blogghedaear

Är män grottmänniskor?

Skrivet av Caroline Eriksson 05.03.2018 | 2 Kommentarer

Jag läste Caroline's (hej, vad fint namn!) blogginlägg om 9 saker du aldrig hör en man säga,

och det gjorde mig inspirerad och fick mig att fundera på mansrollen och om män verkligen är grottmänniskor utan känslor eller empati och intresse att hjälpa en medmänniska. Om det verkligen bara är sport, sex och öl som snurrar runt innanför pannbenet,

och om en man erbjuder sig att handla tamponger till sin partner, betyder det då att han är mindre manlig?

 

Jag vet att inlägget var skrivet med en nypa salt, men jag tycker det är så intressant och smått skrämmande när det kommer till mansrollen. För ärligt talat trodde jag som tonåring att alla män skulle vara och bete sig som grottmänniskor. Och tro mig, jag har hunnit vara i närheten av dessa grottmänniskor. Män som tyckte att kvinnan plats är vid spisen, varför har de annars så små fötter? Att det bara var att acceptera om en karl inte riktigt brydde sig om livet i överlag, och att visa känslor var lika sällsynt som om man såg rosa elefanter flyga runt i universum.

Idag så skulle det mer väcka tankar och varningssignaler hos mig om hur en annan människa mår innerst inne, om den börjar bete sig halvt apatiskt och inte kan bry sig om något eller mister förmågan att visa känslor.

 

Kanske du själv har en egen bild i ditt inre av hur en man ska se ut, klä sig och bete sig? Den synen kanske har blivit påverkad av något som kallas "mansrollen".

Mansrollen som kanske har en betydande del i att det fortfarande är så att finländska pojkar inte presterar lika bra i skolan som flickor. För ligger det i våra gener att flickor är bättre i skolan, eller på det sätt pojkar blir bemötta av sina lärare? Tillåts pojkar få utvecklas i skolan och öka på sitt ordförråd, för att senare i livet kunna sätta ord på sina känslor?

Hur mansrollen kan skapa väldiga problem för en människa, speciellt om det inte hör till att tala känslor. Hur många män som får problem med missbruk, våld eller går runt och mår dåligt utan att få hjälp – för ”män blir aldrig utbrända”.

 

För en tid sen såg jag en man i mitt facebookflöde som delade med sig till allmänheten att efter en lång tids sjukskrivning av utmattning så börjar han äntligen se en framtid. Och bara det att han var en av få som vågade dela med sig gjorde så mycket för mig, och säkert många andra män som mår dåligt men inte vågat tala om det.

Våga berätta hur ni mår, för bara det kan hjälpa en annan människa!

Dessutom blev jag kär i och bor tillsammans med en man. En man som kanske inte hör till den stereotypiska mansrollen, men som inte är mer eller mindre man för det. Trots att han inte slåss, dricker litervis med öl eller vrålar rakt ut i tomma intet samtidigt som han stampar med träskorna i golvet. Han är glad, trevlig, kärleksfull och gör mig lycklig. Han struntar i mansroller och satsar på att vara sig själv, och det är underbart.

Jag skulle ljuga om jag sa vi gjorde precis 50/50 hushållssysslor, för ibland känns det som att han gör mer, även om det nu jämnat ut sig lite mer efter att vi blev med diskmaskin. *halleluja*

 

 

Problemet är väl bara att fortsätter man spä på den där illusionen av hur en kvinna eller man ska vara och se ut, så blir det samtidigt på något sätt svårare för andra människor att vara sig själv fullt ut, om man känner att man måste passa in i ett fack.

Ett fack som inte känns rätt i kropp eller själ, men som får en att bli omanlig eller okvinnlig om man inte hör dit.

 

Eller är det helt enkelt så att jag bara drömmer, och att män är grottmänniskor?

Eller ja, inte alla män.

 

IMG 1060

 

Det leende jag har på läpparna då jag tänker att det kanske kommer en dag då vi människor får vara oss själva och leva i frid. Men innan jag fortsätter skriva mer som skulle påminna om en John Lennon låt, så önskar jag dig en trevlig kväll.

Gör som karln jag bor i och skit i mansrollen. Var snäll, glad och kärleksfull - för det är du värd.

Kommentarer

 • Lille John 05/03/2018 7:09pm (3 år sen)

  Jag har själv försökt idag göra en 9 saker en kvinna aldrig säger, men det har hittills varit svårt att göra. För jag ville ha JUST det rätta måttet skämt och det rätta måttet allvar.... Utan att köra billiga stereotypiska skämt om kvinnor och t.ex påstå att en kvinna aldrig säger "Toasitsen får vara uppe!"

  Men ett bra inlägg. Själv har jag inte känt igen mig i den stereotypiska typiska mansrollen, liksom någonsin.(fast jag gillar öl...)
  Jag tror det beror på att min far, även om han kunde ha en hård sida, också hade en väldigt mjuk och omtänksam sida. T.ex så kramas vi ofta när vi träffas och han kan nog säga att han tycker om mig.

  Så jag vet inte, jag har nästan uppfattat det som mera manligt att åtminstone ha en öm sida. Min "manliga förebild" har det.

  • Caroline Eriksson 05/03/2018 9:27pm (3 år sen)

   Fint att läsa att du har en fin relation till din far och en manlig förebild som kunnat visa kärlek. Så ska det vara! :)

 • Caroline Högnäs 05/03/2018 7:16pm (3 år sen)

  Intressant inlägg! Jag tror och hoppas att bilden av en man som en känslokall maskin börjar försvinna. Som sagt, mitt inlägg var skrivet med humor och ordentligt överdrivet och jag ville mer på ett humoristiskt sätt lyfta fram att det finns många saker som män ofta tänker på på annorlunda sätt än kvinnor (eller inte tänker på alls). Och trots att de flesta av de män som jag har haft närmast i mitt liv har råkat vara sportintresserade och gilla att ta en öl efter bastun, så är de några av de mest fantastiska, kärleksfulla och omtänksamma människorna jag vet! Även om det inte finns mensskydd hemma om jag själv inte har köpt (ännu iaf) ;)

  • Caroline Eriksson 05/03/2018 9:26pm (3 år sen)

   Jag förstod nog snabbt att ditt blogginlägg var med humor, och tyckte det var kul samtidigt som det väckte själv tankar hos mig om mansbilden och hur mycket skada den också kan ta, även hur "häftigt" det verkar framstå att vara macho och tuff.
   Fint att läsa du har kärleksfulla människor omkring dig,
   ps. har du testat menskopp? ÄLSKAR att alltid ha mensskydd hemma eftersom jag var den som alltid glömde att köpa mensskydd i tid :D

   • Caroline Högnäs 05/03/2018 9:46pm (3 år sen)

    Jag förstår vad du menar och det är kul att det väcker tankar :) Och nej, jag har faktiskt inte testat menskopp ännu, men hört massor med bra om den så borde nog säkert göra det! :D

Skriv en kommentar