bloggheader6

10 sätt att bli lycklig

Skrivet av Caroline Eriksson 29.03.2016 | 1 Kommentarer

Kategorier:

Vad är lycka - egentligen? Är vi själviska som vill vara lyckliga, i en värld av oroligheter? Är det något vi kan gå runt och uppleva ständigt? Eller är lyckan flyktig, något som man måste fånga? Har människor en felaktig bild av vad lyckan är, och vad som gör oss lyckliga? Här har jag kollat upp 10 sätt att bli lycklig på - och i slutet min egen uppfattning om lycka. Har ni själva frågor angående positivitet och lycka, skriv gärna en kommentar så tar jag upp det i ett alldeles eget blogginlägg. <3

 

 

10 sätt att bli lycklig:

1. Generna spelar roll. Forskare menar att föds man av optimistiska föräldrar så har man god chans att själv bli optimistisk och se livet från den ljusa sidan. 

2. Träna. Blää vad tråkigt, tänker ni. Men det krävs inte mycket träning för att endorfiner ska frisättas i kroppen och vi blir gladare. Som plus så får man mindre risk för hjärt- och kärlssjukdomar.

3. Goda relationer. Man behöver inte ha många vänner, så länge man har goda och starka relationer till de i sin närhet. 

4. Arbete ger tillvaron en mening och vi får rutiner i vardagen. Förutsatt att man har god trivsel och gemenskap på arbetsplatsen så ger det också känslan av sammanhang och att man arbetar tillsammans för ett mål.

5. Gå ut. Omedvetet och medvetet dras jag till mitt smultronställe, som är vid havet. Här får kreativiteten flöda och jag får känslan av lugn. En undersökning i England visade att flest människor kände känslan av lycka nära havet, än i en stadsmiljö.

6. Le! Vi har massor av muskler i ansiktet som skickar signaler till hjärnan, på samma sätt som om vi vore glada "på riktigt". Fake it 'til you make it?

7. Var realistisk. Skrota den långa listan på allt du tror dig behöva för att vara lycklig. Man blir inte lycklig först när vi har huset, barnen och drömjobbet. Nöj dig med mindre. Uppskatta det du har.

8. Meditera. Att stanna upp, andas och våga möta sig själv är viktigt. För mig kan meditation vara då jag sitter ensam i tysthet och möter mig själv. Eller då jag är och balanserar stenar. Det som skapar lugn.

9. Hitta en Gud. Eller en tro. på något Kanske beror det på att livet efter döden ger ett lugn, eller att oftast finns det en gemenskap i religiöska kretser. Eller tro på dig själv. 

10. Öva, öva, öva.. Att bli lycklig och tacksam för livet är något man måste träna upp. Speciellt om man länge varit i en ond cirkel av negativitet eller inte har tron på sig själv eller att man duger. Skriv upp varje dag minst tre saker du är nöjd med dagen och dig själv. Allt från stort till smått räknas. När vi lär oss att se och uppskatta det vi redan har, än det vi önskar, så blir vi automatiskt mer tacksam och lycklig.

 

 

Vad är lycka för mig då? Lycka är t.ex när jag sitter vid mitt smultronställe. Har praktiserat mindfulness genom att balansera stenar och verkligen är i nuet. När jag på kvällen sitter i soffan bredvid sambon, ser på honom och känner tacksamhet av att ha träffat honom och att vi har varandra. Katterna som är mjuka och gulliga. När man skrattar så tårnarna sprutar på arbetet med kollegorna. Då jag hjälper en annan människa, utan att vänta mig något tillbaka. Lycka är att vara sig själv och vara med de som accepterar en, precis som man är. 

 

Mycket av den lycka och tacksamhet jag känner kommer inifrån. Lycka för mig är inte att gå runt 24/7 och vara sprudlande glad. Det är inget misslyckande de dagar man känner sorg eller stress. Det viktigaste är att man inte låter sig fastna i de känslorna eller blir förblindad av negativiteten, så vi inte ser det fina omkring oss.

 

lyckligBild från några dagar sen då jag återvände till mitt smultronställe och balanserade stenar. Det är meditation för mig.

Kommentarer

  • Maja 31/03/2016 10:44am (6 år sen)

    Jätteintressant det där med att balansera stenar. Är det en "meditationsteknik" du själv hittat på?

    • Caroline Eriksson 31/03/2016 10:48am (6 år sen)

      För länge sen såg jag bilder och videor av Michael Grab (gravityglue.com) och ville pröva på själv. Upptäckte att det gjorde mig lugn och glad i själen, Sen att det är mitt sätt att meditera på är nog helt och hållet personligt, när jag upptäckte det passade för mig. På samma sätt som att jag mediterar på samma gång jag gör yoga, så måste jag väl vara i rörelse. ;) Vi är ju alla olika och måste hitta våra egna sätt att meditera på :-)

Skriv en kommentar