bloggheader6

18 år med sköldkörtelsjukdom

Skrivet av Caroline Eriksson 27.05.2020 | 4 Kommentarer

Det är tydligen den internationella sköldkörtelveckan. Jag har större delen av mitt liv levt med hypotyreos, sköldkörtelunderfunktion, och det har blivit så en del av mig att jag knappt reagerar eller tänker på att min hypotyreos skulle vara något problematiskt.

Men problem. Det har sjukdomen minsann gett.

 
När jag var 12 år, eller var det 11 (minnesproblem kan vara ett symptom), så fick jag min diagnos. Sjuk hade jag nog varit länge före, men det skulle ta en tid innan grundorsaken upptäcktes.

Jag hade hudproblem, magproblem, var trött och flera andra symtom. Men det värsta var nog att jag var så orkeslös. Jag ringde på morgonen till mamma, när jag var på väg till skolan, och berättade hur jag inte orkade komma uppför den lilla backen på Kvarnbacksgatan, där vi bodde då. Hjärtat rusade, det svartnade för ögonen och jag trodde på allvar att jag skulle dö varje dag på grund av hur jag mådde.

 


När jag fick min diagnos, och det visade sig att min sköldkörtel knappt producerade några hormoner mer, så började jag med detsamma äta Thyroxin. Och det äter jag än idag. 18 år senare.

 


Har man dagligen ätit mediciner i 18 år, och har en sjukdom som fått en att lära känna sin kropp och mående, så är det lätt att man till sist glömmer bort den. Låter sjukdomen bli en del av en, den man är.

Det tog många år innan mina värden hade stabiliserat sig, och under åren har jag haft olika stor dos medicin. De senaste 10 åren har jag mått så bra, att det inte var förrän jag längtade efter att få bli mamma som jag tänkte om min hypotyreos kunde orsaka problem eller försvåra en möjlig graviditet för mig.

 

Någon vecka efter att jag plussat så ringde jag mödrarådgivningen för att meddela att jag är gravid, och förklarade att min thyroxindos måste höjas. Alla som är gravida och som äter läkemedel pga sköldkörtelsjukdom ska automatiskt justera sin medicinering. OBS OBS OBS, det är läkaren som gör ordinationen och håller koll på din medicinering. Det är inte jag.

Dock hjälpte det inte att höja medicineringen en första, andra eller ens femte gång. Mina värden var så åt skogen, och jag var livrädd. Ångesten och oron av allt jag googlat som har med hypotyreos och graviditet att göra, och att gång på gång se ens sköldkörtelvärden vara sämre än någonsin.

 


Tips: googla aldrig sjukdomar. Speciellt inte när du är gravid och redan känslig. 

 

carolinegravidBild från när jag var gravid i vecka 30. Fotograf: Cecilia Calrén


När jag blev inlagd på dropp, pga hyperemesis, på BB så sa läkaren att hon aldrig mött någon med såna värden. Jag vågade knappt ställa den fråga jag så undrade över, men tog mod till mig.

”Hur påverkar det här barnet?”.

Men att jag kunde vara lugn, för barnet tog allt vad den behövde, fick jag till svar. Trots att jag då spytt i nästan 20 veckor varje dag, och hade sköldkörtelvärden på vift, så tog barnet var hen behövde av mig.

 

Min thyroxindos höjdes än en gång, och denna gång rejält, och nästa gång jag tog blodprov för att se till mina värden så hade det stabiliserat sig.

På apoteket när jag hade hämtat ut mina mediciner, och BB när jag fött Nova, så fick jag höra att de inte mött någon som ätit så hög dos thyroxin. Men det var det min kropp behövde, och ut kom Nova.

Tio fingrar, tio tår, vacker, rolig och tidig i sin motoriska utveckling. Alla farhågor, ångest och oro släppte då.

 

 

När jag senaste kollade mina värden så var de det bästa jag haft på länge. De är stabila och jag är tillbaka på min normala dagliga dos av thyroxin, även om den i sig är hög.

Skulle kunna skriva hur mycket som helst om min hypotyreos, eftersom det är trots allt något jag kan mycket om. MEN.

 


Det viktigaste jag vill få fram, och det som jag själv hade behövt få höra är:

bara för att du har sköldkörtelsjukdom så betyder det inte att du kommer ha problem med att bli, behålla en graviditet eller ha komplikationer under graviditeten. Är du redan under behandling så är du i trygga händer, och mår du dåligt eller är orolig så är det lätt att kolla upp dina värden med ett blodprov.

Barnet tar allt vad hen behöver från dig, vad du än tampas med under graviditeten, och den som lider mest är en själv. 

 

  

Har du frågor om hypotyreos eller

hur det är att ha en sköldkörtelsjukdom?

Skriv en fråga i kommentarerna så svarar jag på allt så gott jag kan.

 


Läs även:

Ett dygn på Vasa Centralsjukhus

Kommentarer

 • Fina Christina 27/05/2020 10:45am (3 år sen)

  Kan relatera. Jag har också hypothyreos och när vi bestämde oss för att försöka få barn så tänkte jag att det kommer ta ett tag. Mina värden har varit ganska bra men har ju hört och läst att ens värden ska vara ganska så låga för att en graviditet ska lyckas. Nå, jag åt min medicin och tog lite tillskott och 3 månader senare så hade vi ett plus på stickan. 😊

  • Caroline Eriksson 27/05/2020 10:56am (3 år sen)

   Jag måste ärligt säga att jag har ingen aning vad mina värden var när jag blev gravid. Hade inte kollat upp dem på LÄNGE (så länge att jag skäms, men hade ju "mått bra" så hade inte brytt mig *aj aj* att kolla upp).
   Det som är det viktigaste är ju att det är en obehandlad och oupptäckt hypotyreos som KAN (inte måste) orsaka problem under en möjlig graviditet. Men det glömmer man ju bort som gravid när man ser faror överallt. :D

   Hoppas du fått må bra med stabila värden under och efter graviditeten. :)

 • Camilla 27/05/2020 3:47pm (3 år sen)

  Intressant läsning :) Jag fick mitt första barn förra sommaren och i samband med det postpartum tyreoidit, vilket jag aldrig hade hört om tidigare. Det upptäcktes i samband med en annan kontroll och har undersökts nästan varje månad sen dess. Först hade jag alltså hypertyreos i några månader och sedan vände det till hypotyreos. Nu har jag äntligen en passlig thyroxindos och ok värden, men det återstår att se om de ännu stabiliseras eller om jag får bestående underproduktion.

  • Caroline Eriksson 27/05/2020 8:23pm (3 år sen)

   Tack för din kommentar och att du delade med dig. Ja, efter en graviditet sker nog mycket hormonförändringar så kanske det är en orsak. Tur ändå i oturen det upptäcktes relativt snabbt. Hoppas du slipper den, även om man kan ha ett värdigt och fint liv med hypotyreos. ❤️

 • Sofia Donner 28/05/2020 9:11am (3 år sen)

  Starkt skrivet! <3 Vilken resa du har gjort. Så härligt att du har så lättsam och glad och positiv inställning!

  • Caroline Eriksson 28/05/2020 3:40pm (3 år sen)

   Tack snälla ❤️

 • Maria 29/05/2020 6:36am (3 år sen)

  En sak att veta om du har svårt att bli gravid. Testa din sköldkörtel nivå. Där fanns min orsak varför vi inte fick barn. Fick medicin och en lite pojke🥰

  • Caroline Eriksson 29/05/2020 8:33am (3 år sen)

   Precis! Det kan finnas en massa olika orsaker bakom ofrivillig barnlöshet. Varav en en sköldkörtelrubbning. (finns även massor av oförklarliga, men ja :))

   Jag hade själv velat höra att det kan gå bra, eftersom jag läst sen jag var 12 år hur svårt jag skulle få det att blir gravid och sedan när jag var gravid fick läsa hur lätt jag kommer ha det att mista mitt barn.

   Glad att medicinering hjälpte er, och att ni fick ert efterlängtade barn. ❤️

Skriv en kommentar