bloggheader6

5 saker att göra dig av med från garderoben.

Skrivet av Caroline Eriksson 24.09.2018 | 2 Kommentarer

Inför så gott som varje födelsedag gör jag något drastiskt. Färgar jag inte håret i en knallrosa färg, så kanske jag funderar på att klippa av mig håret, skaffa fler tatueringar eller ba krypa under en sten och vänta på bättre tider.

 

I år var jag inte lika drastiskt, även om många kanske skulle tycka att det jag nu gjort är väldigt drastiskt. Men det här har inget med ålderkris att göra, eller att jag skulle krisa överlag. Det här handlar bara om att göra sig så fri som man känner sig inombords. Att göra sig av med det som endast skapar stress och tar upp rum jag kunde göra annat med.

 

capsule wardrobe 1
Garderoben före.

 

Så igår gick jag in i garderoben med inställningen att vara så obarmhärtig som möjligt mot det jag skulle möta, och samtidigt vara så barmhärtig som jag bara kan vara åt mig själv.

Rensade friskt bland alla mina kläder och lämnade kvar med 23 plagg.

 
23 plagg.

Och jag som tyckte jag hade bantat ner rejält på mina kläder förra året då jag lämnade med 31 plagg.

 

capsule wardrobe 2

Garderoben efter.

 

Det här är 5 saker du

ska göra dig av med från garderoben.

 

1. Allt du inte använt på ett år.

Det var skrämmande att se hur mycket kläder jag hade i min garderob som jag inte använt på ett år. Eller mer. För när du inte kan längre minnas när du använt kläderna sist så kanske det börjar bli dags att släppa taget om dem? Sälj och donera bort kläder du inte längre använder. Din garderob kommer tacka dig för det.

 

2. Dyra misstag.

Ofta skapar vi människor emotionella band till materiella ting, när det sist och slutligen betyder väldigt lite när det kommer till kritan. Vi lämnar också att fokusera hårt på priset av en sak vi en gång i tiden har köpt och håller hårt fast vid dem för att få något värde utav den. Men är det så att du inte har använt det där dyra plagget än, vad det nu än har kostat, så kommer du knappast göra det i framtiden heller.

Sälj bort i andra hand till någon som kommer uppskatta att få bära plagget.

 

capsule wardrobe 3

Min absoluta favorittopp i garderoben.

 

3. För små kläder.

Alla äger vi ett eller flera plagg som är från en tid då vi hade en helt annan kropp än vi har nu. Jag ska inte börja moralpredika över om det är positivt eller negativt att önska sin kropp såg lite annorlunda ut, och om du har planer att återgå till en storlek du hade för fem år sen.

Men när vi människor slutar att försöka återskapa det förgångna, så kan vi uppskatta nuet mer. Och det som är nu så är det enda vi har.

Kommer din kropp att förändras i framtiden så finns det till 100% kläder i butiken som passar dig även då. Så gör dig av med kläder som är alldeles för små och inte passar din kropp.

 

4. Säsongskläder.

Det här är den enda kategorin där jag inte uppmanar dig att sälja eller donera bort kläder. För det här är ändå kläder du kommer att ha användning av, men inte just nu. Nu till hösten får du packa ner sommarkläder och skor för att föra upp till vinden. Till nästa sommar så blir det nästan som att vara på julafton när du får ta fram kläderna igen. Samma sak med vinterkläder på sommaren. Städa undan specifika säsongskläder, för att göra mer rum i garderoben.

 

5. Söndriga kläder.

Din favoritkofta har ett hål på sig. Sockor som har inte bara en, utan flera, nypotatisar. Noppiga kläder. Byxor som är så slitna att de nästan är genomskinliga. Unna dig själv med att klä dig i hela och rena kläder, och kapa det emotionella bandet till kläderna.

 

capsule wardrobe 4

Ny förändring i garderoben är att jag hänger upp mina byxor.

 

capsule wardrobe 5

Min garderob med 23 plagg.

 

Även om det både ser ut och känns som att jag inte skulle äga några kläder längre, så känns det så mycket skönare och jag har så mycket lättare att hitta vad jag ska klä på mig. Dessutom har jag nu en god orsak att få köpa mig nya plagg som passar min kropp, och som jag känner mig fin i.

 

Kommentarer

 • Christina 24/09/2018 6:29pm (4 år sen)

  Det finns inget skönare än att rensa i garderoben. Jag gör det regelbundet, eftersom jag också har vår/sommar och vinter/höst garderob som jag varvar. :)

  • Caroline Eriksson 24/09/2018 6:32pm (4 år sen)

   Vad kul att du också tycker om att rensa :) Nu hade jag inte så mycket till sommargarderob utan ett par shorts och några klänningar som fick fara upp på vinden. Hade ju hoppats pånatt köpa mer sommarkläder den här sommaren, men lämnade mest i hönshuset så det blev till nästa sommars projekt. :)

 • Julia Holmqvist 25/09/2018 6:51am (4 år sen)

  Superbra tips! Ett tips är också att förvara plagg av naturfiber t.ex. ull liggandes - eftersom dom töjs ut om de hängs på galgar. Samma sak med poly- och akrylfibrer :)

  • Caroline Eriksson 25/09/2018 7:27am (4 år sen)

   Jättebra tips! Dock vill jag försöka få så lite kläder att förvaras liggande då jag har så svårt att hålla ordning i skåpen :'D

Skriv en kommentar