bloggheader6

ÄNTLIGEN! Aldrig mer vill jag se styrox.

Skrivet av Caroline Eriksson 01.05.2017 | 1 Kommentarer

Äntligen kan jag skriva denna mening: Nu är det här evighetsprojektet, som sist och slutligen inte tog lång tid, över. Inga fler nervsläpp på styrox, och jag behöver inte lyssna till ljudet som skär ända in i själen.

Vi är klara. 

 

Det största tipset jag alltså har till er som planerar på att bygga hus eller vad som helst som har med styrox att göra: 

JÄMNA UT GRUSET FÖRE DU LÄGGER RÖR I GRUNDEN!

Efter 40+ skottkärror så dök många rör upp ur grunden, och det gjorde allt svårare, eftersom styrox ska vara så plant som möjligt.

Och det var inte roligt, men gick sist och slutligen smärtfritt och snabbt. Tack vare Fredrik, som i såna här fall har betydligt bättre tålamod än mig. 

 

Men nu är det alltså över, och ni ska få se hur det ser ut nu. 

 

Vi la alltså ut först ett lager av 100 mm lattia styrox, och ett andra lager med 50 mm lattia styrox. När det var på plats så var det dags för rörmokaren att hälsa på vid bygget och bränna ner rör i styroxen.

 

 

FREDAG:

Det bästa som skedde på fredagen var att titta till huset och se rörmokaren Jaakko och hans medarbetare på plats. Det doftade lagom giftigt i huset, och alla rör var nere i styroxen.

Jaakko förklarade åt oss hur vi skulle göra med sista lagret styrox, samt med armeringsjärnet, och jag är så glad över hur många kunniga människor vi får komma i kontakt med tack vare bygget.

 

Jag och Fredrik har ju aldrig byggt ett hus. Jag har ju bara byggt bord, men de kunskaperna tar mig inte långt med huset, så det är uppskattat när andra förklarar åt oss på ett sätt som är lätt att förstå, hur vi ska göra. 

Det gör allt lite lättare, eftersom vi gör allting själva.

 

 

LÖRDAG:

Eftersom det var fritt fram för oss att placera ut sista lagret styrox, så drog vi inte ut på pinan, utan fortsatte med detsamma på lördagen. Som med andra lagret, blev även tredje och sista lagret 50 mm lattia. 

Sammanlagt blev det alltså 200 mm styrox i grunden. Förutom vid spisen, där vi förstärkte spisen genom att lägga 100 mm finnfoam och ge plats för mer betong under stenspisen.

 

29.4.2017 1

 

Och det gick så himla smidigt att det var först här, när vi höll på att bli klara, som jag kom på att börja fotografera.

Det du ser på bild är sambon som fixar hörnet i hjälpköket/tvättstugan, och alla vattenrör.

 

29.4.2017 2

 

Det här är vår golvsil till badrummet, som kommer att bli ett liknande "unidrain-system". Stilrent och armadis snyggt.

 

29.4.2017 3

 

Runt väggarna ser du ett blått plast (förutom där badrum och bastu är) som ska läggas under sista lagret styrox.

 

29.4.2017 4

 

KOKKKOO!

Älskar att vi bygger hus så pass nära "centrum", att när jag blev hungrig tog det inte alls länge att åka och hämta korv som jag sedan grillade. 

Försöker att elda upp allt skräp, som man får elda, under tiden vi bygger - så det inte ska bli alldeles för mycket skräp till sist att föra bort. Som du ser så har vi stora sopsäckar som vi fyller med sånt som man inte får elda upp sådär ba.

 

29.4.2017 5

 

Här sitter jag i badrummet, räknar och skär ut styrox till rätta mått. Det var betydligt lättare att hålla på, eftersom man faktiskt såg ett ljus i tunneln.

Tjugo minuter före butiken i byn stängde, lämnade vi lite arbete till nästa dag och åkte hem för att slappna av.

 

 

SÖNDAG:

 

Igår var det bara fem bitar styrox kvar, som alla skulle sågas till samma storlek för att passa in i huset. Det gick på en knapp kvart, så resten av tiden vi var vid bygget eldade vi skräp och städade upp i huset.

Eller, Fredrik städade som tycker tydligen att det är roligt att dammsuga. Vi har tagit en gammal dammsugare till bygget, och vi förstod ganska snabbt varför det var en dammsugar som blivit ombytt till en nyare modell.

 

Den sög. :D

 

30.4.2017

 

Men trots att den inte var bra, gjorde den sitt arbete, även om det inte gick undan.

Och nu, gott folk, är vi redo att rada ut armeringsjärn i huset. Halleluja.

 

 

Kommentarer

  • Lina 01/05/2017 8:56pm (6 år sen)

    Och sen kommer set riktigt roliga.. art lyftq upper armeringjarnet I've o lagga dit Alla svarta plupparna said att jarnet inte logger pa styroxen? fan VA ja VA trott pa d dar Minns jag. Har ni ingen bra byggmastare som forklarar hur ni ska gora nar o varfor

    • Caroline Eriksson 01/05/2017 9:01pm (6 år sen)

      Hehe, trodde nog att armeringsjärnet skulle vara mer förjäkligt än det var, men vi började på idag och det gick oväntat bra för oss. Så armeringsjärnet med alla plupparna blir piece of cake, vi är nästan halvvägs på huset nu, på bara nån timme idag. :)

Skriv en kommentar