blogghedaear

5 orsaker varför mitt barn inte får se på Greta Gris

Skrivet av Caroline Eriksson 11.02.2020 | 6 Kommentarer

Väldigt tidigt la jag märke till att Nova gillade att titta på tv. Ja, inte så att hon följer med ett tv-program (även om hon nu kanske har omedvetet fått inpräntat alla sjukdomar House har någonsin diagnostiserat), men hur hon älskar färgerna och ljuset.

Nu ska detta inte bli ett blogginlägg om skärmtid och huruvida det är okej för barn att se på tv, men det är svårt att låtsas som att man inte har en tv när barnet är med en 24/7 och man vill underhålla sig själv under amningarna.


Hur som helst så ville jag testa och se om barnet tyckte mer om barnprogram än House, eftersom det borde ju vara optimalt med glada färger, starka kontraster och glada figurer som lär framtidens barn att vara snälla barn (med förhoppningsvis något lärorikt som abc eller hur man räknar till tio).

Hade långt innan jag ens blev gravid hört mycket gott om Greta Gris, och eftersom det var ett av de första alternativen Viaplay presenterade för mig på barnsidan så tryckte jag på play.

Skulle ångra mig snabbt.

 


Ja, inte att jag la på programmet så tidigt, för barnet skulle ännu inte förstå vad programmet gick ut på. För vad det går ut på är mobbing.

 

5 orsaker varför mitt barn inte får se på Greta Gris


1. För det första så är Greta Gris en riktigt jobbig en. Hon visar ingen respekt vare sig till sina föräldrar, tycker allting är ”usch” och gnäller för det mesta.

 
2. I ett avsnitt svarade hon alla som tilltalade henne med ett spydigt ”Ursäkta mig?!”.

 
3.  Hon låter inte sin lillebror vara med och leka, och får han mot all förmodan vara med (efter att ha gråtit) så blir han förminskad.

Som det avsnittet då Greta Gris lekte fjäril. Lillebror ville också vara en fjäril. Greta Gris vill inte det, utan sa att han fick vara en daggmask. Lillebror grät åt sin morfar att han inte fick vara med. Morfar sa åt lillebror att lillebror skulle vara en daggmask.

Låt honom vara en fjäril för bövelen!

 
4. Om Greta Gris inte får som hon vill, så beter hon sig som någon från Games of Thrones, och klipper alla band hon har med vänner och familj. ”Jag tycker inte om dig mer, du är inte min vän längre!”.

 
5. I så gott som varje avsnitt fatshamear de, hånskrattar, dumförklarar och gör narr av sin pappa med ”den stora magen”.

 

Och säkert skulle jag ha upptäckt fler fel, och fler orsaker varför mitt barn inte skulle få se en minut längre av programmet, men jag stängde av. Fick huvudvärk och förstod inte hur i hela friden Greta Gris kan ha blivit så populärt barnprogram för de allra minsta. För det är ju fruktansvärt!

 


Jag kanske inte kan låtsas som att vi inte äger någon tv, men jag kan åtminstone låtsas som om Greta Gris inte existerar.

 

86284775 1303114776545460 3538908796837429248 n

Kommentarer

 • Fina Christina 11/02/2020 10:57am (12 månader sen)

  Vi har några Greta Gris böcker och de tycker jag är helt bra. Åtminstone de för riktigt små barn utan dessto mer text. Här är det babblarna som står för underhållningende gånger det behövs.

  • Caroline Eriksson 11/02/2020 11:36am (12 månader sen)

   Kanske böckerna är bättre än tv programmet? Hur som helst fick jag så dåligt att vara av att se Greta Gris och vad hon står för, så klarar oss utan henne.
   Här gillar Nova Beyonce Single Ladies, och några av Babblarnas låtar (även om hon snabbt blir rastlös av dem).

 • PJ:s byffé - från by till fe 11/02/2020 11:36am (12 månader sen)

  Ha, ha, jag som trodde att du beskrev Donald Trump. Speciellt nummer 4 passar in.
  Greta Gris och han är nog rätt lika.

  Samma här, jag förstår inte att folk kan rösta på Trumpen.

  • Caroline Eriksson 11/02/2020 1:30pm (12 månader sen)

   Hahahhaa 😂🙈

 • Peppa pig 11/02/2020 1:49pm (12 månader sen)

  Greta Gris är irriterande dåligt, dock på originalspråket engelska är det en jätterolig serie! Dubbningen förstör hela grejen, samma i Ben & Hollys magic kingdom, all humor puts väck i svenska dubbningen! Hälsningar en mamma vars dotter önskade en ”peppa pig” tårta då hon fyllde 3 🙂

  • Nina 11/02/2020 2:34pm (12 månader sen)

   Jag har bara sett den engelska versionen och jag tycker Peppa är en superirriterande liten snorunge 😂

  • A 11/02/2020 2:39pm (12 månader sen)

   Här har vi en 2,5 åring som ser enbart på den engelska versionen och håller nog med om att den är betydligt bättre. Blir nog en peppa pig tårta här med till 3-års kalaset 😅

  • Caroline Eriksson 11/02/2020 3:39pm (12 månader sen)

   Har de ändrat manus i engelska versionen, så de t.ex inte hånar pappan för att han är stor eller låter lillebror vara med? 🙈🤷🏼‍♀️
   Jag håller med Nina. Jag är nog tydligen en av dem som tycker Greta Gris är en superirriterande snoris. Tur Babblarna eller Beyonce finns att underhålla barnet mellan varven. 😅

 • Christina 11/02/2020 9:17pm (12 månader sen)

  Här ser vi på Alfons Åberg och Pippi via SVT arkivet 😊. Måste bara kommentera det fina håret till Nova Liv! Så fin färg!

  • Caroline Eriksson 11/02/2020 9:57pm (12 månader sen)

   Tack för tipsen och kommentaren. Hennes hår skiftar mycket i färg, men rött finns det absolut i det. Så vackert när det skimrar i solljuset. ❤️

 • Hedie 12/02/2020 2:29am (12 månader sen)

  Hej
  alltså måste säga att jag håller med dig vertligen och tack för att du märkte detta. Eftersom min 3,5 åring började betee sig på det visst när de lekte med de andra barnen och Systern plöstligt efter en kort stund "Mamma jag får inte vara med, dem säger så " får man höra ??? Klagar om lite annat också sen fasten de inte gör det! hon älskar och titta på den annars. Märkte själv lite saker men tvekade tack för att du delade detta. Nu vet vi.. 😕🙄🖐

  • Caroline Eriksson 12/02/2020 3:53am (12 månader sen)

   Ja barn snappar ju upp allt så snabbt, ibland lite föööör snabbt för sitt eget bästa. Så även om Greta Gris kan verka gulligt så är det nog bara jobbiga fasoner förpackat i rosa förpackning. 😩😅
   Är det något riktigt galet man märker av i en bok eller på tv, så tänkte jag nog sen förklara och diskutera med Nova vad som är fel. För nog vet ju barn att alla ska få vara med och att det inte är fel med tjock mage (det är sånt vuxna lär ut). Nu var ju lyckligtvis Nova så lite att jag slapp ta den diskussionen nu. 😂

 • Rebecca 15/02/2020 9:58am (12 månader sen)

  Jag har förbjudit My Little Pony från Netflix. Alltså hemska saker vilken mobbning och rivaliteter. Riktigt framhäver såna saker som pedagogiken jobbar med att hålla bort. Mina ord räcker inte ens att beskriva hur dåligt programmet är. Min snart 4-åring snappade redan upp flera uttryck därifrån som var väldigt spydiga...

Skriv en kommentar