare med mig själv och hönsen.

 

För att fira den här speciella dagen tar jag dig nu på en tillbakablick hur det såg ut i början av juli, och hur det ser ut idag. 

 

10 juli, 2018

resizedimage800450 8.7.2018 5

Det här är Fleur, som en pytteliten kyckling, endast några dagar gammal.

 

Jag hade ju först planerat att ta fem stycken nykläckta kycklingar, men väl på plats blev det tre nykläckta och två tre veckor gamla kycklingar (Luna och Fleur). Nu i efterhand är jag glad för det, eftersom Luna och Blondie blev minst lika tama och vana med mig, som de minsta. 

 

resizedimage800533 10.7.2018 3

Närmast bilden står Isla, Fleur och Gullefjun som äter kycklingfoder.

 

Under de här tio veckorna har jag fått testa mig fram vad som fungerar, både för mig och hönsen, för att livet som hönsägare ska fungera så bra som möjligt.

Jag har till exempel hunnit byta plats på maten och vattnet i hönshuset, för att ha det närmast dörren så det är lättare för mig att ta ut det och tvätta upp vattenautomaten. Dessutom har jag hunnit bygga nytt matbord, eftersom det första jag byggde var alldeles för litet och halt, jämfört med det de har nu.

 

Nu istället får jag testa på att hänga upp det foderautomat i fönsterbrädet, och hoppas det håller, för nu är dessa tonåringar så vilda med maten att de sprätter den överallt.

 

resizedimage800533 10.7.2018 5

Isla äter vattenmelon.

 

När det kommer till vad som helst här i livet, så får man ofta en himla massa råd om vad man ska och inte ska göra. Skulle jag ha följt alla råd så hade mina höns inte fått smaka på godsaker ännu. I många forum på internet menar de att jag ännu skulle behöva vänta i två månader innan de skulle få smaka på vattenmelon eller ägg, alltså när de först är 18 veckor.

 

Mina har från dag ett fått äta, förutom sitt foder, ägg, gröt och vattenmelon. Och det har vuxit upp till fina och glada höns, utan några problem.

 

resizedimage800533 10.7.2018 6

Luna och Isla myser.

 

Det jag hade varit mest orolig för var att de minsta kycklingarna endera skulle dränka sig själv eller frysa, men det hade jag inte behövt oroa mig för. De såg hur de äldre kycklingarna gjorde när det var matdags, och det blev en värmebölja som var varmare än värmetaket jag inhandlat åt dem. 

Så allt gott, inget att oroa sig för.

 

Dessutom började mina kycklingar sova uppe på sittpinnen redan när de var en vecka gamla, så värmetaket var inte något de brydde sig så mycket om i värmen.

 

 

6 september, 2018

millefleur 1

Isla, min vackra tupp.

 

"Idag", rättare sagt för en vecka sen, ser de som varit små kycklingarna ut så här. Inte så små mera. Av alla de tre små kycklingarna som kläcktes för tio veckor sen, fanns en tupp. Min Isla. Se vilka vackra gröna och blåa fjädrar han börjar få.

 

Jag är varje dag tacksam för att han är så snäll och motbevisar mig fördomen om att tuppar skulle vara elaka. Han låter mig ta upp honom, och myser gärna i famnen. Jag skulle ju inte ha någon tupp, men när väl dagen kom då jag insåg att Isla var en tupp så fanns det inga tvivel. Såklart han skulle stanna kvar hos mig.

 

millefleur 2

Fleur är så vacker.

 

Den som var mest brun av alla små kycklingar, var den som skulle bli Fleur. I dagens läge ser hon ut som en blandning av Fleur och Blondie, med otroligt vackra prickar över hela fjäderdräkten. Hon hoppar upp i famnen på kommando, och dricker gärna vatten från mitt finger. 

Jag doppar fingret i vatten och så dricker hon från den lilla vattendroppen. Knasigt, men gulligt.

 

millefleur 3

Gullefjun som är min favorit, även om jag inte har favoriter. ;)

 

Man ska ju inte ha favoriter, och även om jag inte har det, så är Gullefjun så nära mitt hjärta. Hon vill vara nära mest hela tiden, helt ljuvlig till sitt beteende och så snäll. Det enda som förundrar mig med henne är varför hon inte blev lika prickig som sina syskon.

 

Till skillnad från sina syskon så har hon några svarta prickar på nacken, och några enstaka över ryggen. Annars har hon bara röda fjädrar.

 

millefleur 4

Från vänster är Luna, Isla, Gullefjun, Helmi, Fleur och Blondie.

 

Och här är de, hela gänget glada höns. Har upptäckt nu den senaste veckan att hönsen älskar att ha halm att sprätta runt och gosa i, så idag har jag så mycket halm att man knappt ser kutterspånet längst ner. Det ger bra och naturlig värme till dem. Dessutom håller de sig sysselsatta medan det regnar utomhus.

 

Dessa snart 10 veckor har varit så fina, och jag tror verkligen att djur gör gott för hälsan. Speciellt själsligt.