bloggheader6

6 myter om graviditet

Skrivet av Caroline Eriksson 13.09.2019 | 3 Kommentarer

Det är en strålande dag, och jag skiner nästan ikapp med solen. Underbart med dagar som dessa, då man känner sig pigg, fin och glad. Utan att ha någon speciell orsak till det. Tänkte gå igenom några myter om graviditeter, mest för att slå hål på dem, och få dela med mig av mina egna erfarenheter.

Har du fått höra några myter om graviditeter?

 

”Man kan se på magen om bebisen är en pojke eller flicka.”

Enligt myten skulle en bred mage där kulan hänger lågt innebära flicka, medan en hög och toppig mage skulle vara en pojke. Det är dock en myt man inte ska lyssna eller se så mycket till.

Hur ens gravidmage ser ut beror på din kroppstyp, magmuskulatur och hur barnet ligger i magen.

 


”Du slutar må illa efter vecka 12.”

HAHAHAAA! Med vänliga hälsningar, mår illa dygnet runt än idag, och har inte mycket kvar av graviditeten.

Du kan må illa i början, du kan må illa under hela graviditeten eller inte alls må illa. Olika falla ödets lotter.

 


”Alla får ett gravidglow.”

”Åh, det bara lyser om dig!”, hör man att man ska få höra som gravid. ”Du var verkligen blek och såg krasslig ut”, var det jag fick höra när jag blev inrullad i rullstol på BB för att få dropp, efter att ha spytt i flera månader. Inget gravidglow den dagen inte.

Min hy har växlat mellan att vara fin och få utbrott under denna graviditet, och ser du ett glow på mig så är det högst troligt highlighter eller svett. Jag har dagar då jag känner mig som sju svåra år, och dagar då jag tindrar ikapp med stjärnhimlen. Mestadels känner jag mig ändå toppen, även om det kanske inte glittrar om mig.

 

Alla reagerar olika på de hormoner som härjar i kroppen, och den extra blodcirkulation som kroppen fått.

 

(dock upplever jag att andra gravida kvinnor är sååååå fräscha och snygga, och upplever någon mig som det så tackar jag och tar emot, men utseendet är inte det viktigaste för mig personligen just nu.)

 

gravid vecka33 tillsammans

Splitternya bilder på min mage från idag. Just idag känner jag mig pigg och fin.


”Du kan motverka bristningar.”

Jag har smort in magen varje dag innan jag ens hade en mage att tala om. Ändå har jag förvandlats till en tigermamma. Om du får eller inte får bristningar beror det mestadels på hormoner, genetik, hur snabbt magen växer och mycket mera.

Det skadar inte att smörja (det kan lindra om det kliar på magen), men det gör dig inte fri från bristningar. Även här så falla ödets lotter olika.

 


”Du ska inte äta kryddstark mat.”

Det finns de som vill skrämma upp andra med att varna för missfall, att barnet skulle ta skada eller förlossningen starta om du äter kryddstark mat (och mycket annat). Skulle myten vara sann så skulle statistiken se helt annorlunda ut i stora delar av världen.

Däremot kan du få halsbränna, om du annars lätt får det, men det är inget som påverkar bebis.

Är du orolig eller vill veta vad som är okej att äta under graviditeten, så rekommenderar jag dig att leta på Livsmedelsverkets hemsida. Håll dig borta från forum där folk vill skrämmas.

 


”Du måste undvika kaffe och te!”

Du måste inte undvika det alls. Drick det med gott samvete, dock med måtta (som med allt annat här i världen), om du klarar av och vill ha det. Själv fick jag sluta med kaffe så gott som med detsamma jag blev gravid, eftersom jag spydde med detsamma jag kände smaken eller doften av kaffe.

Även här rekommenderar jag Livsmedelsverket om du funderar på mat eller dryck under graviditet.

 

 

Sen ska vi inte börja med myter och åsikter om hur en förlossning ska vara. Jag ser mest fram emot att uppleva den, utan förutfattade meningar eller rädslor. En graviditet och förlossning är lika individuellt som individerna själva.

 

Källor: 1177, Livsmedelsverket, Cordbloodbank.

Kommentarer

 • Elli 14/09/2019 10:25am (3 år sen)

  Gravidglow och tjockt, fint hår var något jag verkligen ville tro på, men istället har jag fått fnastorr hy med röda fläckar och hår som bara går av och ser risigt ut. 😅
  En riktigt märklig sak som jag läst var en som fått kommentarer om att hon inte ska dricka kolsyrade drycker, för då kan babyn bli döv?? 😂

  Hoppas du får känna dig pigg, fin och glad resten av graviditeten nu också!

  • Caroline Eriksson 14/09/2019 2:40pm (3 år sen)

   Ojneej! Som sagt, ödets lott falla olika. 😅
   Jadu, man kan nog få höra och läsa ett och annat. Tänk så hemskt att gå runt i 9 månader och vara rädd för allt. 😂
   Tack! Jag hoppas slutspurten går undan med gott humör och hälsa. Detsamma 🌻

 • Karin 16/09/2019 6:51pm (3 år sen)

  Det där med bristningar är verkligen olika. T.o.m. på samma kropp. Med första barnet fick jag inte en enda, men nu med tvåan har de dykt upp. Trots att man ju skulle tycka att huden redan blivit uttöjd, men så är det tydligen hormoner som ger bristningar och inte huden i sig. Men skönt att smörja magen i alla fall. :)

  • Caroline Eriksson 16/09/2019 8:16pm (3 år sen)

   Åh vilken skillnad, från att inte ha haft bristningar med första, med att få med andra. Skönt ändå att inte bristningar är något som stör, inte mig i alla fall. Och ja, det är skönt att smörja magen. Jag fick läsa mycket om att magen kunde klia under graviditeten, just på grund av att den växer, men har inte upplevt det. Kanske på grund av att jag smort den varje dag? :)

 • Karin 17/09/2019 7:47pm (3 år sen)

  Nej inget kli här heller. Har varit flitig med smörjet. :) Tycker inte heller att bristningarna stör, det är liksom inte hela världen då jag tänker på orsaken till dem.

Skriv en kommentar