bloggheader6

10 tips att spara pengar (utan att det påverkar ditt liv)

Skrivet av Caroline Eriksson 27.03.2019 | 1 Kommentarer

Som jag nämnde i måndags så arbetar jag inte dygnet runt, har inte pengar i överflöd men upplever ändå att det liv jag lever är värdefullt och att jag inte är begränsad på något vis. Arbetar du inte deltid eller har behövt leva på minimun tidigare så kan det vara svårt, och halvt chockerande, att höra man kan vara nöjd och glad med en mindre lön.

Men det går att leva på mindre, och samtidigt kunna spara pengar och inte ha ångest över räkningar.

 
Hur?

Så här gör jag.

 

money 2724241 1280

Går det att spara pengar utan att det påverkar ens liv negativt? JA!
Bildkälla: pixabay.


1. Res mindre (inte alls).

Jag har inte varit på en utomlandsresa (om du inte räknar med Sverige och färjan över till Åland) på över tio år. Förutom att du gör en stor tjänst åt miljön genom att minska din flygkonsumtion, så tackar även din plånbok dig.

Vet inte om jag skulle åka på en utlandsresa idag, om jag hade pengarna över till det, eftersom jag är så hemmakär.

(Obs! En resa nu som då, vart femte / tionde år gör dig inte till en miljöbov. Det är flyg, inrikes och utrikes, flera gånger per år som påverkar miljön skadligt.)


2. Köper mycket mat, och äter upp den.

Jag både handlar för dagen och veckohandlar. Det sistnämnda är det som får min själ att må bra. Det mesta jag lägger pengar på är mat, förutom räkningar, och för att hålla ner kostnaderna så försöker jag se till att storhandla majoriteten av mina inköp, och att jag faktiskt äter maten jag handlar och lagar.

Mat blir inte dålig så snabbt som du kunde tro. Handla även gärna på erbjudanden, och köp t.ex toapapper i storpack.

 
3. Jag shoppar inga kläder.

Lägger minimalt med pengar på kläder, för jag har redan kläder i min garderob som jag både använder och inte använder. Vi människor behöver inte så mycket kläder.

Dessutom, behöver du shoppa så är loppis att rekommendera. Billigt, återbruk och bättre för miljön. 

 

4. Kör med en bensinsnål bil.

Tankar högst 60 euro per månad.

 
5. Röker inte och dricker inte alkohol (eller energidrycker).

Bara för att du vill spara pengar så behöver du inte bli en absolutist, men du kan se över din konsumtion. Är det nödvändigt att drick en vinflaska per vecka? Ett tobakspaket per dag, eller mer? Och de där energidryckerna? Är de faktiskt så nödvändiga? Blir du faktiskt piggare, eller skulle du behöva se över dina sovrutiner?


6. Gör en budget.

Och håll dig till den. Här kan du läsa om hur jag har gjort upp min budget. 

 
7. Gör matlåda.

Även hur gott det vore att ha någon som kockar åt en varje arbetsdag, så är det inte möjligt i mitt arbete. Jag tar med mig egen lunch jag gjort, och de dagar jag tagit med mig micromat har jag ångrat mig, eftersom de är smaklösa.

Egen mat är nog alltid, och smakar alltid, bäst.

 

8. Sälj saker du inte behöver.

Och köp mindre nytt.

 

9. Se över dina anslutningar.

Genom att se över dina anslutningar med internet, telefon och el kan du göra bättre avtal, som ger dig mer för mindre peng. 

 
10. Lev på det du har.

För det låter ju vettigt. Du kan inte spendera pengar du inte har, och endera så arbetar du mer eller så ser du över din ekonomi och vad du har råd med. Jag känner att mitt liv har stor mening och ger mig glädje, trots att jag inte shoppar varje månad eller äter ute på restaurang varje fredag.

Jag varken vill eller behöver ha mer. Jag är nöjd. 

 

Hur gör du för att spara pengar?

 

Kommentarer

  • Ida 27/03/2019 2:02pm (5 år sen)

    Mitt sparsätt består av att jag har en massa olika konton för olika ändamål. Bland annat en buffert och ett specifikt konto dit jag sparar pengar för att kunna resa, och så bsp och aktier för långsiktigt sparande. Jag får en kick av att kunna sätta undan pengar så jag lever så billigt som möjligt. Bor litet vilket sparar mycket pengar både i hyra, elräkningäkringar och försäkringar. Har som du lunchlådor och en bensinsnål bil och köper nästan aldrig kläder. Så valde jag att inte betala för en dyr wifi-anslutning utan istället ha en 4g-router vilket är tillräckligt för mig som bor litet och ensam. På det sättet halverades min internetkostnad! Onödigt att betala för mera än man behöver. Det viktiga som jag ser det är att man lägger pengarna på det som är viktigt för en själv. Du tycker inte om att resa så då ska du inte lägga pengar på det heller, för mig ger resandet så pass mycket livskvalitet så jag sätter gärna mina extra pengar på att resa. Har också lärt mig hur man reser billigt och hållbart, så det behöver inte bli så dyrt i slutändan.

Skriv en kommentar