bloggheader6

5 sätt att få energi när du fått för lite sömn

Skrivet av Caroline Eriksson 15.11.2018 | 0 Kommentarer

Jag är den som tror på att åtta timmars sömn är det bästa för mig, för att jag ska fungera så optimalt som möjligt och orka med att arbeta samtidigt som jag har ett eget liv på sidan om när arbetsdagen är över. Även för att det är det man får läsa att är den optimala tiden man behöver på sömnkontot.

Men ska man vara realistisk så är det inte riktigt så det fungerar.

 
Skulle jag få de där åtta timmars sömnen skulle jag behöva gå och lägga mig med detsamma jag kommer hem från ett kvällsskift, och somna med detsamma. Det är så gott som omöjligt. För det första så vill jag duscha efter arbetet, stilla min hunger och umgås med sambon jag inte sett på hela dagen.

För det andra så är man så upp i varv att det inte bara går att hitta sömnen. Vare sig jag är ledig eller har arbetat så behöver jag den där tiden att varva ner. 

 

Så medan jag är inne i en arbetsvecka sover jag mellan sex och sju timmar per natt, ibland mindre om jag inte hittar sömnen på något sätt (att tvinga sig själv att somna är dömt att misslyckas).

Vad gör man egentligen de dagarna när man kan räkna sömnen på en hand då? Man är ju vuxen och kan inte sjukskriva sig bara för att man inte sovit tillräckligt. Man kan inte heller vara grinig och låta ens brist på sömn gå ut över andra, det är ju bara onödigt och inte rättvist åt någon.

 


Det här är fem tips på hur du får mer energi en dag då du fått för lite sömn. 


Drick vatten.

Du kanske kunde tro att mitt första tips vore att hälla i sig koffein? Men nej, det första tipset är att ge kroppen vätska i form av vatten.

En studie har visat att sömnproblem även kan bero på uttorkning, så kom ihåg att dricka tillräckligt om dagarna. 

 
Ät mat som innehåller mycket grönt, protein och bra fett.

Jag brukar jämföra mitt tillstånd när jag sovit för lite, med som när jag har baksmälla. Inte för att jag minns riktigt hur det kändes att ha baksmälla, men jag är trött, fryser och är hungrig. På allt.

Men istället för att fylla din kropp med snabb energi och en massa pizza, gör en grön smoothie till frukost, ät en ordentlig lunch som innehåller massor av grönsaker, protein och bra fetter och ge den kropp den energi och näring den behöver. På så sätt känner du också av att du få mer energi av maten än att du bara skulle vilja slänga dig ner och somna på första bästa plats.

 

Rör på dig, gärna utomhus.

Aldrig har jag varit så pigg som när jag skaffade mig höns. Hönsen bryr ju sig (pardon my french) skit i om jag sovit dåligt, och behöver få vara utomhus och picka i sig grönt. På samma gång passar jag på att vara ute i friska luften och röra på mig.

Du behöver inte skaffa höns, eller något annat djur för den delen, men försök i alla fall att gå ut och andas frisk luft. Minst femton minuter, gärna en och en halvtimme (ibland mer) för att känna på ungefär hur jag har det om dagarna.

Totalvägrar du att gå ut? Dansa runt lite i vardagsrummet.

 

caroline mohicana

Bonustips: mys med en katt. De är mjuka och snälla.


Fake it til you make it.

Trots att jag känner mig som en levande död när jag sovit för lite så kan jag inte gå runt och visa det öppet på arbetet. Det handlar inte om mig då, utan de jag ska hjälpa. Så ett av alla fem tips är att fejka tills du får det att mejka. Fungera. Le, var glad, släng på dig lite foundation ifall du känner att det ger ditt trötta ansikte mer färg och klä dig i det finaste du har.

Underhåll dig själv under dagen med att göra roliga saker och älta inte en natts dålig sömn. Du kommer snart att få gå och sova igen.

 
Gå igenom ditt schema.

Är det så att du har hamnat i en ond cirkel och inte kan minnas när du sov en hel natts sömn riktig gott? Se över ditt liv och organisera ditt schema. Prioritera vad som är viktigt, och högst upp på den listan vore att du ska ha tid att kunna koppla av och somna gott om kvällarna. Hälsan ska alltid komma först.

Dessutom kan det vara bra att endast fokusera på en sak åt gångerna de dagar du fått för lite sömn, eftersom man inte är lika fokuserad och på hugget med för lite sömn.

 


Hoppas du får en riktigt god natts sömn. Här kan du läsa om 5 tips att koppla av innan natten. 

 

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar