bloggheader6

10 saker om min graviditet

Skrivet av Caroline Eriksson 18.06.2019 | 6 Kommentarer

Över hälften av graviditeten har gått, och inser att jag inte delat med mig så mycket av graviditeten som jag trodde jag skulle göra. Har inte fotograferat en enda magbild. Har inte uppdaterat om minsta lilla förändring, utan har bara varit och tagit en dag åt gången. Och det har tydligen varit mitt sätt att vara gravid på.

Men det här är ändå något man kanske vill dokumentera, åtminstone lite i alla fall. För en dag kommer jag inte vara gravid längre, och då kanske jag glömmer hur det har varit. Så här är tio saker jag kan komma att tänka på just nu som rör min graviditet. Är det något du undrar över, eller vill veta om min graviditet, skriv en kommentar.

 


1. Jag visste med detsamma att jag var gravid, eftersom det tog så ont. Typ som att gå med mensvärk, men på ett annat sätt. Dagen före jag plussade kröp jag på golvet av smärta och sa till Fredrik; ”Är jag inte gravid nu så vet jag inte vad som är på gång”.

2. Det är först nu som jag kan börja tycka det är roligt att vara gravid. Missförstå mig inte, jag har från dag ett varit tacksam och lycklig att ha förmågan att tillsammans med Fredrik kunna skapa liv, men. När man har spytt dagligen fram till vecka 18, blivit inlagd på avdelning och till på köpet dras med foglossning, då tänker man tanken om det ”inte skulle vara roligare än så här?”. Istället ville jag bara föreställa mig vara en sköldpadda som gömde sig i sitt skal tills allt lugnat ner sig.

Och nu *ta i trä* ser det ut som att det har vänt, och det enda jag får ta och acceptera är foglossningen som jag inte blir av med. Men största skillnaden är att jag nu ändå kan njuta av graviditeten till fullo.

3. Ibland undrar jag om katterna vet vad som pågår, för från att alltid velat ligga på min mage och sova, så är de nu istället vid min sida. De rör sakta vid magen med tassen, trycker sig emot den och ”tvättar” den ibland. Eller så är jag bara smutsig.

4. Jag förvånad över hur lite chips jag ätit denna graviditet. Sånt man tyckt varit gott förut smakar inte alls idag. Det enda som kanske skulle få mig att vilja äta chips är ostbågar eller nacho cheese balls, men ändå får inte tanken på det att vattnas i munnen.

5. Istället så har jag fått dille på bärkräm, och nu utsett mig själv till expert på att koka kräm.

6. Jag har fått fem små bristningar på magen (trots att jag smort magen varje dag), och det stör mig inte alls. Är det tänkt att jag ska vara en tigermamma, så är det väl så.

7. Och den där magen började synas nu, i vecka 21. Man ska ju inte jämföra sig med andra, men jag har kunnat se andra gravidmagar i mindre veckor än mig, med större, rundare och finare mage. Själv har jag bara sett jämntjock ut med en mage som gått rakt ut från höfterna.

Men det är min mage och den är perfekt som den är. Precis som alla andras.

8. Det här med att känna bebis sparka som något bubbel eller fjärilar i magen upplevde jag aldrig. Högst troligt för att jag bortförklarade det som tarmrörelser. Nu känner jag dock starka sparkar som inte går att ta miste på.

9. Är inte nervös överhuvudtaget för någon förlossning, utan försöker tänka att kroppen vet ganska långt vad den ska göra. Att det som är meningen kommer att ske. Viktigaste är bara att inte kämpa emot, vad det än handlar om här i livet, utan ba ”go with the flow”. Och får jag panik eller blir rädd så måste jag ju bara prata om det med någon.

Läste någonstans att de har badkar och bastu för födande mammor vid Vasa Centralsjukhus, så jag föreställer mig hur jag ska ta ut allt av upplevelsen och testa på allt (även om jag är mycket medveten om att inget sist och slutligen blir som man tänkt sig, men hej, låt mig få drömma).

10. Nästa vecka ska jag och Fredrik få se bebis för tredje gången. När jag blev inlagd på avdelning fick vi ju se bebis på ultraljud (det var då andra gången), och trots att jag mådde förjävligt så var det en livlig unge som sparkade runt i min mage. Att få se sin bebis på ultraljudet är en mäktig känsla.

 

gravid vecka21 caroline bloggen

Idag fotograferade jag mig själv och magen för första gången sen jag blev gravid.

 
Undrar du något angående graviditet,

hemmet eller livet överlag?

Skriv en kommentar, jag svarar på allt och uppskattar att höra av dig.

 

Kommentarer

 • Rebecca 18/06/2019 12:52pm (3 år sen)

  Så fin!!

  • Caroline Eriksson 18/06/2019 1:49pm (3 år sen)

   Tack snälla du!

 • Jessica 18/06/2019 2:27pm (3 år sen)

  Så fin och så fin klänning. Varifrån?

  • Caroline Eriksson 18/06/2019 5:27pm (3 år sen)

   Tack så hjärtligt mycket

  • Caroline Eriksson 18/06/2019 5:28pm (3 år sen)

   Oj jestas, jag skrev en lång kommentar, men ba hälften kom med :D Klänningen är ett fynd jag gjorde vid Lindex i Stenhaga i helgen. Klänningen har kostat 35 euro, men jag fick den för 10,50. Den är så mjuk och skön.

 • Edit 18/06/2019 4:15pm (3 år sen)

  Jag känner igen mig i det där med magen! Jag är nu i vecka 30 och det är först de senaste veckorna som jag börjat se gravid ut och inte bara som att jag gått upp lite i vikt. Har fått så många kommentarer om att det "knappt syns" och jag tycker också att jag hela tiden ser folk som är kortare gångna än mig som har runda ordentliga gravidmagar medan jag själv också är ganska "jämntjock". Hurdan mage man får är så individuellt och jag försöker att inte jämföra mig med andra fastän det är ganska lätt hänt! Viktigast är ju att bebisen mår bra.

  Jag är heller inte så orolig för förlossningen, jag är annars en ganska orolig person men när det gäller förlossningen har jag av nån anledning ett stoiskt lugn. Att "kvinnor har gjort det i alla tider" är väl lite av en cliché men det är ju sant!!

  • Caroline Eriksson 18/06/2019 5:29pm (3 år sen)

   Jamen visst är det lätt hänt att man jämför sig med andra, även om man vet bättre själv än så. Det viktigaste är ju alltid bebis. :)

   Åh! Det närmar sig för dig nu. Hoppas du får en fin sommar och underbar förlossning. :)

 • Sandra Neuman 18/06/2019 10:09pm (3 år sen)

  Exakt rätt inställning till förlossning :) Speciellt första gången när man inte vet vad som ska komma är det ju väldigt onödigt att oroa sig ^^

  • Caroline Eriksson 19/06/2019 5:56am (3 år sen)

   Jamen eller hur. Speciellt när man hört om flerbarnsfödare vars förlossningar aldrig varit den andra lik. Ba ta e som e komber å försök hållas lugn å andas :D

 • E 19/06/2019 11:09am (3 år sen)

  Åh så fint!!
  Ja alltså det här med att njuta av graviditeten.. Första veckorna kändes det som att jag var bakfull varje dag, nu när det har släppt fick jag istället urinvägsinfektion och sen ännu till svamp av antibiotikan. ???????? Och så lite känningar av foglossning på det. Men kanske jag kan börja njuta lite så småningom, nu då jag börjar vara på den friskare sidan!
  Nån mage ser jag inte till heller och är i vecka 17.. Försöker att inte jämföra med andras bilder men det är svårt, vill ju att det ska börja synas helst igår. ????

  • Caroline Eriksson 19/06/2019 4:04pm (3 år sen)

   Ja jestas, låter om att du också behövts tampats med ett och annat under början av graviditeten. Förhoppningsvis får du njuta av sommaren och resten av graviditeten, och egentligen ska man väl vara glad så länge magen är liten och smidig. I mitt rörliga och tunga arbete börjar det snart ta emot att böja sig hela tiden :D

 • Sofia 23/06/2019 12:51am (3 år sen)

  Rätt inställning till förlossningen! Var förberedd på så sätt att jag visste vad det fanns för smärtlindring och förlossningsförloppet, resten tog jag som det kom! Ångrar inget och tyckte det var roligt att föda barn (låter ju knäpp nu). Barnmorskorna har ju koll på allt och en själv, och ut kommer bebisen, på ett eller annat sätt!

  Och ja, fota magen! Du saknar den snabbare än du kan tänka dig :)

  • Caroline Eriksson 24/06/2019 10:48am (3 år sen)

   Tack för din kommentar! :D Haha, låter nog lite knasigt att det ska vara roligt att föda barn, men det betyder ju bara att du fick den bästa upplevelse du kunde få, säkert på grund av din inställning. :)
   Nu när det är fullt liv med en massa sparkar (såg även magen dansa av sig själv häromkvällen) så börjar jag gilla gravidmagen mer och mer.

Skriv en kommentar