bloggheader copy

9 bilder från 2009

Skrivet av Caroline Eriksson 18.07.2018 | 1 Kommentarer

Vet inte vad som fick mig att börja gräva fram gamla skivor med inbrända bilder på sig, men igår fick jag uppleva en härlig nostalgitripp när jag tittade igenom gamla skivor från gamla tider. 

Det är ju inte första gången jag delar med mig av mitt tidigare liv åt er, men det här är osedda bilder, som inte ens finns på facebbok. Ni får lov att ursäkta kvaliteten på bilderna, för på 2009 var det fullt accepterat med små och pixliga bilder. Sociala medier var ännu inte allt här i världen.

 

Bild008

Jag och mammuten.

 

2009 var året då en mammut gjorde turné, och hittade till Vasa torg. "Folk kretsar runt den och fotograferar. Dagisgrupper kommer och går, alla vill klappa och beundra den." skrev ÖP då, och självklart skulle jag ha en selfie med mammuten.

 

Bild072

Jag som en skrämmande björn.

 

Majoriteteten av min klass vid yrkesinsitutet läste kombinerad studentexamen, men inte jag. Visst kunde jag känna mig lite utanför de veckorna de var inne i stan och läste studenten, medan jag satt och kodade tv-spel med datanomer (skoja ba; kodar dataspel alla gånger framför att läsa student och datanomerna var jättetreviga). 

Att få se alla klä ut sig till ABI09 och åka iväg på kryssning var kanske det enda som hade lyckats locka mig till en kombi-examen, men jag fick lite smak av hur det var att vara student då jag fick prova klasskompisens utklädnad.

 

Ursäkta kvaliteten. 2009 var detta helt accepterat.

 

Det var en hysteriskt rolig dag.

 

faroarna

Jag på ett högt berg på Färöarna, 2008.

 

Den här bilden är inte från 2009, men "9 bilder från 2009" var en mycket bättre rubrik än "8 bilder från 2009 och en från 2008". Här står jag i alla fall på ett högst upp på ett berg vid Färöarna. Jag och min bästa vän hade turen att slippa iväg på tre veckors praktik dit, och fick testa på livet som fotograferar vid Sosialurin, som är öns näst största dagstidning.

 

Vinner jag en vacker dag på lotto så betalar jag först av bygglånet, köper en ny bil, ger mamma en massa pengar och tar sedan med mig Fredrik till Färöarna. Vackrare plats på jorden finns inte och jag längtar tillbaka så gott som varje år.

 

IMG 6157

Jag tog körkort.

 

Började ta mitt körkort 2008, men pengarna tog slut och jag fick förtjäna ihop lite till innan jag 11.02.2009 fick körkortet. Jag var så otroligt stolt, och är än idag chockad över hur jag lyckades klara körkortet i stan med de konstiga trafikreglerna. Andra skedet tog jag i Vasa, vilket var mycket behändigare då jag trots allt hade bott i stan sen 2006.

 

Bara nån dag efter att jag fick körkortet så åkte jag ner till Åland för att närvara på min kusins bröllop. En av dagarna så hade jag lånat pappas bil för att hälsa på fammo och faffa, och blev på hemvägen stannad av polisens razzia. Jag blåste noll, önskade dem en trevlig dag och när jag skulle iväg så startade inte bilen.

Jag såg i backspegeln hur poliserna tittade på mig, och när jag för tredje försöket inte lyckats få igång bilen hade jag en polis vid rutan som frågade om jag behövde hjälp.

 

"EEEH NÄÄÄ, jag har just fått körkortet!" svarade jag, och just då i denna sekund lyckades jag få i ettan och slirade iväg. Kommer aldrig att glömma min första razzia.

 

IMG 6429

Fantomen och Mohicana som stadsbor.

 

Jag har haft katterna i mitt liv sen 2007 (Fantomen) och 2008 (Mohicana), och slutar aldrig att förundras över hur annorlunda de såg ut som stadsbor. För det första så var de innekatter, så deras tassar hade fullt av långt hår mellan tårna. Dessutom så hade de inte lika fin päls. Den var mycket kortare och även om jag vet att det är Mohicana och Fantomen på bild, så ser det inte ut som dem idag. 

 

Mohicana har för övrigt alltid varit svår att fånga på bild.

 

IMG 8394

Jag simmade.

 

Jag har hela mitt liv älskat att simma och bada, så förstår inte varför jag på senare tid inte vågat ta mig ett dopp. Kanske är det för att jag är medveten om att vattenkvalitén inte är i toppskick här (vattenloppor och alger som härjar på), eller för att mormor skrämde upp mig att gäddan biter mig i tårna när jag var yngre. 

Varför det skulle ta över 10 år för mig att bli rädd för en gädda vet jag inte.

 

Mitt mål nu för sommaren är att leta upp en fin strand, med bra vattenkvalité och sen hoppa i. Jag måste simma. Nu.

 

IMG 9228

Jag kände mig fin.

 

Jag hade turen att bo i en tvårummare mitt i stan, med stor inglasad balkong, och det var här jag spenderade mycket av min tid i lägenheten. Här kände jag mig för övrigt mycket fin. Tycker det är kul att få se tillbaka till bilder där man tydligt kan minnas hur fin man kände sig, även om man inte kan känna igen sig själv idag och har valt andra skönhetsalternativ, för det är känslan jag känner i bilden.

 

Jag kände mig fin och till Caroline 2009 vill ja ba säg; you go girl! 

 

IMG 9609

Jag fyllde år. Det här är vad jag fick.

 

Har ingen aning om vad boken handlade om eftersom jag läste den med ögonskyddet på, men det här är i alla fall en nybliven nittonåring du ser på bild. Att fylla nitton år var för övrigt den sämsta födelsedagen jag kan tänka mig.

Jag var ensam. Vaknade upp med sjuk mage. Toaletten fick stopp och svämmade över och jag grät efter att ha varit vaken endast tio minuter. Vilken tur att livet ba blev lättare efter den dagen.

 

skolavslutning 29.5.09 4

Jag tog examen inom audiovisuell kommunikation.

 

Som avslut blir det en bild från då jag efter mycket om och men tog examen vid Vasa yrkesinstitut. Nybakad medieassistent, inom audiovisuell kommunikation, och så otroligt stolt, nöjd och slut i en 15 euros klänning från H&M.

Eftersom jag tog examen fyra månader tidigare än resten av min klass till närvårdare, så var jag inte med om samma dimenssionsceremoni, så jag är glad att jag åtminstone fick uppleva det 2009. Det här var en bra dag.

 

Kommentarer

  • Sandra Neuman 18/07/2018 3:45pm (21 månader sen)

    Du får kom ti vexal å sima ^^

    • Caroline Eriksson 18/07/2018 3:49pm (21 månader sen)

      KOMBER MESAMA. Svejttas ihääl jär :D

Skriv en kommentar