bloggheader6

Är du gravid?

Skrivet av Caroline Eriksson 27.08.2018 | 3 Kommentarer

Det är tydligen dags igen att påminna människor om vad som är OK och inte att fråga av en människa. Typ. "Är du gravid?" eller "När ska ni skaffa barn?". Hur okej är det egentligen?

Det här är ett gammalt blogginlägg som jag ändrat om lite. Inlägget är skrivet 17.11.2016, om någon tycker att det verkar lite konstigt mellan varven)

 

 

I mina hemtrakter skulle jag anses som en gammal mamma, men vänder man på det är jag en ung människa (även om jag nu kommit till den åldern då många nyblivna 18-åringar ser mig som gammal) som har hunnit med flera utbildningar och fast anställning. Som har upplevt ett och annat och nu bygger ett hem (huset är nu byggt). Halleluja!

 

Men nu som då kan jag få kommentarer på bloggen, instagram och i det verkliga livet om när jag och kärleken ska skaffa barn. Som om det inte räckte med oss två. Eller om jag är gravid. Då ser jag på mig själv i spegeln och tänker: "Ser jag gravid ut?".

Kanske är det på grund av att jag och kärleken ändå varit tillsammans så pass länge att folk tycker det är OK att fråga när vi ska skaffa barn, förlova oss eller dittan och dattan. Man frågar väl inte sånt av någon som bara varit tillsammans nån månad med en person de knappt känner?

 

Hela det här med att "skaffa barn" klingar fel i mina öron. Barn är ju inte något man bara tar och skaffar. Många människor kämpar i flera år för att bli gravid. Missfall är vanligt och när det kommer till fertiliteten så är det så individuellt att ingen kan veta riktigt säkert. En 19 åring kan ha svårt att bli gravid, medan en 40 åring kan vara fertilare än en 19 åring.

Själv vet jag inte hur det är ställt med mig och mina ägg eftersom vi inte har prövat. Och jag vill inte få panik över mina ägg nu.

 

Men om det vore så att jag och kärleken faktiskt försökte att göra mig gravid, och jag hade fem missfall i bagaget och år av prövningar så skulle jag vara ganska slut och trött att ständigt få höra NÄR vi ska skaffa barn.

Men det är ju inte sånt man pratar om. Missfall och hur svårt det kan vara att bli gravid, när det är det enda man vill. Och nej, jag tar inte illa upp eller funderar extra på min magen när folk frågar om jag är gravid. Men det finns de som tar frågan mycket värre, för man kan aldrig veta vad som pågår i en annan människas liv. 

 

 

Jag tror inte på Gud eller att precis allt har en mening. Men jag tror man kan lära sig något av allt. Jag tror inte heller att barn är något bara "bara tar och skaffar", för allt har sin tid. Alla behöver inte heller ha barn för att ha ett värde eller fullständiga.

 

 

Puss. All kärlek till er. Diskutera vädret istället för om fråga om någon är gravid, om ni måste säga något. Idag är det helt okej väder.

 

IMG 6253

Relativt ny bild till ett relativt gammalt blogginlägg. 

 

Kommentarer

 • Michaela 27/08/2018 1:01pm (5 år sen)

  Så sant i det du skriver. Själv har jag tre barn och är 31. Det jag stör mig mycket på är när man säger vi e klara med barnproduktionen och man till svar får; nåmen du e ju så ung ännu, vänt nu nager år bara så kommer e no nån sladdis.. man bara huhhu..

  • Caroline Eriksson 27/08/2018 1:17pm (5 år sen)

   Helt otroligt hur folk orkar och känner att det är okej att kommentera såna saker. :( Tack för din kommentar och att du delade med dig.

 • A.E 27/08/2018 9:58pm (5 år sen)

  Jag har alltid varit osäker gällande barn, om jag ska ha några, p.g.a av väldigt många orsaker. Nu är jag 30 år, har apc-resistens, endometrios och problem med sköldkörteln. Barn är inte en självklarhet för mig p.g.a det.
  Och i denna ålder verkar det höra till vanligheten att få höra "börjar det inte vara dags nu?", "ska int ni ha nå barn?", "du borde börja skaffa barn nu om du ska ha några".
  Det svider varenda gång och jag blir så irriterad, men jag anser mig inte ha någon skyldighet att berätta detta för någon som kommer med sådana kommentarer.

  • Caroline Eriksson 27/08/2018 10:03pm (5 år sen)

   Åh, tack för att du delade med dig. Jag tänker att till sist brister det när någon kommer med en kommentar, speciellt om det svider till för varje kommentar. Om det är något jag har lärt mig efter den här dagen och fått höra så många som delat med sig och upplevt samma är att dessa kommentarer är tydligen en vanligt fenomen. Och det måste få ett stopp. Man kan som sagt aldrig veta vad som pågår i en annan människas liv och vad de behöver gå igenom. Allt gott till dig!

 • H 28/08/2018 2:48pm (5 år sen)

  Bra att du tar upp detta igen!
  Jag har tydligen kommit till den åldern (23) som det verkar vara okej att fråga när det är dags för barn, och jag tänker precis som du. Man kan ju inte fråga sånt för man vet ju aldrig vad presonen i fråga kanske kämpar med hela tiden! Jag blir varje gång lika förvånad över hur människor bara öppet frågar.
  Under senaste året har jag också 5-6 gånger blivit frågad om jag är gravid. Värsta känslan ever, för jag går hem o ser mig i spegeln o känner mig usel, o nästan så att jag bara önskar att jag faktiskt var gravid om det nu är så det ser ut.

Skriv en kommentar