bloggheader6

8 saker du kan göra med familjen under höstlovet

Skrivet av Caroline Eriksson 12.10.2020 | 2 Kommentarer

***
Inlägget är ett kommersiellt
samarbete med Vasa Stad
*** Det har varit minst sagt ett annorlunda år. Det är ett som är säkert. Pandemin har påverkat oss alla på ett eller annat sätt, och vi har fått hitta nya sätt att leva på. Och om jag får säga det själv så tycker jag att vi alla har gjort det bra.

 

Det här är året då mycket kanske inte gick enligt plan, men istället har människor bara bevisat hur otroligt fina och uppfinningsrika de är. Som visar omtanke till varandra. Som erbjuder en hjälpande hand till nära, kära och människor som man kanske inte känner. Som inte bara sätter andra i första plats, utan även ser till sitt eget mående. Kanske tar det här som en chans att för en gångs skull fånga sina drömmar. Förverkliga sig själv.

Är ute i naturen, uppskattar mer det man har och framför allt övar upp sin tacksamhet.

Helt enkelt tagit sig tiden att våra relationer med andra, och sig själv.

 


Och vi har tagit oss igenom en vår och sommar, och nu är vi här med hösten och höstlovet.

 

10.10.2020 13

 

När vi detta år har fått mera tid för familjen, speciellt de som studerat och arbetat på distans, och är nära varandra så gott som dygnet runt, vill man gärna ha en paus från vardagen. Komma iväg. Drömma lite. Ba helt enkelt leva som vanligt.

Men hur lätt är det att göra det med alla restriktioner och rekommendationer? Hur kan man ge sitt barn ett speciellt och minnesvärt höstlov, när man ändå ska bara hållas i hemmatrakterna?

 


Jo, här kommer jag med några samlade tips som ger dig och din familj ett fint höstlov. Passar för stora och små.

 

Alla bilder är fotograferade i helgen, då vi var ut till Kajane för att grilla. Det var en helt underbar dag, och Nova njöt som fick springa runt och upptäcka. På grund av årstiden så rekommenderar jag vattentäta skor om du är intresserad att fara dit och vandra. 

 

 

8 SAKER DU GÖRA MED FAMILJEN UNDER HÖSTLOVET 

 

10.10.2020 1 


LÄSA OCH LYSSNA TILL BÖCKER

Ända sedan mitt barn var nyfödd har jag läst för henne. Inte för att en nyfödd kräver en godnattsaga, men det blev lite lättare för mig att kunna hålla igång en diskussion med någon som inte svarade tillbaka, och jag tänker att det är bara hemåt att tidigt få lära sig läsglädje och att få hjälpmedel att kunna sätta ord på sina känslor.

Idag kommer hon till mig dagligen, med en bok i sin hand, och kryper ner i min famn. Och då njuter jag, när vi tar oss tiden att läsa tillsammans.

 


Känner du att du vill läsa mer, men inte har tid att läsa en fysisk bok? Idag finns det massor av appar som erbjuder dig titlar på många olika språk. Storytel, Nextory och BookBeat är endast några av dem.

Biblioteken har även en egen app, Biblio, där du kan gratis ladda ner e-böcker och ljudböcker att läsa och lyssna till.

 

 10.10.2020 10

 

BESÖK NYA LEKPARKER

Om det lätt blir så att man besöker en och samma lekpark, kanske av gammal vana eller för att det helt enkelt är närmast ens hem, så kan det vara uppskattat att besöka nya lekparker.

 

 

CYKLA, PROMENERA OCH UPPTÄCK NÄROMRÅDET

Och på samma sätt som man kan upptäcka nya lekparker, varför inte ta och upptäcka närområdet där du bor? Går ut på en promenad i den friska höstluften. Hoppa upp på cykeln och känn vinden i ditt hår.

Jag personligen märker av hur mycket våra dagliga promenader gör för humöret. Med ens blir jag gladare. Är tacksam att jag har fått in en så god vana att gå minst en promenad per dag.

 

 10.10.2020 810.10.2020 16

 

GRILLA OCH PICKNICKA I NATUREN

Om det är något jag själv minns från min barndom, så är det alla gånger mamma tog med mig på picknick. Aldrig smakar maten så god som när man äter den utomhus, och det är något speciellt och mysigt med att få packa matsäck och bre ut en filt på marken för att sen sätta sig ner och äta tillsammans.

 

Här finns allmänna brasplatser, om du är som jag och gillar att grilla.

Obs! Lika självklart som det är att hålla avstånd och tvätta händerna: städa upp efter er i naturen!

 

 

10.10.2020 17

 

 

GÅ VANDRINGSLED

Det var inte förrän jag fick barn själv som jag upptäckte hur kul det kan vara med vandringsled. Vi kan säga som så att jag inte varit någon hurtigpelle någongång, och är det inte än. Men när man får barn så är det något som händer med en. Man börjar se världen med nya ögon, och man vill upptäcka världen på nytt, tillsammans med sitt barn. Och vad är nu bättre än att ta med sin familj på en dagsutflykt?

Runt om i Vasa finns det massor av fina vandringsleder och motionsstigar. Vissa som till och med går att ha med barnvagnen på! Här har jag samlat ett par fina stigar. Här (länk) kan du hitta fler vandringsleder att upptäcka.

 


Edvinsstigen, 1,3 km, Aleksis Kivivägen 59, Vasa.

Molnträskets naturstig, de olika stigarna har olika längder på sina rutter, Kapellbacksvägen 215, Vasa.

Iskmo – Jungsund vandringsled, du kan välja sträckor från 1,8 km upp till 12 km, Jungsundvägen 641, Korsholm.

Öjbergets naturstig, 2,5 km, Öjbergsvägen, Vasa.

Kunileden, Norra slingan (6,4 km), Södra slingan (7,9 km), Hela leden är 12,5 km. Kunivägen 100.

Björköby-Panike vandringsled, 12 km, vandringen startar i Svedjehamn (Björköby).

Risöleden, 4,9 km, Skyttevägen, Vasa.

Öjens naturstig, 4,5 km, Myrgrundintie 163, Vaasa.

 

 

10.10.2020 2

 

 

PLOCKA LÖV OCH PYSSLA KONSTVERK

Fortfarande är nog mitt barn lite för liten för att ha tålamod med att pyssla, men det betyder inte att jag ändå försöker och skapar minnen att kunna ta fram under årens lopp. Till exempel kan ni gå ut nu när höstens vackra och färggranna löv börjat falla mot marken, plocka ihop några fina löv och göra konstverk av dem.

Kanske bjuda in till vernissage, skåla i muminlimsa och beundra era vackra konstverk?

 

 

BAKA EN GOD KAKA

Gör middag tillsammans från grunden. Baka tillsammans. Och bästa av allt: njut av go fika! Kanske till picknicken?

 

 

SPELA SÄLLSKAPSSPEL TILLSAMMANS

När dagarna blir kortare, och kvällarna mörkare, så är det mysigt att få koppla av tillsammans. För att minska på skärmtiden, som annars lätt tar över, kan man investera i ett sällskapsspel och spela tillsammans. Dricka varmt te, äta en kakbit ni bakat tillsammans och ha en stund tillsammans när ni fokuserar på varandra och spelet.

Det, om något, är kvalitetstid.

 

 10.10.2020 19

 

Jag tror inte att det sist och slutligen är VAD man gör som har betydelse för att få ett minnesvärt höstlov. Det behöver i alla fall inte vara dyra eller lyxiga tillställningar, för det lyxigaste och dyrbaraste man kan få är tiden tillsammans. Hur klyschigt det än må låta.


Barnet kommer att vara lycklig att få bli sedd och att ni tar er tid för varandra, och det är känslan av hur mysigt och roligt man har haft det tillsammans som man kommer att minnas längst.

  

10.10.2020 12

 

Så även om det har minst sagt varit ett annorlunda år, och det blir ett höstlov som man inte kanske tänkt sig, så finns det mycket man ändå kan göra tillsammans för att ha ett säkert och minnesvärt höstlov.

Allt vad vi gör hjälper samtidigt andra, och tillsammans och med gemensamma insatser kommer vi att klara av denna situation.

 


Ta hand om varandra, och ha en underbar start på veckan.

 

 Vad är dina planer för höstlovet?

 

Kommentarer

 • Rebecca 12/10/2020 10:32am (22 månader sen)

  Så fina tips!

 • Anna 14/10/2020 9:13pm (22 månader sen)

  Vilka av vandringslederna tyckte du va barnvagnsvänliga? Tack för tips!

  • Caroline Eriksson 14/10/2020 9:32pm (22 månader sen)

   Har inte ännu hunnit vara till dessa, utan har gått Bergö vandringsled och den kan vara kul då det är träfigurer längs med ledet. Kajane var vackert, åker gärna dit igen och grillar, och i våras gick vi majors vandringsled. Gick den rutten med bebis i bärsjal, och det gick bra. 😊

Skriv en kommentar