Allt om MENSKOPPEN

måndag 23 maj 2016 - 08:28 | 6 Kommentarer

Idag blir det en favorit i repris om den underbara menskoppen. 

 

Läste någonstans att det ska finnas dokumentation om en menskopp redan från slutet av 1800-talet, så då borde ju det här vara gamla nyheter?

 

Min menskopp är gjord av mjukt medicinskt silikon. Just min är lila, men den finns i olika färger och färglös om man vill ha den så. Den är hypoallergent, giftfritt och inte skadlig för kroppen. Eftersom man kan använda den i många år behöver man inte köpa en massa mensskydd varje månad, och det är ju bra för både miljön och plånboken. Vill ni ha ett mer ingående blogginlägg om menskoppen, hojta till!

 

Och är man nyfiken att räkna hur mycket man blöder under mensen så kan man lätt mäta det med måtten in i koppen.

 

Under bilden får du svar på frågor och myter om denna lilla lila kopp.

menskopp

 

MYTER OCH FRÅGOR OM MENSKOPPEN

 

Hur ofta ska man tömma menskoppen?
Det beror bara på hur mycket man blöder. I början när man lär känna menskoppen så kan det vara en idé att tömma den var fjärde timme för att se hur lite (eller mycket) man har mensat. Man tror ju det ska forsa mens ur en, men så är inte fallet. För mig har det inte läckt mens (ta i trä), men är man orolig i början så kan man använda sig av en binda att skydda trosorna.

 

Men jag kan ju inte ha sex när jag använder menskoppen.
Janå, lika mycket sex som om du skulle ha in en tampong. Blir du sugen under mensen så är det bara att ta bort menskoppen under tiden du myser. :D Menskoppen använder man ju inte varje dag under året, utan då man inväntar sin mens eller har den. Och minnas kvinnor, mensen hindrar er inte att mysa om lusten verkligen slår till.

 

Är det inte väldigt ohygieniskt?
Nej, jag tycker inte det. Tvätta händerna noga före (och förstås efter) eftersom händerna är de största smittobärarna. Tvätta koppen och sprita den mellan varven. Efter varje mensperiod så kokar man menskoppen i rikligt med vatten (så inte den bränns fast i kastrullen).
En tampong lämnar t.ex små "trådar" kvar, medan en menskopp är enkel att rengöra och lämnar inte bitar efter sig.

 

Luktar det inte?
Nej. Jag tror att en wc-sopkorg luktar mer.

 

Tar det inte ont?
Jag läste faktiskt mycket om hur ont det tog att använda menskopp och hur svårt det var att använda den. Själv mötte jag inte på de problemen. Jämfört med en tampong så sitter menskoppen lägre ner i slidan än en tampong, och genom att trycka några gånger nere av koppen och slappna av i musklerna så släpper det lilla trycket i menskoppen och den lossnar. Det KAN ta ont om den trycker mot livmoderhalsen och då får man justera om koppen. Den där lilla piggen som är i änden av koppen kan man få klippa av lite eller helt för att den ska passa ens egen kropp bäst. Alla ser vi ju olika ut, och under mensens lopp ändrar också utseendet inom oss, så var inte för snabbt att klippa av piggen innan du vet själv hur du funkar.

 

Hur länge kan man ha inne en menskopp?
Förutsatt att du tömmer den innan den blir överfull, dygnet runt! Jämfört med tamponger som kan göra en mycket sjuk och torkar ut slemhinnorna, och bindor som är fulla av kemikalier så är menskoppen redo dygnet runt. Det som är bra med den är att den inte torkar ut slemhinnorna.
När du kackar kan det vara en idé att ta ut menskoppen också, eftersom ens krystningar också kan få den att lossna lättare.

 

 

Och vare sig man tycker det är skämmigt eller äckligt med mens och blod så tycker jag att det är en fin och gammal uppfinning. Man lär sig mer om sin kropp, hur den funkar och så jäkla äckligt är det inte med en menskopp. Man lär sig faktiskt hur mycket man egentligen blöder och har du rikliga blödningar kan det vara en idé att äta järntabletter (förutsatt att du kan äta dem, jag kan t.ex inte äta järntabletter).

 

Finns det mer frågor om menskoppen som jag kanske inte tagit upp? Det sägs ju att det inte finns dumma frågor... ;)

6

Kommentarer

 • Karolina Åsmus

  23.05.2016 09:59 (3 år sen)

  Alltså den här koppen har räddat mitt liv, skulle ALDRIG gå tillbaka till något annat. Är helt frälst!!

  • Caroline Eriksson

   23.05.2016 21:04 (3 år sen)

   Ja halleluja för menskoppen :D


 • Pernilla

  23.05.2016 20:57 (3 år sen)

  sko int byt min menskopp för naa i världen!!!! så bra!!


 • Dalia

  24.05.2016 23:31 (3 år sen)

  Alltså ja, ÄLSKAR menskoppen! Jag skulle sldrig återgå till att snvända bindor o tamponger. Efter attlärt mig användningen (2-3 försök) så har allt gått galant, inga problem alls med användningen, ingen torrhet i slidan... För första gången i mitt liv händer det att jag på riktigt glömmer bort att jag har mens -SÅ bekväm är koppen!


 • rebecka

  22.06.2016 18:39 (3 år sen)

  Jag ska köpa en menskopp nu men skulle helst vilja ha en rosa (:D), så jag undrar lite hur lila din kopp är? Det är säkert Lunette du har? De har en orange kopp också, som verkar vara lite mot rosa-hållet.. Det är lite svårt att hitta menskoppar i Vasa men på life har de en från Belladot som heter Evelina som är över 10e billigare än Lunette. Är Lunette ändå så superbra så att det lönar sig att köpa en sån?


Skriv kommentar