bloggheader copy

3 bästa och 3 sämsta med att bo i Petalax.

Skrivet av Caroline Eriksson 16.05.2018 | 2 Kommentarer

Idag har jag fått vara turist i egen by, eftersom Catariina ville att jag skulle skriva ett blogginlägg som nämner de tre bästa och sämsta sakerna med att bo i Petalax. Och eftersom er önskan är min lag, så körde jag runt som en svettbomb (bokstavligen talat, men jag klagar inte) i Petalax och fotograferade allt som man kan tänka sig vilja lägga på ett reklamblad för byn.

 

Så, njut av dessa exklusiva bilder och kom ti byjin! Längst ner listar jag min lista om vad som gör Petalax så bra, och vad som är mindre bra.

 

petalax 1

 

Förutom en hel massa ödehus i byn, som endast få modiga vågar gå in i (Jag är en av dem. Skriv "ödehus" i sökrutan här till höger för att se alla mina blogginlägg om de ödehus jag besökt), så möts du även av ett miniatyrhus mitt i byn. 

"Bo i Petalax" står det på en liten skylt, och en mås verkar ha blivit till sig av det fina huset.

 

petalax 2

 

Vi har en kyrka som hörs långa vägar. Klockorna klingar högt för söndagsgudstjänsten. De klingar för varje förälskat par som gifter sig. Och de klingar sorgset när någon från byn lämnar detta jordeliv. 

 

På den där vita bänken kan du för övrigt också hitta en och annan pokemon.

 

petalax 3

 

Mitt i byn finns även en snygg sten, med en lika snygg sjöjungfru på.

 

petalax 4

 

Vi har bykiston, som har lockat folk till byn sen 80-talet på revy. Och ljuger jag om årtal nu, så får någon kunnig Petalax-vetare skriva i kommentarsfältet.

 

petalax 6

 

Själva huset är från tidigt 1800-tal, och har kanske en av de vackraste farstukvistar jag skådat. Läktarna rymmer över 300 personer, och det var här jag blev jagad av en geting. Sprang upp och ner och fick mer motion än jag hade tänkt mig.

 

petalax 7

 

Byn är i princip en lång asfalterad väg, med avstickare till mindre vägar där folk valt att bygga hus på. Det du kan se längs denna asfalterade väg är baren, det lokala vattenhålet där folk samlas för att äta mat eller dricka en öl eller två. Du kan se den enda matbutiken, en sybutik och en hel massa åkrar. Några farmer, får på sommarbete och enstaka växthus med blommor.

 

petalax 8

 

Vips! Nu var vi i Vägviken. Där barnen är i simskola om somrarna, och där man lätt kan åka över till närliggande öar med båt. Just innan hamnen så kan du se denna enorma sten, som är målad som en orm. 

Just efter att jag fotografet denna bild hörde jag hur det prasslade till i diket bredvid mig, och jag skrek till, för det kunde lika gärna ha varit en riktig orm.

 

petalax 9

 

Dagar som denna kan jag tänka mig att åka ut till sjön och villan, för att njuta av sommaren. Det var spegelblankt och vackert ute vid sjön. Bara för några dagar sen fastnade en knölval fast, inte långt härifrån. Tänk vad det kan vara exotiskt att vara i Petalax.

 

Nu till mina tre sämsta och tre bästa med att bo i Petalax:

 

3 sämsta med att bo i Petalax

1. Servicen som försvinner.

Som jag tidigare nämnde så finns det massor av ödehus i byn, men även flera affärer som tvingats stänga eller flyttat sin verksamhet till Malax. Som typ banken. För yngre med bil eller som sköter allt via internet är det inga problem, men man får inte glömma bort de äldre som varken kan eller vill börja med nätbank, och att ha banken i byn har varit en trygghet. Varit, eftersom den nu inte finns här mer. Vi ska vara glada över att vi har en matbutik i byn, men det märks att man inte satsar lika hårt på att ha en levande landsbygd, som man kanske drömmer om.

Hoppas landbygden lever till riktigt ordentligt, så folk ännu om 10/20 år vill bosätta sig här för livet.

2. Långt ifrån stan. 

Även om jag älskar landet och den tystnad och frihet som existerar här, så kan det vara lite väl långt borta ibland. Det märktes speciellt under byggtiden, då vi hade fullt upp med att bygga men fick åka in till stan ofta för att gå på möten och handla hem färg och dylikt. 

3. Alla känner alla (och tycker om att tala).

Kan även vara en bra sak, eftersom man ibland får reda på nytt om en själv man inte visste om. Men som i många samhällen, och speciellt mindre, så blir det lätt så att många kanske får tråkigt och måste ha något att tala om. Det bästa då är att när någon talar, så är det inte länge, för det kommer snabbt något nytt ämne om en ny person att tala om.

 

 

3 bästa med att bo i Petalax

1. Det är lugnt och stilla. 

Jag förstår att många som bor inne i stan inte har några andra alternativ än att bygga hus nära sina grannar, eller att man vänjer sig med att bo i höghus med folk ovanför och under sig (jag har ju gjort det själv), men idag skulle jag aldrig byta ut detta till något annat. Fatta hur underbart det är att bo helt själv, med en stor gård och inga grannar som ser vad man håller på med. UNDERBART!

2. Alla känner alla.

När man bor i ett litet samhälle så blir det en helt annan slags gemenskap, än i stan där man knappt säger hej till typen man möter i trapphuset. Här finns det alla förmågor, och allt som oftast vill folk hjälpa till. Åtminstone säger vi hej till varandra, och vinkar hejvilt när vi möter varandra i byn (kan också bero på att man är glad att se en annan levande person), och det ger mig känslan av gemenskap.

3. Det här är hemma.

Jag är ju inte uppvuxen här, och hade aldrig i min vildaste fantasi kunnat tro att just jag skulle slå rot just här. Inte ens på landet! Men det gjorde jag. Jag fann kärleken, och har nu även hittat hem. Skulle inte Petalax ha så mycket positivt att njuta av, eller vara en bra by att bo i, då skulle jag aldrig ha flyttat hit eller ens lagt massor av pengar på att bygga hus här.

Att hitta hem, var i världen det än är, är en känsla jag önskar alla. Att bara få andas, få vardagen att kännas som en semester och känna ett lugn i att vara på en plats - det är underbart.

 

För dig kan det vara stan. För mig är det Petalax.

 

Kommentarer

 • Annika 20/05/2018 4:10pm (2 år sen)

  En annan viktig sak att lyfta fram med Petalax är att vi faktiskt har tre skolor här, lågstadiet, högstadiet och gymnasiet. Inte alla småa byar som har det hälsar en annan petalaxbo.

 • Lisa Skytte 24/07/2018 6:56am (2 år sen)

  Fina bilder och blogginlägg - precis som vanligt!

  Tack!

  • Caroline Eriksson 24/07/2018 6:05pm (2 år sen)

   Tack så hjärtligt mycket!

Skriv en kommentar