bloggheader6

Akta dig för demoner!

Skrivet av Caroline Eriksson 05.10.2016 | 1 Kommentarer

Trodde de bara fanns att finna bland insändarna i valfri österbottnisk tidning. Meningarna som varnar för att gå någon annan väg, än den Jesus gick på. Men så kom jag på att bakom insändarna så är det människor. Lika som att jag är en människa bakom denna blogg.

 

Fick höra att på en tillställning för både barn och vuxna hade den mest inflytelserika personen på plats, ledaren, varnat för yoga och meditation. Man kan börja se smågubbar, demoner och komma ett steg närmre djävulen.

 

Jag kan fnissa åt insändare, eftersom ett litet barn knappast läser dem. Men att yttra sig så bland barn är ju otroligt.

Barn som har de längsta öronen och tycker det är intressant med historier om Jesus. Barn vet att himlen är bra, helvetet är dåligt. Vem som bor ovanför molnen och vem som bor under marken vi går på. 

 

För två år sen publicerades en insändare i Vasabladet som varnade för yoga och mindfulness, la in lite pekfinger om föräldraansvar och att barn inte ska utsättas för såna ritualer. ”Som vuxna förväntas ju av oss att vi sökt upplysning och vet att akta oss för det onda och demoniska”.

För två år sen gav jag ett snällt svar på tal i bloggen. Idag vill jag bara säga: Herregud.

 

1.   Mindfulness är medveten närvaro. Något man hållit på med i över 2500 år. Ett förhållningssätt där man lever i större medvetenhet med sig själv och det som finns omkring oss.
2.   Meditation är så mycket mer än att man sitter ensam och säger ”AAAUUUM”. Meditation kan du göra när du diskar, kör bil, kramar katten eller ditt barn. Eller när du är helt ensam. Och säger ”Auumm”.
3.   Genom att observera dig själv, andra och omgivningen nyfiket och utan att döma eller värdera så blir man mer medveten som sina inre föreställningar, samt lär sig hur man reagerar i olika situationer.
4.   Jag har ännu inte sett demoner efter ett yogapass. Tvärtom. Istället är jag mer klar och lugn i huvudet, känner kärlek till mig själv och andra. Och sover som en stock.

 

Men man lär sig av allt. Nu har jag lärt mig att hitta på roligare saker med mitt framtida barn, än att fara på tillställningar som blandar ihop kärlek med helvete. Att alla inte tycker samma, men att jag kan göra valet att göra det som känns rätt för mig.

 

 

Jag tror att fler människor skulle må lite bättre om de kom mer i kontakt med sig själva. Att lyssna till sitt hjärta och vad man behöver, istället för det man måste och det vi tror förväntas av oss.

Det behöver inte innebära att du står på huvudet, som jag. Men att du vågar ta steget att lyssna till dig själv.

Det är inte skrämmande att möta sig själv. När man väl gjort det och hittat sin inre styrka, då finns det inte mycket att vara rädd för.

 

Rädsla tar oss ingenstans.

 

kundalinicarro

Återpublicerar bilden som jag tagit av mig, när jag gör kundaliniyoga. Det är bara kärlek i denna bild. Jag känner kärlek när jag vågar utvecklas. Och jag känner kärlek när jag står under norrskenet. 

Kommentarer

 • rebecka 05/10/2016 1:08pm (6 år sen)

  Problemet som jag ser det är det att som du säger, mindfulness och meditation har använts i flera tusen år. Var? Jo, i buddhismen och andra österländska religioner. Det är ju inte nu direkt kopplat till det mera, men det är det som är ursprunget och hur man än försöker springa ifrån det så påverkar det. Om man skulle införa kristen bön eller något annat som har rötter i kristendomen, hur skulle folk reagera då? Finland som ändå i grunden är ett kristet land har lättare att acceptera inslag från andra religioner och direkt man föreslår något kristet stämplas man som religiös och får utstå diverse påhopp. Om man talar om acceptans måste den få gå båda vägarna :)

  • Ellen 05/10/2016 6:49pm (6 år sen)

   Precis så!

  • Dojle74 07/10/2016 12:21pm (6 år sen)

   Sista yoga-passet jag var på fick jag ett migrän-anfall redan i början. Rätt intressant att meditera(som man ofta gör i slutet av sessionen) med alla regnbågens färger dansande innanför ögonlocken. Kanske fick jag demonkontakt ;-P. Men skämt åsido Buddhismen är i grunden ingen religion utan en filosofi och där den har spridits har den oftast blandats med de lokala religionerna. Och i fallet Europa som kanske har varit kristet men nu får räknas som ett rätt postkristet samhälle så har det som en gång varit Buddhism skalat av sig allt som ens kan misstänkas ha nåt att göra med religion. Vi är inte bara ett postkristet samhälle, vi är ett postreligiöst samhälle, skulle man försöka sälja Buddhism här i värsta Thailand-stil skulle det inte funka. Så kvar står sekulär meditation och mindfulness. Du jämförde det med kristendomen, att sälja meditation som buddhism är som att sälja Kristendomen med bergspredikan som enda bas och kalla allt annat i bibeln påhittade historier. Det är inte längre Kristendom. Som filosofi har Buddhismen lättare att göra kompromisser med sina lärosatser, såna kompromisser som kristendom aldrig kan göra. Ja mindfulness har sina rötter i Buddhismen, det håller jag med om men so what. Mycket har hänt på 2500 år sen Buddha verkade. Han kom på nåt genialt som fungerar.

Skriv en kommentar