bloggheader6

Är du högkänslig? (HSP)

Skrivet av Caroline Eriksson 24.06.2016 | 2 Kommentarer

Nu till midsommaren så har debatten om alkohol och barn varit igång. Har man som barn varit närvarande påverkade vuxna, så hoppas jag man har bättre förstånd att inte bli full nära barn. Och är du full: gå för tusan inte fram till barnen. De känner av att du inte är som vanligt. Väldigt få människor är  roliga  när de är fulla, så knappast är du undantaget. För ett barn är du bara otrygg.

 

Och vissa av oss känner mer. Enda sedan jag var liten har jag kunnat känna av människor och miljöer från den sekund jag stigit in ett rum. Haft lätt att förstå andras känslor och behov. Att känna in massor av känslor, dofter och uttryck kan göra en väldigt trött. Speciellt om man inte lär sig hantera det. Lyssnade på  Ångestpodden  igår och ämnet var högkänslighet (HSP), eller som Maggan Hägglund vill kalla det: ”Starkskörhet”. För det är både en styrka och en svaghet. Och även om jag vetat länge att jag haft en släng av högkänslighet, så var det givande att lyssna på avsnittet.

 

"Högkänslighet är en begåvning."

 

Högkänslighet är att man tar in fler intryck än de flesta gör, samt bearbetar dem djupare. Det är inte en  diagnos  eller något man  behöver få hjälp för. Det är ett personlighetsdrag. Det går att jämföra det med en musikaliskt person eller matematiskt geni; det är en  extra  begåvning. 20% av befolkningen är högkänsliga i någon grad. Forskare har visat att det finns i djurriket också, för att högkänslighet kan räknas som en överlevnadstaktik. Kanske är det så att Mr Fantomen är högkänslig, eftersom han känner in  andras känslor  och  behov  av hans kärlek?

 

Även om jag är en impulsiv människa, som inte är rädd eller extra introvert, så behöver jag lugnet. Umgås jag med många människor på en gång, kan man räkna med att jag sen är helt slut. Jag känner mycket och vill gärna vara till för många. Några gånger har folk sagt åt mig att jag ”tar åt mig för lätt” och vissa händelser kan jag fundera länge på, medan andra släpper det med detsamma.

 

Och kanske är det också på grund av högkänsligheten som gjorde att jag för sju år sen blev utbränd. Jag hade inte lärt mig hantera det. För även om det inte är något fel på dig för att du är högkänslig, så blir du väldigt trött av att ständigt känna in precis allt som existerar omkring dig. Pressar dig att hålla samma takt som ”alla andra”.

 

"Det är inget fel på dig.

Men lär dig hantera din högkänslighet."

 

1. Acceptera att du är så här och att alla inte kan förstå hur du känner. Hitta gärna någon annan som känner som dig, så har du åtminstone någon i din närhet med förståelse.
2. Tillåt dig ha lugnet och känn inte pressen att ha för mycket på gång, för att du inte orkar. Sätt gränser för dig själv.
3. Våga säga ja och våga säga nej. Även om jag blir trött av att fara på fest eller någon tillställning, tackar jag oftast ”ja”, för jag vet det kommer att vara så roligt.
4. Anpassa livet efter dig själv, inte efter andras krav.
5. Hitta något du tycker om att göra som gör dig lugn. Mindfulness för mig är att balansera stenar, för någon annan kan det vara att måla eller springa.
6. Identifiera dina känslor, med identifiera dig inte med allt du känner. Våga släpp taget och lev inte i rädsla.

 

 

Det finns flera test att göra på internet (här, här och här). På vissa har jag högsta poäng medan i andra så är jag mitt emellan.

 

IMG 4526Bild från i måndags då vi var ut till sjön. Jag balanserade stenar och hade det bra.

 

Kommentarer

 • Maria 24/06/2016 1:30pm (7 år sen)

  Jag är bergsäkert högkänslig, har vetat om det i något år. Hanterar det väl inte alltid så bra, men är något man får jobba på :) Tack för inlägget <3

  • Caroline Eriksson 24/06/2016 1:44pm (7 år sen)

   Det är ju något man måste bli medveten om och sen arbeta med. Man ska ju inte hindra sig själv från att vara sig själv, men som med allting måste det ju finnas en balans i allt ;) Ha en fin midsommar! <3

 • LillMorran 25/06/2016 12:03pm (7 år sen)

  Ända från Liten har jag vetat att jag just varit högkänslig, det "typiska" var ju just det att jag kände in rum o människor!....Jag var på en föreläsning i våras om just HSP människor. Och där fick jag bekräftat att jag även är väldigt högt på skalan, för jag har känslig hörsel (hör extremt bra) och känslig näsa (känner av dofter bra).

  Det största negativa är just det att du blir tappad på all energi, och att du inte blir förstådd av dina medmänniskor, fast man försöker förklara!

  Tyvärr, har mitt liv präglats av människor, som mått psykiskt dåligt, för när man är en empatisk människa, så dras du ju till dem, för du är en hjälpande själ. Detta har lett till att jag i nu skedet Blivit kall, som människa. Jag har blivit tvungen att stänga "av" mina känslor! Vilket jag ändå inte egentligen gör, men det ser så ut på ytan.

  Jag jobbar fortfarande att på att, mina behov räknas också, och göra det jag vill, utan att alltig ge efter...Så summa summarum: Jag har ignorerat mina egna behov, vilket har brutit ner mig totalt.
  Så alla giftiga människor, som gör att jag mår dåligt, har jag nu uteslutit ur mitt liv! För min egen skull!

  Tack för att du skrev om detta! :)

  • Caroline Eriksson 25/06/2016 1:59pm (7 år sen)

   Tack för din kommentar! :)

   Härligt att läsa att du idag har börjat utesluta negativitet ur ditt liv. Det viktigaste är trots allt vår hälsa, och då ska vi inte tillåta att vi trycks ner fysiskt eller psykiskt. Även om det kan vara svårt att bryta inlärda vanor.

   Allt gott till dig och god fortsättning!

Skriv en kommentar