bloggheader6

6 saker att tänka på innan du skaffar höns.

Skrivet av Caroline Eriksson 16.06.2018 | 2 Kommentarer

Åh, kan knappt gå normalt idag. Blev så ivrig att bygga hönshus igår att jag tackade för mig klockan nio på kvällen, och idag känns det i varje muskel. Men det är värt det. Det är roligt att bygga hus (hur långt jag kommit kan du läsa längre ner), och idag fortsätter jag, med mål att ha alla väggar klara.

Eftersom min vardag och semester kretsar kring höns nu, så kommer jag att göra en checklista här med sånt man kan tänka på innan man skaffar höns. Ge gärna dina egna tips också! :)

 

Checklista inför att skaffa höns:

 

1. Anmäl dig som hönsägare.

Vare sig du bara ska ha sommarhöns eller som mig, planerar att ha året runt höns, så ska du registrera dig som djurhållare innan du skaffar höns, får, getter, bin, kor, svin och dylikt. Det här ska du göra innan du skaffar djuren.

Här kan du hitta blanketter till alla djur, vare sig du tänker skaffa dig en kamel eller höna. https://www.evira.fi/sv/om-evira/blanketter-och-anvisningar/djur/markning-och-registrering/

 

aggen
Så här färggranna ägg får min kompis av sina hönor.

 

2. Hönshus.

Ni kan inte tro vilken träningsvärk jag har idag, och det är bara resultatet efter att jag haft en mycket produktiv dag igår.

Vi hade vår grävmaskinsförare här igår, och han blev riktigt förvånad hur långt jag lyckats bygga hönshuset själv igår. På förmiddagen hade jag ju bara nämnt åt honom att jag skulle bygga hönshus, och innan dagen var slut hade jag en stadig grund, tjockt isolerat golv, hönshusets golvskiva på plats och en vägg klar.

Inte undra på att jag knappt kan gå normalt idag.
I alla fall. Hönshuset får så pass hög höjd att jag kan stå rakt i huset. Det kommer att vara bra isolerat och dragfritt.

 

Tänk även på säkerheten så inga rovdjur kan ta sig in i varken hönsgården eller hönshuset. Man kan aldrig vara säker, men man kan ju göra sitt bästa att förhindra det.

 

3. Hönsras.

Det finns massor av olika hönsraser att välja mellan, och även om höns är alla egna individer, så har de olika egenskaper som gör dem till den de är. Som mina Mille Fleur, som kommer att vara små, lurviga (vad kallar man såna med massor av fjädrar?), sociala och lätta att få tama. Dessutom ska de vara ganska lugna av sig, vilket passar mig perfekt (bara för att jag skrev det där kommer det väl kläckas en massa vildingar).

Vissa hönsraser har avlats fram till att värpa massor, men inte ruva, medan andra skulle kunna ruva allt vad de kan.

 

hons
Min kompis hönor är vackra.

 

4. Värme till hönshuset.

Även om höns är en tålig art, så kan det vara bra att tänka ut ett alternativ åt dem till värme, speciellt de kallaste dagarna. Mina kommer ju att behöva en värmelampa den första tiden, eftersom de är bara små kycklingar, så jag funderar ut en ekonomiskt och bra alternativ att få värme till huset.

Skriver mer om hur jag har tänkt och varför, när jag bestämt mig.

 

5. Inredning. Snickra själv eller tänka ut andra alternativ?

Höns behöver reden att lägga ägg i och ruva i, och jag hade först tänkt att jag skulle snickra ihop något av trä. Nu har jag ångrat mig, eftersom jag läst tusentals bloggar, som alla tipsar om att hitta plastlådor som man kan göra till reden.

Då är de betydligt lättare att städa ur, även om man kanske vill plastbanta.

När det kommer till sittpinnar så kommer jag att klä på mig mina rosa gummistövlar och hitta vackra pinnar i skogen, som jag tar bort den värsta barken av.

 

När jag inreder huset kommer jag att skriva mer om hur jag inreder och varför. Har tänkt ut många alternativ som är roligt både för mig och hönsen.

 

resizedimage800533 IMG 3714
Drömmen är att alla mina framtida höns ska vara trygga med att äta ur min hand.

 

6. Mat och vatten.

Såklart är detta med mat och vatten viktigt. Det finns färdigt kycklingfoder att köpa, men går lika bra att mortla / mixa allfoder så det blir lättare för dem att picka i sig. Höns är så gott som allätare, så att hitta mat är inte svårt. Så länge det är näringsrik mat. Hönsen brukar nog veta själv vad de behöver.

Ha en mat- och vattenstation tillgänglig till hönsen, och se så maten funkar för dem, så är det inga problem.

 

 

Och det här var bara sex av många tips man kan tänka på innan man skaffar höns. Man gör det så komplicerat man själv vill det.

Har läst så gott som alla internetsidor som det går att läsa om höns och hönshus, men ge gärna dina egna tips i kommentarsfältet.

 

Kommentarer

 • Sandra Neuman 17/06/2018 11:26pm (5 år sen)

  Om kycklingarna är riktigt små kan man ge mosat kokt ägg åt dem att äta, eller havregrynsgröt ^^ Jag tror inte att man ska ge helfoder för att det innehåller något (nu minns jag inte vad) som de små inte ska få för mycket av. *insert funderar-emoijin* :P

  • Caroline Eriksson 18/06/2018 10:01am (5 år sen)

   Jag hade tänkt ge dem lite scrambled egg i början, förutom allt kycklingfoder då, och när de är några veckor gamla ska de få smaka på gröt. :)
   Tror inte att kycklingar tar skada av att få vanligt hönsfoder, om man smular det, men att nog kycklingfoder innehåller mer av det de behöver. :)

 • Sanna 19/06/2018 4:56pm (5 år sen)

  Värpfodret alltså för värpande höns skall inte ges till små kyklingar. Det innehåller för mycket kalk som kan störa kycklingens tillväxt.
  Värpfoder överlag är onödigt..
  Mina höns lever på blandsäd med tilläggsvitaminer istället.
  He e bara en massa tilläggsämnen i värpfoderet. Hellre då att man ger halvkoncentrat till vuxna höns och kompliterar med säd och vitaminer. Mina åt bara värpfoder när dom värpte som mest om ens då. Ger du värpfoder vintertid dricker dom otrooligt mycket.. Och så triggar ju det hönsen att värpa fast dom vanligen vilar vintertid. He e ju bara en massa mjöl och onödigt i. Om man tänker förr levde hönsen på matrester, säd och fisk. Kalk som tillägg behöver dom oxp sen när värpningen kommer igång. Ut å fiska en massa skräpfisk. Koka dom med inälvor och allt. Låt svalna och ge derekt till hönsen och dom kommer att älska dej ? kan säga he lämnar int nånting kvar av den fisken. Ben och allt åker ? och så får dem ju sin ranson av kalk. Ska si om ja hittar vad vitaminsäcken heter så ska ja skicka bild på den. De blandas bara per kg mat. Kycklingfoder skall ges till dem är 12 veckor. Sen finns det ett mellanfoder före värpfodret för tillväxt men det har ja helt slopat och kört på säd. Havre är bäst, vete påstås förorsaka fjäderplockning, vilket ja aldrig stött på å sen korn. Råg är inte det bösta alternativet. Inför vintern har ja gett bägränsad mängd skalade solrosfrön för att de ska bygga på ett fettlager så dem klara vintern bättre. Har nångång köpt nån blandning av smågågelfrön och gett dem. Annars kan man bra ge dem lite alltmöjligt. Ärtor och majs på burk använde ja som godis när ja ville skämma bort dem lite extra ?

  • Caroline Eriksson 19/06/2018 10:49pm (5 år sen)

   Varifrån kan jag beställa billigt men bra kycklingfoder? Har googlat varje kväll efter tillräckligt stora säckar som räcker i 12 veckor åt 5 kycklingar, men hittar bara hönsfoder och beställningsvara på kycklingfoder till 1000+ kycklingar :D :D
   Jag tänkte nog ge dem mycket nyttig och god mat, så de tycker om mig för evigt. <3

   • Sanna 20/06/2018 2:23pm (5 år sen)

    Ja va alltid in till agrimarket som int heter det mera efter kycklingfoder. Finns endast i 25 kg säckar så det klarar du ju no dej på. Kan ju hända att ostrocenter i korsnäs också har.

    • Caroline Eriksson 20/06/2018 2:25pm (5 år sen)

     Tack! Ska kolla upp. :)

Skriv en kommentar