bloggheader4

5 tips att komma över en fobi.

Skrivet av Caroline Eriksson 03.10.2018 | 0 Kommentarer

Alla har vi något vi är rädda för. Vissa av oss är mer rädda än andra, medan andra har en enda sak de fruktar och som till sist kan börja kontrollera deras liv. Jag har haft en av de vanligaste fobierna man kan ha, och det gick så långt att det till sist påverkade mitt liv. Araknofobi.

 
För tio år var det så pass illa att jag kunde ringa och snyfta till min mamma och mormor om jag hade en eller flera spindlar på min balkong. Som om de hade kunnat hjälpa mig, 100 km ifrån mig. Och som att ett par korsspindlar skulle ha kunnat göra något åt mig.

 
När jag började spendera tid, och till sist flyttade till landet, så har jag kommit över min rädsla för spindlar. Mest för att jag var tvungen för det. Här finns det ju massor av spindlar och andra insekter.

Visst, jag tycker inte att spindlar är de mest bedårande insekter som existerar, men jag börjar längre inte gråta när jag ser dem, och även om min första instinkt kan vara att döda dem så låter jag dem nu vara. För det mesta.

 

arachnofobi husspindel caroline
Nu har jag och Fredrik ett nytt hussdjur, och det är denna spindel.

 

 

5 tips att bli kvitt din spindelfobi

 
1. Förstå din fobi.

Här i Finland så har vi inga spindlar som kan ta livet av oss. Även om det kan stå på Wikipedia att vissa spindlar är giftiga, så är det inte i sån pass grad att vi skulle behöva söka upp närmsta akutvård för att få hjälp. Ett spindelbett kan jämföras med ett myggbett (eller getingstick i värsta fall). Dessutom ska det krävas mycket för att en spindel skulle ta och bita dig.

Så att förstå din fobi är att inse att den är ganska irrationell. Skulle du bo i Australien så skulle det vara lite andra grejer, men här i trygga Finland behöver du inte vara rädd för spindlar.

 

2. Sätt upp mål.

När det kommer till att övervinna rädslor så kan det vara bra att sätta upp olika mål för att till sist bli kvitt eller kunna hantera sin rädsla. Mitt första mål var att kunna vara i samma rum som en spindel utan att börja hyperventilera. Nästa mål var att inte ta livet av varje spindel jag såg. Och till sist, utan att ens ha lagt upp ett mål, fann jag mig själv hålla i en spindel.

Det kommer att ta tid och kommer inte alltid att vara roligt, men genom att sätta upp små delmål gör att du till sist uppnår ditt största mål: att komma över rädslan.

 
3. Titta på bilder.

Är du riktigt på riktigt rädd, och har utvecklat en fobi för något, så kan du reagera lika kraftigt av att se en spindel på bild, som om du skulle ha en livs levande spindel framför dig. Vänj dig med tanken på spindlar och att vara i närheten av dem genom att först se dem på bild.

 
4. Utsätt dig för din rädsla.

Jag tror verkligen på KBT och det positiva det kan göra för oss människor, även om det inte passar för alla. Hur bra det kan vara att utsätta sig för det som skrämmer en mest, för att till sist bli av rädslan och ångesten.

För skulle jag undvika allt jag är rädd för så skulle jag låsa in mig själv i sovrummet och aldrig se dagens ljus. På samma sätt som jag utmanade mig och körde upp till en takparkering för ett par veckor sen, trots att jag visste det var en stor rädsla och risk för att jag skulle börja hyperventilera, så gjorde jag det. Känslan efteråt var oslagbar. Jag klarade av något jag varit så rädd för, och överlevde. Det var ju inte farligt.

 

Samma känsla fick jag uppleva varje gång jag klarade av att vara nära en spindel i början, när jag bestämt mig för att komma över min fobi. Att inte låta paniken ta över, utan sitta kvar och andas, för att till sist märka att ångesten lättar.

 
5. Låt det ta sin tid.

Låt säga att du har varit rädd för spindlar sedan du var liten, och som vuxen bestämmer dig för att komma över en fobi; det kommer knappast att ske en förändring över en natt. Såvida inte någon lyckas omprogrammera dig utan din vetskap. En fobi kan bli så ingrott i oss att vi till sist identifierar oss med rädslan, och det kommer att ta tid att lära sig nya vanor och sätt att leva på. 

Låt det ta tid och stressa dig inte fram till något. 

 

Min rädsla för spindlar är fortfarande inte helt över, trots att jag nu spenderat snart sju år med att komma över rädslan. För ärligt talat är spindlar ganska läbbiga insekter.

Men jag har kommit till en fas då det längre inte kontrollerar mitt liv. Där jag inte upplever ångest av att vara i samma rum som en spindel, och där jag endera bara släpper ut en spindel i naturen eller låter den vara, istället för att ta livet av varje spindel jag ser.

 
Spindlar kan dessutom räknas som nyttodjur i ett hus, eftersom de äter upp insekter man inte vill ha i huset, så vår spindel får stanna kvar.

 


Något annat som hjälpte mig mycket i att bli kvitt min rädsla var tanken på att om jag någon gång blir en förälder så vill jag inte föra över den rädslan till ett framtida barn. Nu är det bara för mig att komma över min rädsla för getingar. 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar