bloggheader6

Är jag elak?

Skrivet av Caroline Eriksson 21.04.2016 | 4 Kommentarer

Sen den gången en okänd man var fast besluten att ta sig in i min lägenheten (läs här), så får jag en obehagskänsla varje gång det knackar på dörren. Går sakta fram till dörren, och känner mig dum och feg om det visar sig bara vara en vän. Till varje natt ser jag till att dörren verkligen är låst. 

 

Igår kväll så låg jag och sambon i matkoma på soffan *. Det knackade på dörren och sambon gick och öppnade. Jag hör hur en försäljare pratar på engelska och vill sälja något. "Can I call you Sir?". Sambon är en artigare människa än jag är, och börjar se på teckningarna mannen vill sälja. Jag hoppar upp ur soffan och ser försäljaren. En blond man med knacklig brittisk engelska. I handen har han en lapp skriven på dålig svenska där det står att en dotter behöver plastikkirugi. "Hello miss!". 

 

Jag är inte intresserad av att stå i dörröppningen länge, och vi ska inte köpa något. Säger "Nej tack!" varav försäljaren börjar säga: "I'm not criminell or a terrorist!". Plötsligt känner jag mig elak. Jag hade bara sagt nej tack, men försäljaren lyckades ge mig dåligt samvete. Mitt "nej" betydde alltså att jag såg honom som en terrorist, enligt han själv.

 

Hur hanterar ni dörrförsäljare?

 

Är jag en elak människa som inte är intresserad av att läsa deras lapp och inte vill köpa något? De gånger jag är ensam hemma och försäljare är vid dörren, så vill jag inte stå länge ensam där. Då är det lättaste för mig att säga nej och stänga dörren. 

 

IMG 0175

Bild från någon månad sen. Då mitt hav fortfarande var fruset. Idag ska jag dit igen för att fotografera.

 

* Recept kommer senare på LCHF-sushi.

Kommentarer

 • Ida 21/04/2016 8:40pm (6 år sen)

  Jag tycker det är helt okej att säga nej till försäljare, varesig de e dörrknackare, telefonförsäljare eller någon på gatan. Lite synd är det att de på något sätt försöker ge dåligt samvete (typ att säga att de inte är terrorist). Själv öppnar jag helst inte alls dörren när jag är ensam hemma..

  • Caroline Eriksson 22/04/2016 10:50am (6 år sen)

   Ja, det var ju lite tråkigt att den här försäljaren började med tekniken att ge mig dåligt samvete. Men det funkade ju inte på mig ;)

 • Yvonne 22/04/2016 9:50am (6 år sen)

  Jag säger helt kallt nej. Vill jag köpa något, söker jag själv upp den som säljer.

  • Caroline Eriksson 22/04/2016 10:52am (6 år sen)

   Tur jag inte är enda då som bara säger nej :-) att stå och sälja vid dörrar är nog uråldrigt och något jag hoppas folk slutar med snabbt.

 • Linda Holm 22/04/2016 8:13pm (6 år sen)

  Nä, det där att ge dåligt samvete är nog bara ett knep för att få dig att ge pengar! Det ska du inte bry dig om.
  (Kanske det är jag som är elak som tänker så :D)

 • Camilla F 22/04/2016 8:39pm (6 år sen)

  Du gjorde helt rätt och du är inte elak! Ditt hem är din trygghet och ditt tempel. Det är otroligt vilka skyddsinstingter som triggad igång när det gäller tröskeln till ytterdörren. Om du/ni förstår vad jag menar? Och man reagerar lite starkare än ett "nej" sagt någon annan stans.
  Inte för att vara elak här nu men jag brukar tänka att, dom sku gärna få visa firma & beskattningsnummer när dom säljer och tar emot pengar. Inkomster på alla sätt skall beskattas i Finland... men men!

Skriv en kommentar