bloggheader6

5 saker jag lärt mig om kreativitet.

Skrivet av Caroline Eriksson 10.09.2018 | 0 Kommentarer

Förra veckan satt jag mer vid datorn än jag är van vid. Förutom att mina ögon har blivit fyrkantiga, har jag dessutom hunnit fundera flera gånger hur frilansskribenter orkar. Hur gör de för att få arbete gjort, håller sig motiverade och får producerat text, trots att de bara kan sitta hemma i sin lugna och trygga vrå? För det är inte lätt.

 
Mest att försöka hålla sig motiverad och inte helt hitta på allt annat. Hur konstigt är det inte att man får en släng av städmani när man måste arbeta? Samt att hitta en balans mellan arbete och vila.

Det här är vad jag har lärt mig (om mig själv) när det kommer till att arbeta med att skriva och vara kreativ.

 

 

5 saker jag lärt mig om kreativitet

 

Försök göra micropauser så ofta som möjligt.

Så ofta som möjligt har jag gjort micropauser, och försökt hålla dessa pauser till en kort stund. Mina micropauser har jag spenderat vid hönshuset, och verkligen fått hålla koll på mig själv att hålla det kort. Du vet, de små hönsen får en lätt att glömma bort tid och rum.

Det positiva med mina micropauser, är att jag fått ny energi och orkade mer.

 
Sätt upp delmål.

När jag tagit mina pauser så har de varit när jag uppnått ett delmål. Som till exempel om jag ska skriva en artikel, så har jag gjort det vid varje 1000 tecken. 1000 tecken låter för övrigt jättemycket, men det är det inte. Har du flow går det i ett huj.

 
Haka inte upp dig.

Ofta förstörs ett flow med att man hakar upp sig när allt kanske inte går på räls. Kanske har du glömt ett ord ur ditt vokabulär, eller så får du inte avslutat ett kapitel. Istället för att förstöra all lust på att skapa, så lämnar jag meningen ogjord halvvägs, för att fortsätta vidare med mitt flow.

Sen får man ba hålla tummarna att man minns att man lämnat texten ogjord någonstans där i mitten.

 

Släpp perfektionisten inom dig.

Ja, det där kom ju inte som någon överraskning. Men när det kommer till att prestera, speciellt när det kommer till att göra ett arbete åt någon annan, då verkar det som om att det jag göra måste vara bättre än bäst. Det som är positivt med att vara medveten om hur man är som person, är att man då även kan hejda sig innan det riktigt barkar utöver.

Jag behöver inte vara bäst. Allt behöver inte vara perfekt. Det blir bra ändå, bara man åtminstone gör det helhjärtat.

 

Du blir kreativare ju mer du håller på.

Ju längre du håller på, desto bättre kommer arbetet ditt arbete att flyta på. Jag fann mig inte bara få färdigt mina arbeten i god tid, utan att jag även hann fotografera, skriva en massa andra texter och samtidigt som fler idéer ploppade fram i mitt inre.

 

 
Sist, men inte minst, vill jag lyfta på hatten till alla frilansare och egenföretagare för att ni orkar och gör det bra. Du har säkert behövt hitta ett eget system som fungerar för dig, och att bli mer medveten om hur du fungerar som människa.

 

host caroline 2

 

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar