blogghedaear

5 orsaker att testa på menskoppen!

Skrivet av Caroline Eriksson 22.08.2017 | 7 Kommentarer

Jag har inte köpt mensskydd på flera år, även om jag blödit varenda evigaste månad. Eller över tjugofyra menser om man vill räkna tid på det sättet, för jag tappade räkningen där.

Ni som har hängt med ett tag vet att jag inte tycker det är pinigt att tala om mens, och när det kommer till menskoppen så är jag frälst. Fortfarande.  Och man skulle ju kunna tro efter att jag bloggat om detta ämne x-antal gånger, så skulle jag bli utan att säga. Så fel.

 

Här är 5 orsaker att testa på menskoppen!

 

menskoppcarro4

 

1. Du sparar in enormt mycket pengar. Om vi tar och räknar menskydd för ett år, alltså tolv menser, så blir det att kosta ungefär 84 euro. Om du undrar hur jag räknar så hittar du detta här. En menskopp håller sig gott och väl i 10 år, även om man säkert vill byta oftare mestadels på grund av estetiska grunder, och kostar 30 euro.

 

2. Hälsosammare för kroppen och fiffin. Menskoppen torkar inte ut slemhinnorna och låter underlivet behålla sina naturliga fukt. Den är gjord av medicinsk silikon, som är hypoallergent och giftfritt.

Har du testat att lägga en tampong i ett vattenglas, för att se hur det ser ut i glaset efteråt? 

Nå, jag har testat göra det åt er, och tampongen gick loco efter en halv minut.  (och innan någon påpekar att vatten inte är samma som blod, så är det ändå mycket av tampongen som lossnar, och inget som tilltalar mig)

 

tampongivatten carro

 

3. Ett lukfritt mensskydd. Eftersom blod börjar lukta först i kontakt med syre, så luktar inte detta mensskydd. Den är lätt att tömma och rengöra, och eftersom man inte behöver tömma den hela tiden så kan man gott gå en hel dag på stan utan att oroa sig för toalett med handfat bredvid toalettstolen.

OBS! Koka den inför och efter varje mensperiod, eftersom det framför allt är mest hygieniskt och rättvist mot dig själv. Rengör de små hålen med en tandpetare.

 

4. Du behöver inte oroa dig för att tömma den hela tiden. Jag anser mig vara en som blöder rikligt, och jämfört från förr då jag fick hålla koll på tiden och knipa fast för att inte läcka för varje fotsteg, får menskoppen mig att glömma att jag har mens. Jag använder den dygnet runt, utan problem. Beroende på storlek, kan menskoppen samla in olika mycket vätskor.

Min kopps volym är 30 ml, och de rikligaste dagar behöver jag tömma den en eller HÖGST två gånger, medan jag annars halvt glömmer bort den de lugnare dagarna. Jag använder storlek 2. Vill du läsa hela min storleksguide klickar du här.

 

5. Du lär känna din kropp. Först efter att jag började använda menskopp fick jag ordentligt koll på hur mycket jag blöder, och hur min menscykel ter sig. Även hur jag är skapt. Det finns olika sätt hur man får menskoppen på plats, beroende på vad som är bekvämast för dig.

Den här vikningen är min favorit.

 

Och så är den miljövänlig, går prima att använda i väntan på mens och så har du alltid mensskydd hemma.

 

Menskoppviktorvilma

 

Kommentarer

 • Alexandra 22/08/2017 3:02pm (4 år sen)

  Håller helt med på alla dina punkter, de e det bästa som hänt mej!

 • Matilda 22/08/2017 9:51pm (4 år sen)

  Here is another menskopp-frälst sister! Tack vare dig och dina positiva kommentarer om koppen fick jag motivation o gick och köpte mig en sån för ca 4 månader sedan. Ett köp jag verkligen inte ångrar! :) Ingen mer stress över att behöva handla mensskydd när det är dags, och man sparar ju in pengar. De 2 första dagarna jag använde den kände jag mig lite obekväm men efter att ha lärt mig hur den ska sitta och hur ofta man måste tömma den, känns det hur naturligt som helst. Man behöver inte känna sig paranoid mitt i natten som "hjälp, läcker jag?" Känner mig mycket lugnare, och som du skrev blir man inte lika torr som om man hade tampong.

  • Caroline Eriksson 22/08/2017 10:04pm (4 år sen)

   Tack för din kommentar! Och kul att du är nöjd med köpet. Som sagt, världens bästa menskopp! <3
   Kan säga som så att nattsömnen har blivit betydligt bättre här också de senaste åren med menskopp, än före då man knappt vågade svänga sig i rädslan av att läcka. :D
   Tack igen för din kommentar! :)

 • Daniela 22/08/2017 11:22pm (4 år sen)

  Hej! Jag har också köpt menskopp och försökt använda några år redan men fortfarande läcker jag genom. Främst använder jag den när jag haft simskola (har aldrig använt mig av tampong) och då fungerar den som den ska men däremellan får jag nog ha både kopp och binda, för att verkligen vara på säkra sidan. Jag har alltid haft riklig mens och får nog tömma koppen flera gånger per dag, vet dock inte vad jag gör fel (och jag har största storlek på koppen). Jag har två olika koppar med olika märken men det är inte så stor skillnad. Har du något tips utöver det du har gett??

  • Cecilia 23/08/2017 12:17pm (4 år sen)

   Tänker bara för mig själv att enda gångerna det läcker för mig så är det för att den inte sitter som den ska. För den kan ju inte läcka om den sitter rätt? Om du inte blöder så att den blir överfull kanske men då måste du byta ofta. Du får testa dig fram :-)

 • Lina 23/08/2017 8:00am (4 år sen)

  Jag är också frälst. check på alla punkter. Vissa dagar måste jag nog tömma flera gånger, men speciellt mot slutet går det bra med en gång. Förra vecka var jag på villan när jag fick mens och hade inte koppen med. Då var jag tvungen att att köpa mensskydd. Valde bindor, för tamponger torkar ut mera. Jublade när jag fick komma hem och koka koppen... För mig kan koppen läcka om jag länge är kissnödig. Antar att den antingen trycker på eller att jag klämmer till den då. Som småbarnsförälder är det inte så lätt att komma sig till wc...

 • .... 23/08/2017 10:02am (4 år sen)

  Har nu använt menskopp i 4 år och är super-nöjd. Är tvungen att använda binda för säkerhetsskull också dag 1-3 pga rikliga blödningar, måste tömma menskoppen var 2-3 timme när det är som värst (har då storlek 2). Men skulle absolut inte byta bort menskoppen, fungerar perfekt när man lärt känna sig själv och blödningarna. Enda viktiga dom mest rikliga dagarna är att man vet att man har wc i närheten så man kan tömma den tillräckligt ofta för att undvika läckage.

 • Pernilla 23/08/2017 12:38pm (4 år sen)

  tåls att upprepas omigen; jag sku aldrig byta tbaks ti bindor! icke!! menskoppen är så bra!

 • Jo 23/08/2017 3:52pm (4 år sen)

  Vilket märke använder du? Eller vilket märke har du bäst erfarenheter av?

Skriv en kommentar