bloggheader6

5 saker det sockerfria livet lärt mig.

Skrivet av Caroline Eriksson 07.11.2017 | 1 Kommentarer

Kategorier:

Det är nu två månader och en vecka sen jag slutade äta socker. Börjar komma till den fas då man till sist inte håller räkningen längre. Som med tobaken. Hur länge sen är det jag egentligen slutade röka? Hur smakade det?

 

Trots att jag förr levt sockerfritt i evigheter för ett par år sen, så har jag denna gång lyssnat mer till de förändringar som skett i kropp och själ. Det här är fem saker det sockerfria livet lärt mig:

 

1. Sockersuget går över.

Kroppen anpassar sig rätt så snabbt och det där suget som kan komma nu som då och knacka på dörren, går snabbt vidare till nästa dörr om man orkar hålla ut. Det handlar väl om vanor och det faktum att mycket handlar om val.

Är jag på riktigt hungrig eller bara sugen på gott? Finns det andra goda alternativ än socker, om jag nu inte ätit tillräckligt och är hungrig?

 

2. Kroppen tackar dig.

I alla fall min kropp. Om jag förr känt sug och ätit chips eller godis, så har det sedan tyvärr straffat mig med sjuk och uppsvälld mage. Så pass att jag ibland behövt gå halvt krokig, för det tar så ont att stå rakt.

Så det viktigaste jag kanske har lärt mig av den här sockerfria turen är att lyssna till min kropp. Det är ändå tänkt att den ska orka med min själ i minst 60 år till, och då vill jag vara snäll med den. Förutom den kvällen jag trodde jag skulle dö och misstänker det handlade om ett gallstensanfall (kanske en annan historia), så har jag mått betydligt bättre och haft en trevligare mage.

 

3. Man blir piggare (och lugnare!).

Även om jag kan vara hangry nu som då, så är det inte som förr då mina blodsockerfall fick mig att bete mig som Hulken. Med ett stabilare blodsocker så håller jag mig på en balanserad nivå där jag är piggare och redo att ta mig an dagen. Dessutom känns det som om jag fått bättre sömn. Om det har med mörkret eller sockret att göra vet jag inte.

 

4. MINDRE MENSVÄRK HALLELUJA!

Efter den första månaden så hade jag faktiskt mensvärk, men kom på i efterhand att jag inte hunnit äta sockerfritt så länge innan lingonveckan var på g. Så när min andra mens var på gång så hände något jag aldrig trodde skulle ske: jag åt inte en endaste värktablett. Alls. Jag klarade mig genom att andas och ha värmedyna, och det var lika oväntat som om Trump skulle be om ursäkt för allt och be någon annan bli president.

DET HAR ALDRIG HÄNT FÖRR.

Det fick mig att bli mer peppad på att fortsätta äta sockerfritt.

 

5. Gör det din kropp mår bra av.

Som jag redan var in på så vill jag vara snäll med min kropp för att den ska orka. Det betyder kort och gott att jag ska lyssna till den och krama om den. Ge den det den behöver. I det här fallet, när det kommer till mat, så verkar min kropp må bättre utan massor av socker (och tydligen även massor av flottig mat, vilket jag sörjer lite).

Vill jag unna mig något gott så finns det fler sätt än en megapussi chips att ta till.

 

 

Jag uppmanar alltså ingen att äta mindre socker, för min del får ni äta precis vad ni vill, men jag uppmanar er att lyssna till er kropp. Om man vågar lyssna till kroppen så brukar den oftast ha något att säga.

 

resizedimage8001061 IMG 1998

Sockerfri, men sockersöt, Crémee Brûlée jag tipsade om för snart två år sen. Klicka HÄR för att komma till receptet.

 

Kommentarer

 • Pernilla 07/11/2017 7:59am (6 år sen)

  Jag håller med på alla punkter!!! Jag höll bort "onyttigheter" (godis cholad bulla kex glass) i 12 v för nåt år sedan. Jag märkte stor skillnad; ingen rabiat hyena där vid menstid, ingen svullen bullrig mage mm. Men så började jag äta igen och är fast djupt ner i träsket... tror det är kvicksand :D

  • Caroline Eriksson 07/11/2017 11:55am (6 år sen)

   Tänk om det finns ett samband med socker och mens?! Och tänkt om det faktiskt är kvicksand?!
   Ja det är konstigt hur man fortsätter äta, trots att man vet hur dålig man börjar må. ;)

   Tack för kommentaren!

Skriv en kommentar