bloggheader6

5 sätt att koppla av innan läggdags

Skrivet av Caroline Eriksson 06.11.2018 | 2 Kommentarer

Är det inte lustigt hur du kan gå runt en hel dag och känna dig trött. Längta efter sängen innan du ens har stigit upp? Haft en händelserik dag som kunde få vem som helst att sova som en bebis?

Ändå händer samma sak, varje kväll:

med detsamma huvudet nuddar kudden är det som om hjärnan går på högvarv. Plötsligt har du alla svar på världens problem, och du kommer på allt du borde och kunde göra ännu.

 
Hur gör man egentligen för att koppla av hjärnan, och förbereda kroppen för läggdags? Det här är fem tips på hur du kopplar av och förhoppningsvis får den goda sömn din kropp och själ behöver.

 

fantomen 5.11.2018

Fantomen har inga problem med att somna. Lyckost.


Drick (koffeinfritt) te

Att dricka något varmt på kvällen är ett bra sätt att förbereda kroppen för läggdags. Kamomillte är till exempel ett bra te att ta fram till kvällen, eftersom den värmer och gör din kropp lugnare. Gör din testund till en mysig kvällsrutin.


Börja skriv dagbok

Genom att börja skriva dagbok, eller bara ha ett häfte bredvid sängen där du skriver upp alla dina tankar, gör att du kan koppla av. När du har skrivit ner det du ligger och tänker på, kan du koppla av och ta tag i det nästa dag.

Är det något problem och jobbiga känslor du upplever så kan det kännas bättre bara av att skriva ner dem.


Rutiner är a och o

Genom att gå och lägga sig ungefär samma tid både på vardagar och helger, gör att du har lättare att hitta sömnen. Kroppen lär sig vilken tid den vill sova, och du är också trött när klockan närmar sig 22:00 (eller vilken tid du behöver gå och lägga dig för att få tillräckligt med sömn).

Min kvällsrutin är samma varje kväll. Jag tvättar ansiktet noga, smörjer in huden med en återfuktande kräm och ungefär då är det som att kroppen fattar att det är läggdags.

 
Låt sovrummet vara en plats för sömn

Att låta sovrummet vara en plats för sömn (och sex) innebär att du kanske får ta och flytta på lite saker ut sovrummet. Ta bort störande möbler, elektronik ska vara i ett annat rum och du behöver inte ha så mycket tavlor på väggarna.

Aldrig har jag sovit så bra som när vi flyttade till huset, och det tror jag mycket beror på hur vi inrett rummet. Mörka väggar, inga tavlor, endast nattduksbord och en lampa att ha på när man vill läsa en bok innan läggdags.

Jag tar inte med mig datorn till sovrummet och försöker att inte vara på telefonen så mycket (alls!) efter att jag stigit in i sovrummet.

 
Börja motionera

Efter att jag gjort lite yoga så är det som att kroppen automatiskt kräver lite mera sömn, lite snabbare. Efter att man har motionerat så får man förutom bättre hälsa och kondition, även bättre blodflöde i kroppen och muskler som behöver vila. Dessutom minskar den stressen i kroppen och du känner dig avkopplad efteråt.

Rör på dig och få bättre sömn. Du behöver inte mycket träning, utan endast 15 minuter om dagen gör att du kan koppla av bättre och få bättre sömn.

 

Har du tips på hur man somnar lättare?

 

Kommentarer

  • Cami 06/11/2018 9:33am (5 år sen)

    Att ha lite svalare i sovrummet, kan hjälpa. Och bra ventilation i rummet.

  • Julia Holmqvist 06/11/2018 3:41pm (5 år sen)

    Jag somnar alltid lättare när det är lite kyligare i rummet :) Svalt och mörkt ska det vara, absolut inte lite småsvettigt :D

Skriv en kommentar