blogghedaear

Äggen som du inte får köpa i butiken

Skrivet av Caroline Eriksson 08.01.2019 | 0 Kommentarer

Jag har inte ätit ägg från fabrikshönor sen 21 november, då jag kokade tre ägg från mina egna hönor. Nu vill jag inte ha andra ägg än ägg från mina egna hönor.

Gulan är så mycket mer orange och stark i sin färg. Äggen smakar godare. Och jag kan med hundra procent säkerhet veta att hönsen som värpt äggen har det bra. Som får springa fritt, äta god mat och mysa varje dag.

 

Igår gjorde jag en variant på denna supergoda, glutenfria och lågkolhydratiga paj och använde samtidigt de ägg hönsen gett mig de senaste dagarna. Passade på att fotografera de ägg som du kanske inte får se eller köpa från butiken.

 egg 1

egg 4

Ingen navelsträng, utan en äggsnodd!


Innan jag hade googlat fram svaret på denna fråga för flera år sen, så trodde jag allvarligt att den där vita strängen från ägget var något som kunde vara jämförbart med en navelsträng. Den där vita strängen är egentligen en äggsnodd, och i varje ägg finns det två av dem. De finns till för att hålla gulan på plats i ägget, är ätbart och inget farligt.

Äggsnodden skvallrar dessutom om hur färskt ägget är. Ju större äggsnodd, desto färskare ägg.

 

Ägg tåls att stå länge (och nu menar jag LÄNGE, typ månader!), så du behöver egentligen inte oroa dig för att se efter strängen eller tro att ägget är för färskt eller gammalt. Du har redan hunnit äta upp ägget tills det finns risk att det blir gammalt.

 

egg 3

Ett befruktat hönsägg.


Hönor behöver ingen tupp för att värpa ägg. Det betyder alltså att du kan ha hönor utan tupp, och få ägg ändå. De är bara obefruktade. När du har en tupp med i gänget så kommer äggen att högst troligen vara befruktade, så länge tuppen gör sitt jobb.

Befruktade ägg är precis lika ätbara som obefruktade. Ett befruktat ägg är inte kycklingar, utan är en liten cell fast på äggulan, som kan ha en chans att bli en kyckling under de rätta omständigheterna (efter 21 dagar).

 
Nu verkade det som att alla mina hönsägg var befruktade, vilket betyder att Isla tar hand om alla sina brudar. Alla ägg har vanligtvis en vit prick på sig, även butiksägg, så du behöver inte vara orolig för att alla ägg du äter är befruktade.

Det är när ägget ser ut som denna, som ett öga och stor och rund ring runt den vita pricken, som du vet att ägget är befruktat.

 

De flesta fabrikshönor som lägger ägg till butiken bor i "inredda burar", och träffar inga tuppar, så äggen är inte befruktade i butiken.

 

egg 5

Ägg med en blodprick i sig sorteras bort.


När du köper ägg från butiken så kommer de äggen du köper att vara tvättade (även om hönsäggen är rena när de värps) och genomlysta. Äggen blir lysta för att man ska kunna sortera bort de som inte har tillräckligt hårt skal, eller som har en liten blodprick i sig.


Den där blodpricken är ingenting farligt alls, och ägget är fortfarande gott och ätbart. Det är bara att det inte är lika säljbart i matbutikerna, och därför sorteras de bort för att användas i mat och andra produkter.

Varför man kan finna en blodprick i ett ägg beror ba på bristningar i slemhinnan där äggvitan bildas i äggledaren. Sen jag började få egna hönsägg har jag sett en blodprick i två ägg. Ett kokt, och så denna på bild.

 

 

Det var dagens skolning av "ägg du inte får köpa i butiken", men som jag får äta varje dag. Goda ägg.

Det verkar som (ta i trä) att mina hönor nu gett upp om tanken på kycklingar. Tack och lov, eftersom det skulle vara alldeles för tidigt och fel tidpunkt på året för kycklingar. Nu får jag istället njuta av att umgås med hönsen och plocka på mig goda och fina ägg varje dag.

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar