bloggheader caroline

5 tips till dig som börjar studera.

Skrivet av Caroline Eriksson 06.08.2018 | 2 Kommentarer

Det var i slutet av mars, 2012, som jag fick ett meddelande om att jag blivit antagen till vuxenstudier till närvårdare inom äldreomsorg. Skolan skulle börja bara en månad senare, och även om jag hade ett hum om vad som väntade mig, eftersom Fredrik redan var inom branschen, så var det mycket jag skulle få lära mig på egen hand.

 

Själva utbildningen gick undan i ett huj, eftersom mina studier var uppbyggt på mycket praktik, självstudier och närvaroplikt, samt ett år på läroavtal -

och i augusti 2014 tog jag min examen, fyra månader tidigare än mina klasskompisar.

 

Kanske har du ett barn, barnbarn eller är själv den som ska nu börja studera till närvårdare. Kanske undrar du vad som riktigt är på gång i Gamla Vasa, och vad man egentligen får göra på undervisningen? Vad är det som är hemligheten för att skapa nybakade närvårdare som är redo att ta sig an ett stressigt men härligt yrke?

 

Jag ska berätta dig, samtidigt som det kan finnas ett och annat bra tips.

 

1. Köp skolböckerna begagnat.

Även om skolböcker i sig har ett bra andrahandsvärde, så behöver du inte köpa allt nytt. Efterlys begagnade skolböcker, eller låna från biblioteket, och du klarar dig fint. Den där listan på böcker du kan tänkas behöva vid dina studier är meterlång och du ska inte behöva ruinera dig bara för att du börjar studera.

 

2. Vilken inriktning ska du välja?

Jag har en misstanke om att ”barn och unga”-utbildningen kan dra en hel hop med människor, men jag skulle vilja bryta den trenden. Jag gick in i mina studier fullt medveten om att allt fokus skulle ligga på äldreomsorgen, och har inte ångrat mig en dag att det blev mitt specialområde.

Från att tidigare ha arbetet med barn så visste jag inte hur äldreomsorgen skulle vara, men fastnade efter första dagen.

Så underbart att kunna ha en vuxen diskussion med de människor man möter, lära sig enormt mycket om sig själv via andra och höra om hur det faktiskt var under kriget, istället för att bara läsa böcker eller se människor idolisera något som har varit traumatiskt för ett helt land.

 

Det är inom äldreomsorgen arbete finns och det är inom äldreomsorgen som många nya närvårdare behövs då många nu går i pension. Dessutom är det alltid uppskattat med en frisk fläkt av ny energi på arbetet, så inte man hamnar i samma gamla banor och tankesätt.

Visst är arbetet tungt fysiskt och psykiskt mellan varven, men det är det inom barndagvården också. Det gäller att du lär dig att lämna arbetet på jobbet, istället för att ta med dig hem det, och arbeta på ett ergonomiskt sätt.

 

3. Varför ska jag lära mig det här?

Några gånger under min utbildning hann jag tänka tanken ”Varför ska jag lära mig det här?”. Speciellt den gången jag råkade dra min lärare över halva klassrummet då jag drog lite för hår i lakanet vi skakade. Vi är ju vuxenstuderande, varför ska vi lära oss att tvätta kläder?

Men trots att jag inte förstod varför jag skulle lära mig hur en mangel fungerar, så tackar jag den där läraren varje natt jag står som en zombie framför mangeln som surrar på.

 

Dock har jag en misstanke om att ingen kommer att mangla mina lakan när jag kommit till åldern.

 

4. Lär dig ditt inlärningssätt.

Alltid när jag skolar in en ny vikarie eller har med mig en praktikant i arbetet, så frågar jag personen på vilket sätt hen lär sig. Medan vissa lär sig genom att läsa, skriva eller höra, så behöver andra kanske göra det för att verkligen minnas. Vissa minns bättre med färger och många är personer som har en salig blandning av allt det här. Hade jag lärt mig min inlärningsstil vid ung ålder så hade min tidigare yrkesutbildning till medieassistent, samt hela högstadiet, blivit så mycket lättare.

Mindre gråt, panik och prov som behövts ta om.

 

Även om det är en hel massa att lära sig om människans kropp, alla kroppen skelettdelar, muskler, nerver och hjärnan,
så var det första gången i mitt liv jag inte behövde ta om ett prov, och första gången i mitt liv jag gick ut ur skolan med högsta betyg i varje ämne. Tack vare att jag ritat och sjungit om hela kroppen på svenska och latin, för det är tydligen mitt inlärningssätt. Sen behöver jag göra något i praktiken, istället för att bara se på, för att bli trygg i och lära mig hur man gör en process.

Gör livet lättare och lär dig hur du lär dig om saker och ting.

 

5. Ta ingen stress.

När man börjar en ny utbildning eller arbetsplats så känns allt lite övermäktigt och mycket att ta in. Till det har jag tre ord att säga: ta ingen stress. Hakuna matata, allt blir bra.

Stressar du över att få bästa betyg i allt, så kan det vara en god idé att bara släppa den illusionen. Istället för att hacka ner på dig själv för att du inte fick alla rätt, var tacksam för att du blev godkänd och inte behöver ta om provet. Känns det som att du inte kommer att minnas allt viktigt man behöver veta? Lugn ba, en dag kommer det att sitta i din benmärg utan att du har en aning om hur det hamnade dit.

 

Det viktigaste är att du kommer ihåg varför du just valt denna utbildning eller yrke att arbeta med. Är det för att du vill göra en förändring? Hjälpa andra? Möta människor i alla åldrar och olika livsöden, för att tillsammans komma fram till en plan hur ni tillsammans ska nå del mål hen önskar?

Vad än din orsak är för att börja studera eller arbeta som närvårdare, så är det viktigt att komma ihåg att inte stressa i onödan. Känslan av stress tynger snabbt ner en och tar bort glädjen ur det roligaste arbete man kan ha.

 

15.5.2012 1
Hittade gamla bilder från mina studietider. Det här är ett riktigt skelett.

 

Ps. 1: Är du sen stressad riktigt på riktigt, och inte kommer ur det, så kan det vara viktigt att ta en paus, vila och sätta dig själv i första plats. Men kom ihåg att ingen kommer att bry sig om du hade högsta betyg i precis varje ämne i skolan eftersom det är din känsla och hur du gör ditt arbete (med hjärta) som räknas.

MVH / jag som insåg att jag kanske har ett släng av perfektionist inom mig under mina studier till närvårdare.

 

Ps. 2: Har du andra frågor om utbildningen, så är det bara att skriva ett mejl eller kommentar. Jag svarar på alla frågor, vad de än handlar om.

 

 

Kommentarer

 • Sandra Neuman 06/08/2018 3:46pm (11 månader sen)

  Jag tror att jag skulle tycka väldigt bra om att jobba med äldreomsorg, och jag minns att min månad som sommarfågel på bäddavdelningen var riktigt rolig. Tyvärr funkar jag inte med skiftesarbete alls så det skulle inte vara möjligt.

  • Caroline Eriksson 07/08/2018 11:34am (11 månader sen)

   Ja, skiftesarbete kan vara tungt åt kroppen, fysiskt och psykiskt. Jag har speciellt problem med att känna mig utvilad ett morgonskifte om jag arbetat kväll dagen före. Tack och lov är det sällan jag har såna skiften, och ofta tar ens chef önskemål i beaktande (så att jag t.ex kan vara ledig efter en dag då jag jobbat kväll).

 • Maria 06/08/2018 8:29pm (11 månader sen)

  Intressant! Ska själv börja studera till närvårdare/akutvårdare i höst. Har familj o barn så det är verkligen spännande se om vi får allt att gå ihop. Är inte så ung mera så oroar mig lite för att jag är "för gammal" att byta bransch. Men förhoppningsvis ska det gå vägen. Har ingen aning om hur mina dagar kommer att se ut, hur studierna är uppbyggda och vilka möjligheter som finns men det klarnar väl inom några veckor.. Tack för ett inspirerande inlägg!

  • Caroline Eriksson 07/08/2018 11:32am (11 månader sen)

   Åh! Man är ALDRIG för gammal att byta bransch. Det kan liksom aldrig vara för sent att göra det man verkligen vill. :)
   Om du kommer att studera på liknande system som jag gjorde, så kommer du inte att behöva vara i skolan varje vecka, och inte en typisk skolvecka från måndag till fredag. Medan jag studerade så var vi högst tre dagar i veckan i skolan, och självstudierna tog upp mycket tid så vi var inte heller varje vecka i skolan.
   Det blev sagt att YA skulle ta i beaktande tidigare utbildningar, så man kunde få tillgodo, och det är även tack vare det som jag kunde utexamineras tidigare än resten av klassen. Dock fick jag kämpa ganska mycket för att just det skulle bli möjligt (och fick bråttom just på grund av att jag hade en fast tjänst som väntade mig), och då sa jag till åt skolan att de ska vara mer noga andra åt att vuxenstuderanden faktiskt får tillgodo tidigare arbetserfarenheter och utbildningar.

   Hoppas att allt kommer att gå bra för dig, och mitt i allt ses vi kanske i arbetets tecken om ett par år! Allt gott till dig! :)

Skriv en kommentar