bloggheader6

8 tips att bygga hus - billigt!

Skrivet av Caroline Eriksson 25.03.2019 | 3 Kommentarer

Kategorier:

Det är temavecka på Sevendays, och det är ett ämne som jag gärna skriver om och har skrivit om mycket. Ekonomi! Oberoende vad du har för relation till pengar, så är det något som berör oss alla på ett sätt eller annat.

 
Har du frågor om ekonomi, eller undrar hur jag gör med mina pengar? Skriv en kommentar, så svarar jag mer än gärna på den. Jag varken har överflöd av pengar, eller arbetar dygnet runt. Men min ekonomi räcker till för det liv jag lever, och känner att jag har det bra ställt (Obs! Shoppar inte i överflöd, har inte rest på över tio år eller bryr mig om märken, vilket kan vara en bidragande faktor till att jag inte har ångest över pengar.).


Men, "trots allt" så har jag byggt ett hus tillsammans med världens härligaste person, och har råd att bo i det. Så för att kickstarta ekonomiveckan, och förhoppningsvis blogga mer än ett inlägg per vecka, så ger jag nu mina bästa tips att hålla budgeten när du bygger hus.

 


8 tips att bygga hus – billigt!

 


Ha möte med olika banker för att se över möjligheterna med banklån.

När det kommer till att skuldsätta sig för en stor del av livet, så gäller det att inte bli sentimental och välja en bank som din familj eller granne har. Du bokar istället in möten med olika banker, och ser vad de har för erbjudanden, räntor, krav för att kunna ge dig det bästa lånet.

 


Anställ, om du måste anställa någon hjälp, på offert.

Att anställa någon som endast kan ge en summa mellan tummen och pekfingret är lika med att spränga sin budget med detsamma. Vi hade aldrig kunnat hålla vår budget med husbygget, om vi inte anställt de som vi anställde med vvs och el, på offert.

 

01112016 2

Första gången vår grävmaskinsförare började gräva vid tomten. Minns ännu hur pirrigt det kändes att se det som skulle bli vår tolv meters breda infart till tomten ta form.


Pruta, pruta, pruta.

Förr i tiden kunde jag bli obekväm om någon i min närhet började pruta, och att jag själv skulle bli en höjdare på att pruta var så långt borta som man bara kunde komma i min värld. Jag som ville att alla skulle komma överens trodde liksom att man skulle vara till besvär om man började pruta.

Sen började vi bygga hus.

 
Jag har prutat på allt. Och då menar jag precis allt. Den där oron att vara till besvär eller upplevas som jobbig har fått komma på andra plats, när jag prutat. Det går att pruta och vara vänlig och komma överens om ett pris som båda parterna är nöjda med.

 


När du ansöker om lån, räkna in oväntade utgifter.

När man bygger hus så är inte allt en dans på rosor, och det kan uppstå oväntade utgifter. När du ansöker om lån hos banken, plussa på lite extra i er budget, för att kunna ha att falla tillbaka på om något oväntat skulle ske i ert bygge.

 

17.4.2017

Vad man såg ung och fräsch ut i början av bygget.
Ps. Allt polyuretan man har användning av är en oväntad utgift. 

 

Bli inte heller rädd över priset. Tänk på kvalité och se till att du får bra material till huset.

När man bygger hus så får man en helt ny syn på pengar, och i vissa fall kan man ses som halvt tokig när man talar om pengar. Men har man köpt något för 100 000, så kanske 400 ses som en liten summa. Hur som helst. Även hur mycket jag tycker om att pruta, så är det vissa saker jag inte prutar på: kvalitén. Bygger du ett hus eller renoverar, så vill du att det ska hålla. Du behöver inte endast se till märken, eftersom du oftast bara betalar för ett namn då, men att grundmaterialet är av gott kvalité och att det är hållbart för miljön, dig och ekonomin.

 

Bonustips:

Taloon.com är annars en bra sida att se över saker till huset, eftersom det oftast är bra saker till bra priser.

Huutokaupat.com är även en sida vi ropat in vissa saker till huset, till ett bra pris.

 

2.8.2017 3

Tänk att det en gång i tiden sett ut så här vid vårt hem.

 

Skuldsätt dig inte i onödan.

Med det menar jag att även om man har ett lån att betala av, så ska du inte ta så stort lån att du inte klarar av att leva på samma gång. Ett hus är viktigt, men det behöver inte kosta långt över 200 000 eller 300 000 för att få sitt drömhus. Vårt hus blev att kosta 200 000 euro. Med det är tomten, ansökningar, anslutningar, hus, entreprenörer, möbler och dylikt inräknat.

 

3.4.2017

3.4.2017. En av de bättre dagarna jag upplevt.

 

Köp vissa maskiner istället för att hyra.

Vi köpte vår avfuktare istället för att hyra den från en byggfirma. På det viset sparade vi in ett par tusen. Dessutom fick vi pengar tillbaka för avfuktaren, när vi sålde den när huset var färdigtbyggt.

 

 

Sist men inte minst.

Kom ihåg att när det kommer till slutgiltiga summan så är allt så beroende på var man är och var man vill bygga hus. Att bygga hus i Petalax är t.ex mycket billigare än om man skulle bygga ett hus i Vasa.

 

 9.8.2017 3
Jag och kärleken i mitt liv. Är så tacksam över att han och jag gjorde detta tillsammans, och så otroligt bra. Vi är ett så bra team.

 

Har du frågor om att bygga hus? 

Frågor om ekonomi? 

Eller ba har frågor till mig.

Skriv en kommentar. Jag svarar på allt.

 

Kommentarer

 • Mia 25/03/2019 2:59pm (4 år sen)

  Har hållit utkik efter nya blogginlägg från dej, så jag blev extra glad denna måndag! :) såå imponerad av att ni byggt ett hus (+ övriga byggkostnader å t.o.m. möbler) för sammanlagt 200 000! Grymt jobbat å såå fint hem ni fått! Jag undrar lite över gården, hur kan man tänka där å hur börjar man helt enkelt? ska man t.ex. fylla upp med nån speciell jord kring huset inför gräsmatte/trädgårdsplanteringar..Tips och tankar överlag angående trädgård/gård/uppfart/terass, allt utomhus helt enkelt! :) Önskar dej en fin vecka!

  • Caroline Eriksson 25/03/2019 3:07pm (4 år sen)

   Åh tack så hjärtligt mycket fina du för kommentaren! Jag blev så glad av den, att det ska bli snäppet roligare att blogga igen nu. :)
   Jag tar upp din fråga i morgonbittis blogginlägg. Synd bara att det är så mycket snö utomhus, annars skulle jag fotografera gården, men kanske hittar några bilder i arkivet som passar till blogginlägget. Ha en underbar vecka du också! :)

 • Lissi 26/03/2019 11:04pm (4 år sen)

  Vilket fint hus ni har!! Nu i efterhand, finns det något ni skulle ha gjort annorlunda? Vilka tankar har ni om trädgården? Och garagebygge?

  • Caroline Eriksson 27/03/2019 6:46am (4 år sen)

   Tack så hjärtligt mycket för kommentaren, och de fina frågorna! Ska absolut svara på dem. :) Ha en vacker dag!

 • Essi 29/04/2019 8:36pm (4 år sen)

  Hejsan. Gillar ert hus och funderar själv på husbygge och modell Vide som är lite mindre än ert hus.
  Hur mycket kostade grund och dränering på ert hus?
  Och byggde ni egen avloppsbrunn? Hur mycket kostade det?

  • Caroline Eriksson 29/04/2019 9:56pm (4 år sen)

   Hej :) Grund och dränering kan jag inte svara på, eftersom allt hörde till offerten vi hade med vår grävmaskinsförare. Reningsverket blev vi tvugna att skaffa, eftersom det inte finns lokalt avlopp där vi bor, och ett reningsverk kostar va 7000 €. :)

Skriv en kommentar