bloggheader6

Återhämtning efter kejsarsnitt och amning.

Skrivet av Caroline Eriksson 17.12.2019 | 4 Kommentarer

"Jag undrar hur återhämtningen efter snittet har varit och hur det är att ta hand om en nyfödd som nysnittad. Jag hade så ont efter min (vaginala) förlossning att tex sitta och amma inte kom på fråga de första veckorna. Men som tur var läkte det relativt fort sen.

Inte direkt en fråga, men skulle också vara intressant att läsa om dina tankar kring amning. :)"

- Edit

 

Jag fortsätter att svara på frågorna i frågestunden (är det något du undrar över är det bara att skriva en kommentar), och dagens fråga handlar om återhämtningen efter kejsarsnittet och amning. Vilket är en mycket passande fråga, eftersom jag idag varit ut för första gången ensam (!!) på barnvagnspromenad med Nova, och nyss ammat, så hon är mätt och belåten.

 

Ett kejsarsnitt är en stor förlossning och operation, vilket betyder att det kommer att vara en tid då man är begränsad fysiskt i vad man får och orkar göra. I en månad ska man inte lyfta något tyngre än barnet, och man får inte anstränga magmusklerna.

Jag måste säga att jag har varit väldigt skonad när det kommer till kejsarsnittet. Som tonåring genomgick jag en blindtarmoperation, där ärret blev 17 cm långt. När läkaren bestämde att det skulle bli akut kejsarsnitt, så var en av alla tankar som gick igenom mitt huvud hur ont jag hade efter blindtarmsoperationen. Men från att ha varit sängliggande med smärtor, så fick jag en helt annan upplevelse denna gång.

 

Samma dag som Nova föddes så fick jag inte lämna sängen, och första natten med Nova på BB gick bra. Vi samsov (hon sov, jag låg klarvaken nästan hela natten av allt adrenalin och kärlek som flödade genom min kropp), och jag som inte fick lämna sängen flyttade henne från bröst till bröst och liggammade. På morgonen så var nattsköterskan så förvånad över att jag som förstföderska och nysnittad klarat mig så bra utan att ha behövt ringa på alarmet. 

När Fredrik senare kom till BB (han sov hemma om nätterna, men jag hade turen att ha eget litet rum med dusch och wc) så var jag snabb att ta mig en lång och varm dusch. En av de bästa duscharna jag varit med om. Sen gick jag på min första promenad med min familj i korridoren på BB, och även om det gick långsamt och jag nog hade ont, så var jag så tacksam att kunna vara så rörlig som jag var.

 

Nova föddes på onsdagen, och på lördagen åkte vi hem. Den första tiden var jag strandsatt i soffan. Fredrik gjorde (och gör) mat, tog hand om blöjbyten och gav mig mellanmål och värkmedicin. Utan honom hade jag nog inte kunnat åka hem så tidigt från BB. Jag åt panadol och voltaren, och klarade mig snabbt med endast panadol. Efter två veckor tog jag inget smärtstillande alls.

Att hosta, nysa och skratta är i princip omöjligt när man nyss genomgått ett kejsarsnitt, men även här kunde jag snabbt skratta igen.

Tips! Håll en kudde för kejsarsnittärret om du har ont och behöver skratta eller hosta. Det lindrar smärtan.

 

Dock hamnade jag ju ut för både infektion i livmodern (första veckan) och infektion i kejsarsnittsärret (andra veckan), och när jag låg i 39 graders feber så orkade jag inte något alls. Då var det Fredrik som fick lyfta Nova från bröst till bröst när hon skulle äta. Annars har jag inte haft problem att förflytta henne i hemmet. Nu har Fredrik sårvård dagligen där de öppnade upp mitt kejsarsnittsärr lite, pga infektionen, och det läker ihop snabbt och fint.

Innan Nova hann bli en månad gammal så skulle jag vara så frisk att jag inte behövt ta smärtstillande, kommit mig iväg till butik och på barnvagnspromenad. Jag kan röra mig obehindrat och avslaget är ett minne blott. Så där tycker jag att min återhämtning har varit över förväntan och något jag är tacksam för.

 

Visst kan ärret kännas av lite ömt ibland, men jag har känsel i ärret och orkar bra. Det är nästan så att jag får hejda mig lite, så jag inte överanstränger mig. Nu har jag ett fint ärr på som påminner mig om den vackraste och värdefullaste gåvan jag har i livet: Nova.

 

17.12.2019Dagens amning efter en promenad ute i friska luften.

 

När det kommer till amningen så är jag lika tacksam som jag är för min fina återhämtning. Redan från start så har amningen fungerat. Man kan läsa om att barn som föds med kejsarsnitt kan ha lite svårare att greppa det här med amningen, men Nova förstod från start vad hon skulle göra och hade stark och fin teknik. 

 

När vi kom hem så smörjde jag bröstvårtorna med lanolinsalva, men fick på ett bröst ett sår som gjorde att amningen blev plågsam av smärta. Fredrik for då via apoteket och handlade amningsnappar åt mig, och det var en räddare i nöden. Tack vare amningsnapp så kunde jag fortsätta amma, utan att gråta av smärta. Bröstet läkte fint och snabbt ihop, och Nova fick mat och gick upp i vikt. Efter fem dagar hemma så hade Nova redan kommit upp och över sin födelsevikt, och då hade hon gått ner 7% av sin födelsevikt innan vi åkte hem från BB.

 

Även här är jag så tacksam att vi inte behövt kämpa nämnvärt med amningen. Min dröm var ju att kunna helamma Nova, och hennes fina kurva med viktuppgången visar att amningen fungerar. Hon är glad och nöjd, och det är jag också.

 

Tankar om amning:

 • Det jag inte var förberedd på var maratonamningen som barnet har vid dygn 2 (och 3) där hon "beställer mjölk". I två dagar satt jag med henne konstant vid bröstet.
 • Amningsnapp är räddaren i nöden mot sjuka bröstvårtor.
 • Spända kläder är inget mjölkstinna bröst vill ha. Jag kan räkna dagarna på en hand som jag haft amnings-bh eller spända tröjor på mig.
 • HUNGERN! Inte bara barnet är hungrig, utan man blir själv vrålhungrig av att amma. Och törstig!
 • Vid en utvecklingsfas så kan barnet bete sig annorlunda, även vid amningen. Det går över.
 • Liggamma är världens bästa ställning att amma i! 
 • Låt amningen ta tid, och ta ingen stress.

 


(Mer än så här orkar jag inte skriva just nu på grund av amningshjärna. Jag är tacksam helt enkelt.)

 

Kommentarer

 • Nina 17/12/2019 5:04pm (3 år sen)

  Kul att läsa din blogg eftersom jag själv varit med om samma sak för 2 veckor sen. Känns lite som att jag själv skulle skrivit inlägget. Också mitt snittsår läker fint och amningen kommit igång riktigt bra :)

  • Caroline Eriksson 17/12/2019 5:42pm (3 år sen)

   Tack för din kommentar och GRATTIS till det nya livet. Härligt att läsa allt går fint. ❤

 • Cissi 17/12/2019 8:45pm (3 år sen)

  Kan inget annat än hålla med om att liggamma är den bästa ställingen! Nu ännu när hon är 1 år så gör vi inget annat, vi fick som aldrig in tekniken för att göra det bekvämt att sitta och amma, inte ens hur många kuddar, täcken och amningsdynor vi använde. Hoppas att resten av fin återhämtning blir lika snabb och bra som hittills! <3

  • Caroline Eriksson 17/12/2019 9:15pm (3 år sen)

   Jamen eller hur? Sen kan man ju själv passa på att ta en liten tupplur vid liggamningen ;)
   Samma här. Jag amningskudde, men känna som att den inte passar min kropp. Får inte till nån bra ställning.
   Tack för din fina kommenter, och en riktigt god jul till er 🥰

 • Christina 17/12/2019 10:59pm (3 år sen)

  Amningsnapp räddade oss också! Fantastiskt att det finns så fina hjälpmedel. Först nu, snart fem månader efter känns det som man är lite friare med amningen men vi har ännu ökningsdygn etc. Det enda som funkar nu är liggamning i ett mörkt sovrum. Detta pga att allt (precis allt! Lampor, katten, AC) är sååå intressant. Och så skall det pratas medan. Men det smilet man får mellan sugen är obetalbart! Och att höra sitt barn skratta ett ”människoskratt” är det vackraste ljudet i världen! Trodde inte man kunde bli så ”kär” 😊!

  Så otroligt fint att du fick till amningen så bra från början 👍😊!

  • Caroline Eriksson 18/12/2019 5:41am (3 år sen)

   Ja, här kör vi ännu med amningsnapp från och till, och det är så bra. Tror nappen stoppar låter henne dricka lugnare när det rinner som mest av mjölken (jag har massor verkar det som), = nöjdare och gladare flicka. Man kan ju läsa negativt om amningsnappen ibland, men vi har bara märkt av positivt med den.

   Åh så mysigt. ❤ Vilken härlig 5 månaders bebis du har. Förstår koncentration kan brista när världen är så spännande.

   Senast igår slutade en av våra amning med att Nova låg och skrattade åt mig. Härligaste!

 • Edit 18/12/2019 3:41am (3 år sen)

  Tack för att du tog dig tid att svara på min fråga, så intressant att läsa :) Jag tycker att både måendet och återhämtningen efter en förlossning samt hur ont och kämpigt amning kan vara i början diskuteras alldeles för lite (båda kom lite som en chock för mig) så det var därför jag undrade över de sakerna. Vilken lyx med eget rum på BB, här i Edinburgh delade jag med fyra andra nyförlösta kvinnor och deras bebisar. Också delad WC och dusch då alltså, vilket inte var så jätteangenämt i det läget..

  Håller med om att liggamning är bäst. Ingen på BB berättade ens om att man kan ligga och amma, utan det var min mamma som tipsade mig. Skulle jag inte hört om det skulle jag knappast ha fått igång amningen ordentligt!

  • Caroline Eriksson 18/12/2019 5:51am (3 år sen)

   Ja, jag var nog förberedd på att återhämtningen och måendet skulle vara värre, och att baby blues är något som finns, men verkar ha varit skonad.
   Men nog är det konstigt hur det förväntas en människa ska föda barn, genomgå en massa och sen ba förväntas fortsätta med livet som vanligt, när allt är nytt.

   Jag hade bett om familjerum, så Fredrik kunde vara med oss, men det fanns det lilla rummet till mig. När man varit med om kejsarsnitt också kanske de försöker ge en eget rum om det är möjligt?

   Vad konstigt att ingen tipsade om liggamning på BB. VCS gillar amning massor, så de hjälpte mig mycket med olika ställningar jag kan amma i, och olika grepp man kan ta till och sånt. :)

Skriv en kommentar