bloggheader copy

10 tips till dig som vill amma

Skrivet av Caroline Eriksson 28.01.2020 | 0 Kommentarer

Att amma är inte alltid det lättaste. Som med allt annat. Om man kan amma så kräver det övning, tålamod och samspel med barnet. Det kommer perioder så amningen inte fungerar lika bra som det har, och det är helt enkelt en resa och process som man får uppleva tillsammans med barnet. Och så är det världens mysigaste stund. 

 

Jag har gjort mig mitt eget amningshalsband och samtidigt som jag visar upp halsbandet så tänkte jag ge dig mina 10 bästa tips att få till en lyckad amning.

 

 

10 tips till dig som vill amma

 

● Amningsnapp. För många kanske inte amningen fungerat optimalt från första början. Barnet kanske tar fel tag av olika orsaker, kanske behöver barnets mun ännu växa till sig, eller så kanske du har sår på bröstvårtan och där amningsnappen kan lindra. För många kan amningsnappen vara det som gör det möjligt att helamma. 

● Sköna kläder. Även om kyla inte är det bästa, så är spända kläder ännu värre och bäddar för mjölkstockning. Använd kläder i mjukt material och som inte trycker på brösten. Gör slut med obekväma bh. 

 

28.01.2020Amningshalsbandet är något du kan ha med dig överallt.

 

● Olika ställningar. Det går att amma i flera olika ställningar. Du kan ha barnet vilandes på en amningskudde i din famn. Du kan amma i "rugbyställning", du kan även liggamma. Hitta den ställning som är bekvämast för er att amma i.

● Följ barnet. Alltså kan du behöva amma varje timme, ibland flera gånger i timmen, istället för var tredje timme som gamla råd säger. De flesta bebisar vill bara vara nära och vid bröstet första tiden. Helt normalt. Lyssna till barnets signaler när hen visar hunger.

● Ta hjälp av partner och omgivning. Om du har möjligt så tar du emot all hjälp du kan få, så du kan fokusera på att få igång amningen.

 

83224223 920113955053184 8239029544804155392 nJag har gjort mitt eget amningshalsband. Amningshalsbandet hjälper barnet att fokusera vid amningen, om hen är lätt distraherad.

 

● Hud mot hud. Förutom att det är mysigt, så hjälper hud mot hud bland annat till att man ammar lättare, barnet är lugnare och barnet håller kroppstemperaturen bättre. Slappna av i axlarna och kroppen, och låt amningsstunden vara helig mellan dig och barnet.

● Utvecklingsfaser, ökningsfaser och amning. Amningen kan påverkas av de faser barnet går igenom, genom att barnet endera vill äta konstant eller amningsvägrar. Bli inte rädd, utan ha is i magen. Det går över.

● Amma i ett mörkt rum, amningshalsband, gå runt. Hitta sätt som fungerar för er. Om barnet lätt distraheras vid matstunden kan det hjälpa att äta i ett mörkt rum eller ha amningshalsband.

 

83115384 324102471813558 9107420113274929152 nAmningshalsbandet stimulerar barnets finmotorik och alla sinnen stimuleras av de olika färgerna och formerna på pärlorna.

 

www.babybaby.se är sidan för alla goda råd du kan behöva.

● Ta ingen stress. Är det så att det endast går att amma på ett bröst, så är det alldeles tillräckligt. Man kan helamma från ett bröst. Om du vill amma men även ge modersmjölkersättning, gör det! Om amningen blir ett enda stort stressmoment, och du inte mår bra av det, så går det att ge mat och närhet på andra sätt till barnet. En glad mamma är ett glad bebis. Ni gör det som funkar bäst för er.

 

Har du egna tips för att få till en lyckad amning?

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar